Tujina

FOTO in VIDEO: 'Policisti! Svinje! Morilci!'

Atene, 09. 12. 2008 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
32

V Grčiji vre. Pokopali so 15-letnika, ki je umrl pod streli policista v središču Aten. Protesti se širijo po celi državi. Protestniki so se zbrali tudi pred grško ambasado v Ljubljani.

Pogreb grškega najstnika
Pogreb grškega najstnika FOTO: Reuters
Opozicijski voditelj George Papandreou je danes pozval vlado k odstopu. Minister za notranje zadeve Prokopis Pavlopoulos je ponudil svoj odstop, a ga premier Karamanlis, čigar vlada je močno padla v očeh javnosti, ni želel sprejeti.

V Atenah so popoldne pokopali 15-letnega Aleksandrosa Grigoropulosa, ki je v sobotnem incidentu umrl pod streli policista v središču Aten. Na pogrebu se je zbralo več kot 6000 ljudi, večinoma mladih. Množica žalujočih je z bučnim aplavzom pospremila belo krsto s posmrtnimi ostanki Grigoropulosa, ko so jo, odeto v cvetje, iz cerkve prenesli do pokopališča. Na samem pogrebu kljub napetemu vzdušju ni prišlo do izgredov, kljub temu je večtisočglava množica najstnikov vzklikala proti policiji uperjena gesla: "Policisti! Svinje! Morilci!"

Medtem je med policijo in najstniki v neposredni bližini pokopališča znova prišlo do izgredov. Najstniki so na skupine policistov, na televizijske ekipe in v izložbe okoliških trgovin začeli metati kamenje in druge predmete, vendar jih je policija kmalu razgnala s solzivcem.

Že pred pogrebom so izgredi med protestniki in policijo izbruhnili tudi pred poslopjem parlamenta v Atenah. Protestnike, med katerimi so bili po poročanju tujih tiskovnih agencij tudi mlajši od desetih let, je policija tudi v tem primeru razgnala s solzivcem in jim tako preprečila vstop v parlamentarno poslopje. Tiskovna agencija Reuters poroča, da so protestniki obkolili enega policista, ki je v paniki streljal v zrak. Nihče ni bil poškodovan.

Miren protest se je odvijal tudi pred grško ambasado v Ljubljani. Zbralo se je nekaj deset ljudi.

O novih protestih danes poročajo tudi iz Patrasa, kjer protestniki oblegajo policijsko postajo. Približno 500 protestnikov je policiste začelo obmetavati z molotovkami in kamenjem, policisti pa so jih skušali razgnati s solzivcem. O spopadih med policijsko in protestniki poročajo tudi iz Soluna. Nastalo škodo ocenjujejo na več milijonov evrov.

Pogreb grškega najstnika
Pogreb grškega najstnika FOTO: Reuters
Za sredo je v Grčiji napovedana tudi 24-urna splošna stavka, zaradi katere so med drugim letalske družbe po svetu že odpovedale številne polete proti grški prestolnici.

Protesti pa so se odvijali tudi v francoskem glavnem mestu. V poslopje grškega veleposlaništva so vstopili protestniki, ki pa niso vstopili v prostore konzulata, ki so v prvem nadstropju, je povedal tiskovni predstavnik grškega veleposlaništva Alexandre Bouzis. Mirni protesti, ki so bili po besedah študentov zgolj simbolično dejanje, so se končali kmalu po 13. uri.

Naporna noč v Grčiji

Skupine zamaskiranih najstnikov so ponoči v središču Aten zažigale avtomobile, banke, trgovine, poslovne prostore državne letalske družbe Olympic Airways, zunanje ministrstvo in pravno fakulteto.

Nemiri v Grčiji
Nemiri v Grčiji FOTO: Reuters

Policija je v ponedeljek aretirala 87 protestnikov, več kot 100 ljudi pa je bilo ranjenih. Gasilci so se včeraj odzvali na 190 klicev in pogasili požare na 49 poslovnih zgradbah, 47 trgovinah, 14 bankah, 20 avtomobilih in treh ministrstvih.

Kot je znano, so nemiri izbruhnili v soboto kmalu za tem, ko se je razširila novica o uboju fanta v bohemski atenski četrti Eksarhija. Čeprav vse okoliščine streljanja še niso znane, sta bila oba policista priprta in osumljena uboja.

Proteste so prvi začeli anarhisti, nato pa so se jim v znak solidarnosti pridružili še dijaki in študenti. Študenti, oboroženi z molotovkami in kamenjem, so se s policijo spopadli tudi v Solunu, o nemirih pa so poročali še iz najmanj osmih mest po državi. Nastalo škodo ocenjujejo na več milijonov evrov.

