Tujina

Nekateri ploskajo, drugi se zgražajo

Washington, 24. 05. 2011 20.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Govor izraelskega premierja so ameriški kongresniki več desetkrat prekinili z ovacijami. Med drugim je dejal, da se Izrael ne bo umaknil z zasedenih ozemelj. Odziv Palestincev je oster. To je napoved vojne, pravijo.

Netanjahu je v ameriškem kongresu doživel navdušen sprejem.
Netanjahu je v ameriškem kongresu doživel navdušen sprejem. FOTO: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v ameriškem kongresu doživel navdušen sprejem. Njegov govor o tem, kaj bi bilo treba storiti, da bi zavladal mir med Palestinci in Izraelci, so kar 55-krat prekinili z aplavzi in stoječimi ovacijami. Veliko manj navdušeni pa so v Gazi in na Zahodnem bregu.

Tokrat ni bilo sledi o nedavnih nesoglasjih z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Ta so se začela, ko je Obama Izrael pozval, naj kot temelj za pogajanja s Palestinci sprejme meje iz leta 1967, na kar so se v Tel Avivu ostro odzvali.

Dogajanje v kongresu je uvodoma prekinila ženska, ki je z galerije glasno zahtevala konec izraelske okupacije in vojnih zločinov. Policisti so jo hitro prijeli in odvedli iz dvorane, nakar je Netanjahu pripomnil, da je to dokaz, da je svoboda govora živa tako v ZDA kot tudi v Izraelu, za razliko od arabskega sveta, kjer se takšna dejanja kaznujejo.

Izraelski premier je predaval o zgodovini in svoji udeležbi v vojnah z Arabci ter utemeljeval svetopisemsko pravico Izraela do države na ozemlju, kjer je danes. Vztrajal je, da se Izrael za meje iz leta 1967 ne bo nikoli umaknil niti ne bo dovolil delitve Jeruzalema, ki ga za svojo prestolnico želijo tako Izraelci kot Palestinci. Prav tako je zavrnil možnost vrnitve palestinskih beguncev v Izrael.

Hkrati je podprl ustanovitev sodobne in cvetoče palestinske države in, v nasprotju s svojimi predhodnimi besedami, dejal, da bo Izrael velikodušen glede njenih meja. "Treba je biti pošten. Nekaj naselbin bo ostalo zunaj meja izraelske države," je nato pojasnil, kaj je mislil z velikodušnostjo.

Problem po njegovih besedah sicer ni v tem, da Palestinci zahtevajo svojo državo, ampak v tem, da judovski ne priznavajo pravice do obstoja. Palestinskega predsednika Mahmuda Abasa je zato pozval, naj raztrga nedavni spravni dogovor z gibanjem Hamas, ki obvladuje Gazo.

V Abasovem kabinetu so se odzvali ostro. Netanjahujeve besede so označili za nalaganje novih ovir mirovnemu procesu. Njegovo vztrajanje, da Izrael obdrži nekatera ključna ozemlja, ki jih Palestinci želijo vključiti v svojo državo, pa je "napoved vojne Palestincem", je zatrdil Abasov sodelavec Nabil Šat. "Ne preostane nam drugega, kot da nadaljujemo boj na mednarodnem prizorišču, ustanavljanje naše države in naš narodni boj," je dejal.

