Tujina

Neapelj - mesto smeti

Neapelj, 22. 05. 2007 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prebivalcem Neaplja grozijo epidemije. Na ulicah so tone smeti, odlagališča so polna, mafija pa ovira iskanje rešitve.

Prizor iz Neaplja
Prizor iz Neaplja FOTO: Reuters

Neapelj z okolico se dobesedno utaplja v smeteh. Smetnjaki so polni, na tone vreč z različnimi odpadki leži po ulicah, smetarji pa jih ne odstranjujejo, saj so stara odlagališča polna, novih pa ni. "To je sramota za mesto. Smradu se ne da več prenašati. Če bo šlo tako naprej, bomo vsi umrli,“ se je jezila prebivalka mesta Capua v bližini Neaplja.

Življenje med smetmi
Življenje med smetmi FOTO: Reuters

Na neapeljskih ulicah je bilo odvrženih kar 3000 ton odpadkov, preden so se odgovorne službe zganile in vsaj majhen del smeti odpeljale na smetišče. A najhuje šele prihaja – zadnje odlagališče je že do vrha polno, v nekaj dneh ga bodo zaprli, lokacije za novo še nimajo.

Kriza, ki se vleče že kar nekaj časa, je zdaj dosegla vrhunec. Rešitve ni videti. Slabo vodenje mesta, pod mizo sklenjene politične kupčije in vmešavanje lokalne mafije camorra so vzrok, da je stanje takšno, kakšno je.

Okoljevarstveniki trdijo, da mafija služi z nelegalnimi zažigalnicami nevarnih odpadkov, letno naj bi se jim na račune nateklo kar 22 milijard evrov. Gradnjo novih, legalnih odlagališč, zavirajo.

Domačini se bojijo izbruha epidemij, zato zažigajo kupe smeti. Na opozorila, da ob tem nastajajo strupeni plini, se ne zmenijo. "Zadnjič sem videla deklico, ki je šla tu mimo. Zaradi neznosnega smradu je začela bruhati,“ je stanje, ki že meji na katastrofo,opisovala neka prebivalka Neaplja.

Domačini se bojijo izbruha epidemij
Domačini se bojijo izbruha epidemij FOTO: Reuters

Rešitev iščejo že vse od leta 1994, ko je vlada zaradi kopičenja odpadkov na več območjih juga države razglasila izredne razmere.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeepChicken
22. 05. 2007 23.52
koko se to loh dogaja v razviti državi? očitno ni razvita..