Tujina

Škof potrdil smrt Gadafijevega sina

Tripoli, 01. 05. 2011 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.S./Reuters/STA/Ni.J.
Komentarji
418

V napadu na polkovnikovo rezidenco, kjer so bili v tistem času Gadafijeva družina in prijatelji, je umrl 29-letni voditeljev sin in trije njegovi vnuki. Britanski premier Cameron tega ni želel komentirati, Rusi so jezni.

Italijanski notranji minister Roberto Maroni je danes dejal, da Rim resno jemlje grožnje o maščevanju libijskega voditelja Gadafija, potem ko se je Italija odločila, da bo sodelovala v Natovih letalskih napadih v Libiji. Gadafi je v soboto namreč zagrozil, da bo "bitko prenesel v Italijo".

Sile zveste voditelju Moamerju Gadafiju so v mestu Vazin, na libijsko-tunizijski meji, napadle upornike. Dopisnik Reutersa, ki je  na tunizijski strani, je povedal, da je slišati strele in eksplozije. Tunizijski mejni organi naj bi zato že zaprli bližnji mejni prehod in z območja evakuirali ljudi.

Granate Gadafijevega topništva naj bi padle tudi na tunizijska tla, je še povedal dopisnik omenjene agencije. Podatkov o žrtvah še ni.

Pristanišče Misrate, ki je edini stik mesta z zunanjim svetom, je danes okoli 18. ure po lokalnem času zadelo več deset raket. Uničen je bil glavni vhod v pristanišče, ki ga nadzirajo uporniki. Ubita sta bila najmanj dva upornika, so povedale priče in zahodni novinarji. Streljanje in silovite eksplozije se nadaljujejo. Uporniki in Gadafijeve sile se borijo tudi za nadzor nad letališčem v Misrati, je povedal upornik.

Združeni narodi pa so iz prestolnice Tripoli zaradi razmer evakuirali svoje osebje, medtem ko v Bengaziju ostajajo.

Natova letala pa naj bi napadla položaje libijskih vladnih sil, ki hočejo zavzeti mesto Zintan, je dejal predstavnik upornikov.

Libijski veleposlanik mora iz Britanije v 24 urah

Velika Britanija in Italija sta danes sile Gadafija obtožili uničevanja diplomatskih predstavništev njunih pa tudi drugih držav v Tripoliju.

Italijansko zunanje ministrstvo je Gadafijeve sile obtožilo vandalizma ter da so poškodovale italijansko veleposlaništvo in tudi diplomatska predstavništva drugih držav v libijski prestolnici. Italija je sicer osebje umaknila že pred tedni, sporočilo pa objavila po poročilih o požaru v prostorih njenega veleposlaništva v Tripoliju.

Rim ni pojasnil, za katera predstavništva gre. Napade nanje je potrdil tudi britanski zunanji minister William Hague. Ob tem je sporočil, da so libijske sile uničile rezidenco njihovega veleposlanika in drugega osebja veleposlaništva v Tripoliju, ki so sicer prazna že tedne. Zato so iz Velike Britanije izgnali libijskega veleposlanika, ki mora državo zapustiti v 24 urah.

Hague je poudaril, da Gadafi s tem znova ne spoštuje svojih mednarodnih obveznosti, ob tem pa zagotovil, da ti napadi "ne bodo oslabili njihove odločenosti, da bodo branili civiliste v Libiji".

V Natovem napadu umrl najmlajši Gadafijev sin

V Natovih zračnih napadih na libijsko prestolnico Tripoli je po besedah vladnega predstavnika umrl sin polkovnika Gadafija. Tudi Gadafi je bil v času napada v veliki stanovanjski stavbi, vendar ni bil ranjen. Po poročanju, naj bi v napadu umrl njegov sin Saif al Arab in trije voditeljevi vnuki.

Najvišji predstavnik Rimskokatoliške cerkve v Tripoliju škof Giovanni Martinelli je za italijansko televizijo danes potrdil, da je bil ubit Saif al Arab. "Potrjujem, da je bil ubit Gadafijev sin," je dejal škof, ko je z drugimi cerkvenimi dostojanstveniki stal pred tremi trupli, prekritimi z zastavami. Pri tem je Nato, ZN in mednarodno skupnost pozval, naj prenehajo z bombardiranjem Libije. Škof, ki živi v Tripoliju že 30 let, je dodal, da je Gadafi doslej ščitil katolike in kristjane v Libiji ter da mu je treba pomagati, da najde obliko dialoga.

