Tujina

Nenavadno taljenje ledu na Grenlandiji

Nuuk, 25. 07. 2012 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Grenlandiji se je skoraj celotna površina ledu vsaj malce stalila. Takšen obseg taljenja je znanstvenike, ki morajo še ugotoviti, ali gre za naravni proces ali pa so to posledice podnebnih sprememb, presenetil.

Prvi posnetek je nastal 8. julija, drugi pa 12. julija.
Prvi posnetek je nastal 8. julija, drugi pa 12. julija. FOTO: Reuters

Ledena ploskev na Grenlandiji se v poletnih mesecih vedno znova malce stali, a letošnje taljenje ledu je znanstvenike presenetilo. Gre za največje taljenje v zadnjih treh desetletjih, od kar dogajanje spremljajo s sateliti.

Samo v štirih dneh od 8. julija se je taljenje s 40 odstotkov ledene površine dvignilo na 97. Gre za izredno dogajanje, saj se je led talil tudi na najvišji in najhladnejši točki. Skoraj celotna površina ledu na Grenlandiji – tako najtanjši led ob obali kot tudi 3 kilometre debeli led v središču pokrajine – se je vsaj malo stalila.

''Ko taljenje opazimo v krajih, kjer ga prej nismo nikoli videli, se seveda vprašaš, kaj se dogaja,'' je dejal Nasin strokovnjak Waleed Abdalati. ''Gre za velik znak, katerega pomen bomo morali najti v prihajajočih letih,'' je še dodal.

A vendar se je takšno taljenje na Grenlandiji v zgodovini Zemlje že zgodilo, zato morajo znanstveniki še ugotoviti, ali gre za naraven proces ali so taljenje sprožile podnebne spremembe, ki jih je zakrivil človek. Znanstveniki sicer pravijo, da površina znova zmrzuje.

Novica je prišla le nekaj dni zatem, ko je Nasa razkrila fotografije, na katerih je razvidno, da se je od ledenika na Grenlandiji odtrgala ogromna ledena ploskev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (154)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jamsk
25. 07. 2012 12.13
+8
Tolažte se vsi da je to naraven cikel pa da so še dinozavri mel to.. Tut če so mel dinozavri vseeno so bile spremembe ogromne.. Tolažte se, ko bo prepozno bo prepozno če ne pa tok bolš...
Kepi2
25. 07. 2012 13.57
+1
Naravni cikli in spremembe imajo lahko še mnogo večji obseg v krajšem času kot pa to kar se dogaja danes. Konec koncev smo še vedno v ledeni dobi (obdobje ko ima Zemlja vsaj na enem polu ledeno kapo) in povprečna temperatura Zemlje je trenutno več kot za 5°C nižja od povprečja zadnjih 600.000.000 let.
janez6bb
25. 07. 2012 11.57
+8
Afera CLIMATEGATE Širša javnost je prvič resno podvomila v ‘globalno segrevanje’ po tem, ko se je lani (2009) okoli 20. novembra na javnodostopnem strežniku v Rusiji pojavila datoteka z 1000+ elektronskimi sporočili in drugimi dokumenti ukradenimi z Univerze v Vzhodni Angliji z oddelka, ki je imel ključno vlogo pri pripravi ’študije’ o človekovem vplivu na okolje , ki jo je elita promovirala na srečanju v København-u samo nekaj dni kasneje. UNIVERZA eAST aNGLIJA
janez6bb
25. 07. 2012 12.21
+8
SE SPOMNIMO BESED VON ROMPUY-a srečanje v Kobenhavnu je prvi korak K SVETOVNI VLADI:)
RichardDawkins
25. 07. 2012 18.03
+3
AS PREBRAV TE MAILE?? NE !! TKO DA ZAPRI GOBC PA JH PREBER PA BOS POL GOVORU KVA JE NOT...
janez6bb
25. 07. 2012 11.56
+7
Angleški sodnik g. Justice Burton je sprejel sodbo v kateri pravi, da ima film Neprijetna resnica 9 velikih znanstvenih napak in da šolski sistem krši zakonodajo, če ga predvaja brez predstavitve druge plati argumentov, torej korektne znanstvene razlage tistih 9 točk v katerih ‘znanost’ filma Neprijetna resnica totalno odpove. (BBC News)
dannyer
25. 07. 2012 12.29
+5
povej ti to v slovenskem šolskem sistemu ki govori neumnosti na zadnje sem moral zagroziti s tožbo če bodo šole še naprej polnili otroke z lažmi.
