Tujina

Nemčija je zaradi grožnje z napadom zaprla predstavništvi v Ankari in Istanbulu

Berlin/Ankara/Istanbul, 17. 03. 2016 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi grožnje z neposrednim napadom je Nemčija preventivno zaprla ambasado v Ankari ter konzulat v Istanbulu. Svoje državljane pa so opozorili, da obstaja možnost terorističnega napada, zato naj se izogibajo velikih množic in vladnih objektov ter veleposlaništev. Odgovornost za nedeljski napad v Ankari je medtem prevzela oborožena kurdska skupina, ki je povezana s prepovedano PKK.

Nemčija je zaradi groženj s terorističnim napadom zaprla svojo ambasado v Turčiji.
Nemčija je zaradi groženj s terorističnim napadom zaprla svojo ambasado v Turčiji. FOTO: AP

Nemčija je zaradi grožnje z možnim terorističnim napadom zaprla svojo ambasado v Ankari. Poleg ambasade v Ankari so preventivno zaprli tudi konzulat v Istanbulu ter nemško šolo, je sporočilo nemško zunanje ministrstvo. Konzulat v Istanbulu se sicer nahaja v bližini osrednjega trga Taksim, šola pa dober kilometer stran v coni za pešce Istiklal Caddesi.

Zaradi "konkretnega opozorila" o tem, da naj bi teroristi pripravljali neposredni napad, je Nemčija opozorila tudi svoje državljane. Svetujejo jim večjo previdnost v Istanbulu in Ankari ter drugih večjih mestih po Turčiji, naj se izogibajo velikih množic na javnih mestih in ob turističnih znamenitostih ter naj se ne zadržujejo v bližini vladnih in vojaških objektov. 

Grožnja se je pojavila le nekaj dni po tem, ko je v Ankari odjeknil avtomobil bomba in je umrlo 37 ljudi, še vsaj 125 pa jih je bilo ranjenih. 

Odgovornost za napad v Ankari prevzela s PKK povezana skupina

Oborožena kurdska skupina Kurdistanski sokoli svobode (TAK), ki je povezana s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), je danes prevzela odgovornost za nedavni napad v Ankari, v katerem je bilo minuli konec tedna poleg dveh samomorilskih napadalcev ubitih 35 ljudi.

Odgovornost za nedeljski napad je prevzela kurdska militantna skupina.
Odgovornost za nedeljski napad je prevzela kurdska militantna skupina. FOTO: AP

Kot je na svoji spletni strani zapisal TAK, so "na ulicah prestolnice fašistične turške republike" 13. marca zvečer izvedli samomorilski napad. Kot so še pojasnili, gre za odgovor na varnostne operacije turških sil na večinsko kurdskem jugovzhodu države.

Napad v središču Ankare to nedeljo je sledil podobnemu napadu tri tedne pred tem, ko je bilo v turški prestolnici prav tako v eksploziji avtomobila bombe ubitih 29 ljudi. Tudi takrat je odgovornost za napad prevzel TAK.

Turške oblasti so sicer krivdo za tokratni napad pripisale PKK, proti kateri od konca lanskega leta bijejo srdito vojno, tako doma kot na severu sosednjega Iraka. Kot napadalko so v torek identificirale mlado pripadnico PKK, ki se je urila v Siriji pri kurdski milici Enote za zaščito ljudstva (YPG).

O TAK medtem ni veliko znanega. Zavzema se za neodvisno kurdsko državo in naj bi se pred več kot desetletjem ločil od PKK.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PolitKomisar`
17. 03. 2016 18.50
+0
V glavnem, terorist je terorist, katerekoli barve je tako da TAK/PKK = ISIS.
kaoslovenac
17. 03. 2016 13.39
+11
Bravo nemci, bravo europa, mi futramo muslimane, oni nam bombe in grožnje, zato moraš pa res biti in ostati visokošolani osliček, žalostno, da ti zgledi zelo vlečejo na SLO... davke pobirite od koga drugega... game over!!!
majstr4
17. 03. 2016 14.54
-1
ja sej so ZAPRLI ambasado, predstavništva in šole (!??) A ti ne ločiš jabolk in hrušk ? Eu očitno začenja prekinjati diplomatske stike s Turčijo in kaj naj bi zdaj pomenil ta tvoj komentar ? Da bi morali se že streljati z njimi ? A se teb čas v glavi vrti v obratno smer ?
aaaaaa122121
17. 03. 2016 15.08
-1
oni nas futrajo:)kaj pa vsa nafta ki jo je zahod pokradel???Oni nam bombe, hehe za tiste odvrzene na irak lahko oni bombardirajo se 1000 let. Bumerang se vraca na zahod, ofce se pa tresejo, vse se vraca vse se placa, in zahod bo placal za vso sranje ki ga je povzrocil na bv:)
aaaaaa122121
17. 03. 2016 15.08
-1
oni nas futrajo:)kaj pa vsa nafta ki jo je zahod pokradel???Oni nam bombe, hehe za tiste odvrzene na irak lahko oni bombardirajo se 1000 let. Bumerang se vraca na zahod, ofce se pa tresejo, vse se vraca vse se placa, in zahod bo placal za vso sranje ki ga je povzrocil na bv:)
Misija1
17. 03. 2016 21.49
+4
Pokradel nafto? Kolikor nam je vsem ostalim razen tebe jasno, gre drzavam na BV ki imajo nafto, kar lepo, celo prelepo, da lahko njihovi kralji razsipavajo z denarjem. Kot drugo, nafte nikdar ne bi znali črpat, saj postopek vrtanja in mehanizacija ki spada zraven, še danes spadata pod špico od špice in edini, ki lahko ponudijo vrtanje, infrastrukturo in mehanizacijo so ZDA, Rusija in Kanada. Tako zahteven postopek je to. Ce ne bi bilo zahoda in Rusije, bi te drzave na BV se danes bile to kar so bile pred časom vrtanja nafte - revne siromasne vasice. Ce pa nekaj ŽELIŠ, moras tudi DATI. In da so lahko te naftarske drzave na BV tako nesramno bogate in da se njihovi šejki preseravajo, so morali DATI nekaj v zameno. In logicno je, da obstajajo pogodbe, nihce ne bo postavil infrastrukture za crpanje nafte, vzdrzeval itd. zastonj. To je cena!
rdecioktober
17. 03. 2016 12.17
+18
Zgresena evropska politika z angelo na celu in podporo diktatorju erdoganu vsebolj potiska evropo v razpad ali pa še kaj vec...
Uporabnik113189
17. 03. 2016 10.27
+21
So nemci ogroženi? Vsekakor, izkazali so se v vsem sijaju kot prijatelji Erdogana, ki vodi Turčijo v katastrofo, vedno več atentatov, medijsko temo, vedno več terorja, k temu pa vneto prispeva kar turška lastna vojska. In kdor je prijatelj Erdogana, je sovražnik kurdov, to je pač jasna stvar. Pa ne samo kurdov, tudi vseh tistih, ki si želijo sekularno državo, svobodo medijev itd teh pa ni tako malo..Skratka precej eksplozivna mešanica, če dodamo še vojne v okolici.
puspan
17. 03. 2016 12.15
-17
Če bi imel ti toliko v glavi, kot na bradi, bi bil že zaradi tega svet v Sloveniji očutno lepši.