Tujina

Nekdanji podpredsednik hrvaške vlade obsojen tudi na Hrvaškem

Zagreb, 22. 01. 2013 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na zagrebškem sodišču so potrdili odločitev madžarskega sodišča, ki je nekdanjega podpredsednika hrvaške vlade obsodilo na 22 mesecev zapora. Čačić je leta 2010 povzročil prometno nesrečo, v kateri sta umrli dve osebi.

Radomir Čačić
Radomir Čačić FOTO: dnevnik.hr

Potem ko je bil nekdanji podpredsednik hrvaške vlade Radomir Čačić na Madžarskem novembra lani obsojen na 22 mesecev zapora zaradi povzročitve prometne nesreče s smrtnim izidom, se je tudi zagrebško sodišče odločilo, da si Čačić zasluži 22 mesecev zapora. Po prestani polovici kazni lahko zaprosi za pogojni izpust, je zapisano na spletni strani zagrebškega županijskega sodišča.

Čačiću so kot varnostni ukrep za tri leta odvzeli vozniško dovoljenje, moral pa bo plačati tudi stroške sojenja na Madžarskem.

Hrvaški mediji ocenjujejo, da gre za podobno razsodbo, kot jo je novembra sprejelo madžarsko sodišče, ter da so zgolj prilagodili nekatere formulacije hrvaški zakonodaji.

Hrvaški mediji ugibajo, da bo Čačić kmalu začel prestajati kazen v enem od hrvaških zaporov, kot so Valtura pri Pulju, Lipovica pri Popovači ali v Požegi, ki imajo odprte ali polodprte oddelke. Poudarjajo, da je po prestani kazni, ko bo star 65 let, nadaljevanje njegove politične kariere vprašljivo.

Čačić je takoj po objavi pravnomočne razsodbe na Madžarskem sredi novembra lani odstopil s položaja podpredsednika vlade in ministra za gospodarstvo, ostal pa je predsednik Hrvaške narodne stranke (HNS). Do pomladi je pričakovati tudi izbiro novega vodstva v tej vladni koalicijski stranki.

Prometno nesrečo je povzročil 8. januarja 2010 na avtocesti Nagykanisza–Budimpešta, ko se je s svojim avtomobilom znamke chrysler zaletel v vozilo madžarske registracije. V madžarskem vozilu znamke škoda fabia so bile tri osebe. Zaradi posledic nesreče sta umrla 81-letnica in 60-letnik, voznica fabie je nesrečo preživela.

Tožilstvo je trdilo, da Čačić ni prilagodil vožnje razmeram na cesti, zato je zanj zahtevalo od enega do petih let zapora. Čačić pa se je branil, da je trčil zaradi megle in da ni vozil prehitro.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.