Tujina

FOTO: Nato krepi svojo prisotnost na vzhodu. Rusi napovedujejo še več vojaških vaj. Kaj se dogaja?

Vilnius, 16. 06. 2016 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nato namerava okrepiti svojo vojaško prisotnost na Poljskem, Litvi, Latviji, Estoniji ter Romuniji. Litva je okrepitev prisotnosti Nata na vzhodu zavezništva označila za zgodovinsko odločitev. Rusi odgovarjajo s še več vojaškimi vajami. Putin je naročil pregled pripravljenosti bojnih sil po vsej državi.

Nato namerava na Poljsko ter v Litvo, Latvijo in Estonijo napotiti štiri robustne večnacionalne bataljone. Sile v teh bataljonih naj bi skupno štele od 3000 do 4000 vojakov in naj bi redno rotirale, kar pomeni, da naj ne bi bile redno nameščene na območju omenjenih držav. Med državami, ki naj bi prevzele vodenje bataljonov, se omenjajo ZDA, Velika Britanija in Nemčija.

Litva je pozdravila odločitev obrambnih ministrov zveze Nato, ki so v torek potrdili načrt o napotitvi štirih bataljonov na Poljsko in v baltske države. Litovska predsednica Dalia Grybauskaite je danes poudarila, da ima to odvračalno funkcijo za vsakega, ki bi si morda drznil napasti to regijo.

Predsednica je poudarila, da bo zdaj, ob prisotnosti sil zavezništva v Litvi, morebitna agresija na to baltsko državo takoj pomenila neposreden napad na več članic Nata.

Litovski obrambni minister Juozas Olekas je načrt o napotitvi bataljonov označil za "zgodovinsko odločitev" in "resnično bojno podporo". Po njegovih besedah bodo Natovi ukrepi zaustavili poskuse Rusije, da bi posredovala tudi v baltski regiji.

Litva meji na rusko eksklavo Kaliningrad in jo v luči ukrajinske krize skrbi za svojo varnost. Tudi druge vzhodne članice Nata se zaradi ruske priključitve ukrajinskega polotoka Krim počutijo ogrožene zaradi Rusije.

Več kot pet tisoč vojakov iz sedmih držav članic Nata se bo udeležilo vojaških vaj v Litvi.
Več kot pet tisoč vojakov iz sedmih držav članic Nata se bo udeležilo vojaških vaj v Litvi. FOTO: AP

Povečana vojaška prisotnost tudi na jugovzhodu

Zveza Nato namerava okrepiti svojo navzočnost tudi v jugovzhodni regiji, je v torek dejal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Po njegovih besedah članice Nata soočajo z varnostnimi izzivi brez primere tako z vzhoda kot z juga.

"Naša navzočnost v jugovzhodni regiji bo natančno prilagojena. Okoli večnacionalne brigade v Romuniji bomo vzpostavili kopenski element," je dejal Stoltenberg in dodal, da bo ta enota "organizirala in izvajala aktivnosti Nata v regiji". Šlo naj bi predvsem za izvajanje vojaških vaj in drugih "varnostnih zagotovil" za pomiritev strahov vzhodnoevropskih članic zavezništva pred Rusijo, je pojasnil Stoltenberg.

Romunija je ponudila, da zagotovi sedež brigade, po pričakovanjih pa naj bi brigado tudi vodila. Koliko enot naj bi namestili v Romuniji, Stoltenberg ni želel razkriti.

Nato tudi preučuje, kako bi lahko še dodatno okrepil svojo navzočnost na območju Črnega morja. Okrepili so že navzočnost v zraku in na morju kot tudi vojaške vaje in varnostna zagotovila zaveznicam, je pojasnil.

Rusi se odzivajo s še večjo vojaško aktivnostjo

Namestnik vodje ruskega državnega komiteja za obrambo Andrej Krasov je Natove načrte za napotitev vojaških sil v baltske države in Poljsko kot "neprijazen korak". Rusija se bo odzvala z več vojaškimi vajami, pri katerih bo uporabila najnaprednejšo vojaško opremo. "Ta poteza predstavlja grožnjo Ruski federaciji," je dejal Krasov.