Protest pred grško ambasado v Ljubljani.
Protest pred grško ambasado v Ljubljani. FOTO: Dare Čekeliš

Protesti so potekali tudi v nekaterih drugih evropskih mestih. V Londonu je množica okoli 40 protestnikov napadla grško veleposlaništvo. Do podobnega incidenta je prišlo tudi na grškem veleposlaništvu v Berlinu, kamor je vdrlo približno 15 mladih protestnikov. Protestniki pa so se zbrali tudi pred grškim veleposlaništvom na Cipru.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Denis Mo?nik 1
10. 12. 2008 10.43
rofl, pred grško ambasado v lj pa kr eni antifajevci k hočjo bit in
gospakatja
10. 12. 2008 09.37
res je, da je katastrofa pokopati 15 letnega otroka; res je, da so grški policaji pregovorno grobi; res je, da jih ne bi smeli proti izgrednikom poslati s pravimi naboji ( ampak gumijastemi); res je, da so streljali v \"višini človeka\" in ne v zrak;;; vendar je tudi res, da so se protesti začeli prej in so policijo poslali zadeve umiriti ( kar jim , očitno, ni uspelo); res je tudi, da je bil mladoletnik zelo aktiven metač granitnih kock;res je tudi, da so ga starejši tovariši poslali v \"prvo bojno linijo\", kamor se sami niso upali ( ker so vedeli, kaj se utegne zgoditi?); skratka, tudi ta medalja ima dve plati. kažejo nam pa le eno!
stafordcic@email.si
10. 12. 2008 00.19
NAM SE TO NE MORE ZGODITI KER SMO NAVADNE RITI
Jaz jim dam prav.Bi se lahko Slovenci nekaj naučili od njih in si ne bi tukajšnji parlamentarci na vodstvu privoščili takih svinjarij kot se tukaj dogajajo.A kaj Janezek ostane Janezek in mi je povsem jasno zakaj so nas v vojski takole klicali.
kriss714@amis.net
09. 12. 2008 23.01
Ko se raji film strga, je ni tiste policije niti vojske, ki bi jih zadržala.
DedekLakai
09. 12. 2008 22.31
@tom.tom marko.peser Bolana sta... @dromos radenska16 amen...
2345678
09. 12. 2008 22.30
Res škoda mladca!Pa mislite da je policist brezveze izstrelil metek?Pomojem ne.Verjetno je le branil živlenje sebe in tovarišev.Divjak je divjak,pa tudi če je star samo 15 let.Pa stem ne mislim opravičevat policistov.Vendar nek povod je definitivno bil.Če bi bil doma pri mamici ,bi bil še zagotovo živ.
marko.peser@gmail.com
09. 12. 2008 22.21
vojsko na ulice pa naj postreljajo divjake ker to niso nič drugega kot navadni divjaki ki so v smrti fanta našli izgovor za divjanje po mestu in uničevanje lastnega mesta red mora bit ker brez reda nastane anarhija preden se divjaki spravijo obsojat policiste (ki meni tudi niso preveč pri srcu) naj se prvo vprašajo zakaj je mladenič sploh metal kamne in palice na modre uniforme če bi bil jaz na mestu tistega policaja in bi na mene prišlo 30 mulcev z granitnimi kockami v roki ni bi me začeli napadat ne bi ustrelil samo enega ampak vseh 30
dromos
09. 12. 2008 21.48
prvo, strinjam se z ostalimi da ni prav uničevat tujo lastnino, vendar zavidam grkom na enotnosti, svet bi se lahko kaj naučil od njih glede tega, še posebej Slovenija... kokr je že nekdo omenil, da jih kle ubijejo 100 mladih, vsi bi bili doma, pili čajček in gledali 24ur, tako je tudi z delavcem, dokler je drugim dobro, imajo lepe plače, briga jih za nižji sloj, ne bodo se jim pridružili pri stavki nikoli, tako je pa tudi pri nas, študentih, ki so nam tolk enih sprememb \"nabil\" na nos, noben se pa ne pritožuje, še sami profesorji nam govorijo \"pejte na ulice, protestirajte\", vsi samo bledo pogledajo in so že nekje drugje v mislih... ko pa je delavska stavka v GR, cela država se zaustavi... bravo!
mixidotnet
09. 12. 2008 21.47
Policaji niso prav cool, sam zdej jim dam prav. Udari Razbij.
Zasekamoz
09. 12. 2008 21.22
Merck
09. 12. 2008 20.43
@Abigail Broskowsky - zelo dobro povedano, zadeli ste v bistvo.
ServerAUTOMATIC
09. 12. 2008 20.36
Grški bog vojne je obsedel grško mladino. Upajmo, da je Herkules že na poti v domovino, da reši državo pred demoni vojne.
ServerAUTOMATIC
09. 12. 2008 20.32
Vojsko poslati nad demonstrante.
cannabis
09. 12. 2008 20.25
Policisti so res svinje!!
Zentrum
09. 12. 2008 19.58
Vse kar lahko rečem je: BRAVO! V Sloveniji bi lahko ustrelili 100 mladostnikov, pa se še vedno nihče ne bi zmigu na ceste. Glavno, da se slovenčki lahko naokrog furajo z bmwji in audiji.
ll777
09. 12. 2008 19.57
grčija mati demokracije... ...ma ravno tako kot naša deželica preveč \'demokracije\' revolucija, ki bo potihnila, ampak kaj čmo... škoda mladeniča.
wajduc
09. 12. 2008 19.45
kr tko naprej use jim uničteeeee
tovarišinajuriš
09. 12. 2008 19.40
mit007
09. 12. 2008 19.27
kam gre svet južno od slovenije?!!!