SuperX
25. 07. 2012 12.37
+8
slovenski šolski sistem po letu 91 uči samo še bedarije, sramota, da so mi starši moral povedat kdo so bili domobranci, bela garda in še kaj, ker tega v šoli do konca faksa niso niti 1x omenili. Vem pa vse od rimljanov pa egipčanov, wau!
SilverBullet
25. 07. 2012 12.47
+4
@dannyer Misliš tiste o partizanih kot osvoboditeljih? Ali kake druge? Človeka res razjezi, kaj se grejo v teh šolah... Sploh danes, ko je vsem vse jasno.
RichardDawkins
25. 07. 2012 18.04
+2
A CELIH 9 KPA OSTALIH 793?? JIH JE PA PRAV SAMO NE TI SE GRES NAPICT NA 2% DEJSTEV V FILMU K.M.E.T
SilverBullet
25. 07. 2012 11.32
+6
Na stvar je mogoče treba pogledat iz drugega zornega kota. CO2 je stranski proizvod kapitala in zmanjšanje CO2 bi kapital udarilo po žepu. Tako, da jim glede tega še najbolj ustreza status quo. Ne da se pa več zanemariti meritev in utišati ugotovitev, da CO2 in onesnaženje od industrijske revolucije naprej vedno bolj narašča. Kapital in elite so tako ujete v "akcijo neakcijo". Uvedli so davke na CO2 kot mehanizem za zmanjšanje onesnaževanja, vendar pa jim samo zmanjšanje ne ustreza. Tako še naprej na vseh področjih spodbujajo debate in znanstvene teorije, ki nasprotujejo ekološkim smernicam in ustvarjajo ter spodbujajo neodločenost in negotovost o potrebnosti zmanjšanja onesnaževanja. Hkrati pa se jim priteka denar iz vseh davkov za onesnaževanje, ki pri taki svetovni neodločenosti in nezavezanosti nikoli ne morejo doseč svojega namena. Mehka zmaga, namesto trde.
AlternativeFacts
25. 07. 2012 11.48
+1
Ali smo pa civilizacija(družba),katere obstoj temelji na C02 tehnologiji?Že samo v prehranski industriji se nam pošteno zalomi,če se odpovemo C02 tehnologiji...Kdo pa bi danes za volom hodil in motikco vihtel.Kje so sedaj znanja prednikov,katera smo zamenjali za fosfatna gnojila in podobna sranja,katera nas danes tepejo,ker smo prenasičili obdelovalno zemljo?..heh problem je preveč pisan ni pa črnobel,kot se ga hoče predstaviti(iz katerekoli strani)...
SilverBullet
25. 07. 2012 12.38
+3
Dejstvo pa je, da je umazanija stranski proizvod "produkcije" denarja in, da bi bodisi zmanjšanje proizvajanja umazanije, bodisi upeljava manj umazanih načinov, pomenil manjšo produkcijo denarja vsaj nekaj časa ter "nepotrebno kompliciranje". Za marsikoga. Da ne omenjam tistih, ki se pri "proizvajanju" denarja umazaniji ne morejo odreči. "Mali ljudje" niso nič drugačni. Večini se, milo rečeno, je**, dokler lahko smeti stresajo sosedu za plot in dokler je tam dovolj prostora. Da le živijo lagodno, da imajo vse pri roki, prepoln želodec in pivo v hladilniku... temu se ne mislijo odpovedati, pa naj se sosedu hiša na glavo obrača.
