Tujina

Nato sklenil razširiti misijo v Afganistanu

Nica, 10. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obrambni ministri zveze Nato so sklenili, da bodo razširili mednarodne mirovne misije v Afganistanu (ISAF) še na zahod države.

Neformalno zasedanje obrambnih ministrov zveze Nato (Foto: Reuters)
Neformalno zasedanje obrambnih ministrov zveze Nato (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Obrambni ministri zveze Nato, ki so danes v Nici začeli glavni del dvodnevnega neformalnega zasedanja, so največ pozornosti namenili okrepitvi delovanja zavezništva v Iraku ter mednarodne mirovne operacije, ki jo vodi v Afganistanu. Washington je pri tem pritiskal na evropske zaveznice, naj povečajo svoje prispevke.

Uradni del srečanja se je začel z nagovoroma generalnega sekretarja zveze Nato Jaapa de Hoopa Schefferja in gostiteljice, francoske obrambne ministrice Michelle Alliot-Marie. Neuradno se je srečanje začelo v sredo zvečer s sprejemom pri francoski obrambni ministrici, ki ga je slovenski minister Karl Erjavec po navedbah virov v slovenski delegaciji v Nici izkoristil za neformalne pogovore in izmenjavo stališč z drugimi udeleženci ministrskega srečanja.

Zasedanje obrambnih ministrov je odprl generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer (Foto: Reuters)
Zasedanje obrambnih ministrov je odprl generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Misija se bo razširila tudi na zahod Afganistana

V zahodno afganistansko mesto Herat in še tri zahodne pokrajine naj bi tako odšlo okoli 900 vojakov zveze Nato. Približno 500 vojakov bo novih, 400 pa jih bodo prerazporedili iz drugih območij delovanja zavezništva v Afganistanu, kjer je trenutno sicer nameščenih okoli 8400 vojakov zveze NATO.

Ministri zavezništva so sprejeli odločitev, da bodo svoje sile napotile tudi na zahod Afganistana ob meji z Iranom. To je sicer prvi korak k temu, da bi misijo, ki poteka pod okriljem Nato, razširili na celotno državo. Po načrtih naj bi to dosegli v začetku leta 2006.

Nato je v okviru ISAF doslej deloval le na območju Kabula in na severu države, pogovori o razširitvi misije pa so potekali že dlje časa. Z dejansko izvedbo so že nekaj časa zavlačevale Italija, Španija in Litva, danes pa so tudi te države pristale, da bodo sodelovale pri širitvi misije na zahod Afganistana, ter obljubile povečanje svojih kontingentov.

Pomembna je stabilizacija Iraka

Slovenija bo v Irak poslala pet inštruktorjev
Slovenija bo v Irak poslala pet inštruktorjev FOTO: Reuters

Obrambni ministri so se posvetili tudi vprašanju zagotavljanja stabilizacije v Iraku. De Hoop Scheffer je članice zavezništva pozval k bolj dejavnemu sodelovanju pri zagotavljanju inštruktorjev za iraške častnike. Od predvidenih 300 inštruktorjev v Iraku jih za zdaj v programu deluje 110 iz desetih članic Nato. Po pričakovanjih de Hoopa Schefferja naj bi se to število v prihodnjih tednih dvignilo na najmanj 160. Generalni sekretar je izrazil tudi upanje, da bo na vrhu Nato 22. februarja v Bruslju že lahko poročal, da bo v programu, v okviru katerega naj bi izurili tisoč iraških častnikov letno, sodelovalo vseh 26 članic zavezništva.

Sodelovala bo tudi Slovenija, in sicer bo za urjenje iraških častnikov namenila pet inštruktorjev, ki bodo delovali izven Iraka, najverjetneje v Jordaniji. Slovenija je v Irak že poslala tudi večjo količino orožja in obljubila finančno podporo enotam za urjenje iraških varnostnih sil v tretjih državah.

Minister Erjavec opozoril na slovensko vlogo v Natu

Španski in slovenski obrambni minister Jose Bono Martinez in Karl Erjavec
Španski in slovenski obrambni minister Jose Bono Martinez in Karl Erjavec FOTO: Reuters

Minister Erjavec se je tako že sešel z ameriškim obrambnim sekretarjem Donaldom Rumsfeldom, generalnim sekretarjem zavezništva in francosko kolegico. Slednjo je povabil na obisk v Slovenijo, ministrica pa je vabilo sprejela. Glavna tema pogovorov je bila prihodnost zveze Nato in vloga zavezništva v prihodnje, predvsem v luči mednarodnega terorizma.

Minister Erjavec je opozoril tudi na učinkovitost sil znotraj zavezništva, zlasti na dejstvo, da je Nato vojaško-politična organizacija, zavezana zagotavljanju miru in demokratičnim vrednotam - svobodnemu gospodarstvu, demokraciji in zagotavljanju človekovih pravic. Slovenija bo že v prvi polovici leta aktivno sodelovala v mirovni operaciji Evropske unije v BiH Altea, preučuje pa tudi možnost prilagoditve strukture sodelovanja z večjim poudarkom na obveščevalno-izvidniški dejavnosti.

Erjavec je poudaril vlogo Slovenije in navzočnost častnikov ter podčastnikov na poveljstvu zveze Nato v Sarajevu. Potrdil je tudi sodelovanje slovenskih sil v Afganistanu, kjer bo Slovenija z do 30 vojaki in gasilsko desetino vsaj še šest mesecev sodelovala pri vzpostavljanju in ohranjanju stabilne in varne države.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni