Tujina

Nekateri kinematografi bodo vendarle predvajali film o severnokorejskem voditelju

Washington, 23. 12. 2014 22.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekateri ameriški kinematografi bodo predvajali film The Interview, ki govori o severnokorejskem voditelju. Ameriški predsednik Obama pravi, da je to dobro, ker se bodo lahko ljudje sami odločali o filmu, zaradi katerega je bil Sony tarča hudega hekerskega napada.

Plakat
Plakat FOTO: Reuters

Nekaj neodvisnih kinematografov v ZDA bo kljub grožnjam za Pjongjang sporni film The Interview na božič vendarle premierno predvajalo. To je danes na družbenih omrežjih sporočilo več kinematografov, filmske družbe Sony Pictures pa je potrdila, da bo film na božič predvajalo nekaj kinematografov.

Kino Plaza Atlanta v Georgii in Alamo Drafthouse v Teksasu sta danes na Twitterju prva sporočila, da bosta film premierno predvajala 25. decembra, tako kot je bilo predvideno. Omejeno predvajanje filma je nato potrdil Sony, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sony je minuli teden po velikem hekerskem napadu, za katerega Washington krivi Pjongjang, in grožnjam kinematografom v primeru predvajanja, odpovedal za 25. december predvideno premiero filma, ki je parodija na diktatorja Severne Koreje Kima Džonga Una.

Predsednik Sonyja Michael Lynton pa je danes sporočil, da so se odločili za omejeno distribucijo filma v ZDA, da pa si prizadevajo za "več platform in kinodvoran, tako da bi film dosegel čim več ljudi", poroča britanski BBC.

Obama: To omogoča ljudem, da se sami odločijo o filmu

Ameriški predsednik Barack Obama je pozdravil odločitev Sonyja. "Kot je dal predsednik jasno vedeti, smo država, ki verjame v svobodo govora in v pravico do umetniškega izražanja," je dejal tiskovni predstavnik Eric Schultz. "Odločitev Sonyja in kinodvoran omogoča ljudem, da se sami odločijo o filmu in ta izid pozdravljamo," je dodal po poročanju AFP.

Ameriški predsednik Barack Obama
Ameriški predsednik Barack Obama FOTO: Reuters

Podjetje Dyn Research, ki spremlja delovanje interneta po svetu, je pred tem danes sporočilo, da je bil internet danes v Severni Koreji spet blokiran, potem ko že v ponedeljek ni deloval devet ur in pol. Ugibanj o tem, kdo stoji za napadi na internet komunistične države, je veliko, Washington pa tega ne priznava in ne zanika.

Oglasila se je namreč aktivistična skupina Anonymus, ki je izvedla več odmevnih hekerskih napadov v ZDA in je sporočila, da sama kaznuje Pjongjang zaradi napada na računalniški sistem Sonyja. Ta trditev, ki se je znašla na Twitterju, doslej še ni bila potrjena.

FBI je pretekli teden sporočil, da je napad na Sony izvedla skupina hekerjev, ki sama sebi pravi Varuhi miru (Guardians of Peace). Ta skupina naj bi bila povezana s podobnimi dejanji, za njo pa naj bi stala vlada Severne Koreje.

Prebežniki iz totalitarne države s 25 milijoni prebivalcev, kjer je le okoli 1000 naprav, sposobnih povezave z internetom, trdijo, da Pjongjang vzgaja armado spletnih bojevnikov za podobne napade po svetu. Bilo naj bi jih že najmanj 1800.

Hekerji so iz sistema Sony pobrali osebne podatke zaposlenih in druge informacije ter grozili, da bo še hujše, če bodo predvajali film The Interview. Kinodvorane so se prestrašile groženj s terorističnim napadom in Sony se je sprva odpovedal predvajanju filma.

V Severni Koreji ostali brez interneta

Predsednik Obama je to označil za napako in dejal, da ne more nek diktator uvajati cenzure v ZDA. Hekerski napad na Sony je označil za spletni vandalizem, ki ima resne gospodarske posledice. Sony je naprej kritiziral Obamo, sedaj pa je sporočil, da bodo film predvajali.

Obama je dejal, da bodo ZDA na ta vandalizem odgovorile in internet Severne Koreje je v nedeljo deloval s hudimi težavami, v ponedeljek pa se je ustavil. Danes se je spet ustavil za pol ure in tudi po ponovnem zagonu deluje s hudimi težavami.

Tiskovna predstavnica State Departmenta Marie Harf je dejala, da ne bodo javno govorili o tem, kako bodo odgovorili na hekerske napade Severne Koreje. Dejala je le, da bodo nekateri odgovori vidni, drugi pa ne.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
24. 12. 2014 13.37
+1
jaz pa bom naredil film z podobno vsebino samo ,da bom dal zda noter saj so oni največje zlo. tukaj bo diktator in režim obamonoidov drugače pa je ta film neprimeren saj napada obstoječo državo ter človeka ki še živi poziva k terorizmu in je nestrpen . če ga bo predvajala slovenija bo pomenilo da je to avtorsko delo ki je spremenljivo z vzorci bodo lahko potem ljudje posneli svoja sporočila v filmu in s tem pozivali k kakemu dejanju . to pomeni, da te ne bodo kaznovali saj v primeru takega filma se odpre nove možnosti .
Krta?a 21
24. 12. 2014 13.22
Tole bo spet kaksen false flag....
zzob
24. 12. 2014 11.32
-1
filmi setha rogena so itak brezvezni, tako da tudi ta ne more biti nič posebnega
johndoe35
24. 12. 2014 03.03
-6
ho ho ho. Severno korejo tako spamajo da so jim vse varovalke popokale. SEM ISKAL DA BI PREK INTERNETA REZERVIRAL KARTO PA ŠE NI NA INTERNETU. BOM RESKIRAL 4€ PA BOM KUPIL KARTO V AMERIKI KO BO OTVORITEV FILMA
Infraping
23. 12. 2014 23.29
-1
Pred celim svetom se odvija zadeva, ki bi ga morala združiti. Vsem na očeh, pa nihče skoraj nič. Rusi, Kitai, Amrika - gremo, poligon je tam, poklicne vojake mate vsi, naprednejšo tehnologijo tudi, stranska nagrada je še nafta, in to je to. Pičimo!!!!!!!! Junaki. Pol si boste pa lahko segali v roke, izprijenci.
Infraping
23. 12. 2014 23.01
-5
Jezusu se zahvaljujem, ker je več kot Legenda.
Infraping
23. 12. 2014 22.58
-5
Majo Kitajci tut kej zram , po moje.