Tujina

Nato vabi nove članice

Reykjavik, 08. 10. 2007 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nato je z novim dokumentom podprl vstop treh novih članic - Hrvaške, Albanije in Makedonije.

Odbor Parlamentarne skupščine zveze Nato za obrambo in varnost je v nedeljo v Reykjaviku sprejel predlog resolucije, ki šefe držav in vlad članic zavezništva poziva, naj prihodnje leto na vrhu v Bukarešti, Hrvaški, Albaniji in Makedoniji izdajo povabila za začetek pogajanj o vstopu v Natu. Člane Parlamentarne skupščine resolucija poziva, naj se v procesu ratifikacije protokolov o pridruževanju novih članic v nacionalnih parlamentih "aktivno angažirajo".

Nato je z novim dokumentom podprl vstop treh novih članic
Nato je z novim dokumentom podprl vstop treh novih članic FOTO: Reuters

Odbor PS Nato je v "Predlogu resolucije o podpori trem jadranskim kandidatkam za članstvo v Natu" šefe držav ali vlad članic zavezništva pozval, "da na svojem naslednjem vrhu aprila 2008 v Bukarešti povabijo na začetek pogovorov o članstvu tiste države kandidatke, za katere bodo ocenili, da so pripravljene na članstvo v zavezništvu, in katerih približevanje bo ocenjeno kot krepitev varnosti in stabilnosti na evro-atlantskem območju".

Potem ko je bil predlog resolucije potrjen na odboru PS Nato, naj bi ga v torek sprejeli še na plenarnem zasedanju PS Nato, ki se ga bo udeležil tudi generalni sekretar zavezništva Jaap de Hoop Scheffer. Letno zasedanje PS Nato tokrat od 5. do 9. oktobra poteka na Islandiji v Reykjaviku. Na njem poleg predstavnikov članic Nata kot pridruženi člani sodelujejo še predstavniki držav članic Partnerstva za mir.

Hrvaška zadovoljna

Predstavnik Hrvaške v Reykjaviku Krešimir Ćosić je že v nedeljo izrazil zadovoljstvo s sprejeto resolucijo in dejal, da je to "dober znak pred naslednjim vrhom Nata", ko naj bi zavezništvo izdalo nova vabila za članstvo. Poudaril je še, da se je vloga PS Nato na Hrvaškem pogosto brez razloga zanemarjala, sedaj pa se je izkazalo, da sprejema tako pomemben dokument.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anzi_mahackala
09. 10. 2007 15.07
kriss714: A res? Da ne bi no..kdaj bi se nato potegnu za Slovenijo? Sj bo ja..vec je sranja v natu kot pa koristi..Srbija je lahko ponosna, da ni tam in da njihovi junaki ne hodijo umirat za tuje umazane interese, ampak umirajo za svoje.
kriss714@amis.net
08. 10. 2007 23.55
He he he. Crno se piše srbiji.
budda
08. 10. 2007 22.40
hotshot69 žalostno, ampak resnično
hot-shot69
08. 10. 2007 19.43
Upam, da slovenija iztopi, če sprejmejo Albanijo. Hrvaška si zasluži, Albanci pa samo čakajo, da pridejo notr, pol pa ode še pol Makedonije in Grčije.
mindfucker
08. 10. 2007 17.33
evo, kdo bo čuval slovensko morje! albanske mornarica in podmornice na ročni pogon!
anzi_mahackala
08. 10. 2007 16.14
Kaj bo albanija v natu delala s tistimi sajtrgami zarustanimi?
mirtic@siol.net
08. 10. 2007 14.48
Pa saj niso resni. Kaj pa iraq in iran, to se pride?
DarthRevan
08. 10. 2007 14.43
Albanija v NATO!? No, saj res, saj res, njihove frače dovolj daleč nesejo...tak da je OK. Drang nach Osten spet al kako?