Tujina

Ne dovolijo jim sporočiti, da zategovanje pasu narekuje Bruselj

Frankfurt, 18. 05. 2012 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policija je v Frankfurtu aretirala 400 protestnikov, ki niso imeli dovoljenja za zborovanje. Slovenska udeleženka pravi, da je s tem izražen suspenz demokracije, saj ne morejo odkrito nasprotovati varčevalnim ukrepom, ki pestijo Evropejce.

Nemška policija je v Frankfurtu prijela več kot 400 protikapitalističnih protestnikov, ki so se kljub prepovedi zbrali pred sedežem Evropske centralne banke (ECB). S protesti želijo aktivisti opozoriti na poskuse finančnega kapitalizma, da si dokončno v celoti prilasti oblast nad vsemi področji družbenega življenja. "Lačni? Pojejte bankirje," se je tako glasil eden izmed transparentov protestnikov v bližini znamenitega frankfurtskega stolpa Messeturm.

Protestniki so v ponedeljek dobili dovoljenje za prireditev, ki se je odvijala v sredo, in za protestni shod, ki bo potekal v soboto. Z jutrišnjim shodom želijo paralizirati nemško finančno prestolnico in otežiti nemoteno delo bank in ECB, ki naj bi bili glavni krivci za gospodarsko krizo.

Protestniki pa tudi včeraj niso imeli dovoljenja za zborovanje. Tako so včeraj pridržali okoli 150 protestnikov, ki "niso spoštovali prepovedi" in jih odstranili izpred sedeža Evropske centralne banke (ECB) v Frankfurtu.

ECB je sporočila, da njeno delo poteka povsem nemoteno, prav tako pa nimajo nobenih težav druge banke v mestu, ki so se sicer pripravljale na morebitne akcije protestnikov. Ena glavnih nemških bank Commerzbank, ki ima enega najvišjih nebotičnikov v mestu, pa se je odločila zapreti urade do nedelje.

Protesti proti varčevalnim ukrepom v Frankurtu - 10
Protesti proti varčevalnim ukrepom v Frankurtu - 10 FOTO: Reuters

'Nadaljuje se suspenz demokracije'

Slovenka Sara, ki se v okviru slovenskega gibanja 15o udeležuje protestov v Frankfurtu, je za 24ur.com povedala, da je policija tudi danes blokirala vsakršne oblike manifestacij, ki so sicer zastavljene povsem mirno, brez nasilja. Protestnikom, ki so se poskušali zbrati, so po njenih besedah na dveh točkah v mestu postavili blokade.

Okoli stoglava množica se je sicer uspela zbrati na Trgu Willyja Brandta, kjer jih je policija povsem obkolila in jim sicer manifestacije ni prekinila, vendar pa jim onemogoča kakršno koli gibanje. "Drugo zbirališče pa je policija tako rekoč pridržala," je v nadaljevanju pojasnila slovenska protestnica. Center je bil popolnoma odrezan od mesta, gibanje protestnikom pa popolnoma onemogočeno. Sami so želeli v mestu danes organizirati skupščino, na kateri bi se dogovorili, kako naj bi protesti potekali v prihodnjih urah in dneh, vendar jim je bilo to z omenjeno blokado popolnoma onemogočeno.

Protesti proti varčevalnim ukrepom v Frankurtu - 7
Protesti proti varčevalnim ukrepom v Frankurtu - 7 FOTO: Reuters

Po njenih besedah se s tem nadaljuje 'suspenz demokracije'. Pri tem pojasnjuje, da policija ne dovoli izražanja nasprotovanja zategovanju pasu, ki po mnenju udeležencev protestov ni le problem Slovenije, temveč tudi Italije, Španije, Grčije in tudi drugih evropskih držav. Hkrati pa zategovanje pasu, kot želijo s protestom poudariti, diktira Bruselj in ne posamezne vlade. Ravno to pa jim policisti onemogočajo. "Nadaljuje se ta sistem, da si pridržan, še preden kar koli storiš," je zatrdila.

