Tujina

Neslavno 'darilo' za 1. rojstni dan na čelu ZDA - Trumpova administracija ostala brez denarja za nadaljevanje dela

Washington, 20. 01. 2018 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ameriške vladne agencije so ostale brez denarja za nadaljevanje dela. Velike škode za zdaj še ne bo, saj ob vikendih vladne službe ne delajo in se delo vlade praktično začne šele v ponedeljek. Uradno sporočilo Bele hiše pravi, da so demokrati postavili politiko nad nacionalno varnost, vojaške družine in otroke.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ameriška vlada ostala brez denarja za delovanje
    02:40
    Iz 24UR: Ameriška vlada ostala brez denarja za delovanje
  • Iz 24UR: Trumpovo prvo leto: precej dobri ekonomski kazalniki
    01:27
    Iz 24UR: Trumpovo prvo leto: precej dobri ekonomski kazalniki

V ameriškem senatu je sinoči za nadaljevanje razprave in prehod na glasovanje o predlogu zakona za začasno nadaljevanje financiranja dela agencij zvezne vlade glasovalo 50 senatorjev, 48 pa jih je bilo proti. Vendar pa je bilo za uspeh potrebnih 60 glasov, tako je vlada ostala brez potrebnega denarja za normalno delo.

Rok za potrditev predloga je bil ob šestih zjutraj po srednjeevropskem času v soboto oziroma ob polnoči po vzhodnoameriškem. Senatorji so se brez uspeha pogajali prav do konca.

Predstavniški dom je svoj predlog potrdil dovolj zgodaj, zataknilo pa se je v senatu, kjer so demokrati zahtevali, da se reši vprašanje nezakonitih priseljencev, ki so prišli v ZDA brez svoje krivde kot mladoletniki s starši ali skrbniki, t. i. sanjačev.

Demokrati tega zagotovila niso dobili kljub neposrednim pogajanjem med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in vodjo senatne manjšine Charlesom Schumerjem, ki so se končala brez preboja. Potem ko je v Washingtonu ura odbila polnoč, se je začelo medsebojno obstreljevanje med strankama, kdo je bolj kriv za neuspeh oziroma za t. i. zaprtje vlade, obenem pa so se pogajanja o obnovi financiranja nadaljevala.

Ameriške vladne agencije so ostale brez denarja.
Ameriške vladne agencije so ostale brez denarja. FOTO: AP

Demokrati po besedah Trumpa migrante postavili pred vojake

Ameriške demokrate bolj skrbijo "nezakoniti migranti" kot vojska in varnost ameriških meja, je bil danes na spletnem družbenem omrežju Twitter besen Trump. Mislil je na neuspešna nočna pogajanja o nadaljnjem financiranju dela agencij ameriške zvezne vlade, ki bodo v prihodnjih dneh ohromljene.

"Demokrate veliko bolj skrbijo nezakoniti migranti kot naša velika vojska ali varnost na naši nevarni južni meji," je zjutraj tvitnil Trump. Po njegovem bi demokrati "z lahkoto sprejeli dogovor", a so se namesto tega odločili za blokado dela zvezne vlade. Trump je dodal še, da bi v letu 2018 potrebovali več republikancev za preboj skozi vso zmešnjavo.

Uradno sporočilo Bele hiše pravi, da so demokrati postavili politiko nad nacionalno varnost, nad vojaške družine in nad otroke.

Dejstvo je, da so imeli demokrati v pogajanjih za nadaljevanje začasnega financiranja vlade edini vzvod moči, da rešijo usodo t. i. sanjačev, kot so poimenovali mladoletne priseljence. Njihova usoda skrbi tudi republikance, vendar ti želijo hkrati zagotovila od demokratov, da bodo podprli porabo za Trumpov zid na meji z Mehiko.

Glede na izkušnje s pretekli podobnimi zaprtji vlade se bosta sedaj obe stranki nekaj časa verbalno obstreljevali in spremljali, kako se bo obračalo javno mnenje.

Večje škode zaradi nefinanciranja zdaj sicer še ne bo, saj ob vikendih vladne službe ne delajo in se delo vlade praktično začne šele v ponedeljek. Eni krivijo druge, vendar pa je dejstvo, da se doslej kaj takšnega v sodobni zgodovini še ni zgodilo nikoli, ko je ena stranka obvladovala oba domova kongresa in Belo hišo, kot sedaj republikanci. Glasovanje niti ni potekalo povsem po strankarski liniji, saj so se za blokado vlade odločili tudi štirje republikanci, na drugo stran pa je prestopilo nekaj demokratov.

