Tujina

Haaško sodišče že v stiku z Gadafijevim sinom

Tripoli/Haag/Bruselj, 28. 10. 2011 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Haaško tožilstvo je potrdilo, da so v stiku s sinom strmoglavljenega diktatorja Gadafija Saifom al Islamom. Saif je po besedah haaškega sodišča nedolžen, dokler ga za krivega ne spozna sodišče, kdaj in kje pa bo izročitev opravljena, pa za zdaj še ni znano.

Mednarodno kazensko sodišče je potrdilo, da so v stiku s sinom Gadafija Saifom al Islamom. Saif je trenutno na begu pred silami nove prehodne vlade, ki so zakrivile tudi uboj njegovega očeta na obrobju Sirte. Kot poročajo varnostni viri, obstaja verjetnost, da je Saif prebegnil prek južne libijske meje v Nigerijo.

Libija v obdobju miru
Libija v obdobju miru FOTO: Reuters

"Prek posrednikov smo prišli v stik s Saifom. Postavili smo mu jasna zagotovila, da, v kolikor se bo predal mednarodnemu kazenskemu sodišču, ima pravico do sodnega zaslišanja, dokler pa mu ne dokažemo krivde, velja za nedolžnega. O krivdi bodo odločali sodniki,“ je v izjavi za javnost poudaril tožilec Luis Moreno Ocampo.

"Po neuradnih poteh smo izvedeli, da ponuja skupina plačancev Saifu prebeg v neznano afriško državo, kar ni v skladu s pravnimi določili haaškega sodišča. Preučujemo tudi možnost, kako bi lahko prestregli sleherno letalo v zračnem prostoru in obdolženega aretirali,“ dodaja Moreno Ocampo.

Zatočišče pa bi Saif lahko dobil na jugu države, kjer so mu dobrodošlico in pomoč pri skrivanju obljubila tuareška plemena v Nigeriji. Kljub grožnji ICC so številna ubežniku, v imenu dobrih odnosov še iz časov Gadafijevega vladanja, pripravljena pomagati. Kje se Saif trenutno nahaja, ostaja zaenkrat še neznanka, a libijski in tuji obveščevalni viri namigujejo, da se Saif trenutno skriva v goratem obmejnem svetu med Nigerom in Malijem.

ICC je za 39-letnega Saifa al Islama junija izdal zaporni nalog zaradi zločinov proti človečnosti. Sodišče je zaporni nalog izdalo tudi za nekdanjega vodjo libijskih obveščevalnih služb Abdulaha al Senusija. Po nekaterih informacijah sta po smrti Moamerja Gadafija oba pobegnila v Niger, Senusi pa je od tam pobegnil v Mali. Po navedbah AP naj bi bil v Mali namenjen tudi Saif al Islam.

Konec posredovanja v Libiji uradno potrdile tudi Natove članice

Države članice zveze Nato so v Bruslju tudi uradno potrdile, da bo operacija Združeni zaščitnik v Libiji končana 31. oktobra. Dotlej bo Nato še naprej spremljal varnostne razmere v Libiji in bo v primeru, da bodo civilisti ogroženi, spet posredoval, je zatrdil generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen.

Nato je tudi uradno potrdil zaključek vojaškega posredovanja v Libiji, Rasmussen pa še ne ve, v kakšni obliki bo Nato sodeloval v Libiji po tem, ko je začasna vlada razglasila mir v državi.
Nato je tudi uradno potrdil zaključek vojaškega posredovanja v Libiji, Rasmussen pa še ne ve, v kakšni obliki bo Nato sodeloval v Libiji po tem, ko je začasna vlada razglasila mir v državi. FOTO: Reuters

Nato je odločitev sprejel, potem ko je Varnostni svet ZN v četrtek sprejel resolucijo, ki določa, da se mandat za mednarodno posredovanje v Libiji zaključi v ponedeljek ob 23.59 po libijskem času.

Natova operacije se je začela 31. marca, njen namen pa je bilo izvajanje območja prepovedi letenja nad Libijo in zaščita civilistov pred napadi Gadafijevih sil. Zavezniška letala so v tem obdobju opravila več kot 26.000 poletov in napadla skoraj 6000 ciljev. Po prvotnih načrtih bi se morala operacija končati konec septembra, a jo je zavezništvo 21. septembra podaljšalo za dodatnih 90 dni oziroma do konca leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 "Naša vojaška naloga je zaključena,“ je ob tem poudaril generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen. Odločitev o prekinitvi akcij je padla navkljub prošnji prehodne vlade, ki je Varnostni svet pozvala k preložitvi odločanja o tem, dokler se Nacionalni prehodni svet ne odloči, ali potrebuje Libija Natovo pomoč pri varovanju državnih mej. Nato se še ni odločil, kako se bo odzval na pozive libijskih oblasti.

