Slovenija

Ne le, da se občine zelo zadolžujejo, pogosto tudi zaobidejo javnofinančne predpise o zadolževanju

Ljubljana, 22. 12. 2015 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Računsko sodišče je v več revizijah ugotovilo, da so nekatere občine ustanovile gospodarske družbe, zato da bi zaobšle javnofinančne predpise, ter s tem povzročile pomembna javnofinančna tveganja. To so počele predvsem občine, ki so že tako na meji dopustnega zadolževanja.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Slovenske občine so močno zadolžene
    03:55
    Iz SVETA: Slovenske občine so močno zadolžene
  • Iz 24UR: Problematične občine
    02:34
    Iz 24UR: Problematične občine
Računi
Računi FOTO: Thinkstock

Računsko sodišče opozarja na težave na področju zadolževanja občin, tudi v povezavi z ustanavljanjem oziroma nakupi deležev v gospodarskih družbah. Nekatere občine namreč z ustanavljanjem gospodarskih družb pogosto zaobidejo javnofinančne predpise o zadolževanju, s čimer pa se problematika njihovega zadolževanja le še povečuje.

Neproporcionalno visoko zadolževanje 

Kot je pojasnil predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, je trenutno 182 gospodarskih družb v lasti občin, od tega jih ima 83 status javnih podjetij. Po njihovih informacijah pa je še vsaj 300 družb v lasti občin, a niso v njihovi večinski lasti. To dogajanje je po Veselovih besedah treba postaviti v kontekst vse večjega zadolževanja občin, saj je to neproporcionalno visoko in na ravni vseh občin znaša že skoraj milijardo evrov.

Računsko sodišče je namreč v več revizijah ugotovilo, da so nekatere občine ustanovile gospodarske družbe, zato da bi zaobšle javnofinančne predpise, ter s tem povzročile pomembna javnofinančna tveganja. To so po Veselovih besedah počele predvsem občine, ki so že tako na meji dopustnega zadolževanja ali pa to mejo celo presegajo.

Izrazito problematično je tudi, da se v zadnjem času občine odločajo za vstop v lastništvo predvsem nelikvidnih ali celo insolventnih gospodarskih družb, kar je povezano s pogostimi potrebami po dokapitalizacijah in s tem angažiranjem dodatnih javnih sredstev.

Zato menijo, da bi moralo biti poslovanje gospodarskih subjektov, ki jih občina lahko ustanovi, usmerjeno predvsem v opravljanje temeljnih dejavnosti, zaradi katerih so ustanovljeni. Tržna dejavnost pa je lahko usmerjena zgolj v t. i. komplementarne dejavnosti, poudarja Vesel.

Prav tako bi morale družbe, ki so ustanovljene, slediti zgolj namenu ustanovitve in ne bi smele ustanavljati hčerinskih družb, kar se v zadnjem obdobju dogaja, ali celo pridobivati kapitalskih naložb za izvajanje tržne dejavnosti. Kot primer je Vesel navedel občino Koper in nakup kapitalskih deležev v Vinu Koper in Primorskih novicah.

Računsko sodišče tako ugotavlja, da se lahko ustanovitev gospodarskih subjektov ali pridobivanje kapitalskih naložb izvaja le zaradi predhodno ugotovljenega javnega interesa. Občine pa javnega interesa ne morejo "izumiti" dodaja Vesel.

Vsebinski konflikt

Milijonar
Milijonar FOTO: Thinkstock

Pri poslovanju občin je trenutno zaznati vsebinski konflikt, še pojasnjuje predsednik računskega sodišča. Po mnenju občin namreč povprečnina ne dosega povečanja stroškov za nekatere transferje, obenem pa med občinami zaznavajo večji interes za opravljanje tržnih dejavnosti, in sicer z neposrednim ustanavljanjem podjetij ali dokapitalizacijo. "Kar pa je skregano s tezo, da je denarja za izvajanje obveznih nalog občin premalo," je še poudaril Vesel.

