Tujina

Nenadoma umrl afganistanski podpredsednik

Kabul, 09. 03. 2014 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Afganistanski prvi podpredsednik in nekdanji vpliven vodja upornikov, maršal Mohamed Kasim Fahim, je nenadoma umrl. Po zagotovilih afganistanskih oblasti je Fahim umrl naravne smrti, lokalni mediji pa poročajo, da je umrl za posledicami srčne kapi.

Mohamed Kasim Fahim (levo) in Hamid Karzaj
Mohamed Kasim Fahim (levo) in Hamid Karzaj FOTO: Reuters

Afganistanski prvi podpredsednik in nekdanji vpliven vodja upornikov, maršal Mohamed Kasim Fahim, je danes nenadoma umrl, je sporočil predsedniški tiskovni predstavnik Ajmal Fajzi. Po zagotovilih afganistanskih oblasti je Fahim umrl naravne smrti, lokalni mediji pa poročajo, da je umrl za posledicami srčne kapi.

"Prvi podpredsednik države, maršal Mohamed Kasim Fahim, je preminil. Naj njegova duša počiva v miru," je na družbenem omrežju Twitter zapisal Fajzi. Fahim je sicer trpel za sladkorno boleznijo. Afganistanske oblasti pa niso potrdile ugibanj lokalnih medijev, da je bil vzrok smrti srčni napad.

Fahim, vodja tadžikistanske manjšine v Afganistanu, je bil drugi človek v državi za predsednikom Hamidom Karzajem, ki zaključuje svoj mandat, saj bodo naslednji mesec predsedniške volitve.

Fahim je bil vodja vplivne uporniške skupine Združena islamska fronta, ki se je borila proti talibanom, preden je te z oblasti odnesla ameriška invazija leta 2001. Fronta je sicer s pomočjo ameriške vojske prevzela oblast v Kabulu.

Afganistanska vlada je razglasila tridnevno nacionalno žalovanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zrkizz
09. 03. 2014 20.29
+2
Naravna smrt, tako kot da ti krava jajca znese.
ebiga
09. 03. 2014 13.08
+11
Čim kakšna vlada noče podpisat tisto kar jim američani dajo na mizo, njeni člani nenadoma začnejo umirat.
KungFuPanda
09. 03. 2014 16.27
-4
Kdaj pa lahko koga tudi enostavno kap, a ne? Ali je za čisto vse potrebna zarota?
Zrkizz
09. 03. 2014 20.31
+4
Res obstaja moznost, da nekdo umre naravne smrti. Vendar je nujno spremljati vse dogodke, potem vidis, da velesile igrajo sah in mi smo kmeti.