Tujina

Nekdanji podpredsednik katalonske vlade s še tremi obtoženci ostaja v priporu, o usodi Puigdemonta 14. decembra

Madrid, 04. 12. 2017 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji podpredsednik katalonske vlade s še tremi obtoženci ostaja v priporu, je odločilo špansko sodišče, šest priprtih pa je lahko odkorakalo na prostost. V povezavi s prizadevanji za neodvisnost nad njimi visijo očitki upora, vstaje in zlorabe javnih sredstev. Belgijsko sodišče pa bo o izročitvi odstavljenega Puigdemonta odločalo 14. decembra.

Nekdanji podpredsednik katalonske vlade Oriol Junqueras v skladu z odločitvijo španskega vrhovnega sodišča ostaja v priporu. Enako velja za nekdanjega notranjega ministra Joaquima Forna in voditelja vplivnih civilnodružbenih gibanj Jordija Sancheza in Jordija Cuixarta, medtem ko bo preostalih šest priprtih lahko odkorakalo na prostost.

Špansko vrhovno sodišče je danes odločalo o izpustitvi osmih nekdanjih katalonskih ministrov, ki so od začetka novembra v priporu. V povezavi s prizadevanji za neodvisnost nad njimi visijo očitki upora, vstaje in zlorabe javnih sredstev.

Kot je odločil sodnik Pablo Llarena, od nekdanjih ministrov ostajata v priporu Junqueras in Forn, ki sta sicer želela na prostost, da bi lahko sodelovala v kampanji pred volitvami 21. decembra. Enako odločitev je sprejel tudi glede voditeljev gibanj Katalonski narodni kongres in Omnium Cultural, ki sta v priporu že od 16. oktobra, poročajo španski mediji.

Preostalih šest nekdanjih funkcionarjev razpuščenih regionalnih oblasti bo lahko pripor zapustilo po plačilu varščine v višini 100.000 evrov, poroča španski časnik El Pais.

Llarena je primer prevzel konec minulega meseca. Kot je pojasnil svojo današnjo odločitev, za nobenega od priprtih ne obstaja nevarnost bega, vidi pa možnost, da bi Junqueras in preostala trojica ponovili očitana kazniva dejanja. To po njegovih besedah pomeni, da bi se lahko "zgodila dejanja z resnimi, takojšnjimi in nepopravljivimi posledicami za skupnost".

Kot primer je navedel enega od protestov, ki je v Barceloni septembra potekal pred stavbo, ki jo je pred bližajočim prepovedanim referendumom preiskala policija. Protestniki so več ur blokirali poslopje, v katerem je bil ujeta policija.

Vseh osem priprtih nekdanjih katalonskih funkcionarjev in voditelja gibanj je sicer v petek pričalo pred vrhovnim sodiščem, ki je primer prevzelo od tako imenovanega nacionalnega sodišča. Njihovi podporniki so upali, da bo vseh deset izpuščenih iz pripora. V torek se namreč v Kataloniji začenja kampanja pred volitvami.

Oriol Junqueras ostaja v priporu.
Oriol Junqueras ostaja v priporu. FOTO: AP

Belgijsko sodišče o Puigdemontovi izročitvi 14. decembra

Belgijsko sodišče bo o izročitvi odstavljenega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta in štirih drugih nekdanjih ministrov, ki so se zatekli v Bruselj, Španiji odločilo 14. decembra, so sporočili odvetniki. Danes je sicer belgijsko pravosodje nadaljevalo obravnavo izročitve.

Puigdemont se je skupaj s štirimi katalonskimi politiki po potrditvi neodvisnosti v katalonskem parlamentu zatekel v Bruselj. Španija je nato proti njim vložila obtožnice, ki jih bremenijo upora, vstaje in zlorabe javnih sredstev, in zanje izdala evropske priporne naloge.

Belgijsko pravosodje je danes nadaljevalo obravnavo izročitve, o kateri bodo odločili prihodnji četrtek. Gre sicer za postopek na prvi stopnji, na katerega se bosta lahko obe strani še pritožili.

Puigdemontov odvetnik je v soboto zatrdil, da bodo Puigdemont in ministri ne glede na odločitev sodišča v Belgiji zagotovo ostali vsaj do katalonskih volitev 21. decembra, verjetno pa vse do sredine januarja, saj jim to omogočajo postopkovna pravila in roki.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
04. 12. 2017 14.41
+2
tako se brani bratstvo in enotnost. drugače bo nastala bratomorna vojna z ogromno žrtvami.primer juge.
Kollerik
04. 12. 2017 11.59
+2
žrtev fašizma še kar ni konec....
Vig1
04. 12. 2017 13.18
+2
Vprašanje kdo je tukaj fašist? Tisti, ki je Španiji poskušal ukrasti Katalonijo ali tisti ki brani svojo državo Španijo?
trdovrat
04. 12. 2017 17.44
+0
Vprašaj svojega deda, pa ti bo povedal, če že v tvojem piskru veter vleče skozi dve stranski luknji!