Tujina

Nekdanji predsedniki za legalizacijo drog

Ciudad de Mexico, 14. 05. 2009 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Mislimo, da je čas za odprto debato o legalizaciji drog,“ so ob grozovitem porastu nasilja v zadnjem času, ki je povezano z drogo, prepričani nekdanji predsedniki latinskoameriških držav.

Vicente Fox
Vicente Fox FOTO: Reuters
Nekdanji mehiški predsednik Vicente Fox, ki je vodil državo med letoma 2000 in 2006, se je pridružil še trem nekdanjim vodjem Latinske Amerike v pozivu k dekriminalizaciji marihuane. Tako on kot njegov predhodnik Ernesto Zedillo, nekdanji predsednik Kolumbije Cesar Gaviria in nekdanji predsednik Brazilije Fernando Henrique Cardoso, vsi člani latinskoameriške Komisije za droge in demokracijo, so namreč prepričani, da sedanja politika ne deluje.

"Mislim, da je čas za odprto debato o legalizaciji drog,“ je Fox dejal za CNN in ob tem izpostavil, da se je konec prohibicije leta 1933 v ZDA odrazil v opaznem upadu organiziranega kriminala.

Komisija je na februarskem srečanju že predlagala dekriminalizacijo marihuane za osebne potrebe in spremembo taktike v boju proti drogam.

"Težava je v tem, da je trenutna politika zasnovana na predsodkih in strahovih, ne pa na dejstvih,“ je prepričan Gaviria.

'Potrebna podpora Washingtona'

Fox je sicer ob tem opozoril, da bi morala biti kakršna koli sprememba zakonov glede drog pospremljena z obširno izobraževalno kampanjo v šolah in na domovih. Glede na to, da so ZDA velik porabnik marihuane, ki pride iz Latinske Amerike, pa bi tovrstne korake moral podpreti tudi Washington, je še dodal Fox. "V mnogih zveznih državah v ZDA, kot na primer v Kaliforniji, so začeli spreminjati federalne zakone, ki se nanašajo na marihuano, uporabljeno v terapevtske namene. Tudi v Washingtonu obstaja nekakšen konsenz, da trenutna politika ne deluje,“ dodaja Gaviria.

Izbruhi nasilja

Veliko trupel, ki so jih našli v Mehiki, so pripisali nasilju, povezanemu z drogami.
Veliko trupel, ki so jih našli v Mehiki, so pripisali nasilju, povezanemu z drogami. FOTO: Reuters

Pozivi k spremembam sicer prihajajo sredi grozovitih izbruhov nasilja v tej regiji, ki je povezano prav z drogami. Od decembra 2008 naj bi v spopadih umrlo že 10.000 ljudi. Sedanji mehiški predsednik Felipe Calderon, ki je nasledil Foxa, se je s tem spoprijel s pomočjo vojske, ki naj bi pri tem pomagala precej neučinkoviti policiji.

