Tujina

Ministrstvo odsvetuje vsa potovanja v Egipt, skupina turistov pa bo kljub temu odpotovala

Kairo, 16. 08. 2013 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko se napetost v Egiptu stopnjuje, se strah iz sicer precej oddaljenega Kaira seli tudi med turiste. Slovensko zunanje ministrstvo organizatorjem odsvetuje potovanja v Egipt. Turistične agencije spremljajo razmere. Nekatere so svojim gostom ponudile druge destinacije.

Ministrstvo za zunanje zadeve je zaradi razmer v Egiptu spremenilo varnostno opozorilo. "MZZ zaradi aktualnih dogajanj v egiptovski prestolnici in drugih večjih mestih te države slovenskim državljanom odsvetuje vsa nenujna potovanja v Egipt. Vsa potovanja odsvetujemo v mesta Kairo (izjema je tranzit prek kairskega letališča), Aleksandrijo, mesta v delti Nila, mesta ob Sueškem prekopu (Suez, Ismailia, Port Said), mesta Zgornjega Egipta (Luksor in Asuan), območje severnega in osrednjega Sinaja ter na obmejna območja z Libijo, Sudanom in Izraelom, " so sporočili. 

Turistična središča in letovišča ob Rdečem morju (Šarm El Šejk, Dahab, Hurgada in druga) ostajajo dokaj varna, zato popotnikom, ki so tam, svetujejo previdnost, spremljanje virov informacij ter upoštevanje navodil lokalnih organov, hotelov in organizatorjev potovanj. Priporočajo tudi izogibanje demonstracijam in večjim zborovanjem.

Vodja konzularnega oddelka na MZZ Andrej Šter je povedal, da so se v tem opozorilu poenotili z večino držav EU. "Ocenjujemo, da to opozorilo ne otežuje življenja tistim, ki so v Egiptu; zanje velja, naj se še naprej izogibajo shodom in mestom, kjer potekajo demonstracije," je povedal.

Je pa pozval organizatorje potovanj, "da preusmerijo tiste, ki so imeli namen potovati v Egipt, na kakšno drugo destinacijo ali pa na kakšen drug termin, hkrati pa zagotovijo tudi varno vrnitev v predvidenih terminih tistim, ki so zdaj v letoviščih ob Rdečem morju".

Piramide v Gizi
Piramide v Gizi FOTO: Reuters

Nemška turistična agencija odpovedala potovanja

Nemška turistična agencija TUI Germany se je odločila do 15. septembra odpovedati vsa potovanja v Egipt, kjer se stopnjuje napetost med vojaško oblastjo in podporniki odstavljenega predsednika Mursija iz vrst Muslimanske bratovščine.

Svoje turiste so pred razmerami v Egiptu poleg Nemčije že posvarile tudi Rusija, Velika Britanija in ZDA.
Prav tako je nemško zunanje ministrstvo Nemcem odsvetovalo potovanja v turistična letovišča ob Rdečem morju.

TUI Germany je sicer podružnica največje evropske turistične agencije TUI Travel. V družbi pravijo, naj turisti, ki so že v Egiptu, počitnice nemoteno nadaljujejo, če se želijo vrniti domov, pa se lahko obrnejo na agencijo.

Agencija ima sicer trenutno v Egiptu v letoviščih ob Rdečem morju približno 6.000 gostov, razmere tam pa so za zdaj mirne.

Protesti v Egiptu
Protesti v Egiptu FOTO: Reuters

Kompas odsvetuje potovanja

Egipt je priljubljena turistična destinacija tudi med Slovenci, nekaj sto jih je tam tudi zdaj, vendar njihova varnost ni ogrožena, so nam dejali v več slovenskih turističnih agencijah.

Turistična agencija Kompas, ki bi morala v soboto na počitnice v letovišča ob Rdečem morju popeljati 80 ljudi, je potnikom po spremembi opozorila zunanjega ministrstva odsvetovala potovanje. Potnikom so ponudili možnost, da ostanejo doma in jim vrnejo denar za vplačani aranžma ali pa da izberejo katero drugo destinacijo.

