Tujina

Nekdanji zunanji minister je novi predsednik hrvaškega sabora

Zagreb, 05. 05. 2017 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Gordan Jandroković je novi predsednik hrvaškega parlamenta, potem ko je v četrtek z vodilnega položaja v parlamentu odstopil Božo Petrov. Jandrokovića je podprlo 76 poslancev, proti jih je bilo 13. Hrvaška predsednica Grabar-Kitarovićeva je medtem pozvala premierja Plenkovića k potrditvi saborske večine.

Dosedanji podpredsednik hrvaškega sabora, 50-letni Gordan Jandroković je bil danes potrjen za novega predsednika sabora, potem ko je v četrtek z vodilnega položaja v parlamentu odstopil Božo Petrov. Novi predsednik je že sklenil današnjo sejo in napovedal novo po drugem krogu lokalnih volitev, ki bodo 4. junija.

Jandrokovića je podprlo 76 poslancev, medtem ko so poslanci največje opozicijske stranke SDP in nekaterih drugih opozicijskih strank zapustili sejo pred glasovanjem. Proti Jandrokoviću je bilo 13 poslancev.

Opozicija je obtožila HDZ, da so "kupili" štiri neodvisne poslance, da bi danes lahko pokazali, da imajo saborsko večino, čeprav je za izvolitev predsednika sabora potrebna navadna večina poslancev na seji.

K sumom o domnevno nečastnih potezah pri oblikovanju parlamentarne večine je prispeval tudi eden neodvisnih poslancev, upokojeni general Željko Glasnović, ki je bil med četrtkovim glasovanjem o nezaupnici ministru za finance Zdravku Mariću zadržan, danes pa je prispeval glas večini. Obenem je na svojem profilu na Facebooku objavil pet pogojev za podporo hrvaški vladi in saborski večini na čelu s HDZ. Večinoma gre za skrb za hrvaške vojne veterane v Bosni in Hercegovini in hrvaške izseljence, saj je Glasnović postal poslanec na podlagi glasov Hrvatov iz drugih držav, predvsem BiH.

Na dokumentu, ki ima današnji datum, je videti Glasnovićeve zahteve in podpis, kot tudi podpise hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, ministra za veterane Toma Medveda in državne sekretarke na zunanjem ministrstvu Zdravke Bušić. V SDP so izračunali, da Glasnovićeva podpora vladi stane približno 1,3 milijarde kun (173 milijonov evrov).

Opozicija je danes zahtevala še, naj sejo nadaljujejo tudi naslednji teden, da bi premier Plenković čim prej predstavil nove ministre, potem ko je prejšnji teden odstavil štiri ministre iz stranke Most neodvisnih list. Prepričani so, da vlada v tem trenutku ne bi mogla oblikovati parlamentarne večine za podporo novim ministrom.

SDP je poudarila, da je bila današnja večina HDZ sestavljena iz desetih parlamentarnih strank ter še devetih neodvisnih poslancev ter da nekateri izmed neodvisnih poslancev ne bi bili tudi del saborske večine, če bo treba potrditi nove ministre.
Jandroković ni želel sklicati nadaljevanje seje za naslednji teden. Izrazil je pričakovanje, da bo Plenković v skladu z ustavo nove ministre predložil na prvi naslednji saborski seji, ki bo predvidoma v začetku junija, po lokalnih volitvah. Prvi krog lokalnih volitev bo v nedeljo 21. maja, drugi pa 14 dni pozneje.

Tudi pred izbruhom krize v hrvaški vladi in parlamentu je bilo dogovorjeno, da bodo v tem tednu sklenili saborsko sejo, da poslanci ne bi izkoriščali sabora za predvolilno kampanjo. Številni izmed njih namreč kandidirajo tudi na lokalnih volitvah.
Glede na prejšnji dogovor HDZ in Mosta, ki sta bila do pred tednom dni skupaj v desnosredinski vladi, bi se Jandroković in Petrov zamenjala na položaju v saboru na polovici aktualnega sklica parlamenta, predvidoma konec prihodnjega leta.

Jandroković je generalni sekretar HDZ, na lanskih predčasnih parlamentarnih volitvah je bil petič izvoljen za saborskega poslanca. Bil je tudi podpredsednik hrvaške vlade ter hrvaški zunanji minister.

Goran Jandrokovič v času, ko se je kot hrvaški zunanji minister srečal z Dimitrijem Ruplom.
Goran Jandrokovič v času, ko se je kot hrvaški zunanji minister srečal z Dimitrijem Ruplom. FOTO: Reuters

Grabar-Kitarovićeva pozvala Plenkovića, naj potrdi svojo saborsko večino

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović ni dobila vtisa, da obstaja zadostna večina saborskih poslancev za nezaupnico vladi, je dejala po današnjih pogovorih s predstavniki parlamentarnih strank in drugimi poslanci o trenutni politični krizi. Pozvala je premierja Plenkovića, naj dokaže, da ima saborsko večino.

Grabar-Kitarovićeva je novinarjem dejala, da iz današnjih pogovorov sklepa, da ne obstaja zadostna večina poslancev, ki bi podpirali razpis novih parlamentarnih volitev. Obenem je pozvala premierja Plenkovića, naj čim prej predlaga imenovanje novih ministrov. S tem bi se razjasnili vsi dvomi o tem, ali obstaja parlamentarna večina, imenovanja so pomembna tudi zaradi položaja državnih sekretarjev, ki opravljajo ministrsko delo namesto odstavljenih ministrov, je dejala.

Hrvaški premier je bil danes na uradnem obisku na Dunaju. Med drugim je dejal, da bo nove ministre predlagal po lokalnih volitvah, ki jih bodo sklenili v drugem krogu 4. junija. Plenković je iz Avstrije še menil, da bi zmagal tudi na novih predčasnih parlamentarnih volitvah.

Plenković je prejšnji teden razrešil štiri ministre iz stranke Most neodvisnih list, kar je povzročilo krizo vlade. Ta se je nato razširila tudi v sabor. V četrtek opozicija ni uspela odpoklicati ministra za finance Zdravka Marića, nato pa je odstopil predsednik sabora in vodja Mosta Božo Petrov.

Grabar-Kitarovićeva je danes še dejala, da se ni želela prej vključiti v politične procese v zadnjem tednu dni, da ne bi vplivala na glasovanje o Mariću. Hrvaška predsednica je poudarila, da Hrvaška v tem času potrebuje stabilne institucije, da bi ohranila pozitivne trende v gospodarstvu ter se začela ukvarjati s perečimi problemi državljanov.

Med drugim je izpostavila, da je na Hrvaškem približno 330.000 ljudi z blokiranimi računi. Izpostavila je, da ljudje ne zapuščajo Hrvaške samo zaradi slabe gospodarske situacije temveč tudi zaradi "neznosnega družbenega vzdušja".

Današnji pogovori so potekali istočasno s saborsko sejo, na kateri so izvolili dosedanjega podpredsednika sabora Gordana Jandrokovića (HDZ) za novega šefa parlamenta. Tudi Jandroković je izrazil pričakovanje, da bo Plenković predlagal nove ministre na saborski seji po lokalnih volitvah. Plenković je tako dobil približno mesec dni časa, da bi zagotovil parlamentarno večino, ki bo omogočala nemoteno nadaljevanje mandata njegove vlade, ki je bila oblikovana po parlamentarnih volitvah septembra lani.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JE-BI-GA
07. 05. 2017 11.07
Jadrankovič.....................vse je naše.