Tujina

Natove ladje prišle prepozno

Mogadiš, 28. 11. 2008 20.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Somalijski pirati so zasegli tanker s kemičnimi sredstvi. Natove ladje, ki naj bi območje varovale pred pirati, so prišle prepozno.

Somalijski pirati v Adenskem zalivu so danes zasegli tanker s kemičnimi sredstvi. Na dogajanje so se sicer odzvale ladje zveze Nato, ki naj bi ladje na tem območju varovale pred pirati, vendar so bile prepozne. Uspele so rešiti le tri varnostnike zaseženega tankerja, ki so med akcijo piratov poskakali v morje.

(simbolična slika)
(simbolična slika) FOTO: Reuters

Tako francoska kot nemška ladja, ki na tem območju plujeta v okviru Natove protipiratske koalicije, sta po sporočilu o napadu na tanker odpluli na kraj dogodka. Kot je ob tem pojasnil tiskovni predstavnik francoske vojske Cristophe Prazuck, sta ladji za plovbo do tankerja porabili približno 15 minut, kar pa je bilo preveč, saj so pirati že prevzeli nadzor nad ladjo ter 25 Indijcev in dva državljana Bangladeša zajeli kot talce.

Med akcijo piratov sta s tankerja v morje skočila britanska varnostnika in njun irski kolega, ki pa so jih Natove ladje uspele rešiti in so že na varnem. Danes zajeti tanker je sicer že 97. ladja v tem letu, ki so jo pirati zajeli ob somalijski obali. Tanker je plul pod liberijsko zastavo, šlo pa naj bi za singapursko ladjo, so medtem sporočili iz malezijskega pomorskega obveščevalnega centra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
30. 11. 2008 07.37
a NATO nima nekih letalonosik, komandosov ...ect . Totalno razsulo ali pa sosprega
pijanec22
29. 11. 2008 21.00
Kdaj pa so še Evropejci kje bili uspešni? Reveži se tako bojijo posredovati ali koga ustreliti, da je kar žalostno.
zogby
29. 11. 2008 19.22
slosap 29.11.2008, 11:24 @zogby: tudi v Afriki gliser košta kar nekaj denarja...A so našparal pa potem kupil gliser? ja sam pirati uporabljajo gumenjake,kateri pa res ne stanejo veliko(še posebej če se jih kupi na Kitajskem)dnarja majo pa dost. Pod DRUGO:sem jaz odgovarjal drugim kako ni fajn imeti orožja na ladjah(sploh tankerjih)ker je nepredvidljivo! Pod TRETJE:sem pa govoril ko je ladja že ugrabljena je veliko težje rešiti posadko ladjo ne da bi ogrozili posadke. drgač pa en k je reku da bi bilo treba met exocete;ja exocet ni namenjen za napade na gumenjake ampak na ladje.gumenjake in razna majhna plovila odstrani le težko-kalibrski mitraljez ala 0.50cal=12,7mm pa tut uporaba sofisticiranega orožja stane ,tko da bi se morale ladijske kompanije združt pa mornaricam plačevati za obrambo ladij ali za napad na pirate.
zogby
29. 11. 2008 19.14
padalec 29.11.2008, 07:29 zogby bi pa kar vse pobil. Nebi vse pobil! Samo kaj se pa naredi s piratom,a se ga da u zapor(stane nastanitev,hrana),tega ne bodo delali,poleg tega bi ti pustil takorekoč kancerogeno tvorbo na svojem telesu ali bi jo odstranil?
celec12
29. 11. 2008 17.07
ti biofrutek ne bluzi , na nobeni ladji trgovske mornarice ni dovljeno orožje , branijo se lahko samo z vodnimi topovi . učasih je lahko imeu samo kapetan eno pištolo pa še to pod ključom zdej pa nimajo NIČ!!!
Biofrutek