janez6bb
25. 07. 2012 11.16
+3
Al Gore je bil in vedno bo – del politične elite ZDA. V filmu Neprijetna resnica najdemo kar nekaj netočnih podatkov; 1.) V filmu pravijo, da je taljenje snega na Kilimandžaru dokaz globalnega segrevanja, čeprav je bil vladni strokovnjak prisiljen priznati, da to ni res. 2.) V filmu navajajo, da dokazi iz ledenikov kažejo, da je povečanje CO2 razlog za povišanje temperature v zadnjih 650.000 letih. Sodišče je ugotovilo, da gre za zablodo. V resnici je v razdobju 650.000 let porast CO2 imel zamudo za 800 do 2.000 let, glede na porast temperature. 3.) V filmu uporabljajo pretresljive posnetke orkana Katrina in navajajo, da je razlog za ta orkan globalno segrevanje. Vladni strokovnjak je moral priznati, da ni dejanskih dokazov, da bi za posamezne dogodke moral biti razlog globalno segrevanje. 4.) V filmu so prikazani posnetki, kako se jezero Čad suši, in da je razlog za to (spet) globalno segrevanje, kar pa ni res. 5.) V filmu pravijo, da je ena študija pokazala, da so se polarni medvedi utopili zaradi izginjanja Arktičnega ledu. Gore je malo narobe razumel študijo – štirje polarni medvedi so se utopili zato, ker je divjalo še posebej hudo neurje. 6.)Film navaja, da naj bi globalno segrevanje zaustavilo Zalivski tok, kar naj bi pomenilo, da bi se lahko Evropa znašla v ledeni dobi. Klimatski strokovnjaki pravijo, da to ni mogoče. 7.) V filmu povedo, da bi se lahko gladina morja (v primeru taljenja polarnega ledu) povišala za kar sedem metrov, kar bi povzročilo selitve milijonov ljudi po vsem svetu. V resnici se pričakuje povišanje gladine morje le za 40 centimetrov.
WikiX
25. 07. 2012 11.32
+1
Morda je pa vse po malem res, kar trdi Al Gore, Sonce in Zemlja prehajata skozi naravne cikluse, spreminja se klima in sestava ozračja, velikekorporacije in velesile pa hočejo zaslužiti z novim globalnim eko fanatizmom. Del teorije evolucije je tudi, da najbolj uspevajo vrste, ki so se sposobne najbolje prilagoditi novemu okolju. Morda bi lahko govorili o naravni evoluciji Zemlje, ampak kaj to v resnici pomeni, pa nimam pojma, žal.
AlternativeFacts
25. 07. 2012 11.36
+2
haaaa Janez ti ga šele pihaš.....hvala za dobesedno kopiranje iz strani Skrivnosti Sveta - "Neprijetna resnica ali morda neprijetna laž?"....Lahko pa se potrudiš pa odgovoriš na te točke,ki so med drugimi zelo neumne..."Sodišče je odločilo,torej če odloči da je Slovenija do Tokija,potem je Slovenija do Tokija a ne...Taljenje snega in globalno segrevanje...seveda,ker ni povezave,potem ni globalnega segrevanja itd..Jezero Čad se suši zaradi..Hmmm zaradi premalo padavin,hidroelektrarn,janezovih klobasarij?....." Skratka Janez buče so tole, iz obeh taborov.Eni ste oprani z žajfo,drugi pa z milom.Pojma imate pa ravno toliko,kot imate črnega za nohtom.....NIČ.
AlternativeFacts
25. 07. 2012 11.37
+2
Kar si pozabil kopirati iz prej omenjene strani...."Po vsem tem se lahko vprašamo, o čem torej govori Al Gore? O Neprijetni resnici ali neprijetni laži? Edino, kar je pozitivnega ob vsem tem »natolcevanju« v knjigi in filmu je to, da smo se ljudje bolj začeli zavedati, da smo tudi mi odgovorni za okolje, v katerem živimo." - Pa ner ga srat,kot kaže smo vendarle tudi mi odgovorni za stanje na planetu a ne Janez.
janez6bb
25. 07. 2012 12.19
+1
falus zgoraj je samo navedeno kaj pravijo v filmu in kakšna so resnična dejstva:)
janez6bb
25. 07. 2012 12.20
+1
je tako lepo napisano zgoraj:) popolnoma razumljiv, najprej kaj pravijo v filmu od algora, kako to vidijo pravi znanstveniki.
AlternativeFacts
25. 07. 2012 12.52
+1
Janez če hočeš nepristranska mnenja,potem si vtipkaj skepticalscience pika com.Pa boš mogoče potem lahko odgovoril na zgoraj zastavljena vprašanja... Povzeto iz te strani ... "Grenlandija je bila nekoč zelena" .... Ledeni pokrov na Grenlandiji obstaja vsaj 400.000 let. Morda so bila občasno nekatera področja bolj zelena kot danes, vendar to ni bil splošen pojav.