Navedel je tudi tri vzgibe občin za takšna ravnanja. Prvi je reševanje socialnega okolja, stopnje zaposlenosti ali blagovnih znamk, ki so v nekem okolju tradicionalno prepoznane. Drugi je iskanje bližnjic preko zadolževanja ali izogibanja javnim naročim, tretja "tiha ambicija" pa je obvladovati različna podjetja. Za takšna ravnanja po Veselovih besedah ni pravne podlage.

Računsko sodišče ocenjuje, da je sistemska ureditev tega področja pomanjkljiva. Zato je sprejelo mnenje o javnofinančnem vprašanju, ki bo zavezovalo računsko sodišče pri njegovih presojah, po Veselovih besedah pa bo tudi zelo dobra usmeritev lokalnim skupnostim in zakonodajalcu.

Na današnji novinarski konferenci je sicer Vesel kot primera, ki dokazujeta to težavo, omenil občini Litija in Štore, ki sta danes dobili negativno mnenje računskega sodišča.

V Litiji pravijo, da imajo finančni načrt za konsolidacijo občine

Litijski župan Franci Rokavec v odzivu na revizijsko poročilo računskega sodišča, ki je občini Litija izreklo negativno mnenje, poudarja, da imajo v občini finančni načrt za konsolidacijo neporavnanih obveznosti. Vprašanja, povezana z zadolževanjem družbe SVC in poroštvom zanj, pa so po njegovih besedah že razrešena. Kot je pojasnil Rokavec, bodo v roku odgovorili na vse ugotovljene nepravilnosti ter v odzivnem poročilu predložili načrt poplačila obveznosti tako občine kot družbe Socialnovarstveni center (SVC). Dejal je še, da so občinski svet že seznanili z odprtimi obveznostmi in načrtom njihovega poplačila, kar pa se tiče družbe SVC, bodo to še storili.

Rokavec še poudarja, da že od začetka leta vodijo finančno konsolidacijo občine, neporavnane obveznosti pa naj bi zaprli v letih 2016 in 2017. Težave so po njegovih besedah nastale zaradi neuspešnega kandidiranja na razpisu za razvoj regij. "Če tega ne bi bilo, ne bi bilo odprtih vprašanj, ali bo občina sposobna poplačati vse obveznosti," je dejal. Priporočila računskega sodišča bodo poskušali v največji možni meri upoštevati, je povedal Rokavec. Po njegovih besedah je eden osnovnih problemov, ki jih ima Litija, da se je več velikih investicij zvrstilo v kratkem času. Tako so morali zgraditi nadomestno osnovno šolo, celoten kanalizacijski sistem s čistilno napravo ter gospodarsko infrastrukturo v samem mestu. So pa po njegovi oceni razrešena vsa vprašanja, povezana z zadolževanjem družbe SVC in poroštvom zanj. Kot je poudaril, so z vračilom patronatskih in meničnih izjav s strani bank ter podpisom aneksov h kreditnim pogodbam med SVC in bankami odpravili kakršen koli dvom, da bi ta posojila imela naravo poroštva. Da posojila SVC nimajo narave poroštva, so sicer zatrjevali že ves čas, je spomnil Rokavec. Pojasnil je še, da je bila družba SVC ustanovljena zato, ker takšnega medgeneracijskega projekta občina ni mogla voditi, saj je šlo za področja, ki bi jih morala urejati država. A je država v tistem obdobju intenzivno spodbujala občine k iskanju finančnih rešitev in izgradnji ustreznih kapacitet.

Kot je dejal Rokavec, so računskemu sodišču poskušali obrazložiti te dejavnike, a očitno pri tem niso bili uspešni O računu, ki naj bi ga občina zamolčala računskemu sodišču, pa Rokavec, kot pravi, ne ve nič. Poudaril je, da so računsko sodišče seznanili z vsemi odprtimi obveznostmi.