Seveda pa obstaja veliko dvomljivcev, ki niso prepričani, da bi legalizacija pripomogla k izboljšanju razmer. "Svet se je globaliziral. Globalizacija ima veliko pozitivnih plati, vendar pa tudi nekaj napak. Ne sprejemam ideje, da bi en del sveta dekriminaliziral droge, saj bi tako postal paradiž za njihovo zlorabljanje. Mogoče bi to res zmanjšalo nasilje, vendar pa bi povzročilo resno družbeno škodo,“ je tako prepričan mehiški sekretar, zadolžen za javno varnost, Monte Alejandro Rubido Garcia.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marko Apšner
14. 05. 2009 16.51
+1
dajte no kadim travo že 20 l et še zmerom hodim v službo in je bčisto vse kul legalizirat jo je treba pa nebo đankijov
Presskiller
14. 05. 2009 15.00
Evo js si bom glih semena nabavo in si jih posadil na dvorišču pa naj pridejo policaji glupi kok te lahk aretirajo zaradi rastline, ki zraste iz zemlje bedaki kapitalistični PEACE LOVE EQUALITY
Matej Zaga
14. 05. 2009 13.56
če bi Washington podpru legalizacijo konoplje bi jo lahko tudi Bruselj:)
Vipauc
14. 05. 2009 13.20
za legalizacijo samo če se z njenim kajenjem prekine zdravstveno zavarovanje, ne da bomo plačevali še zdravljenje !!
todd
14. 05. 2009 13.12
SMOKE WEED EVERY DAY
ajsa.shena
14. 05. 2009 12.17
hvala bogu da so se spametovali ampak vprašanje je kdaj se bodo še druge države. samo zamislite si kakšne davke bi lahko pobirala država če bi jo legalizirala pa recimo da bi bil davek (35-45%) VELIKO????
deadea
14. 05. 2009 12.11
v se lepo in prav samo vsak normalen clovek ve da nek odstotek gre v zep policajem kar pa jih naredi kriminalce in sostorilce pri preprodaji
deadea
14. 05. 2009 12.09
morate vedeti da je slovenska policija porabila veliko casa in denarja da so tiste ki niso bili pripravljeni sodelovati zaprla ali drugace unicila. tisti ki pa zdaj pridelujejo travo z njenim blagoslovom pa imajo doloceno ceno iz stani policija, saj tako nadzorujejo trg. nekaj podobnega se dogaja z vsemi drogami v sloveniji
deadea
14. 05. 2009 11.51
po drugi strani pa bi legalizacija trave pomenila, znizanje na crnem trgu in tako vecje stevilo kadilcev
Boyhazard
14. 05. 2009 11.41
Ko so že neštetokrat napisali in povedali se naj legalizira trava. Državi bi prinesla finančno inekcijo, ki bi se lahko primerjala s prihodki od prodanega goriva.
nadaimportante
14. 05. 2009 10.48
Zivim po svetu in ze nekaj let poslujem v latinski ameriki in bom pisal komentar na podlagi mojih iszkusenj in ne na podlagi pripovedovanj. Prohibicija vedno da moznost dobickonosnim poslom in kriminalu, saj kaj je prepovedano je nevarno in tezko dobavljivo. Recimo v Panami, v indijanski provinci San Blas ali drugace receno Komarca Kuna Yala se da kupiti 1g kokaina za $1.00. V evropi ista kolicina a krepko premesana z neznanimi primesmi stane $100. Vsi vedo kaksne so posledice prekomernega konzumiranja a to se vedno pocnejo. Kot najbolj popularna droga kokain se je dolgo uporabljala v medicinske namene, a je prav tako odlicna droga za zabave. To je bilo nekoc. Ce kaj poznate proizvodnjo kokaina, veste da je v procesu proizvodje MED DRUGIM prisoten tudi kerozin in ostali katalizatorji (o tem lahko berete kjerkoli). Danes so le te nadomestili z cenejsimi in tezje sledljivimi katalizatorji, med drugim tudi cement in azbest. Droge se danes ne proizvajajo vec za zabavo, temvec za zasvojitev in unicenje. Torej legalizacija vseh drog, da ali ne? Za kriminal niso krivi niti proizvajalci niti dealerji. Krivi so konzumenti, saj povprasevanje raste. Ce se ne da zmanjsati konzuma, naj se ga