Tujina

EU še vedno razklana glede solidarnosti v migracijski krizi

Bruselj/Valletta, 26. 01. 2017 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

S slovenskega notranjega ministrstva so sporočili, da ministri na Malti niso uspeli zbližati pogledov na to, kako naj bo koncept solidarnosti v migracijski krizi zasnovan v prihodnje. Nemčija med tem napoveduje podaljšanje nadzora meje iz varnostnih razlogov.

Meja med Nemčijo in Avstrijo
Meja med Nemčijo in Avstrijo FOTO: Reuters

Notranji ministri EU na neformalnem srečanju na Malti niso dosegli preboja pri iskanju kompromisa o solidarnosti pri soočanju z migracijsko krizo. Nekateri so optimistični, a brez podrobnosti. S slovenskega ministrstva pa so sporočili, da v Valletti niso uspeli zbližati pogledov na to, kako naj bo koncept solidarnosti zasnovan v prihodnje.

Osrednja tema zasedanja je bila evropska azilna reforma, ki vključuje sporen predlog za obvezno samodejno razporejanje beguncev med članicami v primeru hude krize. Vzhodne članice kvotam odločno nasprotujejo, države z največ prebežniki pa zahtevajo vsaj minimalno kvoto za vsako članico.

Pri tem vztraja tudi Nemčija, glavni evropski cilj prebežnikov. Nemški minister Thomas de Maiziere je danes znova poudaril, da ni mogoče govoriti o prožni solidarnosti, če neka država sploh ni pripravljena sodelovati pri razporejanju beguncev. Z denarjem se po njegovih besedah ni mogoče odkupiti.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je ob prihodu na zasedanje sicer izrazil upanje, da bo v razpravi o solidarnosti prišlo do preboja. "Upam, da bomo danes končno našli skupni jezik o solidarnosti. Čas je, da začnemo ta izraz tolmačiti enako. To je absolutno nujno," je izpostavil.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je danes v Valletti napovedal podaljšanje nadzora na meji z Avstrijo iz varnostnih razlogov, kot dodatek k predlaganemu trimesečnemu podaljšanju zaradi migracijske krize. Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka pa poudarja, da mora nadzor ostati, dokler ne bo ustrezno deloval skupni azilni sistem.

Po zasedanju pa je komisar dejal, da je EU "zelo zelo blizu" dogovoru. "Prvič imam pozitiven vtis, da nismo daleč od skupne rešitve," je ocenil, a dodal, da je seveda vrag v podrobnostih. Te še niso znane. Avramopulos pričakuje mehanizem solidarnosti, ki bo predvidljiv in bo zagotavljal, da nobena članica ne bo prepuščena sama sebi.

Tudi malteški notranji minister Carmelo Abela je "optimističen, da so vrata do kompromisa odprta". "Pot je še dolga, a gremo v pravo smer," je še dodal, a niti on ni svojih besed podprl z nobenim konkretnim primerom.

S slovenskega notranjega ministrstva pa so po zasedanju sporočili, da so ministri ponovno poudarili, da mora solidarnost ostati temelj migracijske politike EU, niso pa uspeli zbližati pogledov na to, kako naj bi bil koncept zasnovan v prihodnje. Ključni vprašanji ostajata obveznost sodelovanja članic in vključenost sistema premeščanja beguncev v seznam obveznih ukrepov.

Avstrija se strinja, da nadzor na mejah mora ostati, dokler ne bo azilni sistem ustrezen.
Avstrija se strinja, da nadzor na mejah mora ostati, dokler ne bo azilni sistem ustrezen. FOTO: Reuters

Državni sekretar Andrej Špenga je ponovil pripravljenost Slovenije, da odigra dejavno vlogo pri oblikovanju koncepta učinkovite solidarnosti med članicami, pri čemer zagovarja, da mora biti vključitev posamezne države odvisna od njenih zmogljivosti in razmer na njenem ozemlju.

Da bi se zmanjšala sekundarna migracija prosilcev, pa tudi oseb z odobrenim statusom, je po mnenju Slovenije treba sprejeti ukrepe, ki bodo zmanjšali še vedno obstoječe razlike med posameznimi članicami, še posebej glede vrste uporabljenih postopkov, pogojev za sprejem prosilcev in odstotkov priznanih statusov za azil ter vrste zaščite za upravičence.

