Tujina

Nemiri se nadaljujejo

Lyon/Grenoble, 30. 10. 2006 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Franciji se nadaljuje nasilje po obletnici lanskoletnih nemirov v pariškem predmestju.

Skupine mladostnikov so v noči na ponedeljek v predmestju Lyona na jugu Francije zažgale več kot 30 avtomobilov, v gasilce pa so nasilneži metali kamenje, medtem ko se tudi drugod po državi nadaljuje občasno nasilje po obletnici lanskoletnih nemirov v pariškem predmestju. Tako so mladi tudi v Grenoblu, ob vznožju francoskih Alp, s kamenjem obmetavali javni promet. Pri tem so razbili vetrobransko steklo na nekem tramvaju, katerega voznik je moral zaradi ureznin s steklom v bolnišnico.

Do vnovičnega nasilja prihaja, potem ko je v petek minilo leto dni od najhujšega nasilja v predmestjih po državi
Do vnovičnega nasilja prihaja, potem ko je v petek minilo leto dni od najhujšega nasilja v predmestjih po državi FOTO: Reuters

Do napadov prihaja, medtem ko se 26-letna študentka senegalskega izvora v bolnišnici v Marseilleu še vedno bori za življenje. Omenjena žrtev je namreč v sobotnem napadu trojice na nek avtobus dobila hude opekline po 70 odstotkih svojega telesa. Francoski premier Dominique de Villepin je po današnjem izrednem sestanku, namenjenem varnosti v javnem prometu, napovedal, da bodo v prihodnje odgovornost za izgrede, kakršen je bil požig avtobusa v soboto, nosili vsi udeleženci in ne le tisti, ki so dejanje dejansko izvedli.

To pomeni, da bodo kaznovani tudi tisti, ki bodo pri dejanju kakorkoli sodelovali ali ga spodbujali, je pojasnil de Villepin, ki je očividce sobotnega napada še pozval, naj se, četudi le anonimno, javijo policiji. Notranjemu ministru Nicholasu Sarkozyju pa je naročil, naj si "z vsemi sredstvi" prizadeva najti odgovorne za sobotni napad.

Skupine mladostnikov so na jugu Francije zažgale več kot 30 avtomobilov
Skupine mladostnikov so na jugu Francije zažgale več kot 30 avtomobilov FOTO: Reuters

"Zahtevam vzgojne kazni in, verjemite mi, našli bomo krivce," je po sestanku zagotovil Sarkozy. "To sem obljubil družini žrtve in to obljubo bom izpolnil," je dejal.

Po sobotnem napadu je francoski notranji minister Nicolas Sarkozy v Marseille sicer poslal dodatnih tisoč pripadnikov varnostnih policijskih enot. Nasilje je obsodil tudi francoski predsednik Jacques Chirac.


Do vnovičnega nasilja prihaja, potem ko je v petek minilo leto dni od najhujšega nasilja v predmestjih po državi. Tri tedne nasilja in neredov v več kot 300 naseljih po vsej Franciji, zaradi česar je vlada v številnih mestih in krajih začasno uvedla izredne razmere, je pred letom dni sprožila smrt dveh mladostnikov afriškega porekla, ki sta se v begu pred policijo v Clichy-sous-Boisu severovzhodno od Pariza skrila v električni transformator.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.