kontrolira. To je ravno tako kot vsi pluvate na tabloidno stran 24ur a jo hkrati vsi redno spremljate. Res je da ne mores dobiti nekih dobrih in pristnih informacij od medijev, saj po vecini delajo samo skandale da pritegnejo ljudi. Kljub vsemu jih vsi berete in KOMENTIRATE! Zato so mi najbolj zalostni bralci. Ne vejo o cem govorijo a pljuvajo preko vsega. Nikjer na svetu ni raj in Slovenija steje med zelo varne, pravne in stabilne drzave. Ker je vecina ljudsta zelo omejenga, a ne mentalno, temvec socialno, je izrazanje vedno bolj vulgarno, nepremisljeno in nacionalisticno. To je tudi razlog da ze dolgo let zivim izven drzave in ceprav se ne gibljem po pravnih, stabilnih in varnih drzavah, je kvaliteta zivljenja tukaj dosti boljsa. Saj vem da vam nisem nic novega povedal a kot obcasni bralec razlicnih novic iz domovine bi vam samo rad povedal da mi na kozlanje gre samo prepotnetna butasta sociala in ne sistem z mediji. … ne govorim o vseh, temvec o vecini! Carpe diem.
2-CB
14. 05. 2009 10.48
Ma nej legalizirajo tut kake tablete sej ne povzročajo odvisnosti pa še nove raziskave so prše ven da naj iksi nebi bli sploh nevrotoksični na dopamiske receptorje! Pa še uporabniki le teh ne bi bili v nevarnosti kod do zdaj ko je v teh tabletah use sam mdma ne!!!
Kimberley-Echo
14. 05. 2009 10.21
Sem za legalizacijo marihuane! Kadil sem jo vsaj 25 let, zdaj pa le še takrat, ko pridejo stari prijatelji na žurko. To pa je kvečjemu 2x na leto. Pri nas v tropiku raste vrhunska trava tako, da mi je ni treba kupovat. Drugače je pa zvezna država Južna AU kar flexibilna, tudi ACT je O.K., v ostalih državah je pa tako kot bi koga ubil. Da se tudi dobit na recept, napr. v WA v primeru hudih bolečin sklepne revme ali neozdravljivih bolečinah po prometnih nesrečah in padcih. Moj daljni sosed, ki je star 68 let in ima poškodovana vratna vretenca ima napr. dovoljenje za to. Drugače od bolečin ne more spati. Tablete so veliko bolj nevarne in te naredijo odvisnega, pravi in mislim, da ima prav. Veliko ljudi, ki sploh ne poznajo učinkov trave pa je proti, po moje zaradi neupravičenih strahov in stereotipov. Kajpak so proti tudi skorumpirane vlade. Nizozemska seveda nikoli ni legalizirala kajenje trave, je pa svoje moči raje vpregla za zatiranje trdih drog. Slovenska vlada bo prej legalizirala rope bank kot to. Do neke mere jih je že, a ne.
Presskiller
14. 05. 2009 10.05
Presskiller
14. 05. 2009 10.01
Legalizirajte travo, ki je rastline ne pa droge, ki jih proizvedo iz laboratorijev
d33pm1nd
14. 05. 2009 09.36
kaj pa gobice?
Mitja Mikuli?
14. 05. 2009 09.31
naj legalizirajo travo in ne droge!
d33pm1nd
14. 05. 2009 09.31
uživanje drog je pravica do svobodne izbire. komur ne paše itak ne bo posegel po njih. pač naj država z legalizacija ojača nadzor nad prometom in raznimi drug dilerji ki jim je vseeno če prodajajo 5 letnemu otroku ali pa 80 letnem starčku. odprle bi se trafike (coffee shop), ki imajo državne koncesije.če prekršijo pravila igre pa lastniki fajn nastradajo. in to je to. podobno je s prostitucijo. prej bomo nafto ukinili, kot pa stvari ki so zgoraj naštete.
marko.peser@gmail.com
14. 05. 2009 09.29
to bi morali že zdavnaj naredit, ne kadim trave ampak če politika dopušča ljudem da se zastrupljajo s cigareti in kavo potem jim naj dovoli da se imajo tu pa tam fajn še raje kot dekrim. marihuane bi raje videl krim. tobaka in kave
Fukofakic
14. 05. 2009 09.24
Upam da se to ne bo nikoli zgodil ! ! ! Ker če se bo, bomo prišli nazaj v železni dobo. Vem kakšen sem pod uplivom mehkih drog...