Tujina

Hrvaška Šešlju prepovedala vstop v državo: 'Le naj pride, prijeli ga bomo'

Zagreb, 31. 03. 2016 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
B.G./STA/J.S.
Komentarji
437

Po izreku haaškega sodišča o nedolžnosti Vojislava Šešlja, se vrstijo ostri odzivi. Hrvaški premier Orešković je oprostitev označil za sramoto, nekdanji minister za veterane Matić pa je oprostitev označil za "klofuto žrtvam hujskaške politike". Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik pa je oprostilno sodbo pozdravil.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Šešelj oproščen vseh obtožb
    01:00
    Iz 24UR: Šešelj oproščen vseh obtožb
  • Iz 24UR: Odzivi na Šešljevo oprostitev
    02:41
    Iz 24UR: Odzivi na Šešljevo oprostitev
  • Iz 24UR: Šešelj eden zadnjih obtožencev pred Haaškim sodiščem
    01:45
    Iz 24UR: Šešelj eden zadnjih obtožencev pred Haaškim sodiščem
  • Iz 24UR ZVEČER: Mednarodna pravnica o Šešljevi oprostitvi
    04:21
    Iz 24UR ZVEČER: Mednarodna pravnica o Šešljevi oprostitvi
Tihomir Orešković, hrvaški premier, je oprostilno sodbo označil za sramotno.
Tihomir Orešković, hrvaški premier, je oprostilno sodbo označil za sramotno. FOTO: Reuters
Hrvaško notranje ministrstvo je predsedniku Srbske radikalne stranke Vojislavu Šešlju prepovedalo vstop na Hrvaško, poroča hrvaško uredništvo regionalne televizije N1. Kot navaja, je podobno sporočilo prišlo tudi s sedeža hrvaške vlade.

"Le naj pride, prijeli ga bomo," so sporočili iz urada za odnose z javnostmi hrvaškega premierja Tihomirja Oreškovića, je objavila televizija N1.

Orešković je sicer danes med obiskom v Vukovarju ocenil, da je oprostilna sodba Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije v primeru predsednika Srbske radikalne stranke Vojislava Šešlja sramotna ter da predstavlja poraz haaškega tožilstva.

"Danes sem v Vukovarju, v katerem je Šešelj delal zlo, nikoli pa se ni pokesal. Zažigal je zastave Hrvaške in Evropske unije. Žal je haaško sodišče povedalo svoje. Upam, da se bo tudi Srbija odzvala ter da bomo videli prave odločitve in obnašanje naših sosedov," je izjavil Orešković, ki je v Vukovarju obiskal spominsko območje na Ovčari, kjer so srbski vojaki zagrešili množične zločine proti Hrvatom.

Na novinarsko vprašanje, ali bo sodba Šešlju vplivala na obnašanje Hrvaške do približevanja Srbije EU, je odgovoril, da se ni nič spremenilo, ker so pogoji za vse države kandidatke jasni.

"Tako kot je Hrvaška morala izpolniti pogoje, jih bodo morali tudi oni. Upam, da bodo šli v pravo smer," je dodal.

"Če upoštevate, da je haaško sodišče obsodilo Šešlja na štiri leta in devet mesecev zapora zaradi nespoštovanja sodišča in groženj pričam, danes pa ga je oprostilo zaradi hujskanja in spodbujanja na uničenje celotnih narodov in genocid, to ne more biti nič drugega kot poraz mednarodnega kazenskega prava," je izjavila hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Poudarila je, da je Šešljeva politika na Hrvaškem nepopravljivo doživela svoj prvi in največji poraz. Dodala je, da danes molijo za vse žrtve Šešlja in velikosrbske politike od Vukovarja preko Sarajeva in Srebrenice do Kosova. "Moram povedati, da Hrvaška ne more in ne bo sprejela te sramotne sodbe ter bo nadaljevala delati vse kar je v njeni moči, da bo pravda zadovoljena. Mednarodno pravo danes morda ni opravičilo zaupanje, a verjemite, pravda bo", je še izjavila.

Prvi podpredsednik hrvaške vlade Tomislav Karamarko je dejal, da je nad oprostilno sodbo zgrožen. Dejal je, da ima Šešlja za zloglasnega vojnega zločinca. Kot je dodal, je Šešelj po njegovem mnenju tudi "harlekin, ki se očitno smeji vsem na Hrvaškem, celemu svetu in haaškemu sodišču, ki ni vedelo, kakšno sodbo sprejeti".

