Tujina

Sporna jajca našli že na francoskem, britanskem in nemškem trgu

Bruselj/Berlin, 07. 08. 2017 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko so belgijske oblasti priznale, da so že v začetku junija vedele za potencialno s fipronilom kontaminirana nizozemska jajca, a so glede tega molčale, je uradno preiskavo perutninskih farm v Spodnji Saški sprožilo tudi nemško tožilstvo. Oporečna jajca so po navedbah evropskih in britanskih oblasti prišla tudi na trg Velike Britanije.

Nemško tožilstvo je danes sprožilo uradno preiskavo perutninskih farm v zvezni deželi Spodnja Saška, ki bi lahko bile vpletene v afero z oporečnimi jajci. Belgijski minister za kmetijstvo Denis Ducarme pa je podvomil v pravilnost odločitve belgijske agencije za varno hrano, da bo glede potencialno škodljivih jajc molčala.

Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so minuli teden pojasnili, da so bili o odpoklicih jajc obveščeni prek evropskega sistema hitrega obveščanja. Prek sistema so tuji kolegi posebej obvestili tiste države, ki so prejele pošiljke spornih jajc, vendar po trenutno razpoložljivih podatkih Slovenije ni med njimi.

Belgijske oblasti so v soboto priznale, da so že v začetku junija vedele za potencialno s fipronilom kontaminirana jajca, a so glede tega molčale. Belgijska agencija za varno hrano AFSCA je namreč zaradi suma prevare primer predala tožilstvu, od tega trenutka naprej pa morala spoštovati načelo tajnosti.

Po Ducarmovih besedah potek preiskave "ni argument" za prikrivanje informacij. "Varstvo potrošnikov ima prednost," je poudaril.

Na Nizozemskem so v torek iz prodaje umaknili več milijonov jajc, saj so vsebovala človeku škodljivo raven insekticida. Okoli 900.000 takšnih jajc so našli in zasegli tudi v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija.

Sledili so odpoklici v Nemčiji, Belgiji, Švici in na Švedskem. Nizozemska uprava za varno hrano NVWA je minuli teden zaradi škandala zaprla 138 perutninarskih farm, belgijske oblasti pa so danes sporočile, da zaradi potencialne okuženosti z insekticidom milijonom piščancev na Nizozemskem grozi zakol.

Na Nizozemskem so iz prodaje umaknili več milijonov jajc.
Na Nizozemskem so iz prodaje umaknili več milijonov jajc. FOTO: iStock

Predstavnica Evropske komisije Anna-Kaisa Itkonen je po poročanju Guardiana povedala, da morajo tudi Švedska, Švica, Francija in Velika Britanija preveriti, ali so v državo prispela sporna jajca. 

V Franciji so v dveh živilskopredelovalnih obratih na srednjem zahodu države odkrili 13 paketov oporečnih jajc. Zaenkrat še ni znano, ali so bila oporečna jajca posredovana v trgovine.

Evropska komisija je danes objavila, da je bilo prek sistema hitrega obveščanja ugotovljeno, da so bila jajca, za katera obstaja sum, da so oporečna, preko Nemčije dobavljena tudi v Francijo in Veliko Britanijo.

Britanska agencija za prehranske standarde FSA je potrdila, da preiskuje distribucijo jajc s farm, ki so v središču afere, v Veliki Britaniji. Dodala je, da teh jajc ni veliko in da je tveganje za javno zdravje zelo nizko. Natančnega števila niso navedli, dodali pa so, da gre za 0,0001 odstotka jajc, ki so letno uvožene v Veliko Britanijo. Teh jajc po dosedanjih ugotovitvah FSA sicer ni več na prodajnih policah.

Časnik Telegraph je na svoji spletni strani danes objavil neuradne informacije, da je z omenjenih farm v Veliko Britanijo prišlo več kot 20.000 jajc.

Fipronil lahko škoduje jetrom, ščitnici in ledvicam

Jajca vsebujejo prekomerno količino širokospektralnega insekticida fipronil, ki lahko škoduje jetrom, ščitnici in ledvicam. Insekticid so našli tudi v nekaterih drugih jajcih, vendar ne v količinah, ki bi bile potencialno škodljive človekovemu zdravju.

Nemški minister za kmetijstvo Christian Schmidt je belgijske in nizozemske oblasti v soboto pozval, naj raziščejo dogajanje. "Nekdo je očitno deloval s kriminalnim namenom kontaminirati jajca s prepovedanim proizvodom," je dejal za časnik Bild.

Dosedanja preiskava kaže, da naj bi strupeno snov kmetijam prodajalo nizozemsko podjetje Chickenfriend za zatiranje trdovratnega zajedavca - rdečih pršic. Substanco z insekticidom naj bi Chickenfriendu dobavljalo neko belgijsko podjetje, a to še ni potrjeno.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tonivecnormalno
07. 08. 2017 22.47
+2
vsi oni vse vedo, samo molcijo....nekoc sem slisala pogovor velikih zivin z zdravstvene zbornice...." v pitni vodi so fekalije in ker se jih ne moremo znebiti, bomo pac samo zvisali meje, in tako bodo vzorci ustrezali" je rekel in se porogljivo zakrohotal....nikoli ga ne bom pozabila! piz*un jed*n!
marston
07. 08. 2017 22.20
+4
nihče ne ve kaj vse požremo, nadzor je cist odpovedal
misterbin
07. 08. 2017 21.33
+4
V Sloveniji pa ne izdajo da so uvozili jajca
macro
07. 08. 2017 16.57
+5
Eh zmlet v prah pa pišeke hranit.
korintos23
07. 08. 2017 19.04
+1
macro
07. 08. 2017 19.30
macro
07. 08. 2017 16.56
+4
V zaporih pogosto omedlevajo
kaslc 1
07. 08. 2017 16.36
+8
cilj je da hrano proc mecejo,da ceno ohranijo pa lacne,ker slednje je lazje zejne cez vodo vodit
AntiNATO
07. 08. 2017 16.29
+7
Zastrupljajo hrano skoz, sam kdaj pa kdaj morajo kej najdt, da zgleda, drgac je pa namen elit spucati 80-90 % svetovne populacije z cepivi in hrano.
ooResnicA
07. 08. 2017 16.21
+3
...namo stran mtal v afriki pa sloveniji pa lačni....ccccc
bb5a
07. 08. 2017 16.10
+8
Jih bodo na naš trg preusmeril, da nau šlo v nič...