Tujina

Pakistan zahteva od ZDA, da zapustijo letalsko bazo

Jakagund, 26. 11. 2011 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
52

Pakistan je v odgovor na helikopterski napad Natovih sil v Afganistanu na obmejno območje Pakistana, v katerem je umrlo 24 pakistanskih vojakov, od ZDA zahteval, da v 15 dneh zapustijo letalsko bazo Šamsi.

Vojaška kontrolna točka se je nahajala 2,5 kilometra od afganistanske meje, Natovi helikopterji pa so vojake napadli okoli 2. ure po lokalnem času. Pakistanske sile sodelujejo v napadih na talibanske sile v obmejnem območju. Kakih 5.000 militantnih skrajnežev se upira pritisku varnostnih sil že dlje časa.
Vojaška kontrolna točka se je nahajala 2,5 kilometra od afganistanske meje, Natovi helikopterji pa so vojake napadli okoli 2. ure po lokalnem času. Pakistanske sile sodelujejo v napadih na talibanske sile v obmejnem območju. Kakih 5.000 militantnih skrajnežev se upira pritisku varnostnih sil že dlje časa. FOTO: Reuters
Območje Pakistana, ki meji na Afganistan, naj bi po mnenju ZDA bilo zatočišče talibanov in ostalih skrajnežev, ki od tod načrtujejo napade na ameriške vojaške enote, vključno s tistimi, ki sodelujejo v okviru Isafa.

V napadu helikopterjev v regiji Momand so Natove sile uničile kontrolno točko na pakistansko-afganistanski meji in ubile 24 pakistanskih vojakov. 14 je bilo ranjenih. Med smrtnimi žrtvami naj bi bila tudi dva častnika pakistanske vojske. Kot poročajo pakistanske vojaške oblasti, so helikopterji vojaško kontrolno točko napadli brez pravega razloga, saj pakistanska stran za akcijo ni dala nikakršnega povoda.

Predstavnik za odnose z javnostmi Natovih sil, ki delujejo v Afganistanu (Isaf), je potrdil, da so bile uporabljene zračne sile kot podpora vojaškim enotam v bližini meje s Pakistanom. "V razpletu taktične situacije so vojaki potrebovali zračno podporo. Zračne sile so tudi prišle na kraj in zelo verjetno je, da se je takrat zgodil incident, v katerem so umrli pakistanski vojaki," je povedal predstavnik za stike z javnostmi pri Isaf general Carsten Jacobson. "Zavedamo se, da so umrli Pakistanci, ne vemo točno, koliko je žrtev, ne vemo še, kako obsežen je incident," je še dodal.

Na dogodek se je odzval tudi poveljnik Isaf, ameriški general John Allen, ki je napovedal temeljito preiskavo napada in izrazil sožalje družinam umrlih. Hkrati je Isaf danes zatrdil, da ostaja "zavezan izboljšanju varnostnih odnosov" s Pakistanom, vključno s koordinacijo operacij na obmejnem območju "v skupnem boju proti terorizmu".

Pakistanski premier Jusuf Raza Gilani je ostro obsodil napad. S pakistanskega zunanjega ministrstva so tudi sporočili, da je premier že izdal navodila, naj ministrstvo "najostreje" reagira pri Natu in ZDA. "Kateri koli napad vojske je napad na Pakistan. Ne bomo samo protestirali, ampak bomo z določenimi akcijami pokazali, da pakistanska vlada tega ne bo tolerirala," je zagrozil pakistanski minister za informiranje Firdus Ašik Avan.

Medtem je Pakistan zaprl dva mejna prehoda na meji z Afganistanom. Nato prek pakistanskega ozemlja s tovornjaki delno oskrbuje Natove sile v Afganistanu. Anonimni vir iz pakistanske carinske uprave je povedal, da so dobili ustni ukaz, naj ustavijo vse tovornjake, ki Natu v Afganistan dostavljajo potrebščine.

Lansko leto sta v napadu ameriškega helikopterja na tem območju umrla dva pakistanska vojaka, zaradi česar je Pakistan za nekaj časa zaprl obmejne dobavne poti za Natove enote v Afganistanu.
Lansko leto sta v napadu ameriškega helikopterja na tem območju umrla dva pakistanska vojaka, zaradi česar je Pakistan za nekaj časa zaprl obmejne dobavne poti za Natove enote v Afganistanu. FOTO: Reuters

V mestu Jamrud v bližini mesta Pešavar so ustavili tovornjake in tankerje. Po poročanju pakistanskih oblasti je bila nadaljnja pot onemogočena 40 tankerjem in dostavnim tovornjakom, transport naj bi onemogočili zaradi varnostnih razlogov.