Rasmussen je že v četrtek povedal, da ne pričakuje, da bo imel Nato pomembnejšo vlogo v Libiji po koncu vojne, obstaja pa verjetnost, da bo sodeloval pri prehodu v demokracijo s pomočjo pri vzpostavitvi varnostnega sektorja v državi.

V Libijo se vrača diplomatsko življenje

Po razglasitvi deklaracije o osvoboditvi Libije se v Tripoli vračajo tudi diplomatski zastopniki držav. Uradni Peking je v Tripoli že poslal svojega ambasadorja in podal tako tudi uradno priznanje za vstop v novo fazo libijske zgodovine.

Kitajska je največja porabnica nafte na svetu, kar 3 odstotki lanskoletnega uvoza nafte pa so na Kitajsko prispeli iz Libije.
Kitajska je največja porabnica nafte na svetu, kar 3 odstotki lanskoletnega uvoza nafte pa so na Kitajsko prispeli iz Libije. FOTO: Reuters

"Kitajsko ljudstvo in Libija medsebojno prijateljujemo že po tradiciji,“ je ob tem poudarilo kitajsko zunanje ministrstvo. Kitajska je ob tem izrazila pripravljenost po diplomatskih in političnih poteh po najboljših močeh pomagati novi vladi, s tem pa delovati v korist obeh ljudstev, dodajajo v pisni izjavi za javnost.

Med pomembnejšimi dejavniki za vrnitev je tudi dejstvo, da si bo tako lahko Kitajska lažje zagotovila boljši in ugodnejši položaj pri restavraciji gospodarstva v državi kot tudi pri pogajanjih za delitev energetskega sektorja. Kitajska je tudi največja porabnica nafte, kar trije odstotki lanskoletnega uvoza surove nafte pa so bili opravljeni iz Libije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