Letalo bo v soboto iz Ljubljane poletelo v Egipt, saj mora po turiste, ki zdaj tam počitnikujejo, tako da se potniki lahko odločijo, ali bodo kljub opozorilu potovali v Egipt. Direktor prodaje v Kompasu Peter Majerle upa, da bo med potniki prevladalo razumno stališče.

V agenciji Sonček pravijo, da ni nevarnosti

Agencija Sonček sporoča, da so v stalnem stiku s tujimi organizatorji potovanj in tudi ministrstvom, a da so žarišča nemirov drugje po državi in zato ni nevarnosti. Tudi v Sončku sicer priznavajo, da se razmere v Egiptu spreminjajo in bodo ukrepali, če bi se stanje zaostrilo, saj da je varnost na prvem mestu.

Gostom so ponudili drugo destinacijo

Tudi v agenciji Palma so svoje goste obvestili o novih priporočilih ministrstva. Vsem gostom so za sobotni odhod ter tudi odhoda naslednji teden, 21. in 24. avgusta, ponudili zamenjavo aranžmaja za drugo destinacijo ali drugi termin.

Sicer pa na agenciji poudarjajo, da turistična letovišča v Egiptu niso ogrožena. "Seveda smo ves čas na vezi s Palminimi gosti, lokalnimi partnerji in našimi predstavniki, ki so tam živeči Slovenke in Slovenci, torej podaljšana roka naše agencije in so tudi 24 ur na voljo našim gostom," nam je povedala tiskovna predstavnica Palme Nika Vrhovnik.

Če se razmere ne izboljšajo, bodo potovanje v Egipt odpovedali in turiste preusmerili drugam

Tiskovni predstavnik turistične agencije Relax Jože Režonja pravi, da je trenutno v Hurgadi nekaj več kot 100 njihovih turistov.

Kot pravi, budno spremljajo razmere, obvestila slovenskega zunanjega ministrstva pa dosledno upoštevajo. To pomeni, da bodo, če bodo razmere še vedno podobno kritične, v sredo izpustili naslednji odhod turistov. Če pa bodo napetosti popustile, bodo potovanje normalno izvedli.

