Tujina

Ne sobar, izdajal kardinal?

Rim, 28. 05. 2012 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
11

V Vatikanu so zanikali navedbe, da naj bi zaupne dokumente, s katerimi so javnost seznanjali z vatikanskimi spletkami in težavami, medijem posredoval eden od kardinalov in ne papežev sobar.

Je uhajanje dokumentov povezano z bojem za prevlado v Vatikanu?
Je uhajanje dokumentov povezano z bojem za prevlado v Vatikanu? FOTO: Thinkstock

Glavni krivec za uhajanje zaupnih informacij iz Vatikana naj bi bil kardinal, čigar identiteta pa ni znana, piše italijanski časnik Il Messaggero. V petek aretirani osebni strežnik papeža Benedikta XVI. Paolo Gabriele pa je, nadaljujejo, zelo verjetno le žrtveno jagnje, saj so preiskovalci želeli za vatikanskimi zidovi čim prej najti krivca."Glavni akterji v Vatikanu so kardinali, šele nato so na vrsti monsignorji, tajniki in drugo osebje," pa je opozoril italijanski časnik La Repubblica.

V Vatikanu tovrstna ugibanja zavračajo. Noben kardinal ni osumljen, so sporočili, navedbe, da je za uhajanjem informacij boj za prevlado v Vatikanu, pa so označili za pretirane. Dodali so, da jih medijski pritiski ne bodo prislili, da bi preveč hiteli s preiskavo. Oglasil se je tudi odvetnik Gabrieleja in dejal, da je njegova stranka pripravljena sodelovati s preiskovalci.

Imel je dostop do papeževih prostorov

Gabriele, ki je v Vatikanu zaposlen od leta 2006, je eden redkih, ki imajo dostop do zasebnih prostorov papeža. Aretirali so ga mesec dni po tem, ko je papež oblikoval posebno komisijo kardinalov, ki naj bi preiskala uhajanje dokumentov. V javnosti so se takoj pojavili dvomi o njegovi krivdi, saj je 46-letnik znan po svoji vdanosti in zvestobi papežu. Špekulirajo, da se je Gabriele po nesreči znašel sredi boja za oblast znotraj vatikanske hierarhije.

Po besedah vira časnika La Repubblica je sicer odgovorni za uhajanje tajnih dokumentov deloval v papeževo korist, "saj je bil cilj razkriti korupcijo znotraj katoliške Cerkve".

Kdo razkriva vatikanske skrivnosti?

V petek so zaradi suma razpečevanja tajnih dokumentov aretirali vodjo osebja v stanovanjskih prostorih papeža Benedikta XVI., Paola Gabrieleja.
V petek so zaradi suma razpečevanja tajnih dokumentov aretirali vodjo osebja v stanovanjskih prostorih papeža Benedikta XVI., Paola Gabrieleja. FOTO: Reuters

Zaupni dokumenti so v italijanske medije začeli prihajati januarja. Nekateri se ukvarjajo z navedbami o korupciji znotraj Vatikana, predvsem pa z dejavnostmi vatikanske banke in vatikanskega državnega tajnika, kardinala Tarcisia Bertoneja.

