Tujina

Trump: To je največji politični lov na čarovnice v ameriški zgodovini

Washington, 18. 05. 2017 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Nekdanji direktor FBI Robert Mueller je novi posebni tožilec oziroma preiskovalec afere z ruskim vpletanjem v ameriške volitve na strani Donalda Trumpa in morebitnih povezav med Trumpovo kampanjo in Rusijo. Trump nad imenovanjem ni navdušen.

Robert Mueller
Robert Mueller FOTO: AP

Namestnik pravosodnega ministra ZDA Rod Rosenstein je presenetljivo uslišal zahteve demokratske manjšine v ameriškem kongresu in imenoval posebnega tožilca oziroma preiskovalca afere z ruskim vpletanjem v ameriške volitve na strani Donalda Trumpa in morebitnih povezav med Trumpovo kampanjo in Rusijo.

Rosenstein je imenoval nekdanjega direktorja FBI Roberta Muellerja in v sporočilu za javnost zapisal, da je v interesu javnosti preiskavo predal v roke neodvisni osebi. "Posebni preiskovalec je nujno potreben, da bo imela ameriška javnost lahko polno zaupanje v izid preiskave. Naša država temelji na vladavini prava in javnost mora vedeti, da vladni uradniki pošteno uveljavljajo zakone," je sporočil Rosenstein.

Predsednik ZDA Donald Trump, ki je predmet preiskave, je sporočil, da se bo končalo po njegovih prepričanjih. "Dosledna preiskava bo potrdila kar že vemo - ni bilo nobenih zvez med mojo kampanjo in tujo državo. To sem že velikokrat povedal. Veselim se hitrega zaključka te zadeve. Nikoli se ne bom prenehal boriti za ljudi in vprašanja, ki so najbolj pomembna za prihodnost naše države.''

Danes se je na imenovanje na Twitterju odzval tudi Trump. Zapisal je, da čeprav so se v kampanji Clintonove in v Obamovem mandatu dogajale nepravilnosti, niso imenovali posebnega tožilca. ''To je največji politični lov na čarovnice v ameriški zgodovini,'' je zapisal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Demokrati proti republikancem

Demokrati so zahtevali imenovanje posebnega tožilca za rusko afero potem, ko je Trump pretekli teden z mešanimi utemeljitvami odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja, pozive pa so okrepili, ko sta Washington Post in New York Times objavila novici o Trumpovi izdaji zaupnih informacij ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu in o tem, da je Trump skušal vplivati na Comeyja, da konča preiskavo ruske afere.

Republikanci so še v sredo ves dan trdili, da poseben tožilec ni potreben, ker je že veliko preiskav kongresnih odborov in FBI. Po novici o imenovanju Muellerja so se sprijaznili z usodo in nekdanjega direktorja FBI hvalili skupaj z demokrati. Bela hiša je bila ujeta povsem na levi nogi in Trump je bil ravno sredi pogovorov s kandidati za novega direktorja FBI.

Mueller je v kratki izjavi za javnost sporočil, da bo imenovanje sprejel. Sloves si je naredil skupaj s Comeyjem, ki je bil pri predsedniku Georgeu Bushu mlajšemu namestnik pravosodnega ministra ZDA, sam pa direktor FBI. Oba sta zagrozila z odstopom, če bo vlada nadaljevala s spornim programom nadzora nad Američani v imenu vojne proti terorizmu. Bush mlajši je program ustavil.

"Namestnik pravosodnega ministra se je odločil, da moramo imeti posebnega preiskovalca, ali karkoli. Za to je imel pooblastila in odločitev je treba sprejeti, ne glede na to kaj si o njej misliš," je izjavil predsednik senatnega odbora za pravosodje republikanec Chuck Grassley.

"Podpiram imenovanje Muellerja in želim, da preiskava razkrije vsa dejstva," je dejal predsednik predstavniškega doma kongresa republikanec Paul Ryan, ki je nekaj ur prej trdil, da posebni preiskovalec ni potreben.

Vodja senatne večine republikanec Mitch McConnell je izjavil, da kaže, da se bo preiskava pač nadaljevala in dodal, da se bo nadaljevala tudi v senatnem odboru za obveščevalne zadeve. McConnell je doslej trdil, da je senatna preiskava skupaj s preiskavo FBI povsem dovolj.