Palestinski pogajalec Mohamed Štajeh pa je dejal, da Palestincem zdaj ne preostane drugega, kot da svoj primer septembra prenesejo pred Generalno skupščino Združenih narodov. S tem je namignil na načrte, da bi v ZN lahko zaprosili za priznanje palestinske države.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DuskoDugousko
25. 05. 2011 23.03
Potrebno je klikniti z levo miškino tipko na Izrael in potem pritisniti tipko delete. Seveda je treba potem to "datoteko" trajno izbrisati tudi iz koša ter ponovno zagnati računalnik da teh virusov ne bo več.
abdullah_
25. 05. 2011 16.03
Ca6e... kaj pa misliš o ateističnih blaznežih in ateističnih radikalcih, ki vsak dan bombardirajo afganistan, irak čečenijo, kašmir, somalijo, jemen palestino itd..... čist tko informativno me zanima tvoje mnenje, če obsojaš terorizem ZDA, NATA, Rusije, Izraela, Indije itd...???
Ca6e
25. 05. 2011 15.52
BALIENCRIP 25.05.2011, 10:57 4 Ca6e,nisis musliman prej mi delujes kot nestrpnez, in prosim ,da ne mesas vec tistih fanatikov mudjahedinov s preostalimi normalnimi muslimani,ki so se prilagodili evropi brez ninja oblek itd. Ti pa meni nepismen, ponavadi se prebere do konca, ne pa prvih par besed potem pa kritizirati kaj je napisano!!! ti še enkrat napišem stavek ki si ga pozabil prebrati!!! Muslimni so popolnoma isti, seveda govorim o verskih blaznežih in radikalcih!!!
ljx
25. 05. 2011 15.38
Administrator,upam da se boš nekega dne zaljubil v Židinjo in ko te bojo hladno skenslal ker nisi njihov,boš mogoče razumel kakšni so.
ljx
25. 05. 2011 15.37
Jicak Rabin,je bil Izraelski predsednik,katerega je ustrelil Izraelski desničarski skrajnež in to pred očmi varnostne službe.To se pravi njihov človek ki ni bil za mir. Jicak Rabin je bil popornik mirovnega sporazuma,ampak očitno ni pasal svojim desničarjem. Netanjahu je pa učer zmerju Arabce,češ da kakšni skrajneži so.Naj prvo pri sebi začne!
nenasedajte
25. 05. 2011 13.35
Pogumno dejanje Obame, ko se je zavzel za Palestince, vendar proti izredno močnim židovskim lobijem je povsem nemočen in morda celo ogrožen...
porka.malorka
25. 05. 2011 12.48
Ca6e Seveda so isti saj so isti narod. Samo s to razliko da izraelu in s tem židovskem lobiju preveč dovolimo da se je zažrl v svetovno politiko in nam kreira razne krize..... Ampak imam občutek da se bo to kmalu spremenilo.
BALIENCRIP
25. 05. 2011 10.57
Ca6e,nisis musliman prej mi delujes kot nestrpnez, in prosim ,da ne mesas vec tistih fanatikov mudjahedinov s preostalimi normalnimi muslimani,ki so se prilagodili evropi brez ninja oblek itd.
Ca6e
25. 05. 2011 10.41
Muslimani kot muslimani, če izraelci pravijo sveta zemlja je vse narobe, ko pa muslimani to ponavljajo povsod, tudi v okolici frankfurta kjer so naseljeni je pa vse dobro in pravično, boh nedaj da bi kdo govoril čez njihovega preroka, takoj bi upili Jihad!!! Muslimni so popolnoma isti, seveda govorim o verskih blaznežih in radikalcih!!! Ste se kdaj vprašali zakaj nemusliman oz. tujec, ne more kupiti zemlje v muslimanskem svetu?!? ker je po njihovih islamskih zkonih prepovedano prodajati zemljo tujcem, in zato tudi dubajčani in ostali gradijo umetne otoke, ker to ni sveta zemlja!!! Vsi religije so iste (no skoraj vse), in to samo zaradi ene bukve ki naklada laži!!!!
OrangeRocket
25. 05. 2011 09.33
Alexxsaso@yahoo.ca
25. 05. 2011 06.35
@hvon25.05.2011, 00:35 Absolutno.... Se podpisem.
aka007
25. 05. 2011 02.50
enkrat bo tudi tega obdobja konec sipatiziranja izraela in amerike! to je najvecja nepravicnost pred katerimi si ves svet zatiska oci nemors verjet kaksen vpliv ima amer v tem svetu da po eni strani siri demokracijo po drugi strani podpira izrael pri kraji ozemlja in pobijanju civilistov v tuji drzavi !!! in se sami sodelujejo pri pobijanju in kraji ze vec let !! zato imajo kar imajo naj se borijo proti naravi cunamiju ,poplavah,potresih ki je ze redno kot po tekocem traku prizadevajo iz leta v leto (meseca) SILA NEVIDNA
