Tujina

Nekdanjega premierja bi za 15 let poslali za zapahe

Zagreb, 14. 11. 2012 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaško tožilstvo za nekdanjega premierja Iva Sanaderja v primerih Hypo in Ina-Mol zahteva 15 let zapora, kar je najvišja možna kazen. Očitajo mu vojno dobičkarstvo in tudi, da je mislil le nase, na nacionalni interes pa pozabil. Sanader vse obtožbe zanika.

Hrvaško tožilstvo je danes v sklepni besedi na sojenju nekdanjemu premierju Ivu Sanaderju v primerih Hypo in Ina-Mol zahtevalo 15 let zapora, kar je najvišja možno kazen. Sanaderja v teh primerih bremenijo vojnega dobičkarstva ter prejemanja nezakonite provizije in podkupnine. Sanader je v ponedeljek in torek zanikal vse navedbe v obtožnici.

Ivo Sanader na sodišču
Ivo Sanader na sodišču FOTO: Reuters
Sanader je v ponedeljek in torek zavrnil vse trditve tožilstva v združenem primeru Hypo in Ina-Mol. Za četrtek so predvidene sklepne besede Sanaderjeve obrambe, prvo nepravnomočno sodbo proti nekdanjemu hrvaškemu premierju in predsedniku HDZ pa je moč pričakovati v petek.

Namestnica direktorja protikorupcijskega urada (Uskok) Tamara Laptoš je poudarila, da so med sojenjem nedvoumno dokazali, da je nekdanji premier zlorabil položaj in pooblastila ter prejel podkupnino. Zato je tožilstvo zanj zahtevalo 15 let zapora ter vrnitev nezakonito pridobljenega premoženja.

Laptoševa je nadaljevala, da je Sanader kot pomočnik hrvaškega zunanjega ministra storil kaznivo dejanja vojnega dobičkarstva, ker je v pogajanjih o posojilu za hrvaško diplomacijo med letoma 1994 in 1995 od banke Hypo Alpe Adria prejel pol milijona evrov provizije.

Kot je poudarila, je bil Sanader tudi glavni pogajalec s to banko z avstrijske Koroške, osebno pa se je okoristil v času vojne na Hrvaškem, ko je država težko prišla do tujih posojil, polovico letnega državnega proračuna pa je porabila za obrambo.

Da je Sanader mislil zgolj nase in zanemarjal nacionalne interese, je zatrdila tudi tožilka Vanja Marušić, ki je pojasnila zahteve tožilstva glede obtožb proti nekdanjemu premierju zaradi sprejetja desetih milijonov evrov v zameno za prepustitev upravljavskih pravic v hrvaški energetski družbi Ina madžarskemu partnerju Molu.

Marušićeva je povedala, da je Sanader osebno zahteval podkupnino od predsednika uprave Mola Zsolta Hernadija, nato pa prosil prijatelja Roberta Ježića, naj organizira nakazilo na račun Ježićevega švicarskega podjetja Xenoplast. Ježić je bil sicer ključna priča tožilstva in je med drugim povedal, da je bilo izplačilo podkupnine mišljeno v dveh obrokih. Drugi obrok naj bi nakazali na račun Sanaderjevega brata Flavia, ki živi v Švici.

Tožilstvo je kot neprepričljive in protislovne ocenilo trditve Sanaderja in njegove obrambe, da je denar na račun Xenoplasta nakazal ruski podjetnik Mihail Gucerijev zaradi Ježićevega lobiranja za projekt Družba Adria. Pojasnilo je tudi, zakaj ne držijo Sanaderjeve ocene, da ga je Ježić lažno obremenil, da bi se sam izognil zaporu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olyca
15. 11. 2012 09.26
+2
Pravilno je tako da tajkuna Sanaderja zaprejo, še bolj pravilno pa bi bilo da bi tudi pri nas začelo sodstvo delovati v prid državljanov, imamo tudi veliko politikov ki so nas izigrali, lagali, kradli, namensko uničevali firme, pustošili državo po dolgem in po čez, krivdo pa zvalili na delavca.
karantan1
15. 11. 2012 08.04
+3
Hrvate velikokrat gledamo zviška. Na kolikih področjih pa nas že prehitevajo? Samo sodstvo si poglejmo.
nenasedaj
14. 11. 2012 22.37
+3
A se bomo začeli zgledovati po Hrvatih? Sanader je goljufal in mu grozi 15 let, a njegove goljufije so drobiž proti Janševim! Do kdaj bomo še pustili, da se sodišča delajo norca iz nas, a se morajo iz nas začeti delati norca še talibani?
SAF1
14. 11. 2012 22.14
+5
Lepo Hrvati bodo nekaj naredlili glede njihovega Ivana. Kaj pa bodo naši naredlili z našim Ivanom?
korintos1
14. 11. 2012 20.03
+4
Ivani Ivani, vsi ste isti!
Kukulkan
14. 11. 2012 17.36
+8
Naš premier pa še naprej veselo razmišlja nase in na novo provizijo na račun krize
dejzi123
14. 11. 2012 17.28
+5
MOGOČE SE PA KATEREMU NAŠEMU POLITIKU TRESEJO HLAČE,,,DA BO ŠEL ZA IVEKOM
HooplaToopla
14. 11. 2012 17.24
+13
"Očitajo mu vojno dobičkarstvo in tudi, da je mislil le nase, na nacionalni interes pa pozabil. Sanader vse obtožbe zanika." Kakšno srečo imamo Slovenci, da naš premier ni tak!
GTR
14. 11. 2012 17.01
+8
Jutri isti članek, samo ime zamenjajte v Janez Janša
ebiga
14. 11. 2012 16.58
+12
"Sanaderja v teh primerih bremenijo vojnega dobičkarstva ter prejemanja nezakonite provizije in podkupnine." Pa saj za našega premierja velja isto........samo za razliko od iveka nima časa na sodišča hodit.
CHUCK_NORRIS MA VAS RAD
14. 11. 2012 17.33
+0
Seveda nima časa!! Kdo bo pa poslušal taka skropucala in bedastočaste konstrukte tožilstva in sodstva. S takšnimi vsebinami se je nekoč zabaval Grimm in napisal kar nekaj pravlic za otroke. Tam za devetimi gorami, točnega kraja se ne ve, je bil nekoč Janez Kranjski, ki naj bi nekega nedoločenega časa na neznanem in nedoločenem mestu prejel obljubo, da če bo priden in poslušen, prejel lepo nagrado od Severnih Dedkov mrazov, ki se bodo pripeljali z rdečimi zasneženimi sanmi. he,he.....