Tujina

'Ne bomo kupili niti paštete'

Ljubljana/Zagreb, 18. 12. 2008 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.S./D.Š. /STA
Komentarji
747

Na Hrvaškem so zgroženi, da Slovenija skuša blokirati pogajanja Hrvaške za vstop v EU. Med hrvaškimi uporabniki elektronske pošte pa kroži sporočilo, ki poziva k bojkotu slovenskih izdelkov.

O slovenski blokadi hrvaških pogajanj so se razpisali tudi hrvaški mediji. Večernji list piše, da je Hrvaška v sporu s Slovenijo pred svetom utrdila podobo konstruktivnega igralca, premier Borut Pahor pa se je pokazal kot 'bad guy'. ''Čeprav hrvaška uradna politika ne želi povedati, da gre za slovensko izsiljevanje, pa hrvaški potrošniki, ki se odpovedujejo slovenskim izdelkom, na zadeve gledajo drugače. Z izsiljevanjem Hrvaške se Slovenija izpostavlja finančni škodi in slabemu ozračju v soseščini, medtem ko sploh ne rešuje vprašanja meje," še piše in opozarja, da Slovenija zdaj ravna enako, kot je v nekdanji SFRJ. Vedno namreč za svoje interese izkorišča geopolitičen položaj države, piše kolumnist Tomašević, ki trdi, da hočejo biti Slovenci vedno nekaj posebnega in si prizadevajo za privilegiran položaj.

Vjesnik poudarja, da je Slovenija zmanjšala prostor za kompromisno rešitev, Novi list pa ocenjuje, da Ljubljani ni do dobrososedskih odnosov.
Vjesnik poudarja, da je Slovenija zmanjšala prostor za kompromisno rešitev, Novi list pa ocenjuje, da Ljubljani ni do dobrososedskih odnosov. FOTO: POP TV

Jutarnji list primerja Hrvaško, Makedonijo in Slovenijo glede izpolnjevanja zahtev mednarodne skupnosti. "Slovenija je izpolnila zahteve in vstopila v EU, Makedonija pa ni in je ostala zunaj Nata." Medtem ko Vjesnik poudarja, da je Slovenija zmanjšala prostor za kompromisno rešitev, pa Novi list ocenjuje, da Ljubljani ni do dobrososedskih odnosov, pravice, prava in demokracije. "Ni Slovenija čez noč namesto zajčjega dobila pogumno srce. Nedvomno so odmerek adrenalina Ljubljani vbrizgali tudi tisti, ki nimajo interesa, da bi Hrvaška kdaj koli stopila v EU, ali iz določenih razlogov sabotirajo Sarkozyja in francosko pobudo," izpostavlja Novi list.

Odziv svetovnih medijev

Nekateri so poudarili, da bodo še naprej kupovali slovenske izdelke, če bodo ti cenejši in kakovostnejši od drugih, in da jih "politične igre, ki jih pripravljajo politiki obeh države zaradi lastnih točk, ne zanimajo".

O zamrznitvi hrvaških pogajanj z EU so se razpisali tudi svetovni mediji. Ameriški Bloomberg poroča, da je Slovenija prižgala rdečo luč Hrvaški zaradi mejnih vprašanj, ki segajo še v čas Titove Jugoslavije. Slovenija, edina država nekdanje Jugoslavije, ki je članica EU, naj bi Hrvaško obtožila nepravične razdelitve meje v piranskem zalivu, ki preprečujejo slovenskim barkam neposredno pot v mednarodne vode.

Nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) pa piše: "Majhna Slovenija je tik pred tem, da bo pri širitvi EU na Hrvaško odigrala podobno vlogo kot majhna Irska pri blokadi Lizbonske pogodbe." FAZ še poroča, da bo slovenska vlada v petek blokirala načrtovano nadaljevanje pristopnih pogajanj, če Hrvaška iz pogajalskega materiala ne bo umaknila dokumentov, ki bi lahko po slovenskih stališčih prejudicirali prihodnjo odločitev o poteku meje med državama.

Z grožnjo blokade želi Slovenija na pogajalskih pogajanjih od Hrvaške očitno izsiliti politične koncesije in tako kompenzirati šibkost svojega pravnega mnenja v prihodnji pravni razsodbi, meni časnik in ob tem navaja besede vodje poslanske skupine opozicijske ljudske stranke (SLS) Jakoba Presečnika: "Če zamudimo to priložnost in bo Hrvaška nadaljevala s pogajanji, takšne priložnosti ne bomo imeli več." Opozicija glede tega vprašanja odločno podpira vlado. Nobena od strank si ne želi prislužiti očitka izdaje "nacionalnega interesa", zaključuje FAZ.