Ruski mediji poročajo, da je ruski predsednik Vladimir Putin ukazal pregled pripravljenosti bojnih sil, komandnih in nadzornih organizacij in orožja po vsej državi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (341)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LockheedMartin
17. 06. 2016 08.31
-6
kar večina tukaj očitno ne ve je, da so na skoraj vseh NATO vajah pri sosedah Rusije prisotni tudi ruski opazovalci... ste kdaj videli Ruse, da bi na vajah imeli ameriške oz. evropske opazovalce? NIKOLI! .tko da res ne vem, kakšno izzivanje je vojaška vaja, na kateri je prisoten tudi "sovražnik"... in spet je med nami očitno veliko vojaških analitikov in samooklicanih poznavalcev, ki s 100% zagotovostvjo trdijo, da Rusija zmaže NATO za malico... razlogi za tako prepričanje pa so vse prej kot analitični, verjetno vam je čaščenje "velikega" Putina zameglilo um. Dejstvo je, da noben ne more predvidet, kaj bi bilo če se ti dve sili udarita, s tem da kar slepo zagovarjaš samo eno stran, pa pokažeš da si navadna ovca, žal.
komunjara 1
16. 06. 2016 21.56
+11
Rusi so spušil do zdaj veliko osvajalskih vojn.... Vendar v celi svoji zgodovini niso izgubili niti ene obrambne..... Ce jim bo nato soldateska vsilila vojno se rusi znajo postavit zelo trdo grobo in brez usmiljenja......
DarkT
16. 06. 2016 21.57
+13
Rusi so znani po tem. Ti jim vržeš kamen oni pa tebi skalo. Prav, da se ne pustijo.
DarkT
16. 06. 2016 21.46
+17
Če je kdo tukaj napadalec so ZDA in hlapci v NATU paktu med njimi pa slovanske države, ki so tudi obrnile hrbet materi Rusiji, ker ubogajo ukaze zahodnega terorista. Slišim razne komentarje, da svetovni mir ogroža rusija(pa kaki). Kdo proti Rusiji širi svojo zavežništvo? Katera država pošilja po vsem morju svoje bojne ladje? Katera država proti kateri pošilja svojo vojsko? Katera država v Evropo svojim zaveznicam podarja svojo vojaško opremo? Rusija je baje napadalec...iskreno povem, da nisem vedel, da si napadalec ti če pride v tvoj dom nepridipravi. Rusija se uri na svojem ozemlju in jo ima pravico branit. Če kdo ogroža svetovni mir so to teroristi...v Evropi so imeli že številne napade ki pa so tudi v NATO paktu. Teroristi morijo otroke, ženske prisiljujejo v spolno suženstvo...pa da omenim so teroristi vedno bolj aktivni po vsem svetu. Kdo ogroža sedaj mir? Teroristi ali Rusija? Razmišljajte z svojo glavo bo pa tko zgodovina pokazala kdo bo krivec 3.SV vojne kot je bila Nemčija za 2.
DonDonDan
16. 06. 2016 21.58
-16
Rusija znova terorizira sosednje države okoli sebe, želi si jih podrediti in ustvariti neko novo "sovjetsko zvezo". Vse države bivše sovjetske zveze se tega otepajo, nobena noče več biti okupirana s strani Rusije ! V EU in v NATU so vse članice prostovoljno in lahko kadarkoli prostovoljno tudi odidejo !!!!
DarkT
17. 06. 2016 08.31
+3
