Tujina

Nekoč stalne baze na Luni?

New York, 20. 07. 2009 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Neil Armstrong je pred 40 leti ob pristanku na Luni sporočil: ''Orel je pristal.'' Ko je stopil na površino, pa je izrekel znameniti stavek: "To je majhen korak za človeka, vendar velik skok za človeštvo."

Prvi koraki na Luni
Prvi koraki na Luni FOTO: Reuters
Neil Armstrong danes
Neil Armstrong danes FOTO:

Mineva 40 let, odkar je ameriški astronavt Neil Armstrong kot prvi človek stopil na Luno. 20. julija 1969 je tako uresničil napoved nekdanjega predsednika ZDA Johna F. Kennedyja iz leta 1961, da bodo Američani do konca desetletja na Luno poslali človeka. Rus Jurij Gagarin je aprila 1961 postal prvi človek v vesolju in po vrsti zmag tedanje Sovjetske zveze v tekmi za vesolje je Američane zaskrbelo, da tekmo izgubljajo. Najprej jim je strah v kosti pognal prvi sovjetski satelit Sputnik, ki je oktobra 1957 leta obkrožil Zemljo in dokazoval premoč sovjetske tehnologije nad ameriško. Zaostanek ZDA za Sovjetsko zvezo v vesoljski tekmi se je končal šele prav 20. julija 1969.

Leta 1959 je takratna Sovjetska zveza uspešno poslala na površino Lune prvo plovilo brez človeške posadke, to je bila "Luna 2". Američani so to storili šele leta 1962. Prvi uspešen pristanek na Luni pa je s plovilom brez človeške posadke izvedla Sovjetska zveza januarja leta 1966. Američani so jim tedaj hitro sledili že maja istega leta. Obe državi sta nato do ameriške zmage z Armstrongom tekmovali v pošiljanju brezpilotnih plovil.

Prvi človeški polet na Luno so Američani izpeljali v okvirju misije Apollo 11. Ogromna raketa Saturn 5 je 16. julija 1969 z izstrelišča Kennedy v Cape Canaveralu na Floridi ponesla v vesolje poveljniški modul z imenom Columbia in lunarni modul z imenom Orel. Po eni in pol orbiti okrog Zemlje je odprava poletela proti Luni, ki jo je od 19. julija 30-krat obkrožila. 20. julija se je lunarni modul ločil od poveljniškega, v katerem je ostal astronavt Michael Collins, z Armstrongom pa je na Luno odpotoval Edwin "Buzz" Aldrin. Modul je uspešno pristal v "morju miru" (Mare Tranquillitatis), to je velikem ravnem delu Lunine površine in Armstrong je nadzornikom misije v Houstonu sporočil: "Orel je pristal." Šest ur in pol po pristanku sta se z Aldrinom odpravila na površino Lune. Armstrong je takrat izrekel znameniti stavek: "To je majhen korak za človeka, vendar velik skok za človeštvo" in se zapisal v zgodovino.

Izbrisali posnetke

Posnetke pristanka si je ogledalo okoli 600 milijonov ljudi po vsem svetu, med njimi tudi takratni predsednik ZDA Richard Nixon, ki je odpravo spremljal iz Bele hiše. Posnetke so nato založili, kar je vzpodbudilo teorijo zarote, da so Američani pristanek na Luni zrežirali, v kar pa verjamejo le zagrizeni pristaši podobnih teorij, ki so dobili nov zagon v četrtek, ko je Nasa uradno priznala, da so posnetke izbrisali, da bi lahko trakove vnovič uporabili.

Postali narodni junaki

Armstrong in Aldrin sta se po Lunini površini sprehajala dve uri in pol, jemala vzorce prahu in kamenja, se fotografirala in zabila ameriško zastavo, ki se je kasneje med poletom lunarnega modula podrla. Poročala sta, da se je na Lunini površini precej enostavno sprehajati, saj je gravitacija enaka šestini Zemljine. Govorila sta s predsednikom Nixonom, se odpravila spat za sedem ur, nato pa je napočil čas za polet nazaj.

Odtis Armstrongovega škornja na Luni
Odtis Armstrongovega škornja na Luni FOTO: Reuters
Neil Alden Armstrong se je rodil 5. avgusta 1930. Sodeloval je v vojni v Koreji, sicer pa je bil zaposlen kot testni pilot, univerzitetni profesor in astronavt. V vesolje je prvič poletel leta 1966 kot član odprave Gemini 8, nacionalni junak pa je postal 20. julija 1969, ko je postal prvi Zemljan, ki je stopil na Luno.

Odprava je pristala v Tihem oceanu 24. julija, nakar so jo poslali v karanteno za cele tri tedne. 13. avgusta so se lahko pojavili v javnosti in nemudoma so bili člani odprave sprejeti kot narodni junaki. Zanje so pripravili vse vrste medalj in drugih časti, potovali so po svetu, se udeleževali parad in uživali v pozornosti.

