Tujina

Nemčija proti podaljševanju časa Grčiji

Berlin/Dunaj, 26. 08. 2012 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
6

Nemški gospodarski minister pravi, da Grčiji ne bi smeli podaljšati časa za uresničitev varčevalnih ukrepov. Pravi, da je obstanek Grčije v evroobmočju zaželen, a je odvisen od reform. Avstrijski kancler pa meni, da bi Grčiji lahko ponudili več časa.

Nemški minister za gospodarstvo Philipp Rösler.
Nemški minister za gospodarstvo Philipp Rösler. FOTO: Reuters

Nemški minister za gospodarstvo Philipp Rösler je poudaril, da je izpolnitev zahtev glede varčevalnih ukrepov Grčije pogoj za nadaljnje članstvo te države v območju z evrom. Zavrnil je možnost, da bi Atenam za varčevanje namenili več časa.

Rösler je v pogovoru za televizijo ZDF poudaril, da bi bil obstanek Grčije v območju z evrom "zaželen". "A je odvisen od izpolnjevanja dogovora o reformah," je dodal. Poudaril je, da od tega ni odvisen le odnos do Grčije znotraj EU, pač pa tudi kredibilnost evropske monetarne unije navzven.

Uslišati prošnje Grčije, da se ji za izvedbo varčevalnih ukrepov omogoči do dve leti dodatnega časa, "ni možno", pravi nemški minister. "Čas je vedno tudi denar," je spomnil.

Tudi Rösler je sicer mnenja, da naj se pred odločitvijo počaka na poročilo trojke – Evropske komisije, Mednarodnega denarnega sklada in Evropske centralne banke – o stanju grških financ.

Glede lastne kontroverzne izjave prejšnji mesec, da se možnost izstopa Grčije zdi precej manj strašljiva, pa je poudaril, da se vlagatelji o naložbah v Grčijo ne bodo odločali glede na besede nemškega gospodarskega ministra, pač pa glede na izvedbo reform v Grčiji.

Avstrija nekoliko bolj popustljiva

Avstrijski kancler Wener Faymann pa je dejal, da bi morali dati Grčiji več časa za uresničitev reform. Pričakuje pa, da se bo Grčija držala obljub glede izvajanja reform, ki jih je dala ob prejemu pomoči EU in Mednarodnega denarnega sklada.

Grški premier Antonis Samaras je sicer ta teden potoval v Berlin in Pariz, kjer je za več "prostora za dihanje" prosil nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskega predsednika Francoisa Hollanda. Sporočilo obeh je bilo enako: Grčija mora ostati država z evrom, glede časa za varčevanje pa je treba počakati, kaj bo rekla trojka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zbodljaj
26. 08. 2012 21.48
+0
Čisti Arijec. In ta bo Aristotelovim naslednikom diktiral kaj naj naredijo. Nazaj v Vietnam naj gre cigarete prodajat
vzhod
26. 08. 2012 19.11
+0
Kaj bi leta 4 naredili z 4.000.000e ? Takrat z tem nebi mogli nicesar.Ljudje so vseeno ziveli,bili odporni na bolezni,se zdruzevali,imeli potomce.Moški je bil pravi moški,pravi dedec ki je skrbel za svojo zensko in domov prinašal dobrine.Ženska pa je tista ki je skrbela za njun dom,za njuno družino,mahne otročičke ki so skakali naokorg.Ko je moški prišel domov z dobrinami je prišel v lep ambient ker je ženska poskrbela da ko se njen moški vrnem domov da je lepa atmosfera in da se lahko spočije in da se posveti svoji družini in pa seveda naslednji dan spet pojde po dobrine,bodisi lov,služba itd.Važno je da je pravi moški tisti ki mora imeti zmožnost samoooskrbe,da je on tisti ki skrbi za žensko in družino. Ne pa to kar se dela danes.
ODSLUŽILDOB
26. 08. 2012 18.24
+6
če je tale minister Philipp NEMC SE JE ZA 1 IN 2 Sv.VOJNO GLAVNI KRIVEC PISAL JONG PONG
AirAvailable
26. 08. 2012 20.08
+3
Samo tajni agent komunistične partije je, nič drugega
Prlek.d
26. 08. 2012 17.56
+3
Grki rabijo več časa za dihanje , da pospravijo everčke katere so dobili na lepe oči za pomoč na varno potem pa izstopijo iz evro območja ! Kater pa je že videl južnjake delati ? Njim grejo samo prekupčevanja po glavi. Poslovimo se lahko od tega denarja. Merklca pa Holland se obrišeta pod nosom ko jidva Grki za nos povlečejo. Grk osebno garantira,da evropi vrnejo izposojen denar-je pa bogat
Mugabee
26. 08. 2012 18.21
+4
ne pametuj, tudi mi nismo nič boljši...ali misliš, da bomo kdaj odplačali vse dolgove? Malo morgen.........