Predsednik hrvaškega sabora Željko Reiner je izrazil upanje, da gre za napako haaškega sodišča ter da bo pravica na koncu zmagala ne glede na to, da gre za sodišče, ki odloča tudi na podlagi drugih kriterijev in ne le pravnih. Pričakuje, da bodo napako popravili po pritožbi na današnjo prvostopenjsko odločitev.

V saborskem odboru za veterane so nad sodbo ogorčeni in so zahtevali sklic izredne seje hrvaškega sabora.

Današnja sodba Šešlju je žaljiva in šokantna za vse žrtve agresivne velikosrbske politike ter uničujoča za proces sprave med ljudmi in sosednjimi državami, je ocenil hrvaški zunanji minister Miro Kovač. "Vsi tisti na svetu, ki hujskajo k vojni, se sklicujejo na etnično čiščenje in izvajajo politiko nasilnega spreminjanja mednarodno priznanih meja, so na ta način dobili bianko menico," je izpostavil.

Predsednik Primorsko-goranske županije in kandidat za šefa največje hrvaške opozicijske stranke SDP Zlatko Komadina je izjavil, da gre za za nov poraz pravosodja, nov zločin nad žrtvami vojnih zločinov in nov kamen spotike v odnosih med Hrvaško, Srbijo in BiH.

"Haaško sodišče je tudi v tem primeru pokazalo, da je politično sodišče. Upam, da bo na to odgovorila EU, katere zastave Šešelj zažiga in zanika vse njene vrednote. Hrvaška mora odgovoriti, ker ne moremo v prihodnost, če ne bomo razčistili preteklosti," je dejal Komadina.

Prejšnji hrvaški minister za veterane Predrag Matić je neposredno po objavi današnje odločitve haaškega sodišča za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 izjavil, da je v šoku.

"Lahko takoj rečem, da gre za še en dokaz, da pravo in pravičnost pogosto nista isto. To je klofuta žrtvam hujskaške politike Šešlja, ki tega nikoli ni skrival," je dejal Matić, ki je po zasedbi Vukovarja devet mesecev preživel v koncentracijskih taboriščih za hrvaške ujetnike v Srbiji.

"Ne glede na današnjo sodbo mi vemo, kdo je Šešelj", je še povedal.

Odzvala se je tudi nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor. "Sodišče s tem sporoča svetu, da se zločin splača," je zapisala na Twitterju. "Sramota," še zaključuje Kosorjeva, ki je bojda ob novici ostala brez besed. 

Številni Vukovarčani so razočarani, ker se spominjajo, da so Šešljevi prostovoljci zagrešili vojne zločine na Ovčari. O tem so tudi pričali na sojenju Šešlju v Haagu. Sodba je negativno presenetila tudi številne druge državljane.

Razočarani tudi v Bosni in Hercegovini

Munira Subašić, predsednica združenja Matere enklav Srebrenice in Žepa, je ogorčena nad presojo sodišča. “Ne dolgo nazaj sem slišala, da je Šešelj njihova največja nočna mora in da so ga izpustili le zato, da se ga rešijo. To ni slučaj, temveč gre za nekakšno igro,” je prepričana. Pravi, da so za takšno razsodbo krivi srbski in ruski lobiji.

“On je svoboden, zdaj pa bo tožil naše otroke, ki so preživeli. Gre za to, da bi radi žrtve enačili z zločinci. Videli bomo, kaj bo zdaj storila naša pametna elita,” pravi in dodaja, da je vesela, da obstaja haaško sodišče, a da očitno politika počasi trka na njihova vrata.

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj FOTO: Reuters

Nikolić "indiferenten"

Srbski predsednik Tomislav Nikolić  se očitno ne misli spuščati v komentarje oprostilne sodbe. Izjavil je, da je do sodbe svojemu nekdanjemu strankarskemu kolegu "indiferenten".   "Nisem razmišljal, kaj bi se lahko zgodilo, vendar pa je merilo za Srba, ali ga je haaško sodišče oprostilo ali obsodilo," je dejal srbski predsednik, ki je bil sicer vrsto let Šešljev politični sopotnik v Srbski radikalni stranki, nato pa je z "odpadniki" osnoval novo, zdaj vladajočo Srbsko napredno stranko.