Nemški notranji minister je na Malti danes tudi pozval, da bi bilo treba prebežnike v primeru množičnega pritoka obravnavati zunaj EU. Evropa mora po njegovih besedah zagotoviti, da prebežniki sploh ne pridejo v Evropo, temveč se jih odpelje na varno drugam in od tam v Evropo pripelje le najbolj ranljive in pomoči potrebne.

EU se sicer po zaprtju zahodnobalkanske migracijske poti zdaj osredotoča na sredozemsko pot, ki je trenutno glavna pot migrantov v Evropo. To bo po malteških napovedih tudi glavna tema vrha EU na Malti prihodnji teden. "Kristalno jasno" je, da je Libija ključna za boljše soočanje z migracijskimi izzivi, je poudaril malteški minister Abela.

A dogovor po vzoru sporazuma s Turčijo z Libijo po besedah komisarja Avramopulosa ni mogoč. "Popolnoma se strinjamo, da je treba vsak primer obravnavati ločeno. Libija ni Turčija. Kar smo napravili s Turčijo, ne moremo ponoviti z Libijo," je izpostavil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gulmor
29. 01. 2017 09.44
Se pravi, Avstrijci lahko strogo varujejo svojo mejo, naši je pa ne bi smeli.
Samo.Jst
28. 01. 2017 17.56
+2
Nemški notranji minister odkriva toplo vodo... to je zagovarjal Obran že ob samem začetku krize! Isto zagovarjajo vzhodne države že dolgo, ampak še vedno so prikazani v negativni luči! Ni rešitev v tem, da se celotni bližnji vzhod, sever afrike in del azije preseli v Evropo. To bo le povročilo da bo naše okolje in mi nazadovali. Tem ljudem je potrebno pomagati, da njihovo okolje napreduje in da normalno živijo tam. Vem da me boste imeli za rasista, vendar v Afriške republike brez belega človeka bi bile še vedno v plemenskih vojnah. Naravnih virov imajo čez glavo, podnebne razmere so takšne, da hrana v večini kontinenta raste sama... in še vedno vlada revščina in lakota. Nihče se nikoli ne vpraša zakaj, vsi s prve krivijo kolonizacijo!
gongash
27. 01. 2017 22.12
+6
solidarnost v eu, če si dobričina te nategujejo vse počez
funi
27. 01. 2017 20.12
+5
ne razumem teh mlečezobcev ki se skrivajo za neko nazadnjaško politično opcijo. Socializem oz. sistem po 2 vojni je Slovencem uničil dušo,ne pozabi danes je dan holokavstva, Kaj so rdeči vladarji napravili z preživelimi taboriščniki. Ponovno so jih zaprli da so lahko pokradli njihovo lastnino. TIGR je tudi žrtev rdečega terorja. Naduteži Luka,Kordiš ,Violeta in druge podobne zgube vas mika sosedovo premoženje. sami ga niste sposobni ustvarit.i
alpino
27. 01. 2017 16.32
+7
Ljubitelju ,,butalstva,, iz SD, Vebru, dodatek k gornjemu članku: 5. izdajalski koloni se sinoči računi niso izšli. ZL naj se raje preimenuje v ,,Mirovni Inštitut,,in poljubi v rit Kogovškovo. Preneha naj jahati na hrbtih okradenega in obubožanega delavstva, kajti njim je bolj pomembno, da se v Slovenijo zateče na desetine tisoče beguncev, migrantov in med njimi teroristov, kot pa delavstvo,ki ga izbrana elita z (dr.) nazivi, zlorablja za dosego svojih podlih ciljev. Prvič, sinoči je na seji parlamenta v DZ, ministrica za NZ javnosti razodela, da je bil ta zakon sprejet kot odgovor na zahtevo EU komisije lanskega leta, ki je od (majhne) Slovenije zahtevala, da postane Evropski center- za begunce in migracijske tokove. Kje pa je bila takrat ZL???Seveda begunci in migranti nebi, spali pri Brglezu, Kogovškovi, Vatovcu , Vebru, Horvatu ali Kordišu, spali bi po parkih v Ljubljani, na Tromostovju, v Mariboru, Celju idr. Adijo SLO in njena varnost, turizem, ekonomija...za koga???? Sem levičar, zato takih barab zagotovo ne volim več, domovina je tudi mati mene in mojih otrok z vnuki vred. In tem izdajalskim vele umom ne kapne na možgane, zakaj se okoli nas, znotraj EU vedno bolj zapirajo meje??? Halo, zbudite se ali pa se zdravite.