Čez 11 let spet na Luni?

Ameriška vesoljska agencija Nasa je kasneje na Luno poslala še pet odprav Apollo. Misija Apollo 15 je pripeljala s seboj tudi prvo lunarno vozilo, s katerim so se astronavti peljali skupaj 27,76 kilometra. Misija Apollo 16 je raziskovala hribe, naslednja misija, Apollo 17, pa je bila decembra 1972 tudi zadnja s človeškim pristankom na Luni. Za Armstrongom in Aldrinom se je na Lunini površini sprehodilo še deset ameriških astronavtov in doslej razen Američanov tega še ni storil nihče drug. Poleg Američanom in Rusom je sicer na Luno uspelo poslati vesoljsko plovilo tudi Indijcem in sicer 14. novembra lani. Različne vesoljske agencije po svetu načrtujejo vrnitev človeka na Luno okoli leta 2020 ali kasneje. Na Luni naj bi postavile stalne baze, ki bi služile tudi kot odskočna deska za globlje raziskovanje vesolja.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
22. 07. 2009 00.15
+1
Baje je bil 20.7.1969 datum srečanja med Zemljani in Tujimi bitji na takorekoč "nevtralnem" teritoriju ,na katerem bi zarisali smernice nadaljnega sodelovanja!? Kdo ve zna bit pa res!? : )
Fancy.alien
21. 07. 2009 20.21
+1
Hahaha...eni ste pa res neverjetnTomažki....a verjamete da se radijski valovi prenašajo v vesolje in so tudi okoli nas? Ja kako če se jih pa ne vidi!!!!!??? Američani so bili na luni in veliko stvari sploh ni bilo objavljenih..med njimi tudi da je rekel"kaj delamo tu ko so pa naši že gor" Tudi druga plovila nezemeljskega izvora naj bi bila takrat tam. Med drugim so bili ......ah pa kaj čem to pisat enim ki vidijo samo 2m pred nosom.
robinud@volja.net
21. 07. 2009 16.43
bostjanvalencic, na vseh slikah ne plapola, ampak niha. Enako kot niha vsaka nihalu podobna stvar, če jo malo rukneš. Lahko sam preveriš: primi v roke kos nečesa mehkega in zatresi levo-desno. A "plapola" ? Tudi če ni vetra ? No vidiš.
Smallville2011
21. 07. 2009 11.06
kaj vam je seveda so bili na luni?!
gnu
21. 07. 2009 10.58
+1
Teorije zarote so zanimive neukim predvsem zato, ker tako tudi oni lahko nekaj povejo in se vključijo v debato, kar je tudi prav. Naj bo debata. Oni izzivajo prav zato, ker radi slišijo o pristankih na Luni, pa jim je nerodno vprašati, pa raje ugovarjajo kot mali otroci. Glavno je, da se o tem piše in da je zadeva živa. Moje mnenje je, da so 'teorije zarote' skovali prav pri NASI, da bi malo obudili in spravili k življenju diskusije o pristanku na Luni ;) if you know what I mean :o)
g.noj
21. 07. 2009 10.49
povsem se strinjam z martinom
MrTn666
21. 07. 2009 10.26
ORF1, JurcaG, nosferatu, Uporabnik25, Sonyboy, cohiba.cubana, bostjanvalencic &co.: Sem mislil, da je v zadnjem času večina neumnosti skoncentrirana na Ameriko. Ampak sem se motil... tudi v Slo jo je veliko ostalo :-) Pred 40 leti je bila hladna vojna, tekma za vesolje pa na vrhuncu. Ali RES mislite, da Rusi niso gledali in poslušali prenosa z Lune? Ali RES mislite, da bi bili Rusi tiho, če bi obstajala vsaj senca dvoma? Da ne omenjam genija (bostjanvalencic?), ki je omenjal TRAK na Luni. Ja, na Luni so snemali na trak, svizec je vrtel ročico na kameri, potem pa so trak s polovico svetlobne hitrosti pošiljali na zemljo, sproti razvili in speljali direktno Nixonu v pisarno... mislim... in potem so ta trak presneli. Zobna miška ga je! Koliko pa veste o televiziji, geniji? O vrstičnem odbiranju slike, direktnih prenosih itd? Ne blebetajte, če pojma nimate! LP, ma
g.noj
21. 07. 2009 00.59
LRO je že poslal slike, kjer se vidijo sledi. moje mnenje je, da je armstrong bil prvi človek na luni, s temi zarotami pa nekateri s svojimi komentarji dokazujete splošno nerazgledanost!
Bolivar
21. 07. 2009 00.47
