Tujina

Nato bi na novo definiral varnost

Bruselj, 17. 05. 2010 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zveza Nato potrebuje tudi nova orodja in partnerje, menijo strokovnjaki pod vodstvom Madeleine Albright. Dodajajo tudi, da bi morala zveza oblikovati lastno obrambo pred raketnimi napadi malopridnih držav, kakršen je Iran.

Se še spomnite Madeleine Albright?
Se še spomnite Madeleine Albright? FOTO: Reuters

Zveza Nato potrebuje nova orodja, nove partnerje in novo definicijo varnosti, če naj ima še naprej za cilj ščititi svoje članice pred različnimi oblikami napadov, je v svoje poročilo zapisala skupina 12 strokovnjakov pod vodstvom nekdanje ameriške državne sekretarke Madeleine Albright. Skupina je danes predstavila predlog nove doktrine zavezništva. "Zagotavljati varnost članic danes pomeni delati več stvari drugače in sprejemati nove izzive," je v Bruslju dejal generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rassmussen.

Voditelji članic Nata naj bi novo doktrino sprejeli na jesenskem vrhu, skupina pod vodstvom Albrightove pa je imela nalogo pripraviti priporočila, ki bodo podlaga za razpravo voditeljev. Skupina opozarja, da je treba veliko več pozornosti nameniti načrtovanju, da je potrebnih več usmerjenih vaj ter tudi boljša logistika.

Menijo tudi, da bi moral Nato oblikovati lastno obrambo pred raketnimi napadi malopridnih držav, kakršen je Iran. Opozarjajo namreč, da bi utegnila iranska prizadevanja za pridobitev jedrskega orožja v prihodnjem desetletju predstavljati največjo grožnjo zavezništvu.

Zaveznica Rusija

Predlagajo, da Nato k takšnemu ščitu povabi tudi Rusijo. Ta je sicer ostro nasprotovala ameriškemu načrtu raketnega ščita v Vzhodni Evropi, ki pa se mu je nova ameriška administracija odpovedala. "Raketna obramba je najbolj učinkovita, če je skupen projekt, zato je sodelovanje tako med članicami Nata kot tudi s partnerji, zlasti Rusijo, zaželeno," piše v predlogu.

Strokovnjaki se zavzemajo tudi za tesnejše sodelovanje z Rusijo v boju proti terorizmu, a obenem vztrajajo pri pravici držav, kot sta Ukrajina ali Gruzija, da kljub nasprotovanju Rusije vstopita v Nato.

Preprečevanje kibernetskega kriminala

Kaj naj bi spremembe pomenile za našo državo?
Kaj naj bi spremembe pomenile za našo državo? FOTO: Dare Čekeliš

Menijo še, da bi moral Nato posodobiti svoj pristop do preprečevanja kibernetskega kriminala ter okrepiti svojo pripravljenost na izvajanje misij zunaj ozemlja članic zavezništva. Za dosego slednjega je nujno tesnejše sodelovanje z EU, ZN, vladami in tudi nevladnimi organizacijami.

Kljub temu je ključna naloga Nata zaščita članic, zato bi bilo treba operacije drugod omejiti. "Nato nima ambicije postati svetovni policaj," je ob tem dejal Rassmussen.

Razprava bo precej vroča

Dokument bo zdaj predmet razprave med članicami Nata, ki bo precej vroča, saj se dotika občutljivih vprašanj, kot so nacionalna suverenost, uporaba jedrskega orožja, odnosi z Rusijo in vloga Nata v svetu.

Po terorističnih napadih 11. septembra 2001 se je Nato prisiljen ukvarjati z "asimetričnimi" izzivi, kakršen je terorizem, ki ne zahteva velike vojaške sile. Zlasti v evropskih članicah Nata pa je vojaško načrtovanje še vedno pod vplivom logike iz obdobja hladne vojne, ko je bila za obrambo pred potencialnim napadom Sovjetske zveze ključna težka kopenska oborožitev. Novi strateški koncept pa naj bi članicam zavezništva dal usmeritve za soočanje z novimi izzivi, vključno z modernizacijo oborožitve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
01. 11. 2012 22.52
+1
še dobro da avstrija ni v natu in je nevtralna
Tehnokrat
18. 05. 2010 21.25
-1
Naj živi zveza NATO!!!
Tehnokrat
18. 05. 2010 21.16
Zveza ZDA, Kanade, Velike Britanije, Francije, Nemčije in drugih NATO držav in Rusije bi se lahko zoperstvila rznim komunističnim oz. totalitarnim državam, npr. Kitajski, Severni Koreji in Iranu. NATO je itak najboljši.
rageinblack
18. 05. 2010 14.31
Varnos v zameno zasebnosti... vredno razmisleka.
Ramzess
18. 05. 2010 00.15
Nekdo vedno nekaj na novo definira, kakor jim ustreza, oz. ustreza njihovim interesom. Sicer pa je NATO predhodnica ene svetovne vojske.
Tehnokrat
17. 05. 2010 20.07
Zveza med obsotoječimi državami zveze NATO, npr. ZDA, Kanado, Velika Britanije, Francije, Nemčije in drugih z Rusijo. Tako bi lažje šikanirali razne komunistične države npr. Ktajsko in Severno Korejo in države ki podpirajo terorizem npr. Iran. To ne bi bila slaba ideja.
Tehnokrat
17. 05. 2010 19.58
Naj živi zveza NATO: Malopriden je Iran, ne pa NATO!
Jožajoža
17. 05. 2010 17.04
Madeleine Albright opozarja, da ste slovenci velika grožnja za mir na balkanu.evropa že dela na tem, da bi to deželico osamila ali pa priključila eni od sosednih držav.
Abacus
17. 05. 2010 16.55
NATO je svojevrsten hegemon ,ampak prisilno pa ne vclani nobene clanice ,celo ko je Francija zahtevala umik vseh NATO-baz (predvsem ameriskih) leta 1966 iz njenega ozemlja ,so se hoces-noces morali umakniti. Ko je recimo enako zahtevala Madzarska ,Ceskoslovaska ali pa Baltske drzave od SZ so jih s silo zadusili. Recimo imamo nevtralne drzave v Evropi od Svice ,Avstrije ,Svedske ,Finske in Irske in za vse je NATO ze pozval k pridruzitvi ,kjer je potekala ostra debata in na koncu so ta predlog ,nekatere veckrat ,zavrnili. NATO je nekako ameriska organizacija ,ampak v sodelovanju z Evropo ,saj drugace razpade. Recimo ob okupaciji Iraka s strani ZDA in VB ,ti dve nista mogli preko NATA 'prisiliti' Francije ,Nemcije in Belgije da bi 'pomagale' pri okupaciji ,saj zanjo ni bilo razloga ali 'razloga' ,kakorkoli zelite. Dokaj hitro po realni oceni o okupaciji so 'pomoc' zavrnile tudi Spanija ,Ceska ,