Doslej so vlade blokirali republikanci, ki so si potem po negativnem odzivu javnosti premislili. Tokrat so zapiralci demokrati, v Beli hiši pa je predsednik, kot ga ZDA še niso imele, zato je izid zapleta negotov. Ključne vladne službe delujejo naprej, pokojnine bodo prihajale, zdravstvo je v ZDA zasebno, za veterane bo poskrbljeno, za aktivne vojake tudi, preostali pa bodo delali brez plače v pričakovanju, da jim jo bo kongres zagotovil za nazaj kot vedno doslej.

Nazadnje je vlada doživela takšno "zaprtje" oktobra 2013, vendar pa so vsi zvezni uslužbenci po dveh tednih neplačanega prisilnega dopusta dobili ves denar nazaj. Vse nujne vladne službe pa so delovale nemoteno naprej.

Trump je že pred pričakovanim epilogom tvital, da demokrati zapirajo vlado, ker želijo zmanjšati uspeh njegove davčne reforme.
Trump je že pred pričakovanim epilogom tvital, da demokrati zapirajo vlado, ker želijo zmanjšati uspeh njegove davčne reforme. FOTO: AP

Najbolj slavno zaprtje ameriške vlade se je zgodilo leta 1996, ko je imel predsednik Bill Clinton dovolj časa in dovolj prazno Belo hišo, da se je lahko kratkočasil z mlado pripravnico Monico Lewinsky. Financiranje vlade so takrat prekinili republikanci in utrpeli nekaj malega politične škode, republikanci pa so grozili ali zapirali vlado skoraj po tekočem traku v času Baracka Obame.

Problem je bil sicer praktično že rešen pretekli torek, ko je kazalo, da se bodo republikanci in demokrati ob sodelovanju Trumpa dogovorili o trajni rešitvi usode sanjačev, ki jim je Trump lani odvzel zaščito v okvirju reforme imigracijskega sistema. Demokrati so potem obljubili, da v tem primeru ne bodo ovirali financiranja vlade.

Trump se je strinjal, da uredijo zadevo skupaj z nekaterimi drugimi spremembami imigracijskega sistema v smeri večje mejne varnosti. A je dva dni kasneje na sestanku v Beli hiši nespoštljivo govoril o "usranih državah", iz katerih prihajajo priseljenci, in dogovor je šel po zlu.

Ameriški kongres že dolga leta ni sposoben potrditi rednega letnega proračuna in vlado ohranja pri življenju z začasnimi podaljški. Včasih za kakšen teden, drugi za mesec ali dlje. Največjo škodo je doslej utrpel sam Trump, ki je moral odpovedati za konec tedna napovedano slavje ob obletnici inavguracije na Floridi. Bela hiša je sporočila, da je pot na Florido odpovedana, dokler se ne uredi vprašanje financiranja vlade.