Srbski premier Aleksandar Vučić pa je komentar razsodbe napovedal za petek, ko po seji vlade na novinarski konferenci komentiral tako razsodbo Šešlju kot tudi bivšemu predsedniku Republike srbske Radovanu Karadžiću, ki je bil prejšnji teden v Haagu obsojen na 40 let zapora. Napovedal je tudi komentar glede situacije v regiji in o prihodnosti Srbije.

Dodik: To je bil politični proces

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je oprostilno sodbo pozdravil. Nad njo ni presenečen, saj da je bilo že v procesu sojenja "popolnoma jasno, da je tožilstvo haaškega sodišča sprožilo še en neutemeljen in politični, ne pa pravni proces"."Izrek sodbe Šešlju danes v Haagu je potrdil ves nesmisel 'mednarodne pravice', ki se jo je skušalo promovirati skozi to sodišče, saj kako bi drugače pojasnili dejstvo, da je tako izčrpavajoče, maratonsko sojenje, kot ga je imel Šešelj, dobilo takšen epilog," je dejal.

Menil je še, da bi morali Šešlju dati priznanje za vztrajnost, sposobnost in pripravljenost, da iz povsem neenakopravnih pogojev in nepravičnega sojenja izide kot zmagovalec. "Prepričan sem, da bo haaški proces proti Šešlju dal zelo velik doprinos pravni znanosti, a da bo hkrati še en dokaz pravne sramote, ki leta označuje haaško sodišče. Ko je šel prostovoljno v Haag, je rekel, da gre premagat haaško sodišče. In zmagal je," je še dejal Dodik.

'Sodba lahko pod vprašaj postavi tudi nekatere druge že pravnomočne razsodbe'

Odzval se je tudi predsednik združenja bivših pripadnikov vojske bosanskih Srbov Milomir Savčić, ki je prav tako izrazil zadovoljstvo z razsodbo Šešlju. Menil je, da bi ta sodba lahko vplivala tudi na pritožbeni proces v primeru Radovana Karadžića. "Ker so bile v razsodbi Šešlju potrjena neka nova dejstva, lahko to pod vprašaj postavi tudi nekatere druge že pravnomočne razsodbe, ki jih je izreklo to sodišče," je menil Savčić.

Šešljevi privrženci v Srebrenici izzivali Bošnjake

Šešljevi privrženci na vzhodu BiH pa so razsodbo bučno proslavili. Kot poročajo lokalni mediji, se je kolona vozil z zastavami Srbske radikalne stranke, ki jo vodi Šešelj, peljala po cesti med Bratuncem in Srebrenico, nato pa ob hupanju krožila po središču Srebrenice.