Goste vseskozi sproti obveščajo in se z njimi dogovarjajo tudi o morebitni preusmeritvi potovanja. Obenem pa so v stalnem stiku s tremi predstavniki, ki so trenutno v Egiptu, in z lokalnim poslovnim partnerjem. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cobra007
17. 08. 2013 11.58
+1
@google man - se strinjam s tabo - zeloo dobro napisano! "Po toči zvoniti je prepozno!"
hello886
17. 08. 2013 11.51
+0
po komentarjih se vidi, kak je slovenski narod bojezljiv. Hitro v kočo :))
Brabus
17. 08. 2013 11.16
+6
Ja, seveda ni neposredne nevarnosti. Ko se pa odpre državljanska vojna, se pa vse meje zaprejo. Letala ne morejo vzleteti, ne pristati. Morda si to lahko privoščijo edino kavboji za hitro posredovanje, da rešijo svoje državljane, ostali pa molijo k svojim bogovom, kar bo , pa bo. Zato je to zavajanje , da je vse varno v turističnih krajih neprimerno.
volek
17. 08. 2013 11.24
-3
Chuck Norris je angažiral 152 helikopterjev ter 502 najboljša komandosa. Stacionirani so v Izraelu na meji in bodo takoj intervenirali v primeru državljanske vojne, tko da se nč bat.
volek
17. 08. 2013 11.28
-1
Ekipi pa sta se danes pridružila tudi Silvester Stallone in Bruce Willis. Muslimanskim bratom se že tresejo hlače.
volek
17. 08. 2013 11.30
-2
24vohomurckov
17. 08. 2013 11.49
+0
....lastnik ali zaposleni,katere agencije pa si??....saj ni treba ljudem govoriti,kaj naj počno!...če gre v teh razmerah kdo v egipt,itak ve,da se bo vračal v lastni režiji,če se kaj zalomi!!??
zemljemerec
17. 08. 2013 11.05
+1
turisti znajo biti tudi kolateralna škoda, posebno če dobro govorijo angleško in okoli vratu nosijo Cannon. Zna biti enkratna dogodivščina.
volek
17. 08. 2013 11.04
+0
Za naslednjo rundo drugo soboto sem vplačal počitnice v Egiptu za mojo taščo.
didiss
17. 08. 2013 10.32
-4
kako medij lahko vrti svet ja se dogaja a ne v taki hudi obliki turisti so tam bolj varni kot pri nas kocevski medved ,sicer za slovence ne vem ker slovenska ambasad tam ne naredi nic oz so samo ker morajo bit,ne bi v detalje ,sem v kairu ze 24 dni pa poslje naj pop tv kakega novinarja normalnega da pove in pokaze realno sliko,vse prevec napihnjeno in zlagano cello ne preverjeno!!!
24vohomurckov
17. 08. 2013 11.47
+1
...men se pa zdi to tko kot,da greš na makalu lahko v adidaskah......ker morda te bodo pa šerpe gor prinesli??
Mb128
17. 08. 2013 10.10
+5
Samo to. Tistim, ki so opozorilom navkljub odpotovali tja jaz v primeru še večje zaostritve sploh ne bi pomagal. Hoteli so imeti avanturo pa naj jo imajo. Če pa jih bo ta avantura, bog ne daj, stala živ5enja ali kašne poškodbe, morebiti ugrabitve pa naj bo to njihova stvar, problem. Toliko, če ne drugega, v poduk vsem, ostalim avanturistom takšnega tipa. Za požrešneže pa. Povejte, a je vredno reskirati lastno zdravlje samo zato ker je tam sedaj, še posebej zaradi razmer, takoo poceni?!
volek
17. 08. 2013 11.06
+3
Mb128, ja res je kar praviš. Kolikor sem obveščen bodo morali vsi polnoletni potniki na obmejni policiji na Brniku poleg veljavnega potnega lista pokazati tudi fotokopijo oporoke in izjavo kje in kako želijo biti pokopani.
Metulj?ica1304
17. 08. 2013 09.40
+11
Ne razumem teh turistov. Kaj bodo imeli od tega, da bodo samo v hotelu in njegovi bližnji okolici?
volek
17. 08. 2013 10.00
-6
HJest tud ne. Ko grem na počitnice v Zadar, vsak dan obiščem tud druge kraje na hrvaškem. Skočim do Osijeka in Vinkovcev, pa drug dan do Karlovca in Zagreba, če imam pa
BEEF-TECH
17. 08. 2013 10.09
+5
Se pravi, dopust na morju izkoristiš za vožnjo po slavoniji?!?! No, js pa tebe ne razumem. Kot bi se 6uro vozil čez Arjo vas - v eno smer seveda. Dolgočasna ravnina s hišami ki imajo fasado samo na strani ki gleda na cesto in so dodatno okrašene s starimi ratkapami... Idila. Če si na morju se moraš odpeljat nekaj ur stran da to vidiš - NOT! Me pa prav zanima koliko časa ti potem ob takih izletih ostane za dopust - morje?! Oprosti, meni se zdi pa to neumno da si nekje na morju najameš nočitev da lahko pol fijakaš po hrvaški gor in dol. Hvala lepa. Pa že raje to počnem v Sloveniji pa spim doma, grem vsak dan drugam in vidim več, lepše, predvsem pa ceneje.