Trump je organiziral veliko prireditev za podpornike, ki so sposobni odšteti 100.000 dolarjev za udeležbo po glavi. Nekaj prostora bi bilo tudi za revnejše podpornike, ki so se lahko s prispevkom dolarja vključili v žreb za kosilo s predsednikom, njegovim sinom Ericom Trumpom in sinovo družino.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matej1111
22. 01. 2018 17.21
Heh, smešno res. Nekdo končno naredi kar je obljubljam pa je že ogenj v strehi. Edini politik v zgodovini sveta, ki ima pokončno držo. Človek se samo spušča preko twiterja na enak nivo, kot tisti, ki ga blatijo ob vsaki priliki. Aja, koliko se jih je že preselilo v Kanado?!
vladaricaumov
21. 01. 2018 12.01
A je on glavni mogoče. Hahaha. Tko nekteri zatrjujete. On mora ubogat svoje gospodarje.
Salamandros
21. 01. 2018 10.37
NORA TV = 24 KUR
proofreader
21. 01. 2018 10.24
+5
Pri nas vzamejo milijardo kredita na račun prihodnjih generacij.
proofreader
21. 01. 2018 10.24
+4
frako
20. 01. 2018 19.52
+3
Jah sej je reku da bo vodu ameriko kot svoje firme :D
M_teorija
21. 01. 2018 10.18
+2
frako
21. 01. 2018 11.19
+1
Jah tale igra s proračunom lahko pokplje ameriko, borza je en ogromn napihnjen balon, ponavad do zdej ko država ni mela proračuna je začela borza padat, sam k je zdej napihnena lahko poči kt balon kot je. Na ablasti pa tramp. Sploh k se pod trampom spet lahko hiše na hipoteko prodaja brezdomcem, in te hipoteke dalje prodaja vlagateljom kot AAA+ naložbe.
ooResnicA
20. 01. 2018 19.01
+16
Tale naslov je lep primer FAKE NEWS! Zakaj ne napišete raje da je postala amerika ponovno velika, da je najnižja brezposelnost zadnjih 30 let, da je gospodarstvo v razcvetu, da se vlagajo milijarde, da je na milijone novih zaposlenih, da so črnci pod Trumpom v najboljšem položajo zadnjih 20 let, Trump je naredil red, zagnal ameriški stroj in sedaj je to grožnja ostalemu svetu, še posebej EU ker je direktni konkurent. Seveda to nikomur ne paše, še posebej ne EU levici. P.S. če kdo sreča Georga Sorosa naj ga brcne v prepad!
nikhrast
20. 01. 2018 19.35
-8
Kdo pa je Soros, v Ameriki ga nobeden ne omenja. Poglej demonstracije danes po vsej Ameriki, Trump se pa obnaša zelo partizansko, razdvojil je folk, politike, biznismene, nobenega bipartizanskega vzdušja.
felixkp
20. 01. 2018 20.23
+0
A v Sloveniji je Cerar zaslužen da imamo rast? Ni. Enako ni Trump v Ameriki zaslužen za njihovo rast.
felixkp
20. 01. 2018 20.24
+1
Brezposelnost v ZDA je začela padati pod Obamovo administracijo.
KungFuPanda
21. 01. 2018 10.22
+1
Mogoče kratkoročno v ZDA res zgleda dobro, ampak če bo šlo tako naprej, se bodo čez par let ZDA znašle v tehnološkem zaostanku in odvisne od zastarelih virov energije.
number46
20. 01. 2018 18.55
+9
Vi ste resMcdonalds novinarji mene bi bilo sram, če bi bil novinar, da bi bil tak novinar kot ste vi .A je palča dobra???
nikhrast
20. 01. 2018 19.32
-2
Salamandros
21. 01. 2018 10.32
+3
Do Trumpa so čisto vrdu. Bolj je problem, da so tako zelo prijazni do Obame, ki je pobil po svetu več ljudi kot BUsh. V vojni je bil s 7 državami, čisto krvoločni predsednik. Članki pa samo pozitivni o njem?
komarec
20. 01. 2018 18.11
-3
Koga še briga Trump.
nikhrast
20. 01. 2018 18.07
-6
V predsedniškem sistemu je potrebna kohabitacija, v parlamentarnem sistemu ima vlada večino, tako lahko odobri svoje zakone. Posebno v anglo-saškem sistemu skoraj nikoli ni potrebna koalicija, ena stranka vlada.
nikhrast
20. 01. 2018 19.36
-3
Ate_ist
21. 01. 2018 15.14
ti ne veš o čem pišeš. vlade parlamenti je samo burleska za rajo. nikoli in nikjer niso to oblast, pač pa le poklicni igralci, ki govorijo diktirani tekst za neuke ovce.
Ate_ist
21. 01. 2018 15.15
oglej si star sovjetski film Kraljestvo krivih ogledal. ti bo vse jasno
M_teorija
20. 01. 2018 16.40
-1
Če se mu je zgodila blokada s konservativno večino, kaj šele bo jeseni, ko bodo demokrati v večini v kongresu!?
Na Slovenskem
20. 01. 2018 16.57
+3
