Tujina

FOTO: 'Ne zanima nas barva, narodnost ali veroizpoved. Edini kriterij so zakoni'

Atene, 05. 08. 2012 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Grčiji izvajajo obsežno policijsko akcijo proti nezakonitim priseljencem. V Atenah so prijeli več kot 1100 oseb brez dovoljenja za bivanje. Oblasti menijo, da so bivalne razmere teh priseljencev sramotne in da mečejo slabo luč na grško prestolnico.

V Grčiji izvajajo obsežno policijsko akcijo proti nezakonitim priseljencem. Približno 2000 policistov patruljira po Atenah in preverja ilegalne migrante, je sporočila grška policija. Konec tedna so v glavnem mestu Grčije prijeli več kot 1100 oseb brez dovoljenja za bivanje.

Policija je sporočila, da so v soboto v Atenah preverili 4900 priseljencev in jih 1130 priprli. Intervencije policistov so pogoste predvsem na severovzhodu države ob meji s Turčijo. V operaciji Xenios Zeus je v Atenah sodelovalo okrog 2000 policistov, približno 2500 pa jih je priseljence preverjalo na meji s Turčijo.

Posredovanje proti nezakonitim priseljencem se bo nadaljevalo in po besedah grškega ministra za civilno zaščito Nikosa Dendiasa ni samo začasen ukrep. Kot je še povedal, so bivalne razmere nezakonitih priseljencev v Atenah sramotne. Opomnil je, da so se nekatera območja v mestu spremenila v središča, kjer se trguje z drogo, tihotapi, krade, kjer je razširjena prostitucija, kjer se dogajajo napadi, umori in druga nasilna dejanja, so pisali v Athens News.

Dendias je opozoril, da so se tudi območja, v katerih so Atenska univerza, Atenska akademija in univerzitetna knjižnica, pa tudi središče mesta, spremenila v "tržnico" preprodajalcev drog.

Dodal je, da taka slika meče slabo luč na mesto in ustvarja občutek strahu ter sramu med domačini in odbija obiskovalce in turiste. Poudaril je, da oblasti pri tem ne morejo zamižati in ne storiti ničesar. Povedal je še, da je namen akcije povrniti človeško dostojanstvo priseljencem. "Ni rasnih kriterijev, ne zanima nas barva, narodnost ali veroizpoved nezakonitih priseljencev. Naš edini kriterij je spoštovanje zakonov z absolutnim spoštovanjem človekovih pravic," je še pojasnil in dodal, da se bo akcija nadaljevala in da ne bodo dovolili, da se spet razširijo prejšnje "kaotične in nesprejemljive razmere", so še poročali v Athens News.

Predstavnik policije Christos Manuras je dejal, da je akcija potrebna za grško preživetje. Dodal je, da si Grčija ne more privoščiti, da bi priseljencem ponudila gostoljubnost in delo.

V sredo je grška policija sporočila, da bo potrojila število varnostnikov na meji s Turčijo na 1800, da bi preprečila prihod sirskih beguncev.
V sredo je grška policija sporočila, da bo potrojila število varnostnikov na meji s Turčijo na 1800, da bi preprečila prihod sirskih beguncev. FOTO: Reuters

Grčija je že dlje časa pribežališče migrantov, ki prihajajo predvsem iz Azije in Afrike. V zadnjih desetih letih naj bi po ocenah zatočišče v Grčiji poiskalo več kot milijon ljudi. Zgolj leta 2010 se je po navedbah grških oblasti v državo zateklo 128.000 ljudi. Trenutni podatki kažejo, da ima Grčija približno 800.000 registriranih imigrantov, število ilegalnih priseljencev pa ocenjujejo na 350.000.

Mednarodna organizacija Human Rights Watch je že večkrat opozorila, da se v Grčiji, kjer sta gospodarska kriza in kriminal vplivala na vzpon skrajne desnice, vse bolj krepijo ksenofobni napadi na priseljence in begunce. Oblasti pa se po navedbah organizacije na te pojave niso ustrezno odzvale. Aretacije odgovornih so redke, neukrepanje policije pa predstavlja že splošno prakso.

Do ksenofobnih napadov prihaja vzporedno z vzponom neonacistične stranke Zlata zora, ki je obljubila, da bo Grčijo "očistila" nezakonitih priseljencev, na parlamentarnih volitvah pa se ji je celo uspelo prvič doslej prebiti v grški parlament.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JurijGrmMlajsi
05. 08. 2012 22.25
+7
Sploh mi ni jasen ta pojem "pravice NEZAKONITIH priseljencev" še manj pa moraliziranje okrog naših dolžnosti do teh ljudi. Edin pošteno in razumno je DEPORTACIJA! To, da jim dovolijo bivanje je tako kot če bi se mirno vozil v ukradenem avtu, čeprav je policija že ugotovila , na kak način je pridobljen.
vg3
05. 08. 2012 22.11
+3
bravo grki samo 10 let prepozno
dannyer
05. 08. 2012 18.41
+10
ko bi bili še naše oblasti tako dovzeten
dannyer
05. 08. 2012 18.36
+12
slovenija pa sama krši svojo ustavo imamo 25,000 nezakonitih od tega pa še dobivajo nekateri po čudežu socialno????????????kako je to mogoče mi lahko kdo pove????'
Branko3
05. 08. 2012 17.35
-9
za te preiskave delat pa majo dnar...
tony_abcde@yahoo.com
05. 08. 2012 17.23
+16
Malo pozno so se spomnili narediti red
QueerAsYou
05. 08. 2012 17.22
+0
Ko bi bili vsaj tako dosledni pri pobiranju davkov in delu Grčija nebi potrebovala 100 in več milijard! Najlažje je narediti kakšno všečno potezo! Kaj pa tisti Grki, ki so zafurali državo so že zaprti?
boer
05. 08. 2012 16.55
+6
Do ksenofobnih napadov prihaja vzporedno z vzponom neonacistične stranke Zlata zora a bejš bejš ? do ksenofobnih napadov prihaja vzporedno Z NASILJEM in KRAJAMI piseljencev a ni to bolj logično? sem mislil da prijaznost rodi prijaznost in nasilje rodi nasilje... in kako ti grški ljudje vedo da grki vedno začnejo prvi? seveda *ksenofobni napadi * se rodijo šele z vzponom desnih strank....prej je pa bila država čista kseonofnih napadov? vedno ljudje goovrijo o človekovem dostojanstvu a kdo kasneje sploh preverja če ga ljudje imajo? seveda ne. važna je samo etiketa.....življenje telih emigrantov bo bedno in tam in v grčiji ne razumem zakaj se morajo grki ubadati z njim...aso superiorni narod?
alterego
05. 08. 2012 18.09
-3
do kriminala pa prihaja vzporedno z naraščanjem brezposelnosti...
boer
05. 08. 2012 18.24
+6
nemčija ima najmanjšo stopnjo brezpolenosti pa vemo koliko kriminala je gor
MK02
05. 08. 2012 16.51
+19
Naj jih pošljejo sem, pri nas bi dobili status "izbrisan" in še odškodnino bi dobili.
Jimi1
05. 08. 2012 17.00
+19
Zoki vabi ! Muslimanski skrajneži imajo prednost. Džamija vas že pričakuje...