Tujina

Nekaterim ni uspelo pobegniti

Islamabad, 10. 05. 2009 20.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pakistanske oblasti so začasno ukinile policijsko uro, tako da so civilisti lahko pobegnili z območja spopadov. Ob koncu policijske ure so na cestah ostali številni, ki jim pobeg ni uspel. Domove je sicer zapustilo okoli 100.000 ljudi.

Pakistanske oblasti so danes začasno ukinile policijsko uro v dolini Svat na severozahodu države, kjer vojska vodi obsežno ofenzivo proti talibanskim skrajnežem. S tem so oblasti številnim civilistom omogočile, da pobegnejo z območja spopadov. Po ocenah lokalnih oblasti je svoje domove danes zapustilo kar okoli 100.000 ljudi.

Človekoljubne organizacije svarijo pred humanitarno katastrofo.
Človekoljubne organizacije svarijo pred humanitarno katastrofo. FOTO: Reuters

Kot so sprva sporočile oblasti, naj bi odprava policijske ure v dolini Svat trajala od 6. do 13. ure po lokalnem času oziroma do 9. ure po srednjeevropskem času, kasneje pa so jo podaljšali še za dve uri. Na strani oblasti naj bi sicer obstajala želja, da se jo še dodatno podaljša, vendar pa je vojska to zaradi vse ostrejših spopadov odsvetovala.

Obenem so prebivalcem mesta Mingore in celotne doline oblasti svetovale, naj čim prej zbežijo, kar nakazuje, da se na območju obetajo še silovitejši spopadi. Ti naj bi se sicer trenutno začasno umirili in s tem olajšali beg.

Vlada za begunce danes ni organizirala posebnega prevoza, kljub temu pa so ti z območja spopadov bežali v številnih avtomobilih in avtobusih, mnogi pa tudi peš, na rikšah, motorjih in podobnem. Dostop vozil v dolino Svat je bil prepovedan. Ob koncu policijske ure je bilo na cestah ujetih še mnogo ljudi, ki so skušali pobegniti, a jim to zaradi velike gneče ni pravočasno uspelo.

Po ocenah visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) bo število ljudi, ki so zbežali s severozahoda Pakistana – doline Svat ter okrožij Buner in Spodnji Dir – in se zatekli ali v begunska taborišča ali k sorodnikom, v kratkem naraslo na milijon. V minulih dneh naj bi z območja zbežalo že okoli 200.000, v kratkem naj bi se jim jih pridružilo še 300.000.

Beguncev je vse več.
Beguncev je vse več. FOTO: Reuters

Oblasti zaradi vala beguncev – že pred tem je s severozahoda države zbežalo kakega pol milijona ljudi – v zadnjih dneh odpirajo dodatna begunska taborišča, človekoljubne organizacije pa svarijo pred hudo humanitarno krizo.

V ofenzivi proti od 4000 do 5000 talibanskim skrajnežem, ki naj bi po zatrjevanju oblasti v Islamabadu prinesla končno zmago nad talibani, sodeluje od 12.000 do 15.000 vojakov, spremlja pa jih tudi močno letalstvo.

Po zadnjih navedbah pakistanske vojske je bilo samo v zadnjih 24 urah ubitih kakih 200 skrajnežev – od tega od 50 do 60 v Svatu, okoli 150 pa v sosednjem okrožju Šangla, kamor se očitno selijo spopadi in kjer naj bi vojaki uničili neko talibansko vadbišče. V zadnjih dneh, ko je ofenziva najmočnejša, naj bi bilo skupno ubitih že do 500 talibanov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.