Ste pa smešni dvomljivci ,prav nasmejim se! Vredu pač verjamete teorijam zarot ,ampak saj Apollo 11 ,ki je prva pristala na Luni ni edina odprava ,lepo vam piše ,da se je po Luni sprehodilo še 10 astronavtov po Armstrongu in Aldrinu ,kot dokaz navajajo ameriški ,evropski in ruski znanstveniki številne posnetke ostankov raznih odprav Apollov in odtise stopinj ,da ne omenjam kamenja ,ki so ga s seboj prinesli astronavti! Sprašujete ,zakaj niso več pošiljali takšnih odprav na Luno ,ja to res zgleda sumljivo ,po drugi strani pa je prvi razlog za to nevarnost za astronavte ,še posebej v času 70-ih in 80-ih let ,kot veste se je vsaj en Apollo (Apollo 9) ponesrečil in vsa tročlana posadka je zgorela ,drugi razlogi so finančni ,polegtega je prihod na Luno le poziranje brez profita ,le zadnje čase prihajajo poročila ,da je na Luni Uran ,kjer bi lahko zgradili rudnik za njegovo rabo ampak do tedaj je še daleč! Pravite posnetek v Hollywoodu ? Pomoje bi v temu filmskemu paradižu veliko bolje posneli tako veličasten dogodek kot pa tako slabi originalni posnetki!
bre11
20. 07. 2009 18.08
okoli lune trenutno krozi satelit ki detaljno snema lunino povrsino in zanimivo da na 40 letnico ni poslal niti ene slikce pristajalnega modula na luni ki bi ga lahk z lahkoto slikal.
skyline44
20. 07. 2009 17.34
Armstrong je že leta 1983 ko so ga ugrabili priznal da je bil pristanek na Luni posnet v studiu v Nevadi in od takrat je ogromno zarot...
cohiba.cubana
20. 07. 2009 15.53
Niti kecap niso izmislili americani !
gnu
20. 07. 2009 15.01
dusan_z_murko: Ne, nemška v2 ni letela dovolj visoko. Je pa res, da sta R4 (ruska) in redstone (ameriška) potomki v2. Redstone je izdelal kar sam Vehrner. dvomljivci: posnetki TV prenosa itak niso noben dokaz, da so bili na Luni. Za dokaze poglejte na Wikipedijo al pa NASIno www stran. Naprimer: kamni, fotografije, 12 6 astronavtov, itd.
cohiba.cubana
20. 07. 2009 15.00
sej na luni ni bilo cloveka ! propaganda ameriska nima konca ! bus je celo izjavil da bodo leta 2020 pristali na marsu ! jao jao
Tonček Balonček
20. 07. 2009 14.58
Vprašanje če je zemlja sploh okrogla in če niso srnjaki na svetu že od nekdaj!
Jules_Verne
20. 07. 2009 14.58
Kaj ko bi se tisti, ki ne poznate niti osnovnih fizikalnih zakonov vzdržali komentarjev. Tisti, ki dvomite samo dokazujete, da ne poznate niti Newtonovih zakonov, ki so stari že preko 400 let potem pa pametujete o poletu na luno, ki je seveda bil, ravno tako kot so rusi prvi poslali satelit in kasneje človeka v vesolje. Imate vi dvomljivci narejeno kaj več kot srednjo šolo, morda še kak obskuren faks tipa "poslovni sekretar"?? in potem se seveda spoznate na polet na luno tuja pa vam ni niti kvantna fizika :) Predlagam, da najprej za osnovo preštudirate vsaj srednješolsko fiziko, bo šlo?
robinud@volja.net
20. 07. 2009 14.39
+1
bostjanvalencic : > In če ni originalnih posnetkov kaj zaboga zadnjih 20 let gledamo? Kopije originala ?
robinud@volja.net
20. 07. 2009 14.36
Pa dobro, kaki zarukanec moraš biti, da poštekaš, da vsaka zastava, ki jo rukaš, plapola ? Tolko bolj, če ni zraka, ki bi zadušil plapolanje. O sencah pa ne bom, le kratek nasvet: na lep sončen dan pojdi ven, recimo v park, pa opazuj, kako se v realnosti obnašajo sence.
robinud@volja.net
20. 07. 2009 14.30
bunto: > Svetnik ti pa si budalo, zakaj po vseh teh letih niso več pristali na luni ? 1.) Z žalitvami poveš največ o sebi. 2.) Zakaj ti nisi šel ? Zakaj ni šel Tito ? No pomisli. Vsaj prvo vprašanje. Bo šlo ? No, da ti pomagam: Ker je blazno drago. Ker so avtomatske sonde cenejše in bolj učinkovite. Pa ker so bile vmes vojne in gospodarske krize, ki so bile takrat bolj pomebne, kot pot na Luno, ki je "so sixties..."
robinud@volja.net
20. 07. 2009 14.28
vanili: > rusi so bili prvi v vesolju in to šteje. Ne nires ! To jezrežirano v studiju ! Kako to da ne vidite resnice !??? ZOMG!!!!111enajst ;)