29. 11. 2008 11.59
Slosap ne bluzi. Na vsaki ladji JE orožje. Sicer osebno. Nekaj 9mm in pa ponavadi poceni 7.62-kalašnikov. Sicer pa...če pustijo posadko na miru in čakajo samo denar kdo bi reskiral svoje življenje za tovor?
slosap@yahoo.de
29. 11. 2008 11.24
@zogby: tudi v Afriki gliser košta kar nekaj denarja...A so našparal pa potem kupil gliser? DRUGO: a pirati pa ladjo zavzamejo z sulicami? Na nobeni ladji, pa četudi prevaža banane, ni dovoljeno orožje. Vodni topovi bi bili čisto zadosti. TRETJE: Ko se vojaška ladja postavi pred drugo, oziroma izpali tri salve pred ladjo, se vsak userje... Kolateralna škoda bi bila minimalna...Govorim o tem, da kar spustijo ladjo, da gre po svoje...
Mars
29. 11. 2008 08.54
NATO so pa prišli, kaj. Če bo pa nato koga napadel, bodo pa to zihr kaki revni ribiči. Nato banda sucks!
brez_faksa
29. 11. 2008 08.23
ena koordinirana akcija zbriše pirate. Vedo kdo so, kje imajo hiše in kaj počnejo. Če bi imela vsaka trgovska ladja varnostno službo z parimi raketami (ala stare Exocet) bi vsak tak čolniček zbrisali. Samo volja in pa interes morata biti, če pa je interes kje drugje, potem ... Čudno, da nobene ruske ladje niso napadli. Po moje so si ogledali kakšen film o oborožitvi na ruskih ladjah pa še kakšnega o skupini Alfa in njihovih pogajalskih metodah. Za višnjo pa kakšnega o Putinu in kako možak popizdi, ko se mu stopi na rep. Somačćki se gredo pač dogovorno ekonomijo!
chemtrail
29. 11. 2008 08.01
padalec29.11.2008, 07:29 Se strinjam...
MILEVOLLIDISCO
29. 11. 2008 07.29
zogby bi pa kar vse pobil. V ozadju je pa najbrž čist nekaj druzga.Nato ladje so najbrž zelo dobro obveščene kako so ti \"PIRATI\" organizirani in oboroženi.Pa še najbrž imajo iskušnje AMERIŠKIH MARINCEV PRED LETI V MOGADISHU. Nato pri taki obveščevalni tehniki ki jo ima, ne ujame niti enega PIRATA, je res malo čudno.Bog ve gdo še z raven ima korist od tega.Spmnim se BOSNE v času ko je bila vojna.Vsi so zaslužil, najbolj pa mednarodni vojaki. Tukaj se vrti velik denar .Enostavno si ne morem predstavljat da par naivnežev lahko zapleni \"SUPER TANKER\". ladjo 150, ali več metrov dolgo.Tu nekaj smrdi.
User300173
29. 11. 2008 06.46
Oborožiti tankerje? To je dvorezno. V drugi svetovni vojni so Angleži oborožili svoje trgovske ladje, kar se je delno tudi obneslo. Danes je pa malo drugače. Ti gusarji oziroma teroristi(saj denar od odkupnin gre za podpiranje terorizma po svetu) so v večini skrajneži. Če jim ne uspe zavzeti ladje, jo kot svarilo lahko tudi potopijo, zato je oborožitev ladij dvomljiva.
chemtrail
29. 11. 2008 06.39
Mogoče so bili pa kemičn odpadki. Potem pa ni čudno, jim paše da smeti sunejo..
priest
29. 11. 2008 06.34
Piratom je trba nastaviti past -limance,z več navidezno tovornimi ladjami,ki bi imele ustaljeno časovno plovbo,kot je po razporedu v lukah.Zgoraj na krovu pa specialno vojsko,z vso oborožitvijo.Tudi kopenski poseg,bi bil nujen.
User300173
29. 11. 2008 06.33