Dobili so samo Idejo, da bi znova ustvarili sovjetsko zvezo, ki pa tudi ne pomeni, da bi okupirala bivše članice. Če nekdo ustvari neko skupino bo vanjo povabil svoje zaveznike. Me prav zanima od katerih zahodnih propagandnih medijev si to prebral da želi Rusija vse to nazaj ali pa razmišljaš nepremišljeno. Če bi Rusija želela tole bi jo videli v drugi luči. Za tebe je Rusija napadalka? Zdaj mi pa povej bi tudi takrat bila če bi Rusija sama po svetu tko množnično iskala zavezdnike proti ZDA, da bi ruske ladje pljule po vsem morju, da bi Rusi poti ZDA pošiljali svojo vojsko pa če prav bi ZDA imele vojsko na svojem ozemlju. Verjetno je Rusija za tebe napadalka iz obeh strani. Imaš zahodnjaški propagandni spranovsidrom.
kolbek460
16. 06. 2016 20.39
+10
Videli bomo in doživeli kako NATO soldat leži brez glave v blatu .
VolkBrenin
16. 06. 2016 21.40
+3
Na žalost je to lahko tudi "naš " soldat. ....in mi smo pravzaprav že "globoko " v vojni - in to ne eni ...pa se tega skoraj nihče ne zaveda ...
kolbek460
16. 06. 2016 21.41
+0
AtaAufbiks
16. 06. 2016 20.35
+7
Rusija zmaže nato za zajtrk, če je treba!
Uporabnik419925
16. 06. 2016 20.36
+10
Ni lih tako lahko kot nekateri mislite. To niso strateške igre!
nevski
16. 06. 2016 20.29
+14
Rusija se je veliko naučila iz druge svetovne vojne, ko Stalin ni resno jemal opozoril na nemško operacijo Barbarosa. To pot je Rusija na ameriško Barbaroso pripravljena in bo branila svoje ozemlje z vsemi silami.
falcon11
16. 06. 2016 20.56
-7
Katero svoje ozemlje. Ali ti veš o katerem ozemlju je govora.
Klimova
16. 06. 2016 20.15
+8
Letos bo Nato uvedel 4 nove bataljone in potrojil denarna sredstva v baltskih državah in na Poljskem. S tem hočejo prisiliti Rusijo, da bi povečala svoj vojaški proračun in jo s tem spraviti na kolena. Nič ne bo iz tega. Američancem zaradi BRICS-a teče v voda v grlo, če pa zmaga Hilari, ki je nastrojena antirusko, bojo pa s strani Rusov tako nagarbani, da nikoli več ne bojo taglavni. Ja, pa še to- Rusi ne potrebujejo bataljonov, ker če američanci ne nehajo provocirat, bojo rusi zradirali Veliko Jabolko samo s pritiskom na gumb. Konec zgodbe.
Uporabnik419925
16. 06. 2016 20.37
-7
Idiotski komentar nekoga, ki nima nikakršnega predznanja o celotni zadevi.
Klimova
16. 06. 2016 20.56
+6
Potem trdiš, da bojo Rusi pustili, da jih zahod spravi na kolena, tako kot za časa (prve) hladne vojne, ki se pravzaprav še ni končala?
Ciymbalta
16. 06. 2016 19.51
+2
Nato se sami sebe bojijo ne pa Rusov Če bi Rusi začeli streljat bi Nato bežal sto na uro
Uporabnik419925
16. 06. 2016 20.37
-3
falcon11
16. 06. 2016 20.59
A si ti tudi preveč partizanske filme gledal
.jest
17. 06. 2016 09.19
+1
Ha, ko je ruski lovec samo poletel nad ameriško letalonosilko in jim izključil elektroniko, so mornarji na letalonosilki že pisali odpovedi.
tralalalala123432
17. 06. 2016 10.28
med drugo svetovno vojsko se je cela evropa spravila na ruse, pa so jih fino po pi*ki dobil.
Kollerik
16. 06. 2016 19.35
+4
Rusija odločno kaže, da so cajti, ko so se vsi zahebavali iz nje, dokončno mimo. Njena nova strategija je odgovor na bebavo evroameriško politiko zadnjih let, saj so nekateri očitno že pozabili, kaj pomeni razjariti medveda.
otocanka
16. 06. 2016 19.04
-1