Pakistan je v odgovor na helikopterski napad od ZDA tudi zahteval, da morajo v 15 dneh zapustiti letalsko bazo Šamsi. Letalsko bazo, ki leži v odročni puščavi na jugozahodu Pakistana, je ameriška obveščevalna agencija Cia uporabljala kot središče za svoje brezpilotne napade. Pakistan je v preteklosti od ZDA že zahteval, da do junija zapusti to letalsko bazo.

V napadih na talibanske vojaške cilje v obmejnem pasu že več mesecev sodelujejo tudi ameriške sile. Lansko leto sta v napadu ameriškega helikopterja na tem območju umrla dva pakistanska vojaka, zaradi česar je Pakistan za nekaj časa zaprl obmejne dobavne poti za Natove enote v Afganistanu.

Že oktobra je poveljnik pakistanske vojske Ašfak Kajani ameriško stran pozval, naj v obmejnem pasu v severnem Vaziristanu ne izvaja enostranskih vojaških akcij ter naj se raje osredotoči na cilje v Afganistanu, namesto da v napade na militantne skupine vpleta pakistansko stran. Kljub temu je uradni Washington večkrat ponovil, da mora Islamabad začeti reševati vprašanja vojaških milic na obmejnem pasu, saj Pakistan po njihovem mnenju za rešitev ne stori dovolj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tinetone
26. 11. 2011 23.08
+2
maričani bodo pljunli par milijončkov...50-100 pa bodo ostali...
bnam 2707
26. 11. 2011 22.55
+5
Kaj imajo tam sploh za iskat? Slovenija meče denar skozi okno za članstvo v NATO združbi prinašalcev bajonetne demokracije,ki jim ni do drugega kot do koristi in eksplootacije nacionalnega bogastva tretjih držav. Res nam to ne more biti v ponos.Slovenija naj objavi koliko nas mesečno stane taka druščina.
redinmir
26. 11. 2011 21.55
+0
Položaj v zvezi z Pakistanom, je čuden in zapleten. Del vodstva podpira ZDA, del Kitajsko, še več pa se jih boji zameriti islamistom. Na pol legalen način Pakistan že dolgo okrbuje in celo vojaško podpira Talibane. Tokrat stavim, da je šlo obstreljevanje iz Pakistanske postojanke in odgovor NATA - uničenje postojanke. Zaradi čudnih razmer v Pakistanu to uradno ne bomo izvedeli, vendar pa je NATO imel očitno hudo tehtne razloge, saj se jasno zavedajo svoje vitalne odvisnosti od oskrbovalnih poti čez Pakistan.
yarrick
26. 11. 2011 23.50
+2
@redinmir ČE so američani prestopili meje države pakistan jih ima le ta pravico sklatiti dol ob neupoštevanju predhodnih opozoril.
upornik_007
26. 11. 2011 21.46
+3
tako se dela pakistan edino pravilno!
HLAPCI.HLAPCI
26. 11. 2011 19.35
+2
The_Infamous 26.11.2011 16:12:02 probajte pokazat mal razuma, v vojni se take stvari pač dogajajo. Pakistan NI v vojni z nobeno članico zveze NATO.
HellWolf
26. 11. 2011 17.30
+16
NATO vojska pobije ''po nesreči'' 28 tujih državljanov... pomota za katero je pač nekdo kkriv ampak nima nobene teže. Druga država pobije 28 državljanov ZDA al njenih najbližjih lakajev... takojšnja vojna napoved. To je pa NATO... veliki delajo z manjšimi karkoli hočejo na kakršenkoli način. Pa nihče ne odgovarja za storjeno. Fašizem pod krinko demokracije.
orahovcan
26. 11. 2011 20.06
+0
anaheim812
26. 11. 2011 16.12
-12
ojoj... NATO nenamerno ubije 28 pakistanskih vojakov, pa ste vsi na nogah - Al Asadov režim v Siriji je NAMERNO pobil že več kot 3000 ljudi, pa noben ne pisne... še več, eni ga celo podpirate. pa to je komedija, sej vem da spadamo pod Zahod, ampak vseeno probajte pokazat mal razuma, v vojni se take stvari pač dogajajo.
yarrick
26. 11. 2011 17.22
+11
"nenamerno"? A se ti zavedaš da so prestopili MEJE tuje države? srečo imajo da pakistan ni streljal nazaj na njih !!! Ko NATO ubije xxx vojakov, ki SPLOH NISO GROŽNJA je vse ok, ko pa kdorkoli strelja nazaj na NATO je pa ogenj v strehi.Pa kar se tiče al asada: NAJ se sami zmenijo, kaj se ima NATO vtikati v notranje zadeve SUVERENE DRŽAVE?!