24vohomurckov
17. 08. 2013 11.20
+1
...si že pogruntal razliko med blogiranjem in komentiranjem tukaj?
24vohomurckov
17. 08. 2013 11.44
+0
ochi
17. 08. 2013 09.01
+8
in kako bodo v turistični agenciji ukrepali, če pride do sprememb ? a bodo poklicali iron mana?
volek
17. 08. 2013 09.21
+5
Dons bodo skupej s turisti v letalo naložili tudi nekaj krst za vsak primer, da bodo pri roki, hahaha.
24vohomurckov
17. 08. 2013 09.38
+9
...falkona jim bodo poslali....naj bo vsaj kaj od njega.....plačali bodo pa tisti,ki na dopustu niso bili...ker nimajo denarja!!?
BEEF-TECH
17. 08. 2013 09.53
+6
Sej gre vsak na lastno odgovornost. A zdej nej pa Turčijo kar zbrišejo iz ponudbe?! Sej, pozim tud lahka sladoled kupiš v trgovini :) Tujcev tudi nihče ne ovira če hočejo v Slovenijo, pa imamo tu prav toliko nevarnosti (tigrasti komarji, klopi, Alenka Bratovšek, Janša, ceste...) Mogoče bo na letalu tudi kdo ki MORA na to pot.
IFILLSLOVENIABCKUNFILLME
17. 08. 2013 09.01
+9
Če maš kaj pameti ne greš tja,za par sto eur izpostavljaš glavo,mislim.halooo.
BEEF-TECH
17. 08. 2013 09.54
-1
Turistična letovišča niso glih izpostavljena tako da, nevarnost je relativna. Včeraj so pisali, da turisti sploh niso vedeli za situacijo, dokler niso dobili paničnih pisem svojcev "če so v redu" pa to.
buhaa
17. 08. 2013 08.41
-1
Res je zadeva resna..ampak Hurghada, Dahab in Sharm El Sheikh so od Kaira oddaljeni okrog 500 km (kar pa nikjer ne napišejo).
mraxxx
17. 08. 2013 07.33
+9
Haha, agencije pravijo, da ni nevarnosti v Egiptu. Letos smo šli na letovanje na Pag, ki je oddaljen 260 km po cesti, pa nam agencija preko katere smo šli ni znala v dveh tednih niti pridobiti informacije ali bo v apartmaju hladilnik ali ne. Ponavadi za pultom v agenciji sedijo kakšne mlade punce, ki apartmajev še videle niso, vse kar znajo povedati pa je tisto kar piše v katalogih. Pa še tisto ne. Tako, da...... agencije gledajo samo na denar, ostalo jih ne zanima. Hehe, itak plačaš v naprej. Če se ne vrneš več pa itak vseeno. Toliko o agencijah.
Dimiti Atanasov
17. 08. 2013 03.07
+18
Bolano. Poglejte LIVE LIKE kako se koljejo doli.Ne grem pa ce mi castijo hotel 5 zvezdic dzabe.
Puppupapa
17. 08. 2013 03.04
+5
smrt je v tej družbi še edina pozitivna stvar ki se mi lahko zgodi... dejte ustavt že enkrat to zemlo jst bi šou dol.... :(
NiVec
17. 08. 2013 07.42
+1
Nour
17. 08. 2013 01.48
+10
zadeve so resne v Egiptu,pejte si pogledat na Al Jezeera tv ,torej vsi tisti ,ki ste namenjeni v Egipt raje premislite !!!
Rde?e prasice letijo
17. 08. 2013 00.33
+1
Pejte, pejte.
casix
16. 08. 2013 23.00
+3
srečno turisti!
kure bedne
16. 08. 2013 22.58
+20
Potovanje v Egipt lahko počaka. Piramide bodo stale še več tisoč let.
volek
16. 08. 2013 22.25
-3
Kaj je tepci, a ste kaj razočarani ker turiste v Hurgadi in Sharmu ne streljajo ampak je vse mirno/ pravkar na obeh večernih TV dnevnikih/.
24vohomurckov
16. 08. 2013 22.37
+7
...no, imena slovenke,ki je komentirala dogajanja in živi v egiptu,nismo izvedeli....zaradi varnosti (tujci so menda pod posebnim drobnogledom) se ni želela izpostavljati.v egiptu,je rekla,vlada brezpravje.to pa po njeno pomeni,da se lahko zgodi karkoli!
volek
17. 08. 2013 09.07
-2
Ali nisi slišal da je rekla če 24vohomurčkov ne izda svojega imena, ga tudi jaz ne bom.
24vohomurckov
17. 08. 2013 09.39
+1
volek
16. 08. 2013 20.23
+0
Tistim ki želijo poceni letovati na toplem priporočam Sharm od sredine novembra do Božiča, odhodi iz avstrijski letališč ali Muenchna. Vzemite najmanj 4* z all inclusive. Temperatura je od 25 do 28 stopinj, cena 7 dnevnega paketa pa bo cca 400 do 450€.