Tujina

Neodvisni gruzijski mediji?

Tbilisi, 16. 03. 2010 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zahodni diplomati so obsodili neodgovorno ravnanje gruzijske televizije, ki je objavila lažni prispevek o invaziji ruske vojske v državo. Novica je povzročila paniko med prebivalci.

Zahodni diplomati v Gruziji so se pridružili številnim kritikam in obsodbam lažnega televizijskega prispevka o napadu Rusije, ki je med Gruzijci konec tedna povzročil strah in paniko. Ob tem so številni mnenja, da je bizaren incident pod vprašaj postavil neodvisnost gruzijskih medijev.

Invazija ruske vojske, atentat na predsednika ...

Zasebna televizija je v soboto zvečer poročala o invaziji ruske vojske na ozemlje Gruzije in atentatu na predsednika Mihaila Sakašvilija, s čimer je številne prebivalce močno prestrašila. Televizija je "novico" objavila med osrednjimi večernimi poročili, ob tem pa predvajala posnetke iz rusko-gruzijske vojne leta 2008. Ker so njeno poročanje povzeli drugi gruzijski mediji in zaradi vsesplošne panike, ki je zavladala, je televizija kasneje pojasnila, da je šlo le za "neslano šalo".

Izkoristili tudi tuje veleposlanike

Gruzijska televizijska hiša Imedi, ki je objavila lažni posnetek
Gruzijska televizijska hiša Imedi, ki je objavila lažni posnetek FOTO: Reuters
Na ravnanje zasebne televizije, ki naj bi bila blizu Sakašviliju, so se že pred tem kritično odzvale tako ZDA kot Rusija.

Britanski in francoski veleposlanik v Tbilisiju sta obsodila predvsem manipulacijo z videoposnetki v prispevku. Televizija je namreč uporabila arhivske posnetke iz leta 2008, na katerih so se zahodne vlade odzivale na rusko invazijo. Britanski veleposlanik Denis Keefe je ob tem poudaril, da incident meče slabo luč predvsem na ugled gruzijskih medijev ter na pojem njihove neodvisnosti in odgovornosti.

Keefe je bil posebej kritičen do posnetkov, na katerih se je pojavil sam. Označil jih je za zavajajoče in televizijo Imedi pozval, naj nemudoma pojasni, kako si je tako manipulacijo lahko dovolila brez njegove vednosti.

Da je šlo za popolnoma neodgovorno dejanje, meni tudi francoski veleposlanik v Gruziji Eric Fournier. Posebej ga je v prispevku zmotila navedba, da so se nekateri opozicijski politiki med incidentom priključili ruskim silam. "Potrebno je obsoditi vzporednice, ki jih je v prispevku izpeljala televizija in se nanašajo na aktivnosti nekaterih opozicijskih strank in na grožnje nacionalni varnosti," je dejal Fournier.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bostjan@kocevje.com
17. 03. 2010 11.17
še v sloveniji ni neodvisnih medijev. vsi so trobilo vladajoče koalicije. tut vi 24ur, kr poglejte se da ne govorim o dnevniku, delu, večeru....
piss
16. 03. 2010 23.35
ninja.subversion ...se POPOLNOMA strinjam steboj.... WAKE UP PEOPLE!!!
Abacus
16. 03. 2010 23.12
ruski hekerji...
DarthRevan
16. 03. 2010 20.13
Sem pa že mislil da bo kdo pripomnil da je vse OK, samo da so proti Rusiji....
zahod.west
16. 03. 2010 19.57
vzhod pač, če pogledaš nekatere naše novinarje opaziš, da ni veliko razlik.....vsak ima svojega botra , malokateri novinar pa si upa kritizirati lastnega botra.
ninja.subversion
16. 03. 2010 18.55
vse so samo igrice elit iz senc
franceljtancelj
16. 03. 2010 17.51
V Gruziji mediji pa neodvisni ha ha ha. Pa je kdo od Vas bil že tam? V lastni režiji mislim.
la80vie
16. 03. 2010 15.28
Eni si medijsko svobodo razlagajo tako da ima vsak kvazi novinarcek pravico delat kar hoce. Takoj ko nekdo pokritizira medije ki si prevec dovolijo kricijo napad na neodvisnost in nepristranskost.