tinetone
26. 11. 2011 23.12
+0
če bi sirija imela nafto bi se nato že odkrito vmešaval v "reševanje"
anaheim812
28. 11. 2011 10.23
+1
Grim_reaper so prestopili meje, ampak so v vojni s sosednjo državo, in se je pač zgodil incident... ti misliš, da so dobili z vodstva ukaz "sestrelite tisto bazo, polno pakistanskih vojakov"? NE, bilo je nenamerno, kot sem rekel, v vojni se take stvari hitro zgodijo, ampak eni tega ne boste nikoli razumeli. glede Sirije pa nisem ciljal na vmešavanje zveze NATO, ampak na vaše poglede na situacijo, komentarji pač govorijo svoje.
yarrick
26. 11. 2011 15.12
+4
kje so pa posti od zjutraj?
mes
26. 11. 2011 14.45
+8
So pa natančni zanima me koliko nedolžnih so pobili v svojih akcijah v Libiji in drugot po svetu.
LJUBLJANA.
26. 11. 2011 13.07
+6
Hohohoho 28 vojakov, kaksen bo sedaj razlog hohoho
Simon Ter?on
26. 11. 2011 12.05
+1
a ma si se zbudu MF
tekavcminka56
26. 11. 2011 11.38
+16
čimprej ven iz nata!!!!!!!!!
Feels_good_man
26. 11. 2011 11.34
+29
Za vsako malenkost imamo referendum, za izstop iz NATA pa ne
Jermen
26. 11. 2011 11.54
+16
jaz sem bil proti ze prd vstopom.slovenija pa nato ni logike
Raztezje
26. 11. 2011 13.14
+4
Ne le, da ne izstopamo iz Nato, temveč tja še pošiljamo vse več strokovnjakov, finance in razvoj pač. Narod tega ne razume, ker to običajno niso predvolilne teme, pogovarjati se je treba o prihodnosti, o rezultatih, ki nam jih je prinesla ta politika, razen če še kdo misli, da bančništvo in gospodarstvo s tem nima veze.
yarrick
26. 11. 2011 20.29
+3
To so stvari ki jih obče ljudstvo premalo pozna.nekaj zaradi nezainteresiranosti, nekaj pa zaradi tega ker oblast tega noče.Ker ko se začne govoriti o bančništvu ter financah obstaja možnost da bodo redki ki vedo kaj se dogaja in jim NI VSEENO za državo, razkrili realno stanje.Stanje ki b odneslo stolčke takratni vladujoči politiki. Slovenija ima še pa še možnosti da prosperira na svetovnem trgu, a manjka interesa do pravega načina, politične elite pa se tudi ne strinjajo da bi šel denar v DRŽAVNI proračun in ne v Njihove žepe...
yarrick
26. 11. 2011 21.00
To so stvari ki jih obče ljudstvo premalo pozna.nekaj zaradi nezainteresiranosti, nekaj pa zaradi tega ker oblast tega noče.Ker ko se začne govoriti o bančništvu ter financah obstaja možnost da bodo redki ki vedo kaj se dogaja in jim NI VSEENO za državo, razkrili realno stanje.Stanje ki b odneslo stolčke takratni vladujoči politiki. Slovenija ima še pa še možnosti da prosperira na svetovnem trgu, a manjka interesa do pravega načina, politične elite pa se tudi ne strinjajo da bi šel denar v DRŽAVNI proračun in ne v Njihove žepe...
MOSSAD003
26. 11. 2011 11.30
-8
Ni je čez Tomahawk....ejga Ruši da se kar kadi...pa to
?akija
26. 11. 2011 11.29
+16
Sramota kaj se dela..pa do kdaj bojo amerikanci misli da so najmocnejsa sila in da lahko delajo kar hocejo po mili volji?????? do kdaj????slovenia mora cimprej iz NATA...
Bartolomeus
26. 11. 2011 20.29
-2
Kar Amerikanci mislijo je neizpodbitno dejstvo... in prav zato lahko delajo kar hočejo po mili volji. In upam, da bo za vedno tako.
Sputnik
26. 11. 2011 11.22
+6
admin zakaj piše da je 19 komentarjev če jih je manj? med njimi manjkata 2 moja :)
CRNALUKNJA
26. 11. 2011 11.19
+7
Iste slike kr naprej objavljate že leto dni!!! Saj slike malo zamenjajte!!
haaaahahahaha
26. 11. 2011 10.56
+11
odbogaposlan
26. 11. 2011 10.33
+18
ZMOTIL SO SE, tako kot že 1000 ¨krat!
ultras1
26. 11. 2011 10.19
+13
napaka slovenije da je kadarkoli vstopila v nato.