Tujina

Nemčija se ukvarja še z enim domnevnim vohunom

Berlin, 09. 07. 2014 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemško tožilstvo je sprožilo preiskavo proti še enemu domnevnemu tujemu vohunu. Tudi ta osumljenec naj bi delal za obveščevalne službe ZDA, a za zdaj niso še nikogar aretirali. Če se bodo novi sumi nemških oblasti izkazali za upravičene, bi se lahko odnosi med Berlinom in Washingtonom še dodatno poslabšali.

Nemška policija in tožilstvo sta danes preiskala stanovanje in poslovne prostore novega osumljenca v Berlinu. Sumijo ga obveščevalnih dejavnosti, je potrdilo tožilstvo, ki je dodalo, da niso za zdaj nikogar aretirali.

Prisluškovanje
Prisluškovanje FOTO: Reuters

Za katero državo naj bi osumljenec delal, niso razkrili, a po poročanju medijev naj bi šlo znova za ZDA, delal pa naj bi znotraj vojaških vrst. Primer naj ne bi bil povezan z afero okoli uslužbenca nemške obveščevalne službe za tujino BND, ki naj bi delal za Cio. Strokovnjaki naj bi po navedbah medijev današnji primer jemali še resneje kot primer uslužbenca BND, z njim pa se bodo v četrtek ukvarjali tudi v bundestagu.

Nemško zunanje ministrstvo je danes na pogovor vnovič poklicalo ameriškega veleposlanika Johna B. Emersona, ki se je moral na sedežu nemške diplomacije zaradi odkritja v BND oglasiti že v petek. Sicer pa nemška vlada razmišlja, da bi vodjo obveščevalne službe na ameriškem veleposlaništvu razglasili za nezaželeno osebo. V Berlinu se govori tudi o tem, da bi lahko ZDA v izogib omenjenemu ukrepu nemške vlade same umaknile svoje osebje.

Po poročanju časnika New York Times ameriški predsednik Barack Obama ob četrtkovem telefonskem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel ni vedel nič določnejšega o aferi okoli uslužbenca BND. V Beli hiši pa naj bi bili slabe volje, da ameriškega predsednika obveščevalna agencija Cia o zadevi ni obvestila.

Je pa Merklova danes potrdila, da je šef Cie John Brennan zaradi afere stopil v stik z njenim kabinetom. Po poročanju spletne izdaje časnika Spiegel je Brennan po telefonu govoril s koordinatorjem za obveščevalne zadeve v kanclerkinem kabinetu Klausom-Petrom Fritschejem, s čimer naj bi skušal omejiti škodo, ki je nastala zaradi uslužbenca BND. Ta je osumljen, da je v dveh letih ameriškim obveščevalcem za 25.000 evrov prodal 218 dokumentov.

Če se bodo novi sumi nemških oblasti izkazali za upravičene, bi se lahko odnosi med Berlinom in Washingtonom še dodatno poslabšali. Ti so napeti vse od lani, ko je nekdanji analitik ameriške agencije za nacionalno varnost NSA Edward Snowden razkril ameriške prisluhe, katerih tarča je bila tudi Merklova.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ljx
10. 07. 2014 15.50
Ha ha ha,pa sej jim še nemškega zlata nočejo vrnit iz Amerike,pa pisnt ne smejo,pol pa kao ja no sej se nam zdi varen pri vam.Ha ha ha ha ha,kao neki Nemci*i!
Prihaja
10. 07. 2014 15.11
Gela si zdaj beli glavo kako bo to pometla pod preprogo :)
DeBill
10. 07. 2014 12.01
ma dajte no, geli je šla na poti v bra še zagorelemu rit polizat
torkov
09. 07. 2014 18.45
+3
Ironija: Nemci ujamejo vohuna ZDA, ki vohuni o preiskavi Nemcev o vohunjenju ZDA :) Če se pa še to požre in ne ustavi te arogance, bodo začeli še z aretacijami in izvažanjem ljudi direkt iz evropskih držav
strel?ek
09. 07. 2014 18.26
+4
ko pri nami SDS-i odajajo informacije v tujino,nikogar nič ne skrbi,a ne...
Mb128
09. 07. 2014 17.56
+1
A ste počasni 24 ur ali pa rabite odobritev da sploh objavite kaj?! O tem sem jaz pisal v spodnjem članku skoraj štiri ure prej! Kako je kaj takega sploh možno?!
.jest
09. 07. 2014 20.12
+1
ONniON
09. 07. 2014 16.33
+20
kar naj Berlin obrne hrbet washingtonu , to podpiram, amerika se resnično igra z vsemi in si vse dovoli, a tako to ne gre . Tudi nemška kanzlerka in vodilni tako menijo