Tujina

Nemirna Venezuela: hekerji na vladnih spletnih straneh objavili citate iz Chaplinovega Velikega diktatorja

Caracas/Ženeva, 08. 08. 2017 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.I./K.H./STA
Komentarji
4

Hekerska skupina v Venezueli je izvedla napad na več spletnih strani, tudi državnih, in na njih objavila citate iz Chaplinovega filma Veliki diktator. Medtem v nemirni državi na prostosti še vedno ostajata vodji napada na vojaško oporišče v Valencii. Združeni narodi pa so v preiskavi ugotovili, da so varnostne sile protestnike v minulih mesecih mučile z elektrošoki, nasiljem, plinom ...

Nekdanji častnik in poročnik, ki sta konec preteklega tedna vodila napad na vojaško oporišče v venezuelskem mestu Valencia, ostajata na prostosti. V napadu je približno desetim vojakom uspelo iz oporišča odnesti neznane količine orožja. Le dan po napadu pa je hekerska skupina v Venezueli izvedla napad na več spletnih strani, tudi vladnih.

Obrambni minister Vladimir Padrino, ki vodi vojsko, je dejal, da sta napad vodila nekdanji častnik narodne garde Juan Carlos Caguaripano in poročnik Jefferson Gabriel Garcia. Skupaj sta v napad na vojaško oporišče vodila 20 mož, med katerimi jih je približno 10 pobegnilo z orožjem. Padrino je obe vodji napada označil kot "sovražnika države".

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v nastopu na državni televiziji v ponedeljek sporočil, da je napad trajal tri ure in da ga je izvedlo okoli 20 moških. Dva napadalca so ubili, osem prijeli, približno deset pa jih je z orožjem pobegnilo.

Tako Caguaripano kot Garcia sta se prijetju izognila. Prvi je bil sicer odpuščen iz vojske leta 2014, Garcia pa je bil zadolžen za upravljanje s skladiščem orožja v vojaškem oporišču. Po navedbah obrambnega ministra bodo skušali najti vodji napada in vrniti ukradeno orožje.

V videoposnetku napada, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih, je Caguaripano napad označil kot legitimen upor proti morilski tiraniji predsednika države Nicolasa Madura. Prav tako je nekdanji častnik pozval k oblikovanju prehodne vlade in svobodnim volitvam.

Padrino je dejal, da skupina napadalcev ni izvedla napada iz nacionalističnih razlogov, ampak so jo financirale skrajno desne skupine v ameriškem mestu Miami, ki naj bi bile povezane z venezuelsko opozicijo.

Protestnik v Caracasu
Protestnik v Caracasu FOTO: AP

Hekerski napadi na spletne strani

Le dan po napadu na vojaško oporišče je samooklicana hekerska skupina The Binary Guardians izvedla hekerski napad na več deset vladnih strani in spletnih strani zasebnih podjetij, med katerimi so tudi televizijski ponudniki in ponudniki mobilne telefonije. Na več straneh so hekerji objavili citate iz filma The Great Dictator, v katerem nastopa tudi Charlie Chaplin.

Številne napadene vladne strani so bile nekaj časa nedostopne, med njimi tudi spletna stran urada predsednika Madura.

Hekerji so napad izvedli v podporo napadu na vojaško oporišče. Iz hekerske skupine so sporočili, da bijejo boj na spletu. Protivladne protestnike so pozvali, naj nadaljujejo demonstracije in podpirajo svoje pogumne vojake.

Protesti v Venezueli trajajo že od aprila.
Protesti v Venezueli trajajo že od aprila. FOTO: AP

ZN opozarjajo na prekomerno uporabo nasilja proti protestnikom v Venezueli

Združeni narodi so danes obsodili "razširjeno in sistematično uporabo prekomernega nasilja" proti protestnikom v Venezueli. Varnostne sile in provladne skupine so obtožili odgovornosti za smrt najmanj 73 protestnikov.