Vsako leto, prav vsako leto obeležujejo/mo v vseh državah sveta obletnico prve in druge sv. vojne z izrekom: "v spomin in opomin, da se kaj takega ne zgodi nikoli več". Se obeta tretja sv. vojna? Kdo izvoli voditelja države, ki imajo vojaški čin (Putina)? Ima država preveč orožja in ga nima kje porabiti? Je človeka prijelo kaj na možganih, da ni več zmožen razumsko razmišljat? Nihče noče vojne in prelivanja krvi. Če želi svoje ponorele hormone stresati, naj kupi revijo za odrasle in se zapre v sekret. Naj ne ogroža nedolžnih ljudi zaradi mravljincev med nogami. Če potrebuje psihično pomoč, naj se javi na psihiatriji, tam zdravijo take ljudi.
Misija1
16. 06. 2016 19.16
+4
Problem je, da so tisti, ki kujejo taksne nacrte, na varnem in vedo, da bodo varni tudi ostali. Koliko politikov pa je izgubilo zivljenje v 1 sv. vojni, koliko v 2 sv. vojni? Bore malo, napram desetinam milijonov civilistov in vojakom. To je vedno tako, hujskajo in kujejo to samo v vrhu drzav, tisti bodo vedno na varnem, tudi njihove druzine.
dreko123
16. 06. 2016 19.20
+16
a si ti bolna ali si to napisala v sarkazmu? - Če bi Rusijo vodil kdo drug kot Putin ki je redek voditelj s tako mirno krvjo in pametjo v glavi bi mu že zdavnaj počil živec in za ropotal s tem ameriškim izzivanjem dreganjem Rusije, uničevanjem držav na njenem pragu - Ukrajine ter postavljanju vojske na Ruskim mejah! - kršenju vseh sporazumov glede širjenja Nata proti ruskim mejam! - Če bi bila malo starejša vi bi poznala zgodovino... Amerika rabi vojno če ne drugačno pa hladno saj od tega živi če nimajo sovražnika ga morajo ustvariti - Rusija ni nobena grožnja EU - je zelo dober in stabilen partner ter dejansko država ki morda edina hoče skrbeti za mir in red ki ga amerika kuha na bližnjem vzhodu in ukrajini... no dejansko po celem svetu že od 2 sv. vojne naprej! - Kaj misliš da mi kavbojci rekli če bi rusi navlekli vojaško opremo in začeli izvajati vojaške vaje z mehiko na ameriških mejah? - ŠTALA BI BILA! - Rusija bi dejansko morala spet poslati jedrske rakete na kubo kot nazadnje, da so se kavboji končno ohladili in nehali s izzivalno vojnohujskaško politiko po EU skupaj z njihovimi okupiranimi vazalnimi državicami ki si jih lastijo!
Uporabnik419925
16. 06. 2016 20.39
-1
Bravo dreko 123. Premalo ljudi se zaveda kaj se v resnici dogaja. Vsi nasedajo medijem ,ki jim trobijo Američani so dobri fantje, Rusi so hudiči, ki jih je potrebno izbrisati iz tega planeta. Bljah.
jzkzfzmz
17. 06. 2016 09.35
kolbek460
16. 06. 2016 18.45
+12
Svoj čas smo govorili,, smrt fašizmu , sedaj pride slogan ,SMRT ,,NATU IN NATOVEMU SOLDATU ,,,
GreaterIsraelProject
16. 06. 2016 18.22
+11
Očitno se zahodnim zločincem mudi v 3. svetovno vojno in si ne upajo tvegati čakanja na november, ko bodo predsedniške volitve v ZDA. Ali se mogoče bojijo, da ne bo zmagala Clintonova ampak Trump?
Uporabnik419925
16. 06. 2016 20.41
+1
Ne vem zakaj nebi zmagala KILARY Clinton. Dejansko je že Notardamus napovedal, da malo potem, ko bo izvoljena prva ženska predsednica ZDA sledi 3 svetovna vojna, ki bo najbolj prizadela Evropo.
