Tujina

Napadalec je eksploziv skrival v turbanu

Kabul, 20. 09. 2011 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
2

V samomorilskem napadu v Kabulu je bil ubit nekdanji afganistanski predsednik Burhanudin Rabani, ki je vodil mirovna prizadevanja v državi. Napad se je zgodil na njegovem domu v afganistanski prestolnici.

Burhanudin Rabani
Burhanudin Rabani FOTO: Reuters

V samomorilskem napadu v Kabulu je bil danes ubit nekdanji afganistanski predsednik Burhanudin Rabani, ki je vodil mirovna prizadevanja v vojni uničeni državi. Napad se je zgodil na njegovem domu v afganistanski prestolnici. Napadalec je imel bombo skrito v turbanu.

Kot je sporočil vodja preiskave Mohamed Zaher, se je Rabani danes pogajal z dvema moškima, ki sta zastopala talibane. Eden od njiju je imel v turbanu eksploziv. V eksploziji je bil Rabani ubit, še štirje ljudje, med njimi njegov namestnik Masom Stanikzaj, pa so bili ranjeni.

Rabani je bil vodja lani ustanovljenega Visokega sveta za mir pri predsedniku Hamidu Karzaju, katerega naloga so pogajanja s talibani, ki pa doslej niso bila uspešna.

Rabani je živel v diplomatski četrti blizu ameriškega veleposlaništva. To je bil že drugi napad znotraj dobro varovane četrti v središču Kabula v tednu dni.

Afganistan je vodil med letoma 1992 in 1996, preden so oblast prevzeli talibani. Potem ko je bil leta 1996 izgnan iz Kabula, je postal vodja Severnega zavezništva, ki je prevzelo oblast po padcu talibanov. Po narodnosti je bil Tadžik.

Atentat na Rabanija je eden najodmevnejših političnih umorov v Afganistanu od začetka ameriške invazije leta 2001. Pred dvema mesecema je bil v atentatu ubit tudi brat predsednika Karzaja Ahmed Vali Karzaj.

Predsednik Karzaj je zaradi uboja Rabanija skrajšal svoj obisk na sedežu ZN v New Yorku in se vrača v domovino, je sporočil njegov tiskovni predstavnik. Pred odhodom naj bi se vseeno srečal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Urkez Prime
20. 09. 2011 21.19
še marskej bo, afganistanci so dojel da jih je Amerika naplahtala, kot vse ostale samo mi smo še tok naivni da jim verjamemo
Jimi1
20. 09. 2011 17.48
Nekomu niso bila všeč njegova mirovna prizadevanja.... R.I.P.