V napadu je umrl Gadafijev sin.
V napadu je umrl Gadafijev sin. FOTO: Reuters

Nato je že potrdil napad, ni pa ne zanikal ne potrdil poročila o mrtvih. Predstavnik Nata je dejal, da so napadli ''znano voditeljevo poveljniško in nadzorniško stavbo v soseščini Bab al Azizije''. ''V naravi so vse Natove tarče vojaške ... Ne ciljamo civilistov,'' je povedal generalpodpolkovnik Charles Bouchard in dodal, da je seznanjen s smrtjo Gadafijevih sorodnikov, vendar tega ni želel komentirati. ''Obžalujemo vse smrti, še posebej nedolžnih civilistov, ki so žrtve konfliktov,'' je dejal.

Novinarji, ki so si ogledali prizorišče napada, so povedali, da je stavba močno poškodovana in da je na kraju dogodka še vedno ena neeksplodirana bomba.

Musa Ibrahim pravi, da je napad kršitev mednarodnega prava.
Musa Ibrahim pravi, da je napad kršitev mednarodnega prava. FOTO: Reuters

Saif al Arab, ki je imel nižji čin od brata Saifa al Islama, je študiral v Nemčiji in se je v Libijo vrnil šele pred kratkim. Libijski vladni govorec Ibrahim Musa je povedal, da so poslopje, v katerem je umrl, napadli ''z vsemi močmi''. ''Napad je zahteval smrt 29-letnega Saifa al Araba Moamerja Gadafija in treh voditeljevih vnukov,'' je povedal. ''Voditelj in njegova žena sta bila v hiši s svojimi sorodniki in prijatelji. Gadafi je v dobrem stanju – ni bil poškodovan, prav tako ne njegova žena,'' je povedal in dodal, da je šlo za direkten napad na voditelja države.

Ibrahim je še povedal, da je bil sobotni napad kršitev mednarodnega prava. ''Svet prosimo, naj pogleda ta dogodek zelo pozorno, saj imamo zdaj zakon džungle. Kako je to pomoč pri varovanju civilistov? Saif al Arab je bil civilist, študent ... Igral in pogovarjal se je s svojim očetom in mamo, nečaki in nečakinjami in drugimi obiskovalci, ko so ga napadli in ubili, ne da bi storil kakšen zločin,'' je dejal.

Cameron ne komentira

Britanski premier David Cameron danes ni želel komentirati trditev, da so v Natovem napadu umrli Gadafijev sin in vnuki. Pojasnil je, da nepotrjenih informacij ne bo komentiral. Dejal je le, da tarče Natovih napadov niso določeni posamezniki. "Politika napadov Nata je v skladu z resolucijo ZN 1973, ki govori o preprečevanju civilnih žrtev napadov Gadafijevega vojaškega stroja, kar jasno pomeni, da so tarče tanki, topovi, raketometalci, hkrati pa tudi poveljstva," je povedal.

Rusi kritični do napada

Natov napad je kritiziral tudi ruski premier Vladimir Putin, saj je po njegovem mnenju prekoračil meje resolucije VS ZN, ki jo je sprejel za zaščito civilistov.

Ruski poslanec Konstantin Kosačev pa se je na novico o žrtvah v Gadafijevi družini odzval zelo ostro. "To je jasna potrditev, da protilibijska koalicija silo uporablja neselektivno," je menil in dodal, da vse več dejstev potrjuje, da je namen "protilibijske koalicije" fizično uničenje Gadafija. Pri tem ga tudi preseneča "popoln molk ameriških, francoskih in drugih zahodnih voditeljev".

Na ruskem zunanjem ministrstvu so zavezništvo pozvali k takojšnji prekinitvi ognja, ter poudarili, da so v Moskvi ob poročilih o civilnih žrtvah v Libiji vse bolj zaskrbljeni.