kolbek460
16. 06. 2016 18.21
+7
NATO koalicija volnih naznjaških plenilcev na krilih fašističnih zablod kaže mišice in osle medvedu ki spi ,,
flojdi
16. 06. 2016 17.44
-1
.? . ja ...prePolna skladišča... mar ne
Damjan Hd
16. 06. 2016 17.38
+33
NATo teroristična organizacija neprestano provocira rusijo. Poanta je samo v tem, da bodo američani porinili evropo v vojno z rusijo. Ko bo konec vojne pa bodo ugodno delili kredite evropi, za obnovo ter bodo pomagali obnavljati z ameriškimi korporacijami. Vse to, da se reši dolar in da se zasluži ogrono denarja na račun neumnih vojakov, ki dajejo življenja za biznis tistih 1%, ki vodijo svet!
kolbek460
16. 06. 2016 18.13
+4
Žalostna resnica ,,point ,,+++++++++++++++++++++
ZKL (zdrava kme?ka logika)
16. 06. 2016 18.54
+1
Uporabnik419925
16. 06. 2016 20.41
Uporabnik113189
16. 06. 2016 17.16
+5
V Litvi, Latviji in Estoniji bodo štirje bataljoni, vodeni s strani ZDA, GB in Nemčije..Precej jasna slika komu američani zaupajo kanon futer.
kolbek460
16. 06. 2016 18.26
+4
Vse te naštete države so v drugi svetovni vojni bili sateliti zloćinske 3 rajh ideologije ,ki je klaverno končala 45 , sedaj znova ista situacija ,sami se pehajo v pogubo svojo ,kratek spomin in kratka pamet ,uživajo v sovraštvo in sovraštvo nikoli ni nikogar popeljal v srečo in zadovolstvo in blagostanje ,,,
BUONcaffee
16. 06. 2016 16.54
+4
Ali Rusi množično igrajo igre na XBOXu?
BUONcaffee
16. 06. 2016 16.48
+5
Dokler se Merklova ne pojavi v nemški uniformi ni nič resnega.
Al83
16. 06. 2016 16.46
+26
NATO nima smisla za obstoj že od konca hladne vojne in bi moral razpasti skupaj z Varšavskim paktom. Če se prav spomnim so Amerosi ob padcu Berlinskega zidu obljubili Rusom, da se NATO ne bo širil vzhodno od Berlina, Rusi pa se v zameno niso s tanki zafurali do Nemčije in zatrli upora. Rusija ne bo napadla Baltskih držav. Švedski toplovod@rji se naj raje sekirajo zaradi Islamizacije, kot Ruskega udora v Gothland. Ukrajinski in Gruzijski fašisti, pa nebi smeli nikoli postati zavetniki Zahoda, kakor tudi Turčija. Upamo samo, da ne bo NATO ob svojem večnem iskanju sovražnikov, za opravičevanje svojega obstoja in podpori EU imperjalističnega potiska proti Aziji, zanetil tretje svetovne vojne.
Uporabnik113189
16. 06. 2016 16.49
+11
Drži, tudi podpisli so obljubo o neširjenju, prvi jo je prelomil Clinton.
VolkBrenin
16. 06. 2016 16.57
+1
Več ali manj točno ...Le da gorbačov takrat ni zahteval ustreznega papirja ...kjer bi bile zapisane takratne izjave politikov zahoda in šefov nata ...da se nato meja ne bo premaknila niti za pol metra ...Kje je nato danes ( v bistvu ameri ) ...lahko vidimo ....in upanje na koncu tvojega komentarja je žal zaman ...kuha se konkretno ...Cia z nsa je v bistvu že nad nemško domačo obveščevalno ... ( kar je manj znan podatek ) ...kdo mora koga poslušati lahko gledamo vsak dan bolj ...
VolkBrenin
16. 06. 2016 17.03
+5
