Tujina

'Ne jejte rib in ne pijte vode!'

Pariz, 18. 07. 2008 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Iz jedrske elektrarne na jugovzhodu Francije spet izteka uran, vendar naj nevarnosti za okolico ne bi bilo. Prve težave naj bi se pojavile pred desetimi dnevi.

V jedrskem objektu na jugovzhodu Francije je iz počene podzemne cevi stekla tekočina z uranom, je danes sporočila francoska Uprava za jedrsko varnost.

Uslužbenci jedrskega podjetja Areva so že pred desetimi dnevi naleteli na prve težave, pred kratkim pa naj bi ugotovili, da izteka uran. Strokovnjaki zdaj ugotavljajo, koliko urana je prisotnega v okolici tovarne jedrske družbe Areva v kraju Romans-sur-Isere. Pristojne oblasti niso navedle, za kako resen izpust gre, so pa sporočile, da je cev verjetno počila že pred leti. V Arevi sicer zagotavljajo, da ni nevarnosti za okolico. Kljub temu so lokalne oblasti prebivalcem priporočile, naj ne pijejo vode iz pipe in ne jedo rib, ulovljenih v bližnjih rekah. Prepovedi za uživanje rastlinske hrane ni.

Podoben incident se je v družbi Areva zgodil že minuli teden, zato je francoska vlada že zahtevala pregled vseh jedrskih elektrarn v državi. Uprava za jedrsko varnost je takrat sporočila, da je iz obrata v Tricastinu na jugu države iztekla tekočina, ki je vsebovala sledove obogatenega urana.

V Franciji obratuje 59 jedrskih elektrarn, ki zagotavljajo okoli 78 odstotkov električne energije v državi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nosferatu
19. 07. 2008 12.06
Kje si zdaj, DarthRaven??? Ajde, TU začni razlagat, kako čista, močna, super in vsemogočna je jedrska energija... Oziroma, meni tega ni treba razlagat, pejt v ono vas v Franciji poleg te elektrarne IN NJIM RAZLOŽI, če si upaš ;)
nosferatu
19. 07. 2008 11.49
EVO, Kje so zdaj vsi tisti geniji, ki so včeraj v onem forumu z Alom Gorom trdili, da je jedrska energija najboljša in edina možna rešitev v prihodnosti? A si mogoče še vedno želite umivat z uranovo vodo, jest mutirane in obžarčene ribe ter hodit na sprehode v zaščitnih skafandrih?! Pa še vedno čakam, da mi kdo pove, kolko takih nesreč se je bilokdaj zgodilo v hidro, termo, vetrnih in sončnih elektrarnah. In potem vse tiho je bilo...
Navihanko
18. 07. 2008 23.10
Predsednika Francije bi morala EU poklicati na zagovor, njihovi državljani pa premisliti o zahtevi po odstopu predsednika. Se igrajo s celo Evropo in še toliko elektrarn imajo brez pametnega nadzora in inšpekcij.
kan777
18. 07. 2008 22.45
Kje so Avstrijci in Italijani,da bi zganjali paniko,kot so jo pred meseci,zaradi nedolžne napake v JE Krško.Ker se je zgodilo v Franciji, kot kaže veliko veliko huje kot v Krškem,to ni pomembno?Kje je EU,da bi obvestila Europo o katastrofi,kot so pred meseci.Spet se vidi kolk smo enakovreden in močan partner EU.
preprostež
18. 07. 2008 18.40
gnu: Minojci niso izumrli, razselili so se po katastrofi (vulkanski izbruh v bližini).
sladoledcebula
18. 07. 2008 17.10
NE JEJTE NE PIJTE ne hodite ven, ne odpirajte oken, skratka preselite se, kamorkoli samo v okolico krškega ne ker je prišlo tam do nesreče ki presega naš problemček 100x .
redinmir
18. 07. 2008 17.04
Če se le da prikrijejo nesreče v jedrskih elektrarnah, da javnost nebi preveč nasprotovala. Priti mora res do izjemnih dogodkov (pritiskov), da novica pride ven.
gnu
18. 07. 2008 16.03
Elektrarne v Evropi se starajo, populacija se stara, koncentracija popušča. Ljudi danes ne zanima tehnika, zanima jih s kom večerja Paris Hilton. Vsi bi radi lagodno živeli, vsi udrihajo po državi, tehnologiji, jedrski, naftni, plinski, premogovi, sončni, in magični energiji. Naša civilizacija se stara. Ali bomo končali kot nekdaj Minojci na Kreti, izumrli na robu izobilja? Ali bomo pač vzpostavili ravnotežje? Rast ni dobra, mora priti do ravnotežja. Rast populacije, gospodarstva, inflacije, bogatašev, tajkunov, se mora ustaviti. Ah, ja, grem na lepše.