Tujina

Nekateri rudarji v slabem psihičnem stanju

Santiago de Chile, 22. 10. 2010 19.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Najmanj dva izmed 33 čilskih rudarjev, ki so jih 13. oktobra po dveh mesecih rešili iz ujetništva v rudniku na severu Čila, sta v zelo slabem psihičnem stanju, je povedal odvetnik rudarjev.

Odvetnik rudarjev Edgardo Reinoso se sprašuje, ali je bilo pametno odpustiti rudarje iz bolnišnice le nekaj ur po rešitvi iz podzemlja, saj se je vsaj dvema rudarjema zdravstveno stanje poslabšalo. "Nekaterih rudarjev ne bi smeli tako hitro izpustiti. Ugotovili smo, da je njihovo psihično stanje zelo resno," je Reinoso povedal za čilski radio. Ob tem ni izdal podrobnosti, za kakšno stanje gre, prav tako ni povedal imen rudarjev.

Rudarji so že več tednov na očeh javnosti.
Rudarji so že več tednov na očeh javnosti. FOTO: Reuters

V četrtek je eden od zdravnikov, ki zdravijo rudarje, priznal, da imajo nekateri izmed njih težave s prekomernim uživanjem alkohola. Doktor Jorge Diaz je dejal, da so tovrstne težave sicer pričakovali in bodo morali ob poslabšanju stanja prizadete rudarje hospitalizirati. Dodal je še, da sta dva rudarja že zamudila psihoterapije, saj zaradi praznovanj dolgo v noč zjutraj nista mogla vstati.

Odvetnik Reinoso je v četrtek še povedal, da se je 31 od 33 rudarjev odločilo tožiti podjetje, ki je lastnik rudnika, ter čilsko vlado, saj želijo, da nekdo prevzame pravno in javno odgovornost za nesrečo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
26. 10. 2010 07.31
Nerazumem sedaj izjav. NAmreč če nekdo zasut 69 dni pod zemljo in vsi vemo kaj to pomeni za človeški organizem in živce pa sedaj spet posameznikom ni prav, če proslavljajo pozno v noč reševanje. Če so praznovali z alkoholom še ne pomeni, da je pijanček. POglejmo naše politike in sliko JAnkovičevega sina. On je proslavljal z alkoholom kar zmago svojega očeta zraven pa bi še pretepel kar novinarja. Pa ga nihče ne obsoja, da je pijanček.
janezov.janez.
23. 10. 2010 13.13
lepo si se podpisal. in tvoj odgovor je poln argumentov, he he! ravno zato ker poznam domovino, svet in ljudi tu in drugod, sem to napisal. počakaj par mescev, da se še ti prepričaš. odškodninski zahtevki in "bolezni, bolećine,strahovi" se bodo namnožili do neba. čeprav so vsi razen dveh (treh) prišli iz jame dokaj zdravi, tako in drugače. in ja, zelo kruto od vlade, da je za vsakega rizkirala miljonček in jih izvlekla. tožit jih je treba! LOL
cepec22
23. 10. 2010 10.36
janezov janez, to ni Slovenija! pojdi po svetu in bos spoznal krutost sveta. Koncno pa malo moras nekaj doziveti pa bos govoril drugace.
Mjkl
23. 10. 2010 04.42
pravilno, da tožjo upam da bojo tok dobl, da nebojo rabli več v rudnik it
janezov.janez.
23. 10. 2010 02.37
bolečine, bolezni in psihoze bodo naraščale premosorazmerno z zahtevanimi odškodninami. ne dojemajo pa, da so lahko tiho ko ritke in veseli in hvaležni, da so jih zvlekli ven, kar je za vsakega posebej koštalo skoraj miljon evrov. čas, ko so bili notri, ni podlaga za odškodnino. pa tudi žalostno, da tožijo taisto vlado, ki jim je omogočila preživetje in rešitev. tožijo naj delodajalca, če že morajo koga. saj so itak pri kopanju reševalne vrtine naleteli na bogato zlato žilo. takrat so o tem poročali nekateri mediji, potem pa so vse pometli pod preprogo. ravno zaradi odškodninskih tožb.
CerealGuy
23. 10. 2010 00.58
Čakaj malo, oni se lahko njihovem predsedniku zahvalijo da so sploh ven prišli. Neverjetno je to kaj bodo zdaj delali.
kalius
23. 10. 2010 00.20
Da me rešijo iz rudnika bi bil samo hvaležen vsem, ki so k temu pripomogli. Ne pa da se grem po tem še tožart z vlado in podjetjem, ki prinese še mnogo živčnih dni. Saj vemo, da so jih k temu naščuvali odvetniki, ki dobijo od tega mastno provizijo. Sem mislil, da človeka taka situacija spreobrne, ampak očitno denar nima meje...
MySmegma
23. 10. 2010 00.03
@jez_jezen ja, veš da..
jez_jezen
22. 10. 2010 21.41
Ja feštali so par dni skupaj in niso mogli vstat?! Logično, prej pa več kot 2 mesca niso pili alkota,ja so pač iz forme... Se bodo že navadili.
violaMB
22. 10. 2010 21.14
Danes je v Mladini članek o tem rudniku. Ta firma je bila taki kršitelj delavskih pravic, pa se nobeden ni zganil. Že več kot 80 nesreč je bilo in bi ga že zdavnaj mogli zapret.
birtm
22. 10. 2010 20.49
Ja... medijska pozornost in 'slava' bosta tudi naredili svoje :( :( :(
ZLOvenc
22. 10. 2010 20.27
čudn nč nimam proti njim sam ceu življenje so tm dol zdej jih je pa 3mesce zlom:/