RichardDawkins
25. 07. 2012 18.09
+1
PRICAKUJE SE DVIG POVRSINE ZA 157 CM BTW IN TO SO OPTIMISTICNE NAPOVEDI SICER PA A TI MISLIS DA SE BO GLADINA MORJA DVIGNILA ZA TOLIKO KER BO STOPLJENA VODA IZ LEDENIKOV ZA TOLIKO POVECALA KOLICINO SVETOVNIH OCEANOV??? KMEEEEEEEEEEET.. GLADINA SE BO DVIGNILA VECINOMA ZARADI 2 ZAKONA TERMODINAMIKE OZ. EKSPANZIJE TEKOCINE (VODE) PRI VISJIH TEMPERATURAH... NE KOMENTIRAJ ZNANOSTI CE NIMAS DOKTORATA IZ NJE!!!
WikiX
25. 07. 2012 10.58
-3
Najprej so se začeli taliti na MILIJONE let stari ledeniki, pa je znanstvena skupnost tolažila ljudi, da gre najbrž za normalne sončne cikluse, ki zgleda nastopijo vsake nekaj milijonov let, čeprav tega seveda nihče ne more vedeti. Nekaj je bilo v vsem tem času drugače, da Zemlja ni bila ustvarjena za človeka je bogokletno, zato se ni nihče sekiral, ker je človek ustvaril tudi industrijo, vojne in atomsko orožje, vse je od Boga, že služi nekemu svojemu namenu. Tople stvari vedno segrevajo hladne, nikoli obratno, toplota prehaja le v eno smer, z izjemo strele, kjer naboj med nevihto hipoma preskoči iz ene mase na drugo, pri čemer hladna segreje toplo, ampak to je le izjema, ki potrjuje pravilo. Vesolje se ohlaja, torej se vse ohlaja, tudi Zemlja in zato globalno segrevanje nikakor ne more biti trajen pojav, ker pa je javnost zdaj zahtevala še dodatne odgovore in se je klima povsod precej spremenila, so začeli uvajati nek davek na onesnaženje, s čimer se kapital steka v raziskovanje klime. Znanstveniki šele zadnja desetletja opravljajo natančnejše meritve, poskušajo ustvariti metode, s katerimi bi lahko razumeli preteklost planeta in ugotovili, skozi kakšne cikluse je prehajal skozi zgodovino, če se je kaj podobnega že dogajalo. In se tudi je, marsikaj, ker se je spreminjala tudi sestava atmosfere in pokritost z vodo, pa lektromagnetno polje in še cel kup stvari, za katere si še mislimo ne, ker nimamo nobenih predstav ali vsaj zapisov, ničesar razen dedukcijske znanosti, ki pa šele nastaja. Poleg tega izginjajo dokazi, sestave vode na dnu milijone let stare ledene odeje Grenlandije na primer ni mogoče več preučevati, ker se je pravkar stopila. Pri tem seveda ni kriv človek, ker ni nihče namerno segreval Grenlandije, je pa človek zagotovo spremenil kemično sestavo ozračja in zemeljske površine in to tako kompleksno, da niti najzmoglivejši računalniki ne morejo zajeti vseh sprememb, odvisno kaj se spreminja glede na kaj in kdaj, kako prehaja energija med pretvarjanjem ene snovi v drugo. Recimo, da del splošne temperature ozračja ustvari tudi pritisk zraka, ki je odvisen od njegove gostote, pa tudi od delovanja plimskih sil vesolja, od lune do galaksije, če Zemljaprehaja skozi področje posebnega gravitacijskega privlaka, se mogoče krči ali razteza tudi atmosfera, torej se spreminja temperatura. Ker pa je človek spremenil atmosfero in tudi površino, ki vpija energijo sonca, zdaj nastajajo drugačne količine, posledica so ogromni žepi energije, ki spreminjajo zračne mase in s tem podnebje. To nenazadnje ni nič novega, verjetno se je podobno dogajalo že v času dinozavrov, ki so s svojimi iztrebki ustvarili v ozračju ogromne količine metana...
OBK
25. 07. 2012 11.04
+4
Jaz se ne bi preveč zanašal na odkritja znanstvenikov, celo takšnih, ki verjamejo v globalno segrevanje zaradi vplivov človeka. Kdo pa končno financira znanstvenike? Po drugi strani je znanstveno dokazano, da se količine co2 na zemlji spreminjajo, nam pa nabijajo davke zaradi povišanja le-tega. Smo sužnji kapitala.
