Tujina

Britanska premierka: Delitev posnetkov skupine Naprej Britanija je napačna poteza

Washington/London, 30. 11. 2017 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Britanska premierka Theresa May je znova obsodila ravnanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je na Twitterju delil protimuslimanske video posnetke. Ob tem je izrazila prepričanje, da bodo britansko-ameriški odnosi preživeli spor. Trump je sicer Mayevo, eno svojih najtesnejših zaveznic v tujini, po njeni kritiki javno napadel. Sporočil ji je, naj se raje osredotoči na obrambo svoje države pred "skrajnim islamskim terorizmom".

Mayeva je bila nekoč Trumpova najtesnejša zaveznica v tujini.
Mayeva je bila nekoč Trumpova najtesnejša zaveznica v tujini. FOTO: AP

"Jasno bom povedala, da je delitev posnetkov Najprej Britanije napačna poteza," je dejala britanska premierka Theresa May na novinarski konferenci. Dodala pa je, da bodo odnosi med Veliko Britanijo in ZDA to preživeli.

Kot je dejala, imata državi že dolga leta posebne odnose, kar je v interesu obeh.

Britanska premierka je tudi dala vedeti, da ne bo upoštevala pozivov k umiku vabila ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu na uradni obisk v Veliki Britaniji. "Vabilo je bilo že izrečeno in sprejeto. Določiti moramo še datum," je dejala.

Mayeva je bila danes tudi znova kritična do organizacije Najprej Britanija, češ da "želi v družbi sejati razdor in nezaupanje". "Mislim, da moramo grožnjo, ki jo predstavlja skrajna desnica, vsi vzeti resno. ... V Veliki Britaniji jemljemo skrajno desnico zelo resno," je poudarila.

Londonski župan Sadiq Khan pa je Trumpa obtožil, da je izdal poseben odnos med ZDA in Veliko Britanijo. Poudaril je, da je Trump uporabil Twitter za spodbujanje ničvredne skrajne skupine, ki obstaja samo zato, da v Veliki Britaniji seje razdor in sovraštvo. Kot je še tvitnil, mora biti zdaj jasno, da uradni obisk ameriškega predsednika v Veliki Britaniji ni zaželen.

Član britanskega parlamenta Peter Bone je ameriškemu predsedniku Trumpu svetoval, da izbriše svoj profil na Twitterju.

Pristnost in izvor posnetkov, ki jih je delil Trump zelo vprašljiva

Donald Trump je v sredo zjutraj znova razburil s svojimi objavami na Twitterju, ko je delil tvit skrajne britanske desničarke Jayde Fransen s tremi videoposnetki, ki naj bi prikazovali, kakšne grozote počnejo muslimani, a sta njihova pristnost in izvor zelo vprašljiva. Fransenova, sicer podpredsednica skrajne desničarske Najprej Britanija (Britain First), je bila v preteklosti obsojena zaradi sovražnega govora.

Eden od posnetkov kaže napad na mladoletnega invalida na Nizozemskem, ki ga je v resnici izvedel domači Nizozemec in nima nobene zveze z muslimani. Na drugem posnetku je bradati 'musliman', ki vrže ob tla in razbije kipec Device Marije, medtem ko naj bi tretji sodeč po Trumpovem dopisu prikazoval muslimansko "drhal", ki nekega najstnika sune s strehe in ga pretepe do smrti. Nastal naj bi med nemiri leta 2013 v Egiptu.

Fransenova v preteklosti obsojena zaradi sovražnega govora

Fransenova, sicer podpredsednica skrajne desničarske Najprej Britanija (Britain First), je bila v preteklosti obsojena zaradi sovražnega govora, predsednika ZDA pa so zaradi deljenja njenega tvita v sredo ostro kritizirali tako doma kot v tujini. Med drugim so mu z nizozemskega veleposlaništva v Washingtonu sporočili, da "dejstva vendarle štejejo" in da storilec na posnetku ni musliman, Mayeva pa mu je prek svoje tiskovne službe sporočila, da je "narobe", da širi tovrstne "sovražne zgodbe".

"Najprej Velika Britanija skuša deliti skupnosti s svojimi sovražnimi zgodbami, ki razširjajo laži in podžiga napetosti," so še ocenili na Downing Streetu 10 in dodali, da večina Britancev zavrača "pristransko retoriko skrajne desnice, ki je antiteza vrednot, ki jih predstavlja naša država: dostojnosti, strpnosti in spoštovanja".

Prvi tvit napačni Theresi May

Trump je premierki odgovoril v sredo zvečer na Twitterju: "@theresa_may, ne osredotočaj se name, osredotočaj se na destruktiven skrajni islamski terorizem, ki se odvija znotraj Združenega kraljestva. Nam gre prav dobro!" Kot še dodajajo tiskovne agencije, je Trump v razmaku nekaj minut objavil dva tvita z isto vsebino – prvega je namreč naslovil na napačno Thereso May.