Pojasnila je, da protestniki prihajajo iz že omenjenih držav, hkrati pa tudi iz Finske, veliko pa jih je tudi iz Nemčije. Vendar je policija po njenih besedah že na avtocestah prepovedala dostop nekaterim nemškim avtobusom, ki so protestnike vozili iz drugih nemških mest.

Sara je tudi povedala, da policija protestnike, ki jih začasno pridrži, najprej legitimira, jim pregleda vso njihovo prtljago, nato pa jim ustno izreče 24-urno prepoved približevanja mestu. Jutri pa se bodo lahko udeležili manifestacije, za katero so dobili dovoljenje pristojnih nemških oblasti. Včeraj je bilo tako začasno pridržanih tudi nekaj slovenskih protestnikov – teh ni bilo niti deset, policija pa jih je kmalu izpustila in jim izrekla zgoraj opisano prepoved.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

labersek
18. 05. 2012 23.57
kake rite imajo policai
labersek
18. 05. 2012 23.50
jah če pa protestirajo pa so povsod nezadovolji ljudje zakaj pa potem tujce ta trapa nemčija jemlje na delo in jim to ponuja zakaj potemtakem pa le ni tako hudo kot se zdi ane?kaj pa avstrijci tudi protestirajo in zakaj vzrok pri njih ??
newworldorder
18. 05. 2012 15.31
+21
se pa mora sistem zelo bati ljudi, da opremijo z ščitniki in čeladami svoj kontrolni sistem. drugač pa welcome to the police state draga eu! drugač to samo pamaga, da vse več ljudi spregleda in vidi v kakšni realnosti živimo. Lep dan!
Principat
18. 05. 2012 15.44
+6
točno , ter da tudi v sloveniji vsakega tretjega klofneš in mu poveš , dovolj , konec je tvoje zaščite in parazitskega življenja -- gospodičom , dikicam se moreš dobesedno umaknit tako so postali zvišani še z vožnjo dkazujejo svojo arogantnost pa se sprehodite z odprtimi očmi v JU vse rodbinske zaposlitve od babice in sedaj že vnukinje
Masai_Mara
18. 05. 2012 14.50
+25
Bruselj naj najprej svojim desettisočim uradnikom zniža astronomsko visoke plače za 50%, potem naj se pa oglaša in daje ostalim državam napotke in direktive glede varčevanja
yarrick
18. 05. 2012 22.06
+4
To bo ja...da bi SEBI zmanjšali dohodke? SEBI, KI SO VIŠJE RANGIRANI, BOLJ POMEMBNI kot mi plebejci, NEPOGREŠLJIVI?? pa zaradi mene če TAKOJ UKINEJO EU parlament, večje škode ne more biti kot so jo storili do sedaj v teh 19 letih....
Jure Herer
18. 05. 2012 14.38
-2
youtube: Atlantida - velika skrivnost Iluminatov 1/2 Verzij o resničnem nastanku sveta, predvsem pa civilizacije, ki ji pripadamo ta trenutek je nešteto. Ta, ki vam jo predstavljam, je samo ena med mnogimi. Ne trdim da je bilo tako. Je pa razlaga zelo prijetna, pa še malce bolj jasen vpogled dobi človek v določeno terminologijo. Hvala avtorju, ker se je potrudil in nam malo odstrl tančice.
grdavs
18. 05. 2012 15.57
+2
Sem pogledal oba dela in ves kaj, Jure, jest tega ne "kupim". Je toliko protislovij napisano, plus pluvanje v lastno teorijo.
Swashta
18. 05. 2012 14.26
-16