Dolg Občine Štore izvira predvsem iz poroštev za podjetje Hudournik

Na občini Štore so v zvezi z ugotovitvami računskega sodišča, da se je občina v preteklih letih zadolževala v nasprotju s predpisi, pojasnili, da so dolgovi posledica večmiljonskih poroštev, ki so bila dana podjetju Hudournik. Zatrdili so, da so dolg v zadnjih letih zmanjšali, občina pa da je zdaj zadolžena za manj kot 500 evrov na prebivalca. Revizija računskega sodišča je po navedbah občine zajela vse izvensodne poravnave, ki so jih sklenili z bankami in so posledica večmiljonskih poroštev, danih podjetju Hudournik, ki je končalo v stečaju. Zaradi omenjenih poroštev je bil leta 2007 blokiran občinski račun, zadevo pa so skušali reševati tako, da bi se dolgovi poplačali z najetjem posojila pri eni banki. A za to niso dobili soglasja ministrstva za finance, so pojasnili.

Na občini so dolg v zadnjih letih sicer zmanjšali za 2,5 milijona evrov, kljub temu pa je njihovo delovanje oteženo že osem let. V reviziji poslovanja občine od začetka leta 2009 do oktobra 2014 je računsko sodišče tudi ugotovilo, da je občina izdala poroštvo v višini 600.000 evrov pravni osebi, ki ni posredni proračunski uporabnik ali javno podjetje. Na občini so v zvezi s tem pojasnili, da je bilo poroštvo dano podjetju Športink, ki je v 100-odsotni lasti občine, in sicer za posojilo, s katerim je družba plačala nakup Doma na Svetini in občinskih poslovnih prostorov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plotter123
22. 12. 2015 19.02
+1
o ja kar Litijsko občino poglejte , smo spet na prvem mest medtem ko župan govori o nekem razvojnem preboju pa potrebuješ iz litije v ljubljano 35 km debelo uro vožnje , zato ker so ob bivši magistralki razprodali zemljišča raznoraznim vezistom s polno mošnjo tudi nezakonitega denarja ...in ti so čisto VSI brez izjeme na desni strani volinega telesa. Občina je bivši CSD litija preselila iz OBČINSKE stavbe v najeto stavbo zato ker sta se pač župan in najemodajalec lepo zmenila .....lahko si kar mislite kako..seveda bivša stavba lepo propada tako da ji bo padla cena in sredi mesta skoraj 1 ha zemljišča bo verjetno veliko vredno v pravih rokah seveda , ne pa v občinskih... računsko sodišče in KPK vključno z NPU -jem pa žal proti takim ne ukrepajo..ker so seveda očitno v pravih dewsničarskih in t.i. domoljubnih strankah
srecnii
22. 12. 2015 18.21
+2
Lahko rečem za načega župana občine Dobrova-Polhov Gradec, da ne naredi čisto nič. Cesta Polhov Gradec-Gorenja vas je še vedno na enem delu brez asfalta, že najmanj 15 let rihtajo cesto in še kar ni in ni. Beda od bede, na občini se samo pasejo, vlečejo denar, delajo minimalno.
plotter123
22. 12. 2015 19.04
+0
čak mal važno da ima za svojo visoko plačo , fikus in tajnico dobr avto itd, kaj pa si ti mali "go............. " da boš govoril kaj je za narediti sory tako je to pri nas #;=))
Netajkun
22. 12. 2015 20.43
Koliko ljudi dnevno se pa pelje po tem kratkem neasfaltiranem delu ? Sam uporabljam cesto LJ-Lesno brdo-Horjul - in naprej do gobarskih terenov
srecnii
22. 12. 2015 21.57
Ni samo cesta, še kej druzga, v glavnem beda od občine....če pa še kdo živi v tej občini se naj oglasi tule in napiše pluse... ????
TITULUS
22. 12. 2015 18.12
+5
Zahvala za ta članek gre županu Borisu Lopoviću!