Poziv k bojkotu izdelkov

Na priljubljeni spletni strani Facebook so oblikovali več skupin, ki pozivajo k bojkotu slovenskih izdelkov.
Na priljubljeni spletni strani Facebook so oblikovali več skupin, ki pozivajo k bojkotu slovenskih izdelkov. FOTO: Dare Čekeliš

Med hrvaškimi uporabniki elektronske pošte kroži sporočilo, ki poziva k bojkotu slovenskih izdelkov. Tudi hrvaški mediji so danes povzemali izjave hrvaških državljanov, ki so povedali, da ne kupujejo slovenskega blaga oziroma da ne bodo več kupovali v Mercatorjevih prodajalnah.

Na spletu se je pojavilo elektronsko sporočilo, v katerem avtor ali več njih poudarjajo, da je čas za spremenjeno obnašanje do slovenske politike in da je treba nameniti pozornost  izvoru blaga, ki naj bi ga kupili. "Slovenija izvaža na Hrvaško devet odstotkov svojega celotnega izvoza, kar pomeni, da je naša država med njihovimi petimi najpomembnejšimi izvoznimi trgi. Če nam bo uspelo vsaj nekoliko zmanjšati slovenski izvoz, lahko prizadenemo slovensko gospodarstvo in Slovenijo v celoti," so zapisali na spletu. Poudarili so, da blaga, ki je bilo narejeno v Sloveniji, ni treba kupovati. Tudi na priljubljeni spletni strani Facebook so oblikovali več skupin, ki pozivajo k bojkotu slovenskih izdelkov. Gre pa za nekaj  več sto uporabnikov interneta.

Nekateri naključni potrošniki v Mercator centru v Zagrebu so po sredini objavi blokade hrvaških pogajanj z EU v kratki anketi za Jutarnji list dejali, da ne bodo "v Mercatorju kupili niti paštete več in da ne bodo odšli na smučanje ali po nakupih v Slovenijo".

