Tujina

Nemški najstnici, ki je od doma zbežala v IS, v Iraku sedaj grozi smrtna kazen

Mosul, 07. 08. 2017 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na spletu je zaokrožil posnetek, kako iraške vojaške sile v zmagoslavnem pohodu po ulicah Mosula vodijo 16-letno Nemko Lindo Wenzel, ki se je borila v vrstah IS. Wenzlova obžaluje, da se je pridružila IS ter želi oditi domov. "Hočem stran od vojne, od orožja in neznosnega hrupa," je dejala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najstnica Linda Wenzel je lani prvega julija izginila iz domačega Pulsnitza pri Dresdnu v Nemčiji. Po zmagoslavni bitki pri Mosulu in izgonu skrajnežev iz tega starodavnega mesta so jo vojaki skupaj z drugimi podpornicami Islamske države (IS) pridržali v Iraku. Na spletu je medtem zaokrožil video, kjer veseli iraški vojaki pretreseno Wenzlovo z zvezanimi rokami  vodijo po mosulskih ulicah.

Javni tožilec iz Dresdna Lorenz Haase je po poročanju spletne strani Yahoo News tudi uradno potrdil, da je bilo dekle "najdeno in identificirano v Iraku." 

Wenzlovo, ki naj bi v islam prestopila zaradi vplivov na družbenih omrežjih, so iraške oblasti aretirale skupaj z 20 drugimi podpornicami IS iz Rusije, Turčije, Kanade, Libije in Sirije, ki so se z orožjem in eksplozivom zabarikadirale v tunel pod ruševinami starega mesta.

Po poročanju nemških medijev Wenzlova obžaluje, da se je pridružila IS ter želi oditi domov. "Želim si le, da bi odšla od tod," je dejala. "Hočem stran od vojne, od orožja in neznosnega hrupa. Hočem domov k svoji družini." Dodajajo, da želi biti izročena Nemčiji in sodelovati s tamkajšnjimi oblastmi. Kljub strelni rani na levem stegnu in drugim poškodbam je sporočila, da "se počuti dobro."

Wenzlovi bodo namesto v Nemčiji morda sodili v Iraku

Tožilec Haas je sporočil, da še ni jasno, ali se bo najstnica vrnila v Nemčijo. "Tožilstvo v Dresdnu ni izdalo naloga za njeno aretacijo niti ga ni zahtevalo, zato tudi ne moremo zahtevati njene izročitve," je pojasnil Haas.

"Obstaja namreč velika možnost, da bodo Wenzlovi sodili v Iraku. Morda jo bodo izgnali, ker je tujka ali pa jo bodo Nemčiji izročili na podlagi njene mladoletnosti," je pojasnil Haas. Po nekaterih podatkih bi Wenzlovo zaradi pripadnosti teroristični skupini v Iraku lahko obsodili tudi na smrtno kazen.

Njena starša sta pred dobrim letom dejala, da se nista obremenjevala s hčerkino novo religijsko pripadnostjo. "Kupila sva ji celo njen prvi Koran," je dejala njena mati Katharina.

Dekle so identificirali po zmagi iraških vojakov nad silami IS, Haas pa je dodal, da je Wenzlova pred letom dni odpotovala v Turčijo od koder je imela namen oditi v Irak ali Sirijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3