Uporniki so v mestu Bengazi praznovali smrt 29-letnega Gadafijevega sina.
Uporniki so v mestu Bengazi praznovali smrt 29-letnega Gadafijevega sina. FOTO: Reuters

V utrdbi libijskih upornikov, mestu Bengazi na vzhodu države so ponoči najprej glasno praznovali smrt 29-letnega Gadafijevega sina Saifa al Araba in treh vnukov, kasneje pa se je po mestu začel širiti dvom, ali ne gre pri tem morda le za propagando režima v Tripoliju. Številni prebivalci Bengazija novicam ne verjamejo, saj – kot dodajajo – je bilo vse, kar je Gadafi izrekel v zadnjih tednih, laž.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (418)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matej Andjeli?
03. 05. 2011 16.17
Ofca1A, glede na tvoj "modri" komentar ("Če pa tok podpirate njegov režim,...se lahko pa sam vam nasmejem! Druzga ne!! Men je Gadafi en navaden parazit, ki ga treba odstranit z lepa al pa z zgrda! Plus mel je 1000 možnosti da gre iz položaja pa ni,.....Nebi blo vojne če bi on lepo zapustu prestol! V bistvo je gadafi sam zakuhal tole vojno,...zdej pa še neki nateguje lool ane,....djte no djte,...."): Če bi Gadafi odšel, bi Libijo pokradl, po dolgem in širokem vse kar je tam. Tega on ni želel. Sam je imel dovolj da bi vsi njegovi odlično živeli še 5 generacij. Očitno je želel da dobro živi tudi njegov narod, drugače bi že zdavnaj šel z oblasti.
superdonleon
02. 05. 2011 11.09
In tako so Talibani dobili novega financministra, ki bo jih podpiral. če je tole vse res potem Gadafi ne bo pazil komu bo plačeval za napade ampak bo pomembno samo koliko bo mrtvih.
Dzingiskank
02. 05. 2011 10.28
Ma zakaj se nikol ne zgodi taka svinjarija na ameriški celini. Lepo jim je spremljat vojno prek TVja.
Boris Blagotinšek
02. 05. 2011 08.49
Katoliški škof (beri: škof italjanske manjšine) se boji zgodovinskega spomina Kirenajčanov, ki so na uporniški strani. Med prvo svetovno vojno in v dvajsetih letih so tam Italjani uprizorili pravo etnično čiščenje, ko so deportirali in preko puščave v logorje nagnali več kot polovico prebivalstva (čez 100 tisoč). Številka umrlih in umorjenih ni majhna).
Madyy
02. 05. 2011 07.58
In kje so zdej tisti usrani Borci za človekove pravice tistih stotine ogabnih orrganizacij za ogabno nakladanje, tistih na tisoče varuhov trave in asvalta.... Morda so na Ketni..??? čakajo da jih bo kdo spustil , da bodo lajali na Kitajsko, Cubo..imn Korejo.. To je Evropa in Ameroka, Njihova demokracja in boj za Nafto..pardon Človekove pravice..???
Gaylona
02. 05. 2011 07.51
no vsaj američanov ni blo bliz..prvič v zgodovini...
Tonček Balonček
02. 05. 2011 07.08
ian00
02. 05. 2011 05.52
hmmmm,to je umor in pika.
SnowmanR
02. 05. 2011 03.38
Kaj imajo Američani od Srbije? Nič - od Srbije nimajo nič, ker so Američani še vedno največji sovražnik št.1 v Srbiji! Postavil si napačno vprašanje prijatelj, moral bi postaviti vprašanje "Spet me zanima kaj so na silo zavzeli Američani v Evropi" in bi dobil preprost odgovor, ki je odgovor KOSOVO! Od Srbije Američani niso dobili nič, so pa na silo in z napadi, ki ji je podpirala tudi Slovenija in ostalih 26 Evropskih držav, na silo začelli preganjati Srbe, Rome in Turke iz KOSOVA, ki je kot avtonomna pokrajna spadala pod Svetovno priznano Zvezno republiko Jugoslavijo! No pa smo prišli do odgovora kaj so dobili? Odgovor je KOSOVO! Pokrajna ki je tako rodovitna in tako polna naravnih in zemeljskih bogatstev da je Američani ne mislijo zapustiti še naslednjih 50 let, dokler iz vseh rudnikov ne poberejo dovolj Zlata, Srebra, Premoga, Svinca, itd... Poleg tega, pa lahko to pokrajno pridno izkoriščajo za prevoz in zalogo Drog iz Bližnjega vzhoda, vse do Srednje in Zahodne Evrope! Zato na taka NEINTELEGENTNA in OTROČJA vprašanja izredno rad odgovorim!
