Tujina

Ne bodo v vladi, ker nočejo pomagati Portugalski

Helsinki, 12. 05. 2011 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Finska evropskeptična stranka se je umaknila iz koalicijskih pogajanj, ker noče biiti del vlade, ki bo potrdila evropsko pomoč Portugalski in drugim obubožanim članicam Evropske unije. Tako bo največja stranka v opoziciji.

Stranka Pravi Finci je na volitvah pretekli mesec zasedla tretje mesto.
Stranka Pravi Finci je na volitvah pretekli mesec zasedla tretje mesto. FOTO: Reuters

Danes je finska stranka Pravi Finci, znana po svoji evroskeptični drži, napovedala svoj umik iz koalicijskih pogajanj. Kot so pojasnili, ne morejo biti del finske vlade, ki bo potrdila evropsko pomoč Portugalski in drugim obubožanim članicam Evropske unije.

Stranka, ki se je na volitvah 17. aprila izredno dobro odrezala, je še napovedala, da bodo postali "največja opozicijska stranka". Iz koalicijskih pogajanj se je umaknila dan po tem, ko sta dve največji finski stranki, konservativna Stranka nacionalne koalicije in socialdemokratska Sredinska stranka, dosegli dogovor, da bo Finska sodelovala pri paketu pomoči za Portugalsko. Finančni ministri EU naj bi pomoč Portugalski dokončno sprejeli prihodnji teden.

Finski parlament naj bi sicer v petek brez težav podprl pomoč Portugalski, saj so podporo načrtu napovedali tako Sredinska stranka dosedanje premierke Mari Kiviniemi kot Zeleni.

Kiviniemijevo naj bi konec maja na premierskem položaju nasledil dosedanji finančni minister Jyrki Katainen. Njegova konservativna stranka je na aprilskih volitvah tesno zmagala pred socialdemokrati. Kot napoveduje nemška tiskovna agencija dpa, naj bi Katainen h koalicijskim pogovorom zdaj povabil dve manjši stranki.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Northwest
13. 05. 2011 11.22
Tovaris Stanovnik bi lahko ustanovil stranko pravi partizani,ta bi sigurno stela najvec clanov.Po moje se se danes rojevajo.
simevlado
13. 05. 2011 00.16
Bravo Finci! tako se govori.
DarhVader
12. 05. 2011 14.06
nič se bat, saj bo pahor kril razliko z mojim in vašim denarjem za nagrado pa bomo dobili reforme.
Slovenc07
12. 05. 2011 13.53
Sej bo pahor vse plačal
AlternativeFacts
12. 05. 2011 13.06
"Stranka Pravi Finci.." - Pravi finci my ass.Poleg vodke rusom, so še rünkolo švicarjem stegnili.Saj se spomnete kako jim stric ušesa navije?? :D
antonino
12. 05. 2011 12.35
kdaj bomo pa mi dobili kako stranko pravi slovenci, ki bo vedela, kaj je potrebno delat, ne pa r*t lizat in se klanjat drugim, domač narod pa uničit - podn