WikiX
25. 07. 2012 11.16
Prebivalci Grenlandije zahtevajo odgovore!
Lee Lewis
26. 07. 2012 07.56
ne pokat neumnosti,Greenlandija je bla še pred par stoletji čist zelena =DDD
hucho_hucho
25. 07. 2012 10.58
+11
Zemlja ima svoja nihanja! To je čisto normalen pojav.. Nekoč je bila voda tako visoka, da je pokrila 3/4 Slovenije npr. (Panonsko morje) Aja, to je bil pa zelo nenavaden pojav in seveda je bil takrat mogoče tudi kriv človek ??!!
RichardDawkins
25. 07. 2012 18.12
+0
HAHAHHAHAA KASN KRMP.... A TI MISLIS DA JE BIV PANONSKO MORJE ZATO PRI NAS KER SO BLI OCEANI VISJI ZA 800 METROV???? K.M.-E.T. SLOVENIJA JE BLA DELNO OCEAN ZATO KER JE BILA CELOTN EVRAZIJSKI PODKONTINENT NIZJE ZA KILOMETER. HAHAHA IN TAKSNI NEIZOBRAZENCI TUKEJ GOR DOBIVAJO PLUSE IN SIRJO LAZI....
ljx
25. 07. 2012 10.53
-1
A je ta Waleed Abdalati iz Sirijske osvobodilne vojske? Potem bi bila njegova razlaga logična. 24.ur,če boste čez par dni poročali da tam pada sneg,bo to res čudna novica ,a ne?
OBK
25. 07. 2012 10.50
+7
Segreva se celotno osončje, ne samo Zemlja. In na to človek nima vpliva.
.VOY.
25. 07. 2012 10.48
-2
Kje so člani PS?? To je njihovo področje....ejga...
wanker
25. 07. 2012 10.45
+0
Seveda se tali, saj je vroče poletje. Noben pa ne omenja kaj se dogaja pozimi ko zmrzuje.
Static
25. 07. 2012 12.33
+1
Seveda omenjajo kaj se pozimi dogaja ampak so ljudje preveč butasti da bi brali. Vsako lete se več leda stali in vsako zimo ga manj zamrzne.
AlternativeFacts
25. 07. 2012 10.40
+6
\"..Takšen obseg taljenja je znanstvenike, ki morajo še ugotoviti, ali gre za naravni proces ali pa so to posledice podnebnih sprememb..\" - Skrajšano in po domače povedano..\"KDO DA VEČ!!!\"..tista bo obveljala!!!!
Static
25. 07. 2012 12.35
+3
Največ dajo naftne industrije. Ni bolj bogatih od njih, in se vpliv vidi ko se širijo te laži da mi na okolje ne vplivamo in je to vse naravno, samo da bi ljudje kurli več bencina.
fas231
25. 07. 2012 10.39
+4
No ugotovili bodo ,da je taljenje posledica podnebnih sprememb. Torej sledi povišanje davka na CO2 oz še kakšen dodaten ”okoljevarstveni” davek .
VolkBrenin
25. 07. 2012 10.29
+21
norca se delajo iz nas...okol co2 in podobnih neumnosti...zakaj naj pol sveta plačuje vse mogoče davke na okoljevarstvo....polovica pa se požvižga na to ?.... To se pravi, da se prva polovica ne sme več niti tuširati...medtem ko se druga namaka v svojem bazenu, v katerem vsak dan zamenja vodo..in to pitno... Malo morgen....uživajte v VSEM ...dokler lahko... Ko bodo - ali bolje bomo, vsi na planetu enako vačevali, čuvali in plačevali vse okoli narave i podobno...sem takoj poleg...če se pa en kitajc vozi z avtom, ki v zrak spusti 10 kratnik moje svinjarije...en amer s 4.litrsko mašino nič ne plača...če ena kitajska onesnažuje bolj, kot 20.evrop skupaj in se na vse požvižga....smo nategnjeni osli, podolgem in počez
dreko123
25. 07. 2012 10.39
+8
ja kitajska pa amerika - največ onesnažujeta... - pa saj to itak nima veze - to so naravni procesi zemlje ki se ponavljajo... samo sedaj imajo izgovor nek co2 - mogoče res mal pripomore samo tolk pa spet ne... v preteklosti je pa kak vulkan vrglo v zrak in je bilo 1000x tolk co2 -ja kot ga je sedaj, prišla je ledena doba in jovo na novo... so pa tukaj še kozmični pojavi od aktivnosti sonca in galaxije naprej kako se zemlja segreva ni vse interno!
bbking2
25. 07. 2012 10.41
+5
Saj pravim, nekaj je človek, veliko pa narava sama. Kdo je pa ledeno dobo povzročil in prejšnje spremembe?? Človek proti naravi ne more srat..
