Tujina

Nekdanji premier pred sodnika zaradi gospodarske krize

Reykjavik, 05. 09. 2011 20.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Reykjaviku se je začelo sojenje nekdanjemu islandskemu premierju Geiru Haardeju, ki je prvi politični voditelj na svetu, ki se mu sodi zaradi vloge pri svetovni gospodarski krizi. Haarde je sojenje označil kot farso.

Gospodarstvo Islandije se je od zloma že precej okrepilo.
Gospodarstvo Islandije se je od zloma že precej okrepilo. FOTO: Reuters

V Reykjaviku se je danes pred posebnim sodiščem začelo sojenje nekdanjemu islandskemu premierju Geiru Haardeju, ki se mora zagovarjati zaradi domneve soodgovornosti za propad bančnega sektorja pred tremi leti. Obtoženi je sodni postopek označil za farso in zatrdil, da je njegova vlada Islandijo po izbruhu krize rešila pred popolnim zlomom.

"Bančni sistem se je zrušil, gospodarstvo in proizvodne zmogljivosti pa so ostali nedotaknjeni in še vedno delujejo," je tik pred sojenjem, na katerega je dobro razpoložen prišel v spremstvu svoje soproge, zatrdil Haarde. Dodal je, da bi Islandija brez ukrepov, ki jih je sprejela njegova vlada, doživela bankrot.

Haarde se je izrekel za nedolžnega, njegovi odvetniki pa so že zahtevali umik vseh obtožb na njegov račun. Kot so opozorili, je bilo v postopku storjenih več napak.

Posebno sodišče, namenjeno sojenjem v zvezi z dejanji sedanjih in nekdanjih ministrov, je tako danes začelo svoj prvi sodni postopek v zgodovini Islandije, Haarde pa je prvi politični voditelj na svetu, ki se mu sodi zaradi vloge pri negativnih posledicah svetovne gospodarske krize. V primeru obsodbe mu grozi do dve leti zapora.

Da se bo Haarde moral zagovarjati pred sodiščem, je sicer parlament odločil lani, potem ko ga je posebna preiskovalna komisija obtožila "skrajne malomarnosti" v času pred finančno krizo leta 2008, ki je močno prizadela islandsko gospodarstvo. Podobne obtožbe bremenijo tudi nekdanjega finančnega ministra Amija Mathiessena in nekdanjega ministra za banke Bjoergvina Sigurdssona.

Zlom bančnega sistema, ki je v letih pred krizo nezadržno rasel, je jeseni leta 2008 na Islandiji sprožil hudo gospodarsko krizo. Število brezposelnih se je nenadoma močno povečalo, prav tako javni dolg, medtem ko je nacionalna valuta izgubila precej vrednosti.

Haarde je bil kot predsednik Stranke neodvisnosti na čelu islandske vlade od leta 2006 do leta 2009; funkcijo pa je bil prisiljen zapustiti prav zaradi nezadovoljstva, ki je sledilo zdrsu države v recesijo.

Gospodarstvo Islandije se je od tedaj že precej okrepilo. Analitiki napovedujejo, da Reykjaviku ne bo treba zaprositi za zadnjo tranšo posojila Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Elias47
06. 09. 2011 09.32
Zdaj počasi prihaja čas, da še drugi sledimo temu zgledu! Ljudje ne smemo več dovoliti, da nas ta prostozidarska nesnaga na oblasti tako nesramno tiranizira!
proofreader
06. 09. 2011 06.43
Ko bo pri nas tako sojenje bo tudi zmanjkalo stolov za vse vpletene.
titancic
05. 09. 2011 22.46
Islandija je lahko v tem pogledu vsem za zgled!
Odpri.oci
05. 09. 2011 22.10
Primerjava Islandije in Grčije : Islandija je pustila propasti banke, ki so špekulirale.... Špekulantov (večinoma tuje banke) niso reševali z proračunskim denarjem.... Nova posojila so uporabili za reševanje gospodarstva in ljudi...... Posledica : Zadnje "tranše" sploh ne potrebujejo več..... gospodarska rast je pozitivna.... zaposlenost se veča..... . Grčija rešuje špekulantske banke z proračunskim denarjem...... Vsa "nova posojila" gredo za vračanje dolgov špekulativnim (po večini tujim) bankam... Posledica : še razmišljajo o novih "posojilih".... gospodarstvo vse bolj tone..... brezposelnost in revščina se večata ............. . Torej.... PO KATERI POTI NAJ GRE SLOVENIJA ????? . Zame je odgovor jasen !!!!
Jo Va
05. 09. 2011 22.01
Razlika med pravosodnim sistemom v Sloveniji in Islandiji je oćitna. Pri nas lahko o takšnih procesih samo sanjamo.
keramicar2
05. 09. 2011 21.56
kdaj se bo pa pahorju sodilo za namerno uničenje gospodarstva slovenije oz. omogočanje tega in kdaj bo zapustil svoj položaj zaradi nezadovoljstva državljanov.
Niko_K
05. 09. 2011 21.55
Toliko Porschev, kot sem jih videl na Islandiji, nisem videl nikjer... Če živiš na veliki nogi na puf, se tole zgodi...
jeznidiplomat
05. 09. 2011 20.54
Seveda se mu zdi farsa, saj ni pričakoval, da bo kdaj moral odgovarjati za svoja dejanja.