Dokumenti so prav tako razkrili nekaj vatikanskih skrivnosti, ki zadevajo davčne težave Cerkve, financiranje cerkvenih ustanov in spolne zlorabe otrok, razkrivajo pa tudi notranje spopade za oblast.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kimberley-Echo
29. 05. 2012 21.57
+1
Jih je pa tudi za razumet, mislim te "prebivalce" Vatikana, saj pod milim bogom nimajo kaj za delat cele dneve. In zato se igrajo različne igre.
Epi
28. 05. 2012 22.10
+7
"Po besedah vira časnika La Repubblica je sicer odgovorni za uhajanje tajnih dokumentov deloval v papeževo korist, "saj je bil cilj razkriti korupcijo znotraj katoliške Cerkve"." - Nekaj podobnega je že Luter takrat razmišljal, a ne. Pa so ga "de facto" odje...li. Sploh pa, kardinala že po defoltu ne morejo osumit, pol se jim doktrina zruši: izmed kardinalov je potem papež izvoljen, božji predstavnik na zemlji, a ne, to pol ne bi šlo najboljš skupaj. Odletet mora nekdo, čigar "padec" ne bo vplival na "trdnost" hierarhije. V bistvu, po mojem, tele fore s to cerkvijo imajo bolj malo veze s tistim, kar je Kristus učil oz. želel. Vsaj zdi se mi tko, če greš brat biblijo.
Nimivseeno
28. 05. 2012 14.05
+8
Bog vas ima tako rad, bolj kot ima lahko mati rada svojega sina. Samo če ga boste poslušali. Če ga ne boste ubogali vas bo pa večno trpinčil v ognju. Bi vi večno trpinčili svojo hčer ali sina samo zato, ker vas ni ubogal in se je dotaknil tiste vroče peči? Pa desetkrat ste rekli, da se tega ne sme dotikat. Spet logično nesosledje. Ne glede na to, kakšne grehe si naredil v življenju ti bog lahko vedno odpusti. Bog vsem odpusti, ki se skesajo. V nebesa bojo prišli pedofili, morilci in posiljevalci, kradljivci in največji zlobneži. Samo tisti, ki ne verjamejo, tisti ne bodo prišli v nebesa. Spet logično nesosledje. Ko spoznate, da po vseh argumentih ne more obstajati, ker se samo sebe nasprotuje, je na vas, ali boste zavrgli razum, ali pa boste zavrgli vero v nekaj nevidnega, neotipljivega, nedokazanega in logično nasprotujočega. Religija je bila, je in bo vedno v nasprotju z znanostjo. Vera in znanost si bosta vedno v konfliktu. Prva za obstoj potrebuje indoktrinacijo od otroštva, vero v neverjetnega, logična nasprotja, drugo analizo, poizkus, dokaz, kritični um, logično sosledje.
olyca
28. 05. 2012 21.49
+5
Pa cepce, ki verjamejo in plačujejo v nevideno !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nimivseeno
28. 05. 2012 14.03
+7
Vsaka religija se je skozi zgodovino na različne načine izživljala in izkoriščala narod. Ni večjih hipokritov, kot vatikanske elite. Govorijo o uboštvu, sami živijo v bogastvu izobilja. Govorijo o poštenju, sami so predmet preiskav korupcije in pranja denarja (vatikanska banka, Banco Ambrosiano, ki je bila italijanski banka, propadla leta 1982. V središču napake banke je bil njen predsednik, Roberto Calvi in njegovo članstvo v prostozidarski loži (alias P2). Vatikanska Banka je bila glavni delničar banke Banco Ambrosiano, in smrt papeža Janeza Pavla I. leta 1978 naj bi bila povezana s škandala Ambrosiano. Zgodba je upodobljena tudi v filmu Boter III. (vir: wikipedia)). Govorijo o ljubezni do bližnjega, sami prikrivajo pedofile in jih premeščajo iz župnije na župnijo, tako kot je to delal današnji papež Benedikt. Iz sodišča ZDA je dobil imuniteto, da mu ne morejo soditi za te zločine. Pridite k meni ovčice moje, dajte mi denar, pa vam obljubljam nebesa v posmrtnem življenju (odpustki).
kavagre
28. 05. 2012 13.37
+7
vatikan je že od svojega obstoja dalje mafijsko gnezdo in se ne čudim da marsikaj pride iz Vatikana. Tudi je vprašanje kaj vse skrivajo,ker je še vedno vprašanje, kaj je Gral? Ženska ali predmet????
indal
28. 05. 2012 13.54
+5
Duhovna zavest je nekaj popolnoma drugega kot zavest, ki verjame v duha. Ne morete biti duhoven in zraven biti musliman, hindujec, krščan ali budist. Opazujte, kaj se v resnici dogaja znotraj vas in kaj okoli vas v kulturi tekmovalnega duha, v kateri živite, v kulturi čaščenja moči, položaja, prevlade, imena, uspeha in vsega mogočega. Ozrite se na celostno polje, ki mu pravite življenje, kjer so v vseh oblikah odnosov nasprotja, ki pogojujejo nasprotnosti, sovraštvo, brutalnost in brezkončne vojne. Mi smo, vsak od nas, odgovorni za vsako vojno zaradi agresivnosti svojih lastnih življenj, zaradi nacionalizmov, svoje sebičnsti, svojih bogov in predsodkov, svojih idealov; zaradi vsega, kar nas razdvaja. @islam ni nič boljši kakor Vatikan!
indal
28. 05. 2012 13.26
+8
Dr. (Malachi-Mal) Malahija Martin, ugledni teolog, trideset let eksorcist, strokovnjak za katoliško Cerkev, nekdanji Jezuit in profesor na vatikanskem Papeškem Bibličnem inštitutu, je avtor številnih bridkih, razsvetljenih in kontraverznih pisanj, avtor best-sellerjev: Vatican, The Final Conclave, Hostage to the Devil, The Jesuits, The Keys of This Blood in Windswept House, v katerih razkriva številne temačne plati Cerkve, tudi o satanizmu v Vatikanu. V svoji bogati karieri je doživel in videl neverjetne stvari! Preberite si kako njegovo knjigo!
sweetty
28. 05. 2012 13.14
+5
moje mnenje je sledece.. sam koncept vere bogati cloveka, institucije/cerkev pa kot je ze zgodovinsko dokazano, vse larifari.. v vecini duhovniki, itak delujejo v dobrobit, njhovi sefi pa premozna mafija..to je to!
kan777
28. 05. 2012 12.41
+5
Zanimivo,spet kost za glodat!! Primer slovenskega "dalajlame" Rinpočeja pa ne more nihče komentirat.A ni to malo dvolično? Če bi bil to katoliški duhovnik bi pa lahko....
6zabica
28. 05. 2012 12.37
+15
A je komentar potreben, sami si kopljejo jamo...Če bi Vatikan dal denar bi na svetu ne bilo revež...