Teli protestniki so delomrzneži ali pa kravalturisti, ki se selijo z ene demonstracije na drugo. Proti čemu pravzaprav demonstrirajo pri tem sploh ni bistveno - glavno da je žurka. Velika večina jih živi na račun staršev ali pa raznih socialnih podpor. Protestirajo proti varčevanju, da bi pa poprijeli za kakšno delo, jim pa očitno ne pade na pamet. Tisti, ki pa so jih varčevalni ukrepi dejansko prizadeli, pa nimajo ne časa ne denarja za tovrstni turizem. Prisiljeni so iskati možnosti za preživetje sebe in svojih družin in resno dvomim, da imajo občutek, da se ti kravalturisti na teh demonstracijah in shodih borijo v njihovem imenu za lažje preživetje ogroženih družin.
davboj
18. 05. 2012 14.30
+19
Vidim, da si eden izmed vladnih aktivistov in nevreden vsakega komentarja.
Swashta
18. 05. 2012 15.22
-3
Torej živiš v prepričanju, da so iz Slovenije šli v FRANKFURT, da bi nesebično zastopali tvoje (ali čigave že?) interese? Si pa resnično naiven!
esq1
18. 05. 2012 21.55
+0
ti se bojiš za svoje LAGODNO življenje in prav je tako!!!!
yarrick
18. 05. 2012 22.09
+2
@swashta Sigurno NISo zastopli interese političnih elit, katere ti očitno precej ceniš. pa da te še malo pobezam; sam sem bil na precej protestih, pa že kar nekajčasa skrbim sam zase, plačo imam pa pod minimalcem.zatorej utihni in NE BLUZI stvari, ki jih ne poznaš in ne razumeš ! Upam, da pride dan, ko boš ti in tebi podobni ugldali resnico; le da takrat ne jokajte ko bo hudo !
Jure Herer
18. 05. 2012 14.20
+14
PROTI VARČEVALNIM UKREPOM!!!!!!
devlon
18. 05. 2012 14.05
-3
vsi bi nasprotovali varčevalnim ukrepom, in trošili toliko ali več še naprej. nekaj v logiki zaškripa
yarrick
18. 05. 2012 22.12
+3
@devlon Države, ki so sprejele NAJHUJŠE varčevalne ukrepe se utapljajo v VEČJIH dolgih, čeprav so Zmanjšali svoje izdatke.KAKO JE TO MOGOČE?! Ko neha zapravljati državni aparat, se ustavi tudi pri potrošnikih.Zmanjša se prodaja, zmanjša se davek od prodanih izdelkov, zmanjša se davek, ki ga država potrebuje za delovanje, vpeljejo se še HUJŠUI varčwevalni ukrepi,. In cikel se ponavlja toliko časa, dokler država ne bankrotira.zatorej, povej mi, ČEMU bi morali tako varčevati, ko pa varčevanje ne pomaga sploh?
Vik Klas
18. 05. 2012 22.47
+2
shadowsun..kje ti vidiš varčevanje?zamisli si da je Država eno podjetje in ker slabo posluje, ji pač zmanjka denarja in enostavno ni denarja za plače.To ni varčevanje,ne moreš varčevati z tistim česar nimaš.Varčevati bi morali dokler so še imeli z čim.
yarrick
18. 05. 2012 23.42
Glej, deanrja NI zmanjkalo, deanr se drži na nekaterih "offshore" računih, namesto da bi krožil. Sploh pa verjemi, da se pr nas še da varčevati(vsaj tako misli politika, jaz temu odločno nasprotujem), in trenutna politična klika bo to dokazala v naslednjih 3 letih in pol...Če ne bo prej letala dol z oblasti.
Thor-1st
19. 05. 2012 07.12
Očitno eni ne razumejo, da lahko potrošiš samo toliko kot ustvariš. Seveda če ša dobiš denar od drugega, nepovratno seveda, potem ga pa lahko biksaš.
indal
18. 05. 2012 13.45
+27
Bruselj vsekakor...bruselj pa dobiva info od iluminatov, bildbergov,opus dei itd.