Demokrati so zahtevali posebnega tožilca že nekaj tednov in so Rosensteinovo potezo seveda po vrsti pozdravljali. "Mueller je spoštovan in ima najvišjo integriteto. Posebni tožilec je prvi korak, vendar ne sme biti zadnji, ker bo Mueller še vedno pod poveljstvom vodstva Trumpovega pravosodnega ministrstva," je prihodnje težave, prepire in škandale napovedala voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Session se je izločil iz preiskav

Pravosodni minister Jeff Sessions se je izločil iz vseh preiskav in odločitev glede ruske afere, ker je med zaslišanji pred potrditvijo na položaj "pozabil" priznati svoja srečanja z ruskim veleposlanikom v ZDA Sergejem Kisljakom. Ta je v središču afere zaradi stikov z nekdanjim svetovalcem za nacionalno varnost Michaelom Flynnom zaradi katerega je Trump želel, da Comey konča preiskavo.

Ni še povsem jasno zakaj se je Sessionsov namestnik Rosenstein odločil za svojo potezo, vendar pa je znano, da ni bil najbolj zadovoljen, ko ga je Bela hiša uporabila kot pobudnika odpustitve Comeyja. Trump ga je vprašal, naj mu navede razlog zakaj bi odpustil Comeyja in Rosenstein je odvrnil, da zato, ker je presegel svoja pooblastila, ko je lani okregal Hillary Clinton zaradi njenega postopanja z elektronsko pošto. Trump ga je prosil naj mu to da na papir.

Cela Amerika se je potem smejala iz trditve, da je Trump odpustil Comeyja zaradi tega, ker je bil grd do Clintonove, saj je sam skozi predsedniško kampanjo lani zahteval, da se demokratko zapre.

Rosenstein naj bi potem od Bele hiše zahteval, da spremeni zgodbo ali pa bo odstopil. Trump je v intervjuju za NBC dejal, da bi Comeyja vsekakor odpustil tudi brez Rosensteinove utemeljitve. Pri tem se je ustrelil v nogo, ko je dejal, da je pri odločitvi upošteval tudi preiskavo ruske afere.

Za Trumpa je zgodba o ruskem vplivanju na ameriške volitve izmišljotina lažnih medijev in demokratov, ki ne zmorejo preboleti poraza. Trump ima svoj način delovanja, vendar pa se kot kaže ne zaveda, da preiskave, ki že poteka v ZDA ne more ustaviti brez posledic, ne glede na to, če sam trdi, da preiskava nima smisla in ne glede na to, če je predsednik.

Imenovanje Muellerja je za Trumpa dobra novica na vrhu gore slabih. Nekdanji direktor FBI v času vladanja Georga Busha mlajšega velja za poštenega in nepristranskega profesionalca in, če je celotna ruska afera le izmišljotina demokratov in medijev, potem se nima česa bati.

Clintonova kalvarija zaradi neodvisnega tožilca

Vendar pa je ustanova posebnega neodvisnega tožilca oziroma preiskovalca zelo nepredvidljiva zadeva, kot se je lahko prepričal nekdanji predsednik demokrat Bill Clinton. Zanj so posebnega tožilca imenovali za preiskavo zemljiških poslov v Arkansasu, končalo pa se je z laganjem o spolnem razmerju s pripravnico Monico Lewinsky in poskusom odstavitve oziroma impeachmentom leta 1999.

Posebni tožilec lahko skliče veliko poroto za obtožnice proti vsem članom Trumpove kampanje, prav tako proti članom administracije. Lahko zasliši kogar želi, med drugim tudi Trumpa, ki si bo moral sedaj poiskati odvetnika, kot si bodo morali vsi, ki jih bo zajela preiskava. Ameriški tožilci delujejo tako, da najprej ujamejo male ribe in z njihovo pomočjo gredo naprej proti velikim, vse do največje.

Posebni tožilec je zelo neprijeten za tiste, ki jih preiskuje zato, ker lahko med preiskavo odkrije kakšna druga kazniva dejanja in razširi preiskavo. Trump ima zelo pisano preteklost in vsak lahko ugiba ali bo preiskava zadela ob še kaj zanimivega.

