Tujina

Nekateri evakuiranci se bodo lahko vrnili v bližino Fukušime

Tokio, 30. 09. 2011 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonske oblasti so preklicale varnostna priporočila o evakuaciji za pet območij v pasu od 20 do 30 kilometrov okoli poškodovane jedrske elektrarne Fukušima, ki so jih izdale po marčevski nesreči.

V Tokiu so ocenili, da je stopnja sevanja na območju od 20 do 30 kilometrov sprejemljiva in da se prebivalci lahko vrnejo na domove. Japonski minister za okolje, pristojen za odpravljanje posledic jedrske nesreče, Goši Hosono je današnjo odločitev označil za "velik napredek".

Japonski minister za okolje Goši Hosono.
Japonski minister za okolje Goši Hosono. FOTO:

Vlada v Tokiu je priporočila o evakuaciji prebivalcev na omenjenem območju okoli jedrske elektrarne izdala 22. aprila, nanašala pa so se na mesto Hirono, dele mest Minamisoma in Tamura, na Naraho in vas Kavuiči. Vsa območja ležijo v provinci Fukušima.

Prebivalcev na območju med 20 in 30 kilometri okoli jedrske elektrarne niso izselili, ampak so le svetovali, naj bodo pripravljeni na morebitno evakuacijo.

Po jedrski nesreči v Fukušimi je svoje domove zapustilo več deset tisoč ljudi. Med njimi so bili tudi prebivalci nekaterih območij v radiju 30 kilometrov okoli elektrarne, ki so jim najprej svetovali, naj ostanejo na domovih, pozneje pa so jih pozvali, naj se izselijo.

Območje je takrat zapustilo okoli 28.500 od skupno 58.500 prebivalcev prizadetih območij. Oblasti v Tokiu pa jih bodo sedaj morale prepričati, da je njihova vrnitev na domove varna, saj je stopnja radioaktivnega sevanja sprejemljiva, razmere v jedrski elektrarni pa so stabilne. Številni Japonci, ki so zapustili svoje domove, namreč niso prepričani, da je vrnitev varna.

"Vlada si bo prizadevala, da čim prej odpravi strahove evakuiranih, ki se bodo lahko vrnili domov," je dejal japonski premier Jošihiko Noda, ki je bil na čelu posebne skupine, ki je sprejela odločitev o preklicu priporočil.

Malo zasebnosti sredi evakuacijskega centra
Malo zasebnosti sredi evakuacijskega centra FOTO: Reuters

Japonska agencija za jedrsko energijo je nesrečo v Fukušimi, do katere je prišlo po silovitem potresu in uničujočem cunamiju, uvrstila na najvišjo, sedmo stopnjo na mednarodni lestvici jedrskih nesreč, s čimer so jo izenačili s katastrofo v Černobilu leta 1986.

Da bodo življenjske razmere okoli poškodovane nuklearke spet takšne, kot so bile pred nesrečo, bi lahko po ocenah trajalo desetletja. Obnova vasi in mest na kontaminiranih območjih naj bi bila zelo zapletena in draga ter povezana s številnimi logističnimi vprašanji, med drugim tudi, kam bodo shranili z radioaktivnimi delci onesnaženo zemljo.

Japonska vlada namerava po besedah ministra Hosonoja za dekontaminacijo območja nameniti 15 milijard dolarjev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
01. 10. 2011 00.00
jah nimaš kaj, če so se tak odločili " učeni" potem bo to že držalo. NOT !!! Fukušima je hujša kot černobil, pa so tam izselili za VEČNO večino prebivalstva(tisti pa ki niso šli so pa itak kmalu umrli zaradi prevelike radiacije), tu pa je kar OK? ma res ne vem kdo komu ***...
Las Vegas
30. 09. 2011 21.08
In spet bodo na dan prilezli sami "usposobljeni" nuklearni fiziki ter bodo vse povprek komentirali tole...
butnskalca
30. 09. 2011 16.53
adijo pamet.........ne moreš komentirat.......