boby1
29. 10. 2011 01.41
Življenje v Libiji med Gadafijem: - brezobrestni krediti -brezplačno šolanje in zdravstvo ter elektrika -vsi mladoporočenci dobijo 50.000$ za stanovanje -po zaključku šolanja ima Libijec v primeru nezaposlenosti pravico do dohodka v višini povprečne plače ...to vse od denarja od prodaje nafte. zdaj ko je prišel čas "demokratije" "svobode" pa bo ta denar šel v tuje žepe bo pa vse plačljivo za Libijce. Še bojo oni jokal in prosil za Gadafija !! Too late ... Imeli so raj, čaka jih pekel. Žalostno je edino to, da za to niso krivi sami, saj je Gadafija podpirala ogromna večina Libijcev, a so z medijsko blokado, cenzuriranimi poročili, plačanci, ki so zanetili začetek upora zgolj v enem mestu, uspeli odstraniti voditelja, ki je užival podporo velike večine državljanov. Lagali so celo, da je napadal t.i. upornike ali bolj pravilno ameriške plačance z aviacijo, kar so demantirali Rusi, ki so rekli, da lahko brez težav to trditev Američanov in ostalih podrepnikov demantirajo s pomočjo satelistkih posnetkov. Vse je bilo zrežirano, najvišjo ceno pa bodo plačali Libijci ... Tako tista velika večina, ki je podpirala Gadafija, kot tudi velik del tistih, ki se je pustil zapeljati. Na koncu bodo namreč iz sklede za prašiče žrli le izbranci (najvišji vrh nove vlade, ZDA, Francija, Anglija, morda še Italija)... Navadni vojački t.i. uporniki pa bodo kmalu dojeli, da so naredili veliko zlo in veliko napako. Pokonci jih bo morda držalo le Šeriatsko pravo, ki bo nekatere nekoč neskrajne Libijce spremenilo v bojevnike islama. Ženske, ki so imele v Libiji zares enakopraven položaj, se bodo od tega lahko za vekomaj (ali pa zeeeeelllloooooooo dooooooooooolllgooo) poslovile ... Bojim pa se, da bo Libija postala izredno nemirna država, kjer se bo počasi pričelo tudi klanje med 2000 plemeni, ki sestavljajo državljane Libije in da bomo kmalu lahko videli posnetke, ki bodo spominjali na Sudan, Darfur, Somalijo, ... Ubogi ljudje v Libiji in ubogi mi, katerim usodo lahko kroji peščica brezsrčnih prašičev, ki se imajo za poklicane ... Gaddafi je bil zame velik človek in mislim, da si niti približno zaslužil takšnega konca (čeprav je sedaj za razliko od Libisjkega naroda vsaj odrešen muk), še manj je prav, da se američani veselijo, ko mu pobijejo nekaj let stare vnuke, ... Ljudje, ki so ga dali linčati, so mu manj kot leto dni pred tem poljubljali roke ...
mannix
29. 10. 2011 00.57
Življenje v Libiji med Gadafijem: - brezobrestni krediti -brezplačno šolanje in zdravstvo ter elektrika -vsi mladoporočenci dobijo 50.000$ za stanovanje -po zaključku šolanja ima Libijec v primeru nezaposlenosti pravico do dohodka v višini povprečne plače ...to vse od denarja od prodaje nafte. zdaj ko je prišel čas "demokratije" "svobode" pa bo ta denar šel v tuje žepe bo pa vse plačljivo za Libijce. Še bojo oni jokal in prosil za Gadafija !!
boby1
28. 10. 2011 22.39
Poglejet si, kako so ZDA, Francija, Anglija in Italija ščitivle civiliste v Bengaziju - tako, da so ubijale nedolžne v Tripoluju, Bani Walidu in Sirti ... Na najbolj obiskanem spletnem video portalu vtipkajte: The Libyan Children are crying! Žalostno do dna duše ... Prej sem napisal daljši tekst in se spraševal, kdo bo kriv za vse, kar so storili in kar Libijcem sledi, a se ne mislim več truditi, saj je bvrisanje tekstov hitro in temeljito ... Tako, kot je bilo temeljito bombardiranje in raketrianje Tripolija, Bani Walida in Sirte ... :-(
boby1
28. 10. 2011 22.30
Morda še malo o tem, kako je NATO ščitil ljudi v Bengaziju (tako, d aje pobijal nedolžne v Tripliju, Bani Walidu in Sirti). Na najbolj obiskani video spletni strani vtipkajte: The Libyan Children are crying! Če niste prebrali, uporabil je toliko orožja, da jim ga je med samo akcijo "zaščite civilistov" zmanjkalo ... Vsi zahodni voditelji bi si zalsužili takšno smrt, kakršno je dočakal Gaddafi ... Koliko gorja so povzročili nedolžnim ljudem ... In kdo bo sedaj odgovarjal, ko so Libijcem nove oblasti vrinile Šeriatsko pravo ... Kdo bo odgovarjal, ker bodo Libijci od sedaj anprej živeli v nemirih, v revščini, zelo verjetno tudi v lakoti in splošnem pomanjkanju ... Kdo bo odgovarjal za nesrečo 6-ih milijonov ljudi?!?!?! Še enklrat - SRAMOTA, da vse to dovolimo in ŽALOSTNO, da lahko zgolj nemočno opazujemo.
boby1
28. 10. 2011 22.22