Da sprejemjo budget potrebujejo 60 glasov republikancov je v senatu 51. Tukaj gre octino za sabotažo iz strani demokratov in upam, da bodo to njihovi volilci tudi spoznali, ker vecinoma so levičarji v vseh državah prisesani na državno mauho. To, da se vlada zapre bi se moralo zgoditi tudi pri nas.
frako
20. 01. 2018 17.15
+2
Jah cajt je biu da se demokrati odločjo da zaprejo državo, do zdej so to delal sam republikanci.
gremonadesno
20. 01. 2018 17.47
-1
lol teorija nima pojma o temi ki pametuje , na slovenskem ti je vse objasnu z dejstvi .
M_teorija
21. 01. 2018 10.20
Ko bi bili konsevativci enotni, bi človek še sprejel trditev, da demokrati nagajajo!?
Justice4all
20. 01. 2018 16.26
-9
Pa neki ne razumem: hvalil se je da ne želi plače... Sedaj pa je problem takemu miljarderju : naj odpre svojo denarnico in iz dobička ,katerega je zaslužil Trump brandname nakaže nekaj drobiža pa bo... Pol se bo pa lahko hvalil da je osebno rešil ameriko...
Našvasan_zob
20. 01. 2018 16.53
+3
Eno se je odpovedati svoji plači, drugo pa financirati legijo javnih parazitov..
nikhrast
20. 01. 2018 16.06
-6
Dober tuš za Trumpa, na Mar-a-Lago je mislil iti, tam praznovati obletnico z bogatim, pa jim povedati kako je poskrbel za nje z davčnim zakomom. Na vseh 24-h news kanalih pa prenos iz senata, polnoč, ura je potekla, drug drugega obtožujejo..., samo ne vem kako se bo Trump bahal s tem.
M_teorija
20. 01. 2018 15.14
-7
Gospodarska rast v ZDA je skoraj taka kot pri nas v Sloveniji. Torej skozi to prizmo bi lahko rekli, da je Tramp skoraj tako uspešen kot Cerar. Vendar je resnica čisto drugačna.k Trampova gospodarska rast je predvsem inercija Obamovega predsedovanja. Predvsem, ker poleg Obamovih ukrepov, ki je ZDA potegnil iz krize zaradi katastrofalne politike predhodnika( predvsem pa zaradi špekulacij in kraj v zasebnih nepremičninskih in bančnih kongglimeratih), se gre Tramp kratkoročno gospodarsko politiko, (predvsem na račun prodaje orožja, torej podpiranja orožarskih lobijev, torej na račun vojn in križ v svetu, na račun kršenja kjotskih in pariških sporazumov o zmanjševanju toplogrednih plinov, torej namesto zmanjševanja CO2 izpustov, jih povečuje, namesto omejitev črpanja nafte v spornih področjih, ga še povečuje, ravno tako ko gre za lomlenje skrilavcev za pridobivanje sporne energije, ravno tako omejuje alternativne oblike pridobivanja energije, torej vse na račun uničenje Planetarnega ekološkega ravnovesja, torej na račun bogatenja naftnih lobijev, poleg tega podpira gradnjo naftovoda na spornih ozemljih indijanskih rezervatov, torej na račun človekovih pravic, ....in še in še, naprimer davčne olajšave za še večje bogatenje najbolj bogatih, torej povečevanje prepada med najbogatejšimi na račun vse bolj vse revnejših, ), ki kratkoročno res daje rezultate, dolgoročno, pa je katastrofa za ZDA, kot tudi katastrofa za cel svet, ker pač močno gospodarstvom ZDA ima posredno vpliv na cel svet, vplivi pa so tudi na Planetarni ekosistem katerega porušeno ravnovesje Bo še bolj porušeno, morda celo do točke reverzibilnosti, zmožnosti puferskih sposobnosti Planeta, da se lahko še ozdravi, očisti. Zaradi povečane trgovine z orožjem pa tudi vpliv na globalni mir. Skratka ta kratkovidna politika, za kratkoročne bo imela
M_teorija
20. 01. 2018 15.25
-2
LLLEPI
20. 01. 2018 15.55
-1
a ti Ceri nekam lezes ti samo se nos ven gleda ??
Našvasan_zob
20. 01. 2018 17.00
+1
Če se za okrevanje že moraš na koga nasloniti se daj raje na Bernankeja in Yellenco..Ta 2 sta z zastonj kešom poplavila sistem...Brez QE 1,2,3 in obrestnih mer na 0% bi se Obama lahko samo zjokal sam nad sabo..
Sunshine73
20. 01. 2018 15.11
+10
Če je bilo od vseh 44. ameriških predsednikih skupaj toliko govora kot je za tega 45. naj me vrag pocitra in to vsega skupaj odkar je na čelu !!
Sunshine73
20. 01. 2018 15.25
+0
še posebej o njegovi sočni preteklosti in o sedanjih primitivnih izpadih ...
LLLEPI
20. 01. 2018 15.56
+3
Našvasan_zob
20. 01. 2018 17.04
+4