crnkamn
02. 05. 2011 03.27
poglejte mal podatke online pa boste sami videl da v afriki najvec nafte nacrpajo kitajci, rusi pa prodajo najvec orozja, vi pa kle neki nakladate od americanov. poglejte slike in video, pa povejte ce so proizvodi ki jih uporablja libijska vojska ameriske izdelave?
SnowmanR
02. 05. 2011 02.53
NATO - New American Teroristic Organization NATO je največja teroristična organizacija na svetu, kjer z silo in neusmiljenimi napadi ubija tako voditelje kot ljudstvo določenih anti-kapitalističnih držav (Libija, Srbija, Palestina, Irak, Afganistan,itd...). In to vse zaradi Ameriškega interesa, da bi si lahko Američani prilastili (tuja) naravna in zemeljska bogatstva, zato ker so Američani najbolj požrešen narod na Svetu!
JurijGrmMlajsi
02. 05. 2011 02.25
lustracija Podpora morileskemu NATU, ki je do včeraj istega Gadadija imel za prijatelja pa te ne moti?
SuperBATman.3
02. 05. 2011 01.35
zamenal ste 3 -krat naslov 2-krat video .. v prvem videu ste kazal rasuto hiso in NATO-ve bombe .. V drugem videu pa kazete upornike ki se veselijo smrti gaddafijevega sina in trdijo da je to vse izmisljeno ! puj 24 ur vas sigurno Amerika placuje !
Trakulja77777
02. 05. 2011 00.10
yeyo.white01.05.2011, 23:58-1 tako je! NATO naj zbombandira celotno lidije, pospravi vse trenutne voditelje. obenem pa pobere vso nafto. Tebi preostane, da vzameš vrv greš do drevesa in narediš svoje.
Odpri.oci
02. 05. 2011 00.06
Na hitro povedano, zakaj NATO napada Libijo, zakaj so napadli Irak, zakaj prihaja do "revolucij" po NAFTNIH državah....... : YouTube : Will Hunting had it right 14 years ago . Priporočam ogled... zelo poučno .... in resnično !!!!!
yeyo.white
01. 05. 2011 23.58
tako je! NATO naj zbombandira celotno lidije, pospravi vse trenutne voditelje. obenem pa pobere vso nafto.
crnkamn
01. 05. 2011 23.58
ko umirajo sinovi, hcere pod diktaturo gadafijevega rezima ze 40 let se noben rus in ostali privrzenci tiranov ne zmeni niti za ped, ko pa umre en izmed elite (ki je imel v zivljenju vsega dost od ferarijev itd.) jih pa zagovarjate. zdej pa hitr dvolicnezi v libijo brant njegovega starejsega sina, ker on bo naslednji - upam samo da bo dobil se vecjo bombo na glavo, ce ga ze ne bo dobil noz ali strik pravice!
acofranc
01. 05. 2011 23.47
Zakaj nihče ne napiše starosti gadafijevih vnukov?
Odpri.oci
01. 05. 2011 23.33
Včeraj (sobota) je NATO ciljal TV postajo, kjer je Gadafi v živo nagovoril Libijce! Izredno natančni NATO izstrelki so (normalno) zgrešili in zadeli ŠOLO ZA OTROKE Z DAWN-OVIM SINDROMIM in poškodovali bližnjo SIROTIŠNICO. Na srečo otrok ni bilo v šoli (weekend).... . Izjava generalpodpolkovnika Charles-a Bouchard-a : ''V naravi so vse Natove tarče vojaške ... Ne ciljamo civilistov,'' torej pove točno to, kar sem napisal že spodaj..... Če zadanejo šolo.... nič hudega.... mediji (Reuters) in NATO hitro "razglasita" šolo za VOJAŠKI OBJEKT..... in.... udri naprej !!!!! . PS : na tem amerofilskem poptv-ju novic o NATO zločinih seveda ne boste zasledili..... bi ameriški lastniki TAKOJ zamenjali urednika in novinarja !!!! Samocenzura "novinarjev" tako deluje za ZLOČINCE !!!!
rackun
01. 05. 2011 23.24
Sram me je,da je Slovenija del NATA