VolkBrenin
25. 07. 2012 10.50
+1
dreko123...pametno....sami izgovori za sesanje raje...sicer pa...grenlandija...zelena dežala...zakaj potem panika ???
VolkBrenin
25. 07. 2012 10.57
+3
bbking2 se strinjam...se strinjam tudi, da smo za lep kup svinjarije krivi sami...in tega seveda ne podpiram...je pa zelo ponižujoče do nas, kot da smo opice...ko plačujemo nekaj na kar se sosed požvižga... evo...sosed se lahko vozi 200 na uro...in ga nihče niti ne povoha...ti pa bi moral na isti cesti plačati krepko kazen, ker si se peljal 140....halo...VSI smo na istem planetu.
SilverBullet
25. 07. 2012 10.28
+2
@bravos "... .. očitno si spet gledat tisti dokumentarec o kekcu alanu gori ..saj naj ovčke to hitro deluje... " Ampak, kako sploh imaš želodec drugim govorit o Kekcu Alanu, če pa je nekak vidno, da vse svoje znanje in zanos črpaš iz Youtube dokumentarcev, ki jih kot po tekočem traku snemajo podobni "Kekci", s polno vrečo "akcijskih" efektov in trikcev, ki nimajo z dokumentiranjem nič in so čista manipulacija, beri "akcija" (...v stilu Svet na Kanalu AAAA). Včasih, veš, smo ljudje imeli izoblikovan želodec, ki nam je povedal, kdaj nam je kdo nekaj nespodobno "nabijal" in smo vedeli, da vse, kar je sicer dopustno v gostilniški debati, ne sodi na televizijo. Ker je, preprosto, nespodobno tako žalit inteligenco. Danes pa so razni "igrani", reality-, moku- in drugi "mentarci" totalno zjebali sceno. In folk misli, da bolj nekdo nabija z žeblji, bolj je to res. Danes ne rabiš niti drage kamere, akademije in kinematografov. Dovolj je malo boljši telefon, youtube in pet minut časa, pa si režiser, strokovnjak in raziskovalni novinar v enem, če zadeneš terno pa še celebrity za pet minut. Mimogrede, osebno nimam nobene opredelitve do Ala Gora. Ampak, če si ga označil za Kekca, ga že moraš spoštovat. Jaz sem gledal filme o Kekcu. In, če komu, bi raje sledil Kekcu in ne Rožletu.
Braavos
25. 07. 2012 10.47
-1
Ja odvisno..za mene so kekci pa rožleti pravljični liki...neglede nato kaj počnejo v filimih..Drugače pa glede kvazi dokumetarcev na youtubu...Prvič me zanima kakšni dokumentarci..napiši mi jh dol pa si jih bom pogledal... in ti podal svoje mnenje o njih... Določene stvari se na zaključijo samo pri dukumetarcih ampak se jih raziskujejo naprej...SAm nikoli ne jemljem stvari kot samoumevne...kako lahko to sklepaš če me pa ne poznaš...in kaj je po tvojem za tebe inteligenca,doktorat?poznam ljudi,ki imajo dr pred svojim imenom pa so samo sence sistema--totalne indoktrinacije.
SilverBullet
25. 07. 2012 13.07
+1
Vsi so pravljični liki. Kekec je tisti lik, ki se znajde, ima pogum in reši nastali problem. Rožle pa tisti, ki se skrije mami pod kiklo in počaka, da prvi reši situacijo. Če si v Goru prepoznal podobnost s Kekcem, to pomeni, da ga gotovo zelo spoštuješ. Doktorat sigurno pomeni nekaj, če ga le ne kupiš. Ne pove pa ničesar o posameznikovi pokvarljivosti ali nepokvarljivosti. In še čem. Za "dokumentarce" lahko poguglaš kar NWO, potem pa nadaljuješ po intuiciji. Začneš pa lahko kar z bestsellerjem Zeitgeist, pa poskusi zdržat do konca. Ima tri dele, vsak je bolj napet. Vmes si poglej tistega o Titu vesoljcu. Za pavzo pa preberi Sionske protokole. Vsak ti bo dal neko novo doživetje in spoznanje, pa četudi boš, v bistvu, zavračal, da bi jim verjel. In, v bistvu, na koncu boš videl, da kar precej drži. Majkemi. Marsikaj se da preverit.