Podpira jih Somalijska vlada. Pri vsej tej današnji tehnologiji ne morejo zaslediti logističnih centrov? Lari-fari! Se vračamo v obdobje gusarstva? Očitno. Če poenostavim in to zelo, bi pred Somalijsko obalo, ki je na strani Indijskega oceana dolga cca 1.800 kilometrov , na vsakih 50 kilometrov postavili vojno ladjo, pokrijejo vso obalo. Vsaka ladja bi imela 25 km na vsaki strani vizuelni nadzor in to brez radarjev in vse vrhunske tehnologije. Potrebovali bi 36 ladij. S sateliti odkriti logistične centre in jih čisto po domače zbombardirati. Da je Somalija država je res, da pa ogroža svetovno okolje je tudi res. Da je to moje mnenje skregano z vsemi vojaškimi in obveščevalnimi doktrinami je tudi res. Da jim pred nosom odnesejo tanker je tudi res. Da je njihova zaščita neefikasna je tudi res. Če ne gre drugače se poslužiš starega preverjenega rekla \"udari kot Maxim po diviziji\" pa boš videl kaj se bo izcmizdilo. Slabše ne more.
zogby
29. 11. 2008 01.51
ah.. v google vpišite \"indian navy sinked thai fish boat\"
zogby
29. 11. 2008 01.45
vprašanje pa je, kdo jim daje orožje, gliserje etc in zakaj. Zakaj nato ladje nimajo mandata za napad na tanker, ki je bil že prevzet s strani piratov? Zakaj tankerji ne smejo imeti orožja? PRVO gliserje in orožje si lah kupijo sami,sej majo dnar od ugrabitev(pa tut pehotno orožje in gliserji niso tolk dragi,če dobijo na ladjo po par miljončkov),večina orožja verjetno pride od kitajcev,ki so veseli samo da prodajajo ni važno komu(Somalija,Sudan,...) DRUGO: Nato ladje bi sicer lahko napadle ugrabljene ladje vendar bi bilo verjetno da nebi vsi člani posadke preživeli(kot primer;Indijska mornarica je zanč potopila tajsko ribiško ladjo in NE piratsko,kot so sprva navajali mediji,en ribič je preživel in povedal resnico,da so Indijci mislili da je piratska,vendar so jo pirati nekaj trenutkov pred tem ugrabili), treba bi bilo poseči pred ugrabitvijo,ker potem je prepozno,če pa že steče akcija so pa povsem verjetne žrtve.Potem pa ponavadi sledijo še razne tožbe svojcev,podjetji,itd TRETJE: Na tankerjih verjetno ni pametno imeti orožja ,ker prevažajo velike količine vnetljivih snovi (nafta,plin,kemikalije) pa tudi pristanišča nebi bila voljna sprejeti \"oborožene\" ladje,še posebej ker nimajo pristojnosti za nošnjo orožja -->sledijo razne komplikacije,pregledi ladij,težave z dokumentacijo,... PRAVA REŠITEV bi bila UNIČITI to golazen z kombinirano pomorsko-kopensko operacijo,in uničiti oporišča piratov!
MILEVOLLIDISCO
29. 11. 2008 01.24
Zakaj pa nikjer ne poročajo, koliko somalijcem pokradejo Italijanske , Španske,Holandske ribiške ladje morskih sadežev.Gre se za več kot 100 mil. dolarjev na dan. Vse kar je živega pod vodo pograbijo.Tako se je začelo. Ta podatek je pricurljal pred parimi dnevi ko je mozakar ki se spozna na zgodovino piratstva , povedal .In če je to res , verjamem pa da je , kaj se potem jezijo.Poglejte samo v Jadranu kaj Italijani počnejo. Kaksne ribiske ladje samo imajo. Baje, vse kar je na dnu popraskajo.Briga njih za morski svet.Njih samo KEŠ zanima.
tovarišinajuriš
29. 11. 2008 01.07
Vse je to biznis-američani&co.dražijo nafto,Rusom se pa itak blizu ne upajo.
Mislim da je najbolše če Nato zaposli pirate,ker zgleda da jih je več kot pa normalnih mornarjev.Normalni mornarji pa naj potem skušajo okupirati pirate.Heheheheee