Itak , da se o Trumpu piše daleč največ od vseh preteklih predsednikov. Seveda, pa nihče ne pove, da če pogledaš preteklo leto 2017 je bilo vsaj 50% vseh novic o njem fake news... Od vpletanja Rusov v volitve do Trumpovega obiska Moskve in prostitutk..
Našvasan_zob
20. 01. 2018 17.07
+5
Seveda pa ti točno 0 povedo o tem kako je Obama sistematično kršil zakon in vohunil za Trumpom še predno je ta kandidiral za predsednika (Nixonu je zato letela politična glava)... Pa nič ne povedo kako Trump sedaj pušča da preiskovalni organi preiskujejo kriminaliteto Clintonov..Od kraje denarja za Haiti,pa do prodaje 20% urana Rusom..pa do trgovine z ljudmi s Haitija.. In odtekanja zaupnih informacij s Hilaryjinega serverja v svet.. Pa seveda tudi nič ti ne povedo kako so demokrati ukradli kandidaturo Sandersa in 200 milijonov USD donacij,ki jih je zbral Sanders.. Pa nič ti ne povedo o LAGANJU pred kongresom Hilary...
Našvasan_zob
20. 01. 2018 17.10
+5
A vidiš , če bi bral neodvisne medije bi vse to vedel.. Tako pa bereš samo 24ur kjer se udriha po Trumpu. Aja mimo grede 3 Ruski podjetniki tožijo firmo, ki je sproducirala LAŽNO zgodbo o povezavah rusov s Trumpom.. zaradi teh tožb bosta vsaj 2 spletna portala propadla saj si ne bosta mogla privoščit odškodnine za katero ju tožijo iz naslova dokazane lažne objave...Zahvalita pa se lahko štabu Clintonov..
Frane Šajn
20. 01. 2018 15.03
+5
Če mislijo s takim tempom sejati seme razdora po svetu je bolje, da so suhi kot poper! Majhen je ta človek bog mi je priča.
veliki svizec
20. 01. 2018 14.49
+0
No po enem letu bi se pa že lahko sprijaznili da je Trump zmagal na volitvah,da pa je zmagal je pa kriva Clintova sej nihče ni hotel da ona zmaga,če bi Trrump mel drugega protikandidata teško verjamem da bi zmagal.
Frane Šajn
20. 01. 2018 15.04
+0
veliki svizec
20. 01. 2018 18.26
+2
Mali si ti Frane in tak boš ostal celo življenje.
Heineken 1A
20. 01. 2018 13.27
+15
NA POPTV IN 24UR STA S TRUMPOPM ISTO OBSEDENI KAKOR NOVA24TV Z UDBO MAFIJO. NISTE NIČ BOLJŠI SAMO NA DRUGI STRANI. POSTAJATE NEKAKŠEN TRIČ TRAČ MEDIJ ZA PRANJE MOŽGANOV!
trumpet2015
20. 01. 2018 14.00
+7
o kardashianovi družini pišejo več,kot pa o Trumpu,iz tega je razvidno za kakšen medij gre,najbolje da nastavijo kastelica za glavnega urednika,on obvlada rumeno obarvane strani v nulo
Heretik1
20. 01. 2018 14.58
+0
@turituri Zakaj pa imaš v avatarju logotip za Peugeot?
Frane Šajn
20. 01. 2018 15.08
-2
Turi turi ga ti kakšnemu senčnemu, pa pusti normalen svet pri miru! Da ti ustvari človeka vreden svet in prihodnost!
Našvasan_zob
20. 01. 2018 13.21
+4
Haha o preiskavah Clintonove pa 0 ...Zamujate objave zgodb, ki se berejo bolje kot Hitchkokov roman in o katerih se danes na veliko piše na zahodu... A vam gazda ne pusti?...hehe
trumpet2015
20. 01. 2018 13.51
+1
gazda ne bo več dolgo,mu že Matilda diha za vrat,pa ves rumen je v faco,zdravniki pravijo da gre za zlatenico,kmalu bo šel za Rothshildom v večno kraljestvo teme
Našvasan_zob
20. 01. 2018 15.06
+4
trumpet2015
20. 01. 2018 15.13
+2
ja. soroš je zelo podoben glavnemu negativcu iz filmu star wars the last jedi, Supreme Leader Snoke, samo Snoke je lepši od soroša
nikhrast
20. 01. 2018 15.59
-1
Nehajte s Sorosom in Rothschildi, v Severni Ameriki jih nobeden ne omenja, poglej Forbes lestvico.
Našvasan_zob
20. 01. 2018 17.11
+2
Oh Sorosa se kar precej omenja... Seveda ne na CNN CNBC ,ABS in podobnih prejemnikih fake news nagrad...
frako
20. 01. 2018 13.14
+3
V besedah trumpa leta ob zaprtju države leta 2013: Če se sprašujete kdo bi moral biti za to odpuščen je to predsednik, on bi moral bit vodja in to uredit.
nebel
20. 01. 2018 13.06
+6
To ni nič posebnega za njih. To se dogaja vsem, to je njihova taktika pogajanj vsako leto. Prav si predsedniki so šli skozi to.
frako
20. 01. 2018 13.19
+4
To ni niič posebnega od kar je bil obama predsendik, njemu so republikanci za vsako stvar hotl zapirat državo. Zdej pa jok in stok k demokrati delajo isto.