Tujina

Nemški poslanec, ki stavi na transparentnost – prijavi tudi 45 evrov dohodka

Berlin, 17. 04. 2013 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vse več Evropejcev nejevoljno opazuje ravnanja svojih poslancev. Ni jim všeč, da svoje potrebe zadovoljujejo z davkoplačevalskim denarjem, da prikrivajo svoje zaslužke in podobno. So pa tudi poslanci, ki stavijo na transparentnost.

V času, ko morajo Evropejci zategovati pasove, je vse bolj pogosto vprašanje, kolikšni so prihodki poslancev evropskih držav in kaj vse imajo ministri. Ali so pri prijavah svojih prihodkov in premoženja pošteni? Ali pošteno plačujejo davke? Ali denar sploh služijo na pošten način? Koliko jim pomeni transparentnost?

Poslanec, ki je prijavil vse prihodke – od 45 evrov do 5000 evrov

Evro
Evro FOTO: Reuters

Nemški mediji so že nekajkrat pisali o Florianu Pronoldu, ki je vodja Socialdemokratske stranke v nemški zvezni deželi Bavarski. Pronold bi lahko bil po mnenju mnogih vzor vsem poslancem spodnjega doma nemškega bundestaga in tudi drugim evropskim poslancem, saj javnosti razkrije prav vsak znesek, ki ga prejme, poroča Deutsche welle. To stori, ker tako sam želi in ne ker mora. Tako Pronold prijavi tudi zneske v višini 45 evrov, kolikor prejme za vsako sejo, katere se udeleži v svojem domačem kraju. Prijavil je tudi 5000 evrov, ki jih je dobil za sodelovanje v nekem delovnem telesu, ki se je ukvarjalo z varčevalnimi vprašanji. "Gre za vprašanje verodostojnosti," je za nemške medije povedal Pronold in razložil, da se s svojimi pravniškimi posli ne more ukvarjati v času poslanskega mandata. Iz prijave dohodkov za leto 2011 je razvidno, da je v omenjenem letu zaslužil približno 150.000 evrov.

Pronolda sicer zakon ne zavezuje, da mora tako podrobno razkrivati svoje zaslužke. Tudi večina nemških poslancev in drugih uradnih oseb ni pripravljena na tolikšno mero odkritosti. Zakon jim sicer nalaga, da morajo prijaviti vse svoje zaslužke, a le, če so ti višji od 1000 evrov mesečno oziroma 10.000 evrov letno. Prav tako jim ni treba razkriti točnega zneska, temveč le skupino, v katerem je njihov znesek. Tako na primer ni pomembno, ali določeni politik za svoje predavanje prejme 7001 evro ali pa 70.000 evrov – v obeh primerih bo končal v t. i. tretji skupini. Znan je primer poslanca socialdemokratov Peera Steinbrücka, ki je ob poslanski plači s predavanji zaslužil še sanjske vsote denarja.

Britanci morajo biti natančni

Skandinavske države so državljanom celo omogočile vpogled v davčne obrazce politikov.

V Veliki Britaniji so pred štirimi leti imeli veliko afero, ki jo je razkril Daily Telegraph. Takrat so objavili podatke o politikih, ki so izčrpavali davkoplačevalsko blagajno in tako zadovoljevali svoje potrebe po lagodnem življenju. Ujeli so jih namreč, da lažejo o svojih mesečnih stroških, zahtevali so na primer povračila za plačilo poslanskih stanovanj, v njih pa v resnici sploh niso živeli. Denar so nato porabili za vlaganje v svoje družinske hiše ali drugi luksuz. Največ zgražanja je požel britanski poslanec, ki je z davkoplačevalskim denarjem ob svojem domu postavil hiško za račke. Po aferi so bile sprejete določene spremembe, tako da morajo britanski poslanci vse svoje prihodke in odhodke natančno prijaviti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

231koak
18. 04. 2013 01.08
+2
pri nas pa na podobnih člankih, niti komentarja ne smeš prpopat gor....
ONniON
17. 04. 2013 20.25
+10
Avstrijci so evroskeptični ljudje in tako je pravilno , brezposelnost je najnižja v evropski uniji 4,8%
olyca
17. 04. 2013 19.18
+10
Keremu pa naj pri nas sploh prijavijo, če je vse med sabo povezano, lopov ščiti lopova !
olyca
17. 04. 2013 19.18
+2
Keremu pa naj pri nas sploh prijavijo, če je vse med sabo povezano, lopov ščiti lopova !
olyca
17. 04. 2013 19.18
+2
Keremu pa naj pri nas sploh prijavijo, če je vse med sabo povezano, lopov ščiti lopova !
olyca
17. 04. 2013 19.18
+3
Keremu pa naj pri nas sploh prijavijo, če je vse med sabo povezano, lopov ščiti lopova !
piko112
17. 04. 2013 17.24
+11
pri nas se jim toliko milijončkov ne zdi vredno prijaviti
Aleander_
17. 04. 2013 13.36
+29
Transparentnost delovanja javnih funkcionarjev je v prvi vrsti moralno-etična problematik in noben zakon ne bo napisan tako, da bodo morali slovenski funkcionarji razkrivati natančno vir in vrednost prihodkov. Zakaj? Ker so poslanci tisti, ki zakone sprejemajo, njim pa ni v interesu preveč razkriti.