hugo12
25. 05. 2011 01.54
ameriški kongres ploska židovskemu premierju,hmmmm le kdo bi lahko vodil amerisko zunanjo politiko?!?
Chilly_Willy
25. 05. 2011 01.29
Sploh nisem prebral članka, ampak Izrael je zakon !!!
ljx
25. 05. 2011 01.12
Enkrat sem gledal dokumentarec na Discoveryju,ki se je nanašal na Tempelj ki je včasih stal na tempeljskem Griču v Jeruzalemu. Pogovarjali so se med drugim tudi s predstavnikom ekstremni Židov,torj Izraelskih ekstremnih desničarjev in ja tudi to obstaja,čeprav se ne govori veliko o njih. Po nekaterih njihovih razlagah,naj bi se odrešitelj ali Jahve,kakor razumem njihovo verovanje,moral vrniti na zemljo do določenega datuma. Za njegovo vrnitev morajo pa imeti izpolnjene pogoje,med drugim mora na Tempeljskem Griču,kjer zdaj stoji Džamija Al Akse,biti obnovljen Tempelj Davida al Salomona,al kokrkol že. Na vprašanje kaj bojo pa naredil iz Džamijo,je odgovoril,da jo bodo dali v eno veliko koverto in poslali nazaj tja od koder je prišla,torej v Meko! Zdej glede na vse teorije zarote,vemo da ta Tempelj igra zelo veliko vlogo v Okultnih Sektah in zgodi se ravno da te sekte kontrolirajo naš današnji način življenja,ker nadzorujejo denarni tok v sistemu ki so nam ga sami odredili. Sekte zaradi svoje tajnosti nimajo nobene pravice praskati po Tempeljskem Griču,ampak Židje pa naj bi imeli vse pravice za kej takega in dragi moji,od tod se razvija to prijateljstvo.
primorc123
25. 05. 2011 00.35
joj kaj dela vera..pravim jaz..zakonsko prepovedat vere,pa bo mir na svetu
crnkamn
24. 05. 2011 22.51
janez6b: po svetem pismu naj bi oni imeli pravico do ozemlja, sem prav razumel, po največji izmišljoti in pravljici si oni lastijo ozemlje.:) Oni imajo drugace Toro in ne biblijo. Na tem prostoru pa zivijo ze od leta 2000 pred nasim stetjem, se pravi pred letom 0. V 11. stoletju pr. n š. so bile ustanovljene prve izraelske kraljevine in države, ki so s prekinitvami vladale območju okoli tisoč let. Po obdobjih izraelskih kraljevin in pred pričetkom islamskih osvajanj, so si ozemlje za različna časovna obdobja lastili Asirci, Babilonci, Perzijci, Grki, Rimljani, Sasanidi in Bizantinci. Po bizantincih so območje Bizantincem prevzeli islamski osvajalci. Abasidi, Omajadi in križarji so zavzemali nadzor nad deželo v prihodnjih šestih stoletjih, dokler te leta 1260 niso osvojili Mameluki iz Egipta. Leta 1516 je območje Izraela postalo del Otomanskega cesarstva vse do 20. stoletja. To je zgodovina, za nastanek religij ko ti Hamas bluzi da je to muslimanska zemlja, ti pa lahko samo povem to, da je bila prva religija zidovska, nato 2000 let kasnej krscanska, 600 let kasneje pa sele islam. Ljudje so prej ziveli v miru in vojni, in tudi v prihodnosti bo tako, ker nekateri ne morejo nehat zidat his, drugi pa mislijo da je cel teritorij njihov pa nikoli ni bil.
tadejstein@email.si
24. 05. 2011 22.18
še v severni koreji ljubljeni vodja pri govoru pred partijo ne dobi toliko ovacij...
pika poka ježek
24. 05. 2011 22.02
Tam doli na Jutrovem ne bo miru, dokler sveta dežela ne pride nazaj pod okrilje Britanske krone. Do leta 1948, ko je potekel britanski mandat nad kolonijo Palestino (Izrael) je bil mir. Potem pa so Britanci ozemlje razdelili med Jude - Izraelce in Arabce, ki pa so zavrnili britansko ponudbo in se zaprisegli uničenju Izraela. A so se Arabci vedno samouničili, namesto uničenja države Izrael so izgubili nadzor naj Jeruzalemom. Jeruzalem je takorekoč reparacija za šestdnevno vojno, mirovni sporazum z Egiptom pa reparacija zaradi Yom Kippurske vojne.
Crazy_Horse
24. 05. 2011 22.01
izrael zadnji branik pred islamom izrael bi moral biti zgled kako braniti svojo državo