Ob tem so grozili prebivalcem, kar je potrdil tudi župan Srebrenice Ćamil Duraković. Kot je pojasnil za medijsko mrežo Al Jazeera, so med drugim vzklikali, da bodo znova klali, policija pa je vse le nemo opazovala. Šešljevi pristaši so Srebreničane provocirali, medtem ko je v bližnjem spominskem centru Potočari potekala spominska slovesnost ob 13. obletnici kolektivnega pokopa prvih 600 žrtev genocida v Srebrenici. Tam so sile bosanskih Srbov leta 1995 ubile okoli 8000 Bošnjakov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (437)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hothead
04. 09. 2020 13.49
+1
Vjvodo, slatko maščevanje te bo še doletelo, kot strela z jasnega neba...
pajomir
01. 04. 2016 12.45
-9
hothead
04. 09. 2020 13.45
+1
Živeo vojvoda dok ne kr*pa od muka karcinoma in to, čim več časa života...
KladivoSi
01. 04. 2016 11.58
+2
Sod smodnika se zopet polni,.. Upam da so vas devedeseta kaj naučila, kdo je kri dal,in kdo vas je pol ropal in vas še danes. Za te barabine se ni vredno it zgodovinskega nacionalizma. Raje sosedom/bratrancem na pir,da bo mir.
KladivoSi
01. 04. 2016 12.09
+2
Prvi članek na to nismo smeli komentirat, zdaj ko je "konflikt" dveh nacij, pa nas spustijo zraven.
tron3
01. 04. 2016 11.15
+10
Haška sodnija je oprostila Šešlja zato, ker hočejo Američani za vsako ceno, skuhati ponovno štalo na Balkanu!!! Saj veste radi pač izvažajo demokracijo!!!
Marianela
01. 04. 2016 10.33
+17
Kakšno sramotno in peklensko poročilo je svetu posredovalo haško sodišče s to oprostilno sodbo. Sporočilo, da je večletno hujskaštvo k sovraštvu in vojni, iztrebljanju, požiganju, pobijanjo nedolžnih ljudi, opravičljivo. Ne morem si predstavljati trpljenja ljudi na današnji dan, ki so v teh vojnah izgubili vse svoje imetje in svoje najdražje. Sramota za tako ustanovo, ki je že zdavnaj izgubila vso kredibilnost.
vertex
01. 04. 2016 10.45
+2
zakaj sramotno? v sloveniji je hujskanje in sovraštvo vsakdanjik
vertex
01. 04. 2016 10.46
+2
kraljicavesolja
01. 04. 2016 11.39
+1
Marinela, ja, lej, osramotil jih je tam, odčital jim je lekcijo prava in zgodovine.
alesst
01. 04. 2016 14.47
+1
Kraljica vesolja, pa zakaj je treba braniti take ljudi - pa naj izhajajo iz katerekoli države, nacije, ...
hondica
01. 04. 2016 09.55
+0
Levaki, Juga vam je eksperiment pred vrati, kam se sprevrže multikulti, zato ne pozabite, ko vabite srednjeveške migrante, pri katerih se niti tretje pokolenje prav nič ne asimilira v Evropo. Pa zapišite si, ko že imate spomin zlate ribice.
AtaAufbiks
01. 04. 2016 12.07
+1
Raj imam za sosede 10 migrantov, kot enega janšista! Migranti predstavljajo manjše zlo !
JANZELJ
01. 04. 2016 09.20
+18
Oprostili so ga, ker so vedli, da se nikoli več ne bo vrnil v Haag. S tem so si oprali roke. Sicer pa, če so oprostil hrvaške, bosanske in albanske zlikovce zakaj bi bil ta čedo izjema!?
vutraš
01. 04. 2016 10.10
+1
binmister
01. 04. 2016 09.06
+19
Vsi vemo ,da so Gotovino tudi oprostili .Tako da se Hrvatje naj sprijaznijo
deathbite
01. 04. 2016 09.06
-11
V Bosni in na Hrvaškem rastejo vrbe...
U4
01. 04. 2016 12.34
-1
Iluzionist
01. 04. 2016 09.01
+17
hrvaški premier se je poscal na haško sodišče, v primeru gotovina je bilo sicer vse v redu in v primeru haradinaj tudi
JANZELJ
01. 04. 2016 09.23
+8
Za kriminalca Ramuša so naši sektaši celo izredno sejo izsilil, razumi kdor more?!
enakostzavse
01. 04. 2016 08.57
+15
Zakaj pa bi bil Haag kaj drugega kot LJ. Pri nas so tudi bili nežni z vojnim zločincem. Naj spomnim, prodaja ukradenega orožja na vojna žarišča v bivši jugi, je vojni zločin.
deathbite
01. 04. 2016 09.06
+4
U4
01. 04. 2016 12.23
+4
Zaradi Barbare Brezigar. Napisane tri knjige o prodaji oražja, pa tvoj idol ni nikogar tožil, kakor običajno toži vse živo. Se boji dokazov na sodišču? Možno.