Transformerji
27. 01. 2017 13.12
+9
Sem mislil, da bom bruhal, ko je en naš politik izjavil, da so se državljani samovoljno odločili za vstop v NATO. Pa še res je, tako kot smo se samovoljno odločali na volitvah. Sedaj pa že dolgo ugotavljamo, da smo državljani res zabiti, da smo iz lastne greznice potegnili največje govno! Tulili smo v rog, ki ste nam ga nastavili s svojimi pokvarjenimi obljubami! Pa nam navlečete še več migrantov, saj ne mislite, da nam boste še naprej prodajali meglo??? Da bomo še tulili v vaš rog??? Preveč tistih ste ustvarili, ki niti sape nimajo dovolj, da bi tulili v vaš rog!
HorstWiesel
27. 01. 2017 13.17
+1
Ne, jaz se nisem samovoljno odločil za vstop v Nato in Eu,...... na volitvah sem bil proti vstopu...
User768643
28. 01. 2017 13.12
+1
Albanija je bila država, ki se je izolirala od vseh ostalih. Severna Koreja je še danes izolirana in samozadostna. In je zelo pomagalo pri njunem gospodarskem in tudi drugem napredku... Dajte se malo zresnit.
Transformerji
27. 01. 2017 12.13
+14
Odmislite azilni sistem, da bo vse urejeno! Na vse meje pa vojsko , policijo in vse rezerviste!
Tromblon
27. 01. 2017 12.01
+18
Edino Trump je povedal evropskim politikom kar jim gre, zato pa tudi taka gonja proti njemu. In prosim novinarje naj nehajo govoriti o podelitvi azila, ampak naj rajši napišejo PODELITEV DRŽAVLJANSTAV!!!! In res upam da pride na oblast Marina Le Pen v Franciji, Geert Wilders na Nizozenskem in Afd v Nemčiji pa tudi če to pomeni razpa EU-ja, vsaj ohranili bomo nacionalno identiteto.
User1063544
27. 01. 2017 08.53
+29
Kje pa so pravice državljanov države katere begunci naplavijo??? A niso države suverene??? Kdo ima pravico diktirati kako bo katera država ukrepala z begunci.. Bi radi zaustavili begunski val?? NEHAJTE USTVARJATI BEGUNCE.. Nemčija letno porine za cca 50 miljard orožja, Britanija tudi nekje tukaj, Francozi za 20 miljard... A nam boste pa prodajali dvojno moralo o spoštovanju človekovih pravic.. MARŠ z EU in MARŠ s temi dvoličneži... Jaz mojemu otroku ne bo jemal iz ust zato ker se neka politika raje gre vojne na tujem teritoriju.. Načeloma bi mogli nehati plačevati davke ravno zato ker naša vlada in politika podpira vojaško okupacijo tujega ozemlja brez razglasitve oz. razloga za to... Temu se drugače reče Samoodločba, ampak na žalost je to samo fantazija KER STE SPRANE OVCE...
skorumpiranpolitik
27. 01. 2017 08.23
+36
Afganistance, Iračane Pakistance, naložiti na tanker in jih poslati v ZDA in Saudsko Arabiji, ki so zakuhale te vojne, Sirijce poslati v ZDA, Francijo, VB in Saudsko Arabijo ker so zakuhale to vojno in prodale na tone orožja. To je edina rešitev in ne nas tukaj filat z vašo ameriško demagogijo!
User1063544
27. 01. 2017 08.55
-9
S čigavim OROŽJEM???? Razlog za te vojne je v Bruslju in Ameriki... Mi bi svoj delež lahko prispevali in ga nismo.. Ker ga kao ne moremo, ker smo članica NATO-a. Soglašamo s to svinjarijo, zdaj pa jo bomo še plačali tako ali drugače...
tron3
27. 01. 2017 08.21
+23
EU ni razklana, EU ni več v bistvu, obstoja zaradi komisarjev, poslancev in administracije, volitve v Italiji, Nizozemskem, Nemčiji itd, bodo pa samo še žebelj v EU krsto!!!! Konec debate!!!!
bb5a
27. 01. 2017 08.19
+25
Tiste države, ki niso sposobne zaščititi svojih mej, bi sedaj delile ljudi, ki so jim prodrli v državo.... NE HVALA, kr mejte jih...
pizzamargerita
26. 01. 2017 21.53
+18
zaklenjeno?????
1airbus
26. 01. 2017 16.18
+31
če bi še bile meje kot v jugi,ne bi bilo toliko migrantov.
piko112
26. 01. 2017 14.12
+25
A noben nov tulu da to ni smisel evropske unije in podobnega sranja?