V Beli hiši so v sredo branili ravnanje predsednika, češ da ni težava narava teh videov, temveč resnična grožnja islamskega terorizma.
V Beli hiši so v sredo branili ravnanje predsednika, češ da ni težava narava teh videov, temveč resnična grožnja islamskega terorizma. FOTO: AP

V Beli hiši so v sredo branili ravnanje predsednika. Tiskovna predstavnica Sarah Sanders sicer ni želela komentirati (ne)pristnosti videoposnetkov, je pa vztrajala, da gre za "resnično grožnjo". "Ne govorim o naravi teh videov. Mislim, da se osredotočate na napačno stvar (...) Grožnja je resnična in o tem je govoril predsednik," je Sandersova povedala novinarjem v Beli hiši, pri čemer je imela v mislih grožnjo islamskega terorizma. Dodala je še, da Trumpovi tviti kažejo, kako pomembni so nacionalna varnost in vojaški izdatki.

Raj Shah, prav tako tiskovni predstavnik Bele hiše, je skušal pozneje tudi omiliti Trumpovo kritiko Mayeve in je zatrdil, da predsednik globoko spoštuje tako britanski narod kot njihovo premierko.

A na Otoku je ravnanje ameriškega predsednika sprožilo ogorčenje in obudilo pozive, da bi morala Mayeva umakniti vabilo Trumpu na uraden obisk Velike Britanije. Še posebej ostri so bili opozicijski laburisti, ki so Trumpovo retvitanje med drugim označili kot gnusno in nevarno ter ocenili, da on "ni naš zaveznik ali prijatelj".

Nasprotno so bili nad Trumpovim ravnanjem navdušeni v Najprej Britanija, kjer so se mu zahvalili za deljenje njihovih tvitov in spomnili, da ima na Twitterju kar 44 milijonov sledilcev, ter dodali še "Bog te blagoslovi, Trump! Bog blagoslovi Ameriko!"