In obkolili so ruse ..zanimive bi bile reakcije teh istih politikov zahoda in šefov nata ...če bi sliko obrnili ...Torej da rusi rinejo k njim ...Bogastva Rusije so brezmejna ...in Rusija kot takšna - premočna za zahodne apetite ....po prevladi ...v vsem ...Toliko o demokraciji ...soodločanju ...in svobodi ...samo številke smo vsi ...in sužnji tistem nekaj ljudem ...ki se igrajo igro ...o življenju na planetu ...če bo sploh kaj od tega ostalo ...oziroma če bomo praznovali še eno novo leto ...
Al83
16. 06. 2016 17.03
+0
Angelica in Nemci z vodstvom Anaconde 2016 praznjujejo 75 obletnico nacističnega napada na Sovjetsko zvezo junija 1941.
Rains-
16. 06. 2016 17.24
-24
Edini ki bo zanetil vojno je Rusija. V bistvu so že začeli z Ukrajino.
yyyeb
16. 06. 2016 17.27
+8
Damjan Hd
16. 06. 2016 17.37
+7
NATO je teroristična organizacija v rokah Židov, ki s to vojsko delajo sami sebi dober biznis!
alicante123
16. 06. 2016 16.36
+6
Po izjavah funkcionarja ministrstva za obrambo ZDA lahko Putin premaga NATO vojsko v 60 urah. Tukaj ne bo nagrad za poziranje, kdo ima lepo maskirano uniformo in moderno puško. Ruska tehnologija je robustna in preizkušena v desetletjih vojn, medtem pa po poročanju medijev NATO orožje: Tehnične težave najmodernejših lovcev Eurofighter in F-35. Od 142 nemških lovcev Eurofighterjev jih lahko leti le 42, od 22 nemških Lynx helikopterjev lahko letijo le 4. Najnovejša fregata Velike Britanije vredna milijardo funtov se je pokvarila v Perzijskem zalivu zaradi pretoplega morja. Da o težavah zahodnih jurišnih pušk M4 in H&K G36 v Afganistanu ne govorimo. Nekaj je imeti vojsko "na papirju", drugo pa v realni bojni situaciji. Sicer pa kot je rekel Einstein: Ne vem s kakšnim orožjem se bodo borili v 3.svetovni vojni, vem samo, da se bodo v 4. svetovni vojni borili s palicami in kamenjem.
Misija1
16. 06. 2016 19.23
-1
Kolikor mi je vseeno za ene in druge in koliko mi gre na jetra amerisko delanje reda po svetu, pa je popolnoma smesen tudi tvoj komentar. Kot prvo, tega kar si napisal ni izrekel noben ameriski funkcionar, ker NE SME! Tudi vira za to nimas, ker ne obstaja. In natolcevanje, da lahko Rusija unici NATO vojsko je vec kot bizarna, tako kot pisanje, da je NATO oprema zanič, kot da tudi za rusko opremo to ne velja! Vsaka velesila ima dobro orozje in vsaka ima tezave z njim. Je pa kr logicno, da bos bral o zahodnem vec kot pa ruskem, ker Rusi taksnih informacij pac ne izdajajo ven, medtam ko so zahodni parazitski novinarji prvi ki izkopajo taksne stvari. Kakorkoli, dejstvo je, da je NATO vojska dalec najmocnejsa vojska kar se tice stevila vojakov, opreme, tankov, letal, ladjevja itd..tricetrt Evrope je v NATU, Turcija (ki je itak ne maram in nima kaj iskat ne v EU in ne v NATU) ter ZDA. Skupno drzave z vec kot 700 milijoni prebivalcev. Rusija 110 milijonov. O nemski vojaski opremi pa raje ne govorit, da je slaba. Nemci so se danes v vrhu kar se tice tega, pa ceprav vojske kot vojske nimajo tako mocne, ampak izvoz orozja kateri je špica od špice je na vrhuncu.
alicante123
16. 06. 2016 20.36
-2
Vse informacije se lahko preverijo na netu.