Tujina

Nemčija zaradi vohunjenja izgnala uslužbenca ameriške ambasade

Berlin, 10. 07. 2014 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nemčija je ukazala izgon zaposlenega človeka na ameriškem veleposlaništvu, ki sodeluje s Cio. ZDA tega nočejo komentirati, nemški politiki pa pravijo, da predstavniki Washingtona niso kooperativni.

Prisluškovanje
Prisluškovanje FOTO: Reuters

Nemčija je v odzivu na dva primera domnevnega vohunjenja ukazala izgon sodelavca Ameriške obveščevalne agencije (Cia), ki je bil sicer zaposlen na ameriškem veleposlaništvu. Gre namreč za predstavnika Cie na veleposlaništvu, je povedal predstavnik nemške vlade Steffen Seibert.

Vodja preiskovalne komisije nemškega parlamenta, ki nadzira delo nemških obveščevalnih služb, je dejal, da gre za odziv, ki je posledica tega, da so ameriški obveščevalci vohunili za nemškimi politiki, hkrati pa niso bili pripravljeni sodelovati in ponuditi primernega odziva.

ZDA niso zavrnile obtožbe, da je uslužbenec nemške obveščevalne službe, ki so ga prijeli pretekli teden, ameriškim obveščevalcem predajal zaupne dokumente. Nemčija je namreč prijela uslužbenca tajne službe BND, ki naj bi sodeloval z ameriškimi službami. Včeraj pa se je v medijih pojavila še novica, da naj bi za ameriške službe vohunil tudi neki nemški vojak. Šlo naj bi za hujši primer, kot prej omenjeni primer z uslužbencem nemške obveščevalne službe. Včeraj so v zvezi s tem vojakom na več lokacije nemški organi opravljali hišne preiskave.

Sicer pa se je Bela hiša že odzvala na izgon zaposlenega na veleposlaništvu v Berlinu in dejala, da je bistveno to, da se nadaljuje sodelovanje med obema državama. Samega izgona pa Washington ne komentira.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
10. 07. 2014 20.02
+12
pravilno, zapreti jim je treba vojaške baze in vse kar je s tem povezanoo in obrniti hrbet !
pankration
10. 07. 2014 17.36
+13
Če bi Američani ulovili vohuna v svoji državi bi ga zaradi zelo hudega zločina proti Američanom, obsodili na 30 let zapora !
Mb128
10. 07. 2014 17.16
+18
Še en dokaz več kako se to dela. A to vidite naši vrli politiki?! Hja, vi tako ali tako znate samo dvoje. 1. Klečeplazenje pred tujci. 2. Tlačiti in krasti lasten narod. SRAM VAS BODI!!!
dreko123
10. 07. 2014 19.31
+3
saj tud Nemci še vedno klečeplazijo pred zahodom... nemčijo od 2sv. vojne ni več suverena država ampak je samo zahodna provinca - v lasti rothschildov in drugih židovskih bankirskih gospodarjev... še lastnega zlata nimajo revčki... piskat in plesat morajo pa tako kot jim velevajo gospodarji - če bi bila Nemčija samostojna bi že zdavnaj za marsikaj drugega udarila po mizi in odločno ukrepala... tko pa samo bevska... tole je pa itak samo predstava in kost za ljudi, da se malo pomirijo... psi lajajo karavana gre naprej...
ebiga
10. 07. 2014 16.27
+18
Če američani tako poslujejo s prijatelji si lahko mislim kaj delajo sovražnikom.