Tone 12345
22. 12. 2015 18.03
+15
REferendum za zmanjšanje občin na 6!župane in njihovo osebje pa na zavod -naj si iščejo konkretno delo,kot vsi ostali brezposelni!!!
Netajkun
22. 12. 2015 20.39
Tone 12345
22. 12. 2015 17.59
+7
Občin bi moralo biti samo 6!!!za tako majhno deželo!ve se katera-glavna mesta regij in odpasti bi morale vse te male občine kjer se pasejo župani za nič na račun gospodarkih podjetji ki pokajo zaradi slovenske birokracije po šivih!!!da ne govorim o množičnem nepotrebnem osebju v teh malih občinah,ki so grobarji gospodarstva-ki jih ne zmore futrat!!
Sršen
22. 12. 2015 17.01
+6
Občine ja,vendar volontersko,pa bo hitro zmanjkalo ŽIPANOV in SVETNIIIIIIIIIIIIKOV!!!!!!
transs
22. 12. 2015 16.51
+18
Župani naših maloštevilnih občin ne živijo od plače, pač pa od "provizije" pod mizo od raznih izvajalcev...To ni samo praksa iz LJ. pač pa celotne SLO...!Več kot je investicij,večja je kuverta, zato bi radi od davkoplačevalcev čim več denarja pograbili "za "svojo" občino"...Tistih par projektov, ki pa se že naredijo, se pa morajo popravljti že naslednjo leto...
Mejduš
22. 12. 2015 16.12
+21
Polovica občin zmajnšati in bo denar,bo tudi polovica svetnikov to je nujno da se uredi sajih je toliko da po enem drugem drjasejo.
Uporabnik215111
22. 12. 2015 17.25
+7
Kakšno polovico. Vse občine z manj kot 10000 prebivalci je potrebno ukiniti,ne pa da je že skoraj vsaka vas občina...
ROMELS
22. 12. 2015 16.03
+16
Denar je bil in občine (požiralnice denarja) so rasle kot gobe po dežju. Če bi ustanovili 160 podjetij z desetimi zaposlenimi, kakšna razlika bi bila v državnem proračunu. Podjetja bi polnila proračun, obćine pa ga izčrpavajo. Naj stastistika naredi analizo in objavi podatke.
BelTirid
22. 12. 2015 15.33
+25
za ukinitev občin pa ne bo referenduma, to pa ne
Legend123
22. 12. 2015 15.13
+20
Ja ce je pa taka kriza pa dajmo se 1x tolko obcin ustvarit! Butale
number46
22. 12. 2015 15.11
+33
Zmanjšati na 10.
Kapitol
22. 12. 2015 14.33
-8
Ja saj je čisto prav, v skladu z levaško doktrino.....zadolževati se, kolikor nam pripada, saj ni to gospodarstvo ali podjetje, da bi moralo svoje potrebe prilagajati ustvarjenemu. Mi smo bolj napredni, službe so nedotakljive, vsi pa vemo, da varčevanje ubija......Torej je vse super.......
MIGLA
22. 12. 2015 14.40
+17
kaj lapaš, desnakarji so začeli ustanavljati številne občine, da bi si ustvarili volilno bazo, to je zopet janševo maslo
Kapitol
22. 12. 2015 14.43
-9
To tako ali tako, baje v OZN sestavljajo mednarodno komisijo, ki ga bo obdolžila, da je kriv globalnega segrevanja in posledično dviga morske gladine in ostalih podnebnih sprememb...........
vsismosužnji
22. 12. 2015 16.40
+3
majerjev moto je bil - vsak kozolec svoja občina!!!
Kapitol
22. 12. 2015 16.53
-2
"Kjer so na oblast levaki, tam so ljudje srmaki" novi slovenski narodni pregovor....hehe....
murinar
22. 12. 2015 14.20
+60
212-občin ,vsaka svojega župana in dodatno ekipo! Plače pa ...in naj razsoden človek pove ali je to normalno za 2 milionsko državo! Če imajo velemesta po 10 milionov prebivalcev in enega župana!
MIGLA
22. 12. 2015 14.37
+43
slovenska politika kot unikum in slovenske občine kot unikum bodo uničile to majhno zmešano državo
murinar
22. 12. 2015 15.30
+9
srecnii
22. 12. 2015 18.23
+0