Braavos
25. 07. 2012 13.32
+1
heh fant...zeitgeist sem pogledal že dostikrat,nwo prav tako in vse ostale dok. od alexsa jonesa in potem tiste,ki so dnevno na razporedu..adam kokesh,Stefan Molyneux, Peter Schiff, itd..ne da bi se hvalil,sam sem prevedel enega od dokumentarcev alexa jonsa v slovenščino,katerega imaš na youtubu ,napisal članek itd.... glede filozovskih tem ,ki jih tako trudoma pišeš in razglabljaš pa žal nimam časa,ker se mi mudi na delo..tako,da kdaj drugič...
janez6bb
25. 07. 2012 10.26
+5
GLOBALNO SEGREVANJE JE MIT; POD PRETVEZO KATEREGA VAM BODO UTURILI DAVKE IN ENO SVETOVNO VLADO HEHE KAKO IRONIČNO; AL GORE JE LASTNIK PODJETJA KI BO POBIRALO DAVKE OZ JIH ŽE; GLEDE GLOBALNEGA SEGREVANJA; V NJEGOVEM FILMU PA 9 VELIK LAŽI, KAR SO PRIZNALA TUDI ANGLEŠKA SODIŠČA:) VON ROMPUY PO KONFERENCI V KOEBENHAVNU: KONFERENCA V KOEBENHAVNU JE PRVI KORAK K SVETOVNI VLADI:) njegove besede:) PA ČE VŠTEJEMO ŠE ZDE, JE KOT ČRNO NA BELEM:)
drugnben
25. 07. 2012 10.22
+6
Po sliki kaže da se je popolnoma stopil. A Nizozemska Anglija in nekateri otoki še niso pod vodo?
RichardDawkins
25. 07. 2012 18.14
+0
SPET EDEN KI MILSI DA SE BO GLADINA MORJI DVIGNILA ZARAD POVECANE KOLICINE VODE V OCANIH ZARADI TOPLENJA LEDU ... KASN KMET... PEJD NAZAJ V SOLO PA SE NAUCI 2 ZAKON TERMODINAMIKE POL BOS PA VEDU ZAKAJ SE BO GLADINA DVIGNILA..
drugnben
26. 07. 2012 00.57
+1
kmet zna logično razmišljati in veliko znanja rabi tisti kateri pa preveč študira pa samo misli kako je pameten drugače ima pa vse pobrkljano v glavi. Velikokrat so mu enostavne stvari misija nemogoče. Ne mi rečt, da če se led stopi da morja ostanejo na istem nivoju.
.VOY.
25. 07. 2012 10.19
+4
Folk NČ ..bat bo naš EU poslanec g.Potočnik tole popedenu...sam rabi ČAS...še ene 4 mandate..pol pa BO...majke mi.. Če mu slučajno NE rata...imamo pa še skrito orožje ..Lučko Kajfež Bogataj...ona bo pa ene par Oče našov zmolila..pa smo zmagal..
Braavos
25. 07. 2012 10.18
+8
pa če se že pogovarjamo o tem.malo se pozanimajte koliko eksperimentiranj z nuklearnimi bombami so izvedli od leta 1945 naprej,pa vodikove bombe itd. Malo se pozanimajte kaj počnejo svetovne vlade za vašimi hrbti. Zaradi ene avtomobilske bombe(terorizem) se moramo mi odreči svobodi,ker so vse povsod kamere in striktni varovalni ukrepi oni sami pa lahko razstreljujejo vodikove bombe in delajo luknje v atmosfero...???... pa če ste brali terraformingu..npr.. kako teraformirati planet mars v okolje primerno za bivanje ljudi.. med prve stvari spada ..povzročiti učinek tople grede z raztreljevanjem nukleranega orožja v ozračju..no zdaj pa povežite to z zemljo
Abadon666
25. 07. 2012 10.13
+0
Normalno, 12 2012 se bliža ...