Na Otoku menijo, da bi morala Mayeva umakniti vabilo Trumpu na uraden obisk Velike Britanije.
Na Otoku menijo, da bi morala Mayeva umakniti vabilo Trumpu na uraden obisk Velike Britanije. FOTO: AP
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
01. 12. 2017 13.57
-1
Ubogi Trump, sedaj ga že njegovi ne marajo več. Hvala Bogu, da ga vsaj še peščica nadpovprečno čistokrvnih Slovencev podpira.
nikhrast
01. 12. 2017 15.35
+2
Kaj pa je čistokrven Slovenec, moreš biti ksenofob?
puspan
01. 12. 2017 20.44
-1
nikhrast
01. 12. 2017 21.37
Vem, malo podpore ima v Ameriki, nekaj nad 30%, samo kot vidim ima pa precej podpore v Sloveniji. Veš kam jaz spadam, nisem čistokrven.
puspan
02. 12. 2017 14.12
Sploh ni važno, si ali nisi. Z nadpovprečno čistokrvnimi sem mislil na tiste slovenske prenapeteže, ki se jim ne da delati, so pa nevoščljivi tujim, ki so k nam prišli s trebuhom za kruhom in uspešno delajo vsakršno delo, ki si ga najdejo in s tem koristijo sebi, svojim družinam, kot tudi državi v kateri so si ustvarili svoj dom.
dannyer
30. 11. 2017 22.10
+3
Sindrom skrajnega liber. niso sposobni prepoznati takrat ko imajo narobe hm kot alkoholiki ki pravijo da niso.
Kollerik
30. 11. 2017 19.17
-4
desničarski skrajneži tako od isis kot od EU so grožnja tej civilizacija
dannyer
30. 11. 2017 22.09
+4
Največja grožnja so skrajni levi in eu z isi vred. oni uničujejo države narod in civilizacijo
sonofabitch
30. 11. 2017 19.04
+4
Seveda za politike in medije ni problem vsebina posnetkov, ki kažejo brutalno realnost na ulicah, Trump je problem.
detect
30. 11. 2017 17.19
+2
trumpek se drži kot duče.
ustup1d
30. 11. 2017 17.07
+0
drugačno mišljenje prepovedano? ali prosti govor ni dovoljen?
NACIST
30. 11. 2017 16.21
-1
naj rajši kitajce ali ruse pripelje v eu kot bližni vshod in afriko, prvi se sam strelajo drugi nič nedelajo
nikhrast
30. 11. 2017 15.54
+0
Ne vem zakaj ste nekateri tako obsedeni z migrantom. Jasno, zdaj jih pride največ iz Azije in Afrike, samo tu v Kanadi vidim kar precej novih Slovencev. Smo pa že zdavnaj multi-kulti, po velemestih je bela rasa v manjšini. Trump pa ima doma samo 30% podpore, te fanatike posluša, rezultat pa je da je samo razklal republikansko stranko. Slabo se mu piše, precej jih že misli da je dober primer za pishološko analizo.
NACIST
30. 11. 2017 16.25
-2
seveda jih vidis tukaj delajo prostor za multi kulti pridne delavce bo imel lahko cmerar penzijo od njihovega dela in truda
powerend
30. 11. 2017 17.06
+5
NikHrast ne razume, da je izseljenec z izobrazbo na drugem nivoju kot pastir ovac, ki pride v Evropo na socialno podporo...pri tem pa ohranja nataliteto, kot je v izvorni državi. Da ne omenjam kulturne nekompatibilnosti... ...in hvalabogu, da še nismo podobni raznim Kanadam, ZDA, Fra, VB itd...evropske države so NACIONALNE DRŽAVE...tisto preko Atlantika, pa prosim ne mešajte z nami. Hvala za kulturno multikulti obogatitev, ampak ne hvala!!!
nikhrast
30. 11. 2017 18.53
+2
power, po pravici povej, kakšne migrante pa hočete, tudi če so izučeni jih nočete, ne farbat folk, ksenofobi ste v Evropi.
Kollerik
30. 11. 2017 19.29
+2
Kollerik
30. 11. 2017 14.51
+2
Britanci....ameriški pudlji....
nikhrast
30. 11. 2017 15.36
-4
Kako, saj je večina proti Trumpu, tudi Mayeva ga kritizira.
Kollerik
30. 11. 2017 19.21
+5
Trump ni tisti pravi problem, prej njegova posledica.... problem je gnili sistem korporativno-orožarsko-bankirskega lobija, ki producira vojne po svetu. In ustvarja migrantske valove, ki grozijo EU.
nikhrast
30. 11. 2017 22.50
+2
Tu v Severni Ameriki smo že zdavnaj multi-kulti, ne vem kaj Trump bluzi, zgleda da ima zaprto življenje.
puspan
01. 12. 2017 13.56
+1
Dule Med
30. 11. 2017 14.43
-1
Resnico ji je rekal, to pa sedaj boli Trunf, Putin dva cara .
powerend
30. 11. 2017 13.35
+4
Poguglajte kaj je JUNCKER (glasnik KALERGI PLANA), nagrajenec COUDENHOVE-KALERGI PRIZE (kot tudi Van Rompuy in Merklova) dejal na vrhu EU-AFRIKA. ❇❇❇BOM SAM NAPISAL KER ME JE ADMIN ŽE 2X BRISAL...NA KRATKO...▶▶▶EU JE MRTVA, ČE NE BOMO DOVOLILI PRIHODA AFRIŠKIH MIGRANTOV ❇❇❇◀◀◀
nikhrast
30. 11. 2017 15.38
-7
Kollerik
30. 11. 2017 19.24
-2
Nik, tu imaš žal prav. Nataliteta je katastrofalno nizka, povprečna starost v EU je 40 + let (razen v Albaniji, na Kosovu, na Irskem..). Italija, Madžarska, Slovenija, Hrvaška, Nemčija, Češka, Slovaška, Avstrija.... otrok je absolutno premalo... Pokojninski sistem, kot tudi industrija in še kaj.... postaja čedalje bolj odvisna od migrantskih prilivov.
Al83
01. 12. 2017 11.17
-1
