Tujina

Ne begunca, ampak terorista? V avstrijskem centru aretirali 16- in 18-letna domnevna džihadista

Gradec, 23. 12. 2015 19.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V begunskem taborišču na območju Lipnice blizu meje s Slovenijo je prejšnji četrtek avstrijska policija aretirala dva mlada sirska brata zaradi suma, da pripadata skrajni teroristični skupini, je sporočilo tožilstvo v Gradcu.

Begunci na slovensko-avstrijski meji. Brata sta v Avstrijo prišla po balkanski migrantski poti.
Begunci na slovensko-avstrijski meji. Brata sta v Avstrijo prišla po balkanski migrantski poti. FOTO: Reuters

Po namigu nemških oblasti je avstrijska policija prejšnji četrtek pridržala moška, stara 16 in 18 let, ki sta zdaj v preiskovalnem priporu v Gradcu.

Mlajšemu bratu očitajo, da pripada skrajni Islamski državi, starejši brat pa naj bi se boril za džihadistično milico Ahrar al Šam, so sporočili iz tožilstva. Brata naj bi se v nemirni Siriji borila drug proti drugemu. Grozijo jima obtožbe zaradi izvajanja terorističnih dejanj, kot sta poskus umora in mučenje, so razkrili graški tožilci in dodali, da so tretjega brata aretirali v Nemčiji.

Brata sta se izdajala za sirska begunca, aretaciji pa bosta verjetno v Avstriji še bolj razgreli razpravo, kako obvladovati aktualno migrantsko krizo. Številni migranti, ki prihajajo v Evropo po t. i. balkanski migrantski poti so mladi moški, kar je skrajno desne in konservativne politike spodbudilo k opozorilom, da migrantski val predstavlja varnostno grožnjo.

Šele pred tednom dni je avstrijsko tožilstvo razkrilo, da so v Salzburgu aretirali dva domnevna člana Islamske države, ki naj bi se s ponarejenimi sirskimi potnimi listi v Evropo pritihotapila skupaj z nekaterimi od skrajnežev, ki so sredi novembra izvedli krvave teroristične napade v Parizu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3