"Skrbi me, ker ni nobenega nadzora nad posebnimi tožilci in lahko zlorabijo svoja pooblastila," je dejal newyorški republikanski kongresnik Peter King, ki takih skrbi ni imel v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je posebni tožilec po trditvah demokratov redno prekoračeval svoja pooblastila v preiskavah Clintona.

Trumpovo predsednikovanje po zmagi nad Hillary Clinton v uvodnih mesecih sedaj postaja zelo podobno tistemu Billa Clintona, ki se je utapljal v preiskavah in škandalih, vendar se je izvlekel in dokončal dva mandata.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
19. 05. 2017 19.32
+0
Hi, saj je tale Trump kar hecen, hi, hi,........Bomo videli kaj bo rešil v prihodnje. Sedaj gre na turnejo,ho, ho, ho........
HorstWiesel
19. 05. 2017 08.48
+1
Humpu se ne piše dobr, zgleda da se je Kilary zameru
hondica
19. 05. 2017 08.45
-3
Donald je legenda, 4x bankrotiran in vedno se je pobral iz pepela in ustvaril imperij. Soroš-fejknjuz naveza izgleda samo še bolj patetična v svoji še vedno pekoči bolečini.
frako
19. 05. 2017 10.17
+3
AM njemu je bankrot poslovna strategija majstr.
mr.wu
19. 05. 2017 10.42
+1
spraviš denar na neke alibaba račune, bankrotiraš, tisočem delavcem in upnikom ostaneš dolžan,, pa vse to ponoviš še tri krat...
nikhrast
19. 05. 2017 15.29
+0
Sorosa folk vsaj spoštuje, če sploh vedo kdo je, Trump je pa dober material za komike, neverjetno kako se delajo norca z njim.
trumpet2018
19. 05. 2017 08.15
-1
24 ur, a danes pa ne boste citirali vašega stalnega vira Reutersa, ki je včeraj zapisal da ni nobenih dokazov za russian connection, se pravi Trump nima nobenih povezav z Rusi, zdaj o tem pišejo že mainstream mediji, vi in vaši troli a la medo & kori pa o tem že 3 dni v prazno nabijate in to brez dokazov. to je navadno podtikanje oz. fejk news. tudi časopis Delo piše podobne neumnosti, seveda vse brez dokazov, sama zlonamerna podtikanja
CestniKolesar370Wattov
19. 05. 2017 08.42
-1
Ja zdej bojo najdl neki druzga. Impeachment zarad 2Scoopgate ha ha :D
trumpet2018
19. 05. 2017 08.49
-1
naj 24 ur objavijo še izjave Maxine Waters, da se ljudje malo nasmejijo njenim teorijam zarote :) to je že prava komedija, pa Nancy Pelosi nič ne zaostaja za Maxine, totalna demenca. demokratsko stranko vodijo dementneži, ki so izgubili pamet
CestniKolesar370Wattov
19. 05. 2017 09.34
+1
mrBlack
19. 05. 2017 21.04
ma sej bi bil že cajt, da se smejimo še komu drugemu kot trumpu... pa mislim da še ni konec.
ho?emVšolo
18. 05. 2017 21.45
+7
Trump si koplje lastno jamo.
kolbek460
18. 05. 2017 21.27
+4
Dokler bodo ti svetovni plenilci imeli doma igre brez meja ,lahko mali narodi po svetu mirno spijo ,
CestniKolesar370Wattov
18. 05. 2017 19.38
+7
A se kdo spomne par let nazaj, ko je Wikileaks objavil kdo ima skrite bančne račune v Panami, itd? Vsi liberalci tega sveta so bli na nogah in hvalili Assangea in Wikileaks na vse pretege. Od takrat pa vse do danes Wikileaksu ni nihče dokazal niti ene napačne novice. Tega ne moremo rečt ne za Fox News, ne za CNN, ne za noben novičarski medij. Vsa ta natolcevanja o Rusiji so za smejat. Najprej je Obama rekel Trumpu, da nihče ne more vplivat na volitve in naj ne paničari. Potem so CNN