Otrok je premalo, ker drzava pobere vse odgovornim in delavnim, da finamcira rome, lenuhe, migrante in podobne zgube. Romov je cezdalje vec, lenuhov pa tudi. Otroci ki se takim rojevajo majo pa na sluzbo odporne gene, ker ze nevem koliko generacij niso delali. Taki niso nikomer u korist, razen levicarjem, ki v zameno za socijalne dobivajo njihove glasove.
Rains-
30. 11. 2017 13.33
+8
Tem uvoznikom / vabiteljem migrantov enostavno ni jasno s kom imajo opravka. Ta narod ne bo pustil Islama doma ampak ga bo prinesel s sabo v Evropo. Islam pa ni kompatibilen z evropskimi vrednotami in načinom življenja. Ko bodo dobili prvega predstavnika v parlament in ko bodo imeli moč, bodo brez milosti volili za uveljavitev svojih ciljev, slej ko prej tudi za to, da bodo morale ženske po Evropi začeti nosit burke. Risanke, ki jih vaši otroci najraje gledajo bodo hitro zamenjali s svojimi z religijo prepletenimi risankami. Pa še marsikaj drugega. Zato tisti ki je tako naiven da vabi te muslimane v Evropo sam sebi jamo koplje.
Kollerik
30. 11. 2017 14.53
+0
...le kdo nam je poslal vse te pošiljke migrantov v EU? Dedek mraz? Božiček? Rains de bilde? Neeeee.... Ameri vendar.... Kako pa, vpraša neumni Rains....ja tako, da so jim razmontirali...potamanili kopico njihovih držav, a ne.....
Rains-
30. 11. 2017 15.57
+0
Ti pa si nor ja. 90% je ekonomskih migrantov. Vsak "begunec" bi šel v sosednjo državo kjer ni vojne ne pa čisto na drugi kontinent. Tebi ni pomoči. Spregledal boš šele ko boš imel roke zvezane, ovčka.
Kollerik
30. 11. 2017 19.26
+1
:)).... Preveč nabijaš noroTv, pa si skrenil v vesolje.....
Kollerik
30. 11. 2017 19.33
+2
....ekonomski migranti (razbita Libija, Irak, Sirija...) + vojni begunci....kar zahvali se svojim gospodarjem, Rains. Če tega še nisi uvidel, potem si nora ovca ti in ne jaz.
Lutra Lutra 1
30. 11. 2017 13.28
-6
Trumpu se ne more zgoditi 11. september zato, ker on sam je 11. september.
powerend
30. 11. 2017 13.26
+4
✴✴✴Elita in politični establishment✴✴✴ vodijo Evropo v uničenje nacionalnih držav, forsirajo federalno ureditev in oblast z enim centrom moči...Brusljem!
dannyer
30. 11. 2017 13.18
-2
trump reče pokahintes kongresnici ki je javno lagala o prednikih da bi prišla v kovtah manjšin na harvardu in se še kar ni opravičila za svoj laž. mediji ko bi vsaj etično in v skladu novinarske etike poročali bi bilo mnogo lepše na svetu.
dannyer
30. 11. 2017 17.15
-1
ve vidi kakoso nekateri razgledani še liberalni mediji so povedali enako vi pa minuse ka pomeni da sploh ne morate sprejemati realnosti tipični skrajni liber.....
dannyer
30. 11. 2017 13.16
+5
Na eno strani človek ki pove resnico in ga narod podpira na drugi strani predsednica ,ki dela v nasprotju svojega naroda ter pomaga omejiti svobodo govara itd. vsi se spomnemo rotherdam primer o 1400 otrok. in to se nadeljuje mediji pa tiho. med tem ko 70% evropejcev podpira trumpovo politiko do tega vprašanja le evropski voditelji delajo v nasprotju in se preetvarjajo da to ne obstaja.
nikhrast
30. 11. 2017 15.43
-1
Migranti so majhna zadeva, vsaj v Ameriki, skoraj nobeden ne omenja več to, Severna Amerika je pa že zdavnaj multi-kulti, malo na sprehod po kakšnem velemestu.
miselna policija
30. 11. 2017 12.38
-13
tisti ki danes tako zelo sovražite prihod migrantov in beguncev ste še včeraj skakali od veselja ko so jim rušili domove ubijali starše,otroke,sorodnike,....in ustvarjali množice invalidov!!!
Uporabnik443897
30. 11. 2017 12.03
-5
Slovenci smo imeli idealno priliko dobiti Ameriko na svojo stran, pa ne levičarji takoj k Putinu in popljuvali našo Melanijo kot da je garjeva. Hrvati znajo to drugače in so 10 krat bolj prefinjeni kot Slovenaci.
1984-
30. 11. 2017 12.19
+5
A je Melanija ponosna, da je Slovenka? Ne, ni. To poglavje bi najraje zbrisala. Ameriko pa tako imamo na vsakem koraku, tak da ta tvoja objava ne pije vode.
miselna policija
30. 11. 2017 12.30
+7
melanija se je izdajala za avstrijko dokler jo niso mediji razkrinkali da je iz slovenije!!!
Uporabnik443897
30. 11. 2017 17.08
-1
Pri taki podpori Slovencev, bi jaz izjavil, da Slovenije sploh ne poznam. Slovenci po njej pljuvate odkar je Tramp postal kadidat za predsednika Amerike, bodite raje tiho !!!
Kollerik
30. 11. 2017 19.27
+0
Kaj pa ti noriš? Se je Melanija kaj zavzela za Slovenijo? Za njene probleme z agresivno, verolomno Hrvaško.... Malo morgen, ane!
Kollerik
30. 11. 2017 19.27
+1
...aja, imaš vikend v lepi vaši....vse je jasno... :))
Mr.Somebody
30. 11. 2017 11.42
+5
Samo resnico je povedal.
1984-
30. 11. 2017 11.54
-2
lemur
30. 11. 2017 12.19
+5
Retweetanje postov, ki so se zgodilo tekom let kakor relevantno groznjo je miloreceno zavajanje.
lemur
30. 11. 2017 11.33
-1
Ja kaj pa je pricakovala? Da se bo normaliziral. To da predsednik ZDA retweeta nepotrjene posnetke gre cez vse meje okusnega.