Večernji list pa je danes poročal, da se rovinjska družba Adris zanima za nakup delnic Mercatorja. "V hrvaških poslovnih krogih se sliši, da je slovenska politika, kljub sporu glede meje, naklonjena prodaji Mercatorja hrvaškim ali srbskim podjetjem, ker bo vsaj ostal vtis, da ga niso za vedno zgubili", je poročal zagrebški časnik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (747)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Snip84
10. 01. 2009 13.52
kam silite v EU budale? še slabše vam bo šlo kot vam zdaj. jebeš EU, cene gor, vse gor. plače iste oz. manjše...pa pridno delat vse kaj striček EU reče drugače bodo sankcije.
vetlan
26. 12. 2008 01.42
Nič ne bom bojkotiral. Naj najprej naši in njihovi politiki nehajo lagati in krasti ter opravijo svoje delo za katero so plačani namesto, da hujskajo en narod proti drugemu zaradi lastne računice. Samo ovce temu nasedajo.
belokranj?ek
25. 12. 2008 23.22
ne rabjo kupovat sploh nč slovenskega itak,bojo njihove trgovke-trgovke na cesti in ne naše,jaz včasih rada kupujem hr stvari,kraš,jamnica,jobela al kaj je....ceneje ko naši izdelki npr.....od lj.mlekarn
Rockshow
24. 12. 2008 11.54
ljudje preveč naši nasedate politikom, pa preveč njihovi. ti politiki pa tak gledajo vsi samo za svojo rit. Pri nas doma pa tudi radi kupimo vodo jana pa jamnico :)
Iwch
23. 12. 2008 17.31
Gorenje, Alpina, Elan, Lisca,... kdo bo blokiro te znamke vi Hrvati?? hahah kar dejte sej bo vam falio stvari ne nam
Vesela deklica
23. 12. 2008 17.19
kakšen bojkot neki: dnarja nimate. Vi in vaše kunce :))) Hrvaških izdelkov pa nikol ne kupujem ker so zanič.
gameboy
23. 12. 2008 10.19
Jaz imam že rezervirano na slovenski obali in to že pred poletjem... Ne bojte se tujine, pred in posezona sta blazno poceni če malo poiščeš. Jadran se lahko skrije!
milan777@mail386.com
22. 12. 2008 19.51
Ma je.o te ,pašteto pa ja mi kupujemo njihovo Gavriloviča imam je 5 kosov v hladilniku.
OKNAJ
22. 12. 2008 19.04
Zakaj pa še mi ne bojkotiramo hrvaške izdelke . Saj po anketi sodeč smo za rdečo luč samo kaj ko boste letni dupust prebili na hrvaški obali večinoma od vas ki ste glasovali jast ostanem na naši strani meje .kaj pa vi
anunaki
22. 12. 2008 01.29
No, dragi bralci, moj prispevek zopet ni bil objavljen. Vse kaže, da je Hrvat administrator. Kaj, resnica tako boli???
justinijan
21. 12. 2008 17.34
mladjo,ste bili takrat tudi tako energični, ko so slovencem odvzemali v rovinju in drugod in drugim cela počitniška naselja?razumem sicer, da so takrat begunce , ko je še divjala vojna, nekam morala dati, vendar pa so takrat koga vprašali ali lahko tom storijo?
korl1967
21. 12. 2008 17.09
hrvati ne morjo brez nas mi smo pa brez njih prišli v EU....Kdo je torej boljši????????????????
kiki__
21. 12. 2008 13.56
suhga kruga niso vredn
dr.psiho
21. 12. 2008 11.02
To je vse vredu,naj grozijo naši sosedje! MI PA NISMO TAKI! mi smo bolji in zgodovina to govori¨! Popustili nebomo ,pogoji so napisani in pika! če hočejo tisto kar rabijo morajo potrkati na naša vrata i vsekakor bojo dobili...kar želijo!
sladoledcebula
21. 12. 2008 09.44
Matej962 - si na Slovenski strani, zato pisi po slovensko. Zakaj bi mi doma rabili prevajalca? Slovenci smo letos ustvarili 5,7% vseh nocitev v \"Ustaslandiji\", kar pomeni, da so odivsni od nas. Pa niti en menu ni preveden na SLO jezik. Govedarji. HEHE slovenci smo po št turistov 3 na hr nekaj čez milijon hrvati imajo pov 60 miljonov nočitev slovenci smo ustvarili nekaj od 10 do 15 procentov ne 5.7 proc. nočitev
NoExit
21. 12. 2008 09.26
To je še en dokaz več,da so hrvati najbolj primitiven narod na svetu! Če bi imeli tekmovanje v tem,kateri narod je najbolj primitiven,bi bili hrvati v tem pa zagotovo svetovni prvaki, zagotovo!
bogdan2253149@yahoo.com
21. 12. 2008 02.15
ej gjuro Mislim da neb jaz ponavlal kar je ze killi argumentiral.Jaz sem samo dopolnil njegove argumente, Pa zgodovina je tud tu. Sam preberi si. Nimam jaz nic proti ljudem , sam k isto rinejo z vlado , Vlada jim pokrade vse , oni pa slepo vrjamejo , kot Slovenci so tud Hrvati bedaki.
gjuro007
21. 12. 2008 01.54
Re: bogdan saj zato se te pa niti nič ne vpraša...ko boš malo manj plitek in bolj argumentiran pa boš mogoče lahko pristavil svoj glas.. P.S. vzemi to kot konstruktivno kritiko, ne žalitev. Lep pozdrav!
bogdan2253149@yahoo.com
21. 12. 2008 01.25
kakor sem reku tam na drugi strani , Jaz Hrvatov neb not spustu , ker bodo naredli sranje v prihodnosti Evrope,To planirajo vrjetno od leta 88 zrusit Yu , pokras kar se da in legalizirat 2010 v Evropi .In na konec koncev bo tega orjaka Golijata (slovenski) David spravil pod ruso.
hefaist
21. 12. 2008 00.48
LJUDJE! POZOR! Dokažimo, da smo boljši, kot nas prikazujejo novinarji. Na Facebooku se pridružite skupini I \"Slovenia Croatia = Best friends (fuck the politicians)\" (vtipkajte v search). A ne bi bilo super, če bi na 24ur poročali o tej skupini, namesto o sovražnih? Ljudstvo nad politiki in nad mediji! Ljubezen nad sovraštvom! Dobro nad slabim!