skupaj z ostalimi liberalnimi mediji na veliko pisali, da se na volitve ne da vplivat oz. se jih ne da pohekat. In kaj zdaj? Hillary izgubi, kar naenkrat se je Rusija vmešavala v volitve. Kako? Wikileaks je potrdil, da DNC strežnik ni bil pohekan, pač pa je emaile posredoval insajder, ki je imel do njih dostop. A zdaj Wikileaks laže kar naenkrat? Kako drugače se je Rusija vmešavala? Podprla Trumpa? Obama je zadnje pol leta pred volitvami pospešeno sodeloval z Mehiško vlado, da bi čim prej razdelili kar se da veliko državljanstev ilegalcem. Le za koga bi oni volili? A to pa ni vmešavanje tujcev v Ameriške volitve? Kaj pa Seth Rich? Tip je delal za DNC, navijal za Sandersa, Sandersu Hillary porine nož v hrbet, na dan priculjajo emaili, Setha pa nekdo ubije sredi belega dne na kraju z nizko kriminalno stopnjo? Daj googlajte Clinton death trail. Pa nimata samo Bill in Hillary krvavih rok, pač pa jih ima establishment, ki ga najdeš na obeh straneh tako levi, kot desni. Kaj pa, ko je bila Hillary zraven, ko so 20% Ameriškega urana prodali Rusom, Clinton fundacija pa je dobila goro denarja iz Rusije tik za tem? Valda ni Rusija pekla piškotov z uranom? Zakaj Clinton fundacije nihče ne omenja? Že od samega začetka se ve, da so emaili sekundarnega pomena, pravi zločin se skriva v Clinton fundaciji. Clinton fundacija naj bi bila dobrodelna organizacija, vanjo pa kaplja denar iz Savdske Arabije, Norveške, Avstralije, celega sveta. Zakaj se je priliv denarja iz povsod zmanjšal za 80%+ takoj po tem, ko je Clintonova izgubila volitve? A brez da je predsednica, Clinton fundacija ne more bit več dobrodelna? Mogoče so se na dan masovno odločili, da bojo rajši dali denar Rdečemu križu?
CestniKolesar370Wattov
18. 05. 2017 19.57
+8
Zakaj Ameriške vlade nihče ne poheka? Zakaj so njihovi strežniki varni? Zato ker za njih skrbijo top profesionalci. Tist server, ki ga je pa imela doma Hillary, lahko dol rukne vsak računalniški avtist tega sveta. Zakaj pa ni uporabljala vladnih strežnikov? Ker se te strežnike gleda in dokazov se ne da zbrisat. Veš, ko je Hillary morala predat ta svoj server? Takoj je najela profesionalca, da je počistil točno določene maile in potem ga je predala. Čaki mal... A ni to razlog za alarm? Tut če je sam Putin pohekal od Hillary server in ga predal Trumpu domov v Trump Tower... Potem Hillary v bistvu pravi: "Ni fer, ker če ne bi razkrili mojih laži, bi zmagala". A to je to? Dejansko smo na točki, kjer deep state izvaja puč nad Trumpom in gre se jim skoraj za življenje in smrt. Če jim ne uspe, lahko Trump mirno zlobira preiskavo Clinton fundacije brez tistih, ki so na položajih nastavljeni samo da ubogajo, če jim pa uspe, pa Trump ne bo več predsednik in nadaljuje se isti šmorn, ki je bil tle že desetletja. Trump je prvi predsednik po dolgem času, ki je sploh omenil, da Federal Reserve ni to to. Zadnji, ki je hotel ukinit Federal reserve, je dobil metek.
Paskakvali
18. 05. 2017 20.00
-13
Jaz zaupam samo Novi24........v službi resnice.......
ObalaJeZakon
18. 05. 2017 21.18
+3
Kolk se ti trudiš streljat v prazno. Get a life bi rekel Trumpič.
trumpet2018
18. 05. 2017 21.45
+3
