Tujina

Ne izključuje sodelovanja s hunto

Yangon, 19. 11. 2010 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Opozicijska voditeljica v Mjanmaru Aung San Suu Kyi je dejala, da ne izključuje sodelovanja z vojaško hunto, če bi to pomenilo vzpostavitev demokratičnih reform.

Aung San Suu Kyi na shodu v Yangonu
Aung San Suu Kyi na shodu v Yangonu FOTO: Reuters

Mjanmarska opozicijska voditeljica in Nobelova nagrajenka Aung San Suu Kyi je danes sporočila, da je pripravljena sodelovati z vojaško hunto, ki jo je 15 let zadrževala v hišnem zaporu, ter da je pripravljena podpreti njihov novi politični sistem, če bo to pomagalo ljudem.

Komentarji 65-letne Nobelove nagrajenke v intervjuju za Reuters šest dni po njeni izpustitvi na svobodo nakazujejo na njeno močno željo, da bi sodelovanje s hunto prineslo demokratične reforme.

"Ne izključujemo sodelovanja z vojsko," je dejala v telefonskem intervjuju. "A o nadaljnjih korakih se še moramo pogovoriti, kako čim bolj gladko izpeljati to tranzicijo ... Vojske ne zavračamo več kategorično," je dejala.

Na vprašanje, ali lahko podrobneje razloži svojo trditev o "nenasilni in miroljubni revoluciji" v Burmi, je dejala: "Raje govorimo o pomembni kot pa o dramatični spremembi. Drama ni vedno najboljša rešitev."

Obenem je bila jasna, da je predvsem političarka in da se vrača v politiko.

Pred izpustitvijo Aung San Suu Kyi - 1
Pred izpustitvijo Aung San Suu Kyi - 1 FOTO: Reuters

Nobelova nagrajenka za mir sicer že od leta 1988 poziva k demokraciji v Mjanmaru, ki mu vojaška hunta vlada od leta 1962. Leta 1990 je njena Narodna liga za demokracijo (NLD) na volitvah močno zmagala, a vojaška hunta zmage ni priznala, Aung San Suu Kyi pa je morala v zapor. Na zadnje 18-mesečno podaljšanje hišnega zapora je bila obsojena avgusta lani zaradi Američana, ki je nepovabljen priplaval do njene hiše ob jezeru. To ji je onemogočilo tudi sodelovanje na prvih parlamentarnih volitvah v Mjanmaru po 20 letih, ki so bile 7. novembra.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.