Na najbolj obiskani spletni strani vtipkajte (oziroma Copy-Paste): Libya & Gaddafi - The Truth you are not supposed to know in si oglejte ne le tekst, ki se izpisuje na videu temveč okolico, avtomobile, hiše, ... Pri tem še upotevajte, da je bila Libija ob prihodu Leta 1950 ena najrevnejših in najmanj razvitih držav na svetu, bila je država nepovezanih in izkoriščevanih plemen ... In potem malo razmislite s svojo glavo ... Gadafi je bil verjetno eden še zadnjih voditeljev, ki je - tudi ali pa predvsem zaradi nafte in ostalih naravnih bgatstev (tudi žlahtne kovine, ... ) - odlično vodil državo, ki je bila verjetno ena redkih, če ne edina, ki ni imela niti 1 USD ali 1 EUR zunanjega dolga ter ogromno količino zlatih rezerv ... In - da nadaljujem misel - ne samo eden redkih, ki je odlčno vodil svojo državo temveč eden redkih, ki je skrbel in poskrbel za blaginjo svojih državlajnov. In da ne govorimo o položaju žensk, o katerih se rado razpiše, kako so zatirane v muslimanskem svetu. V Libiji so bile povsem enakopravne, nekateri so celo očitali, da so imele celo več pravic, kot moški (so bile zelo zaščiteen). Lahko poskušate najti zadnje poročilo Amnetsy Intenrnacional iz januarja 2011 ali pa katerokoli drugo v letu 2010 ... Vsepovsod hvale - dokler ni naenkrat postal osovražen diktator ... In to zgolj zato, ker je zahodu v času vesplošne krize šlo možno v nos, da nekdo lahko vodi državo izven edino zveličavnega tržnega kapitalizma precej bolj uspešno, kot pa sistem, ki ga ZDA in večji del Zahodne Evrope priznava kot edinega pravilnega. In za piko na "i" je želel uvesti Golden African Dinar (enodten zlati afriški denar), ki naj bi imel v celoti kritje v zlatu in bi se vzpostavil kot pomembna svetovna valuta (poleg USD in EUR). Seveda je bilo Amreičanom in Zahodno Evropejcem to težko požreti ... Afrika bi imela denar, ki ima kritje v zlatu, Amerika in Evropa pa ima denar, ki nima kritja niti v granitnih kamni ... Tudi velik del tiste manjšine Libijcev, ki je sodelovala pri strmoglavljenju Gadafija (povsem jasno je, da je bilo to sproženo od zunaj, saj so se nemiri pričeli v Bengaziju, Gadafi pa je še po vstopu podgan v Tripoli imel tam - po priznanju t.i. upornikov - 80 % podporo. Podpora pa je bila v Bani Walidu in Sirti lahko le še višja. Torej je bilo vse skupaj vodeno zgolj iz Bengazija (v Tripoliju je živelo 1/3 prebivalcev Libije). Zares mi je žal, da lahko veliek sile ljiudi tudi proti njihovi volji popelje v nesrečo. In si sploh ne morejo pomagati in jim ne moremo pomagati niti njim. Kar pa mi je še posebej čudno - iz vseh, tudi svetovnih forumov, je moč razbrati, da ljudje zelo dobro vedo, kaj je res in kaj ne ... Novinarji pa - naj bodo to televizijski ali časopisni, tuji ali domači - vseskozi objavljajo samo tekste, ki izgledajo, kot bi bili napisani v Wasingtonu ... SRAMOTA in ŽALOSTNO! Na istem video portalu vtipkajte še: Libyan Woman on Gaddafi in si potem ustvarjajte svojo sliko. Ne nasedajte zgolj pokvarjenim, cenzuriranim zahodnim tekstom.
bobocat
28. 10. 2011 20.43
To je zelo nevarno za natovvce in pokvarjene zahodne politike. Če Saif Gadafi pride na sodišče v Hag, bo razkril vse svinjarije in skrivnosti zahoda. Veliko zahodnim politikom so se tresle hlače v pričakovanju, da ga ulovijo živega in da spregovori. Zdaj ga bodo natovci še bolj zagrizeno iskali,da ga likvidirajo, ker nočejo prič. Vprašanje, če Saif res hoče v Hag, zdaj ko so ga plemena izvoliza za komandanta borbe za svobodo.
kukac
28. 10. 2011 19.36
Ne verjamem, da mu bodo sodili, ker se bodo bali, da bi prišla resnica na dan! ZDA, Francija in Anglija tega zanesljivo ne bodo dovolile, ker se bodo bale, da bi jih inkriminiral. Se zna zgoditi, da ga bo na poti v Haag "ponesreči zadel kakšen metek"! Sicer pa ne vem zakaj bi mu sodili, saj za njega si ZDA niso še izmislili nobenih zločinov, ki bi jih naj storil! Verjetno je stopil v stik s sodiščem, da bi dobli zaščito. Siromah; se očitno ne zaveda, da išče zaščito v hudičevem leglu... bravo
Jaz369
28. 10. 2011 18.11
Zakaj je dvignjena ontožnica proti Saifu, ko je NATO že 4 mesece bombardiral Libijo??? Kadaj je sploh dvignjena proti njegovemu pokojnemu očetu? Tudi jaz mislim, da ga hočejo zvabit pred cez z metkom...
odbogaposlan
28. 10. 2011 17.20
pogovrjajo se prek voki tokija. bla, bla
Elias47
28. 10. 2011 17.02
Ne verjamem, da mu bodo sodili, ker se bodo bali, da bi prišla resnica na dan! ZDA, Francija in Anglija tega zanesljivo ne bodo dovolile, ker se bodo bale, da bi jih inkriminiral. Se zna zgoditi, da ga bo na poti v Haag "ponesreči zadel kakšen metek"! Sicer pa ne vem zakaj bi mu sodili, saj za njega si ZDA niso še izmislili nobenih zločinov, ki bi jih naj storil! Verjetno je stopil v stik s sodiščem, da bi dobli zaščito. Siromah; se očitno ne zaveda, da išče zaščito v hudičevem leglu...
Osvald
28. 10. 2011 16.14
vraz ja vsi se vozijo z kolesom in vsi imajo spredaj dva velika zoba kot vidre....itd
HellWolf
28. 10. 2011 16.08
miru v libiji ne bo dokler bo zahod vtikal parklje tja... zdaj se bo zakuhala vojna med plemeni in lahko mirne duše kupujejo politike in pravice za črpanje nafte.
Tone 12345
28. 10. 2011 16.00
Kitajska je največja porabnica nafte na svetu? Od kod saj se skoraj vsi z kolesom vozjo!!