Milton +++++++++ super komentar. Setha Richa naj bi Obamin plačani morilec Cie dvakrat ustrelil v hrbet, potem pa neki butast norveški novinar sprašuje Assanga, češ da je šlo za ponesrečen rop s tragičnim koncem. Ja itak, pa dva šusa v hrbet, to je tipično za profesionalne umore po naroćilu, tako hladnokrvno in profesionalno ubija samo še mafija
CestniKolesar370Wattov
18. 05. 2017 22.37
+2
Profesionalni strelci če greš ti kot Američan odstranit predsednika Sirije, to itak. Ne moreš pa enega DNC zaposlenega za katerega hočeš, da ljudje nanj mislijo kot naključno žrtev odstraniti na profi način. Pa kje ti živiš? Premalo IQja? Odstrani se.
mrBlack
19. 05. 2017 21.05
+0
trumpovi volilci ne verjamejo dokazom, ampak verjamejo ker želijo vrjeti.
Nightyfly
18. 05. 2017 19.35
+7
Hahahaha , kaj pocenja Trump . Jezi svoje , jezi vse okoli po svetu ,predaja zaupne podatke Rusom , zeli se srecati z onim Unom v Koreji . Borze skacejo gor pa dol , tako njegovi kot Demokrati skacejo v luft , Putin mu verjetno nazdravlja .Samo takonaprej .Se nihce ni tako razrahljal zivce vsem ustaljenim ze skoraj mrtvim vladam , administracijam in vsemu ´´establishmentu ´´ po svetu kot to pocenja Trump , totalno apoliticen predsednik ene drzave .Samo tako se bo kaj spremenilo .
trumpet2018
18. 05. 2017 22.05
-4
zadnje tri dni so borze res malo padle , vendar to so normalna nihanja, to ni nič posebnega, to ve vsak ki se vsaj malo spozna na borze, za laike je pa to takoj katastrofa in konec sveta :) ker nimajo pojma. danes se je že vse normaliziralo, tako da ni panike.
kameltrajbar
18. 05. 2017 18.54
+4
..kak klovn....)))))
Banion
18. 05. 2017 18.51
+1
Naj lovijo čarovnice le čarovnika naj pustijo pri miru
BUONcaffee
18. 05. 2017 18.47
+9
Če bo šlo tako naprej mu bo Putin prevzel Melanijo.
Mich Diam
18. 05. 2017 18.29
+0
.... IN SE ŠE KAR NE MOREJO SPRIJAZNITI DA JE PREDSEDNIK USA!
Aijn Prenn
18. 05. 2017 18.26
+7
Tale trumpetar je pravi magnet za zdrahe
kolbek460
18. 05. 2017 18.21
+10
Država zlikovcev se bo urušila sama v sebe ,ni komu prodat orožja ,ni nikogar ki bi bil bogat in aktualna tarča za rop ,gospodarstvo je v tujih rokah ,zunanji dolg pa v biljonih a vsi bi radi lepo živeli ,,čas poplačilo računov ,,
kolbek460
18. 05. 2017 18.15
+7
Slovenskega zeta bodo vrgli iz prestola ,na legalen in zakonit način ,inpičmend se mu bo zgodil vse eno se bo kramp zvijal kot črv na soncu ,,
Iniesta
18. 05. 2017 18.09
+3
Mater so se spravili na bogega Trumpa ... Soroš pa to ....
CtrlDelete
18. 05. 2017 18.06
+9
Putin se samo smeji....
draghci
18. 05. 2017 17.55
+2
Novice zopet naperjene proti Trumpu. Ma kakšna vpletenost Rusov in tko naprej. Kar nekaj pišete čist tko na slepo brez, da bi vas sploh kaj skrbelo kaj.
felixkp
18. 05. 2017 18.09
+4
spletni_nepridiprav
18. 05. 2017 17.45
-3
močni židovsko-masonski mafijski NWO lobij na vse načine poskuša sabotirat in degradirat legitimno izvoljenega predsednika američanov Trumpa ki se ne gre njihovih zakulisnih igric
uporabno bolj ne
18. 05. 2017 17.53
+7
Ce bi bil tale tvoj sanjani lobij tako mocan bi trumpa pokopal ze preko poslov v preteklosti.
BUONcaffee
18. 05. 2017 17.33
+12
Afere z tem našim zetom kar šibajo.
krtofl
18. 05. 2017 17.41
+2
melanija je slavna ampak on jo šiba po levi....