Urad ZN za človekove pravice je danes predstavil prve ugotovitve preiskave, ki so jo izvedli junija in julija. V preiskavi so ugotovili "razširjeno in sistematično uporabo prekomernega nasilja in samovoljnih priporov protestnikov v Venezueli".

Kot je pokazalo več pričevanj, so varnostne sile, predvsem nacionalna garda, nacionalna in lokalna policija, sistematično uporabljali nesorazmerno nasilje za ustrahovanje in zlom nestrinjanja, pa tudi, da bi protestnikom preprečili zbiranje, shode in dostop do javnih institucij, da bi vložili peticije. "Vladne oblasti pa so le redko obsodile tovrstne incidente," so zapisali v sporočilu za javnost.

Venezuelo, ki jo pesti huda gospodarska kriza, zaradi katere prebivalcem manjka osnovnih življenjskih potrebščin, že nekaj mesecev pretresajo skoraj dnevni protesti proti predsedniku Nicolasu Maduri, v katerih je življenje izgubilo že najmanj 125 ljudi.

Potem ko se venezuelska vlada ni odzvala na prošnje, da bi preiskovalcem ZN odobrili obisk v državi, se je visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid al Husein odločil uvesti preiskavo na daljavo. Preiskovalci so tako med 6. junijem in 31. julijem opravili 135 intervjujev, med drugim z žrtvami, njihovimi družinami, novinarji, odvetniki in zdravniki.

Priprte protestnike mučili z elektrošoki, tepežem, dušenjem s plinom ... 

"Od začetka protestov aprila je viden vzorec prekomerne uporabe nasilja proti protestnikom," je dejal Zeid v izjavi. "Več tisoč ljudi je bilo samovoljno priprtih, veliko jih je bilo podvrženih neprimerni obravnavi in celo nasilju, več sto pa so jih privedli pred vojaško sodišče namesto civilno," je povedal in dodal, da niso našli znakov, da se bo vzorec spremenil. Urad je sporočil, da so prejeli poročila o mučenju pripornikov z elektrošoki, tepežem, dušenjem s plinom. Grozili so jim tudi s smrtjo ali spolnim nasiljem.

Sodeč po prvih izsledkih raziskave so za smrt 46 protestnikov odgovorne varnostne sile, provladne oborožene sile pa za smrt 27. Na protestnih je bilo ranjenih skoraj 2000 ljudi, več kot 5000 pa pridržanih, okoli 1000 oseb je še vedno v priporu.

"Odgovornost za kršitve človekovih pravic, ki smo jih zabeležili, je na najvišjih vladnih ravneh," je še dejal Zeid.

V Venezueli se medtem razmere zaostrujejo. V nedeljo je več moških izvedlo napad na vojaško oporišče in ukradlo neznano količino strelnega orožja. Šlo naj bi za upor po tem, ko je Maduro minuli teden dosegel vzpostavitev ustavodajne skupščine, izvoljene na spornih volitvah, ki ima za nalogo spremembo ustave, a tudi pristojnost, da razpusti parlament. Njena prva odločitev je bila v petek razrešitev generalne državne tožilke Luise Ortege Diaz, ostre kritičarke predsednika Madura, ki je napovedala preiskavo spornih volitev, na katerih je bila izvoljena skupščina.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
08. 08. 2017 15.23
......kako kaj ameriška prodaja orožja venezuelcem? Strmo raste in cveti? Pa jasno, da......
kaslc 1
08. 08. 2017 12.58
-3
a zopet kapitalisti rušijo drzavo da bi pol obogateli,kot so jugo! a v spaniji pa ne pustijo kataloncem odcepitve pa vsem dol visi
appollyon
08. 08. 2017 14.41
-1
A zopet krivite zunanje sovražnike zaradi lastne bede v katero ste pihnili že na miljone ljudi?!? In hvala bogu je tista komunistična tvorba propala, in zato nismo potreboval Američanov, samo slovencom je bilo dovolj fotranja komunističnih lenuhov.
bb5a
08. 08. 2017 09.54
+6
Res kakšna akcija hekrjev, naslednjič naj dajo citat iz miki miške...