Borislav Jankovi?
01. 04. 2016 08.48
+3
Seselj se zabava s hrvati, oni pa se prizigajo na kurblo :)
deathbite
01. 04. 2016 09.09
-6
povanpireni
01. 04. 2016 08.46
-1
Šešelj se naj napihuje do odnemoglosti, kmalo mu bo še vamp počil to je že očitno, da mu jetra že raspadajo. Srbija si je pridobila pike za vstop v EU. Na kolenih bo še prosila Hrvaško, da bo vstopila v EU. Šešelj naj samo pride na Hrvaško, da bosta spet traktorijada beganija pod*anija...
Borislav Jankovi?
01. 04. 2016 08.50
+2
Pantokrator
01. 04. 2016 10.03
+3
piše se razpadajo.......do obnemoglosti.....nepismenko!
YuGaFoReVa
01. 04. 2016 10.15
+6
Rofl, bog obvaruj Srbe (pa tudi vse ostale) pred vstopom v to sranje od EU.
boljši jutri 1
01. 04. 2016 08.36
+13
Ko so oprostili Gotovino je bilo pa sodišče pošteno.In ne verjamem, da je tako ,,čist".
povanpireni
01. 04. 2016 08.48
-1
Verjameš pa, kako je Slovenija čista !!!!!!!!!
ivica26
01. 04. 2016 08.26
+1
kaksnih 8000 kaj vam je 2000 jih je bilo samo
Viejo cabron
01. 04. 2016 08.23
+12
Nekaj dejstev o ŠEŠLJU: - je bil Šešelj uradni predstavnik Srbske vojske - NE, - je imel Šešelj vojaški čin - NE, - je Šešelj koga ubil - NE, - so bili Šešljevi podporniki dolžni poslušati njegove komande v času vojne - NE, - je nosil Šešelj tudi uniformo - DA, - je Šešelj nosil to uniformo kot uraden in zaprisežen vojak - NE, - je tudi Bush nosil uniformo na letalonosilki v Iraku - DA, - je bil Bush vojak v Iraku - NE, - je Bush zagovarjal nacionalne interese ZDA v Iraku - DA, - priznavajo ZDA Haaško sodišče - NE, - nosi tudi Putin občasno uniformo - DA, - je Šešljev nacionalistični govor kazniv - NE, - je bil Šešelj politik - DA, - uporabljajo tudi drugi politiki po svetu sovražen in nacionalistični jezik - DA, - je bil kateri svetovni politik zaradi tega obsojen v Haagu - NE. NAUK: vsi politiki so nacionalisti ker zagovarjajo nacionaln interese in po tej logiki bi lahko sodili vsem vrhovnim politikom po svetu (Bush, Obama, Putin, Holland, Nikolić, Orban,......).
SEJBOBOL
01. 04. 2016 08.25
+1
Šešelj koga ubil , tist tvoj NE od kje prihaja , sprehodi se do sorodnikov žrtev pa povpraš preden bla bla ...
deathbite
01. 04. 2016 08.51
-1
Bi Šešelj preživel obisk Bosne ali Hrvaške-NE! Sicer pa mu, glede na vamp, jetra odpovedujejo in ne bo dolgo, ko bo šel črvom za hrano!
Borislav Jankovi?
01. 04. 2016 08.52
+1
U4
01. 04. 2016 12.27
+0
Deathbite, ali bi Gotovina in Naser Orić preživela Republiko Srbsko.
peT99
01. 04. 2016 08.15
+18
Sodba je takšna kot je, mi je pa skrajno zanimivo, da Hrvati nikakor ne priznavajo ničesar-v kolikor to ni po njihovih pričakovanjih :) Grem igrat, če zmagam je fer, v nasprotnem primeru so vsi ostali goljufali in poraza ne priznam :) To je res zanimiv narod....
ivica26
01. 04. 2016 08.27
+1
Borislav Jankovi?
01. 04. 2016 08.54
+1
deathbite
01. 04. 2016 08.56
-2
Tu ne gre za "pričakovanja". Gre zgolj za to, da se obsodi velikosrbska politika, katere ideolog je bil tudi Šešelj. Sicer pa, žrtve, ki so "posledica" te politike, nimajo več "pričakovanj"! Pa tudi do smeha jim ni.
Banion
01. 04. 2016 08.06
+8
Po razglasitvi sodbe se Srbi veselijo, Hrvati besnijo, mi pa ne vemo kaj bi. Končno pa Hrvati niso nič boljši saj so na mrtvo dokazovali kako je Gotovina pravi heroj in gospod ki ni nič kriv. Na koncu nihče od klavcev ne bo kriv za tisto klanje tam doli ampak Slovenci ker nam je bilo dosti in smo hoteli na svoje
felix58
31. 03. 2016 21.55
+3
enemu so dali še 40 let življenja (saj nebo tak dolgo), ta pa je v zadnji vzdihljajih, jetra so menda fuč...kaj bi mu podaljševali za 27 let življenje, če ga sosedi nimajo radi
rovte
31. 03. 2016 21.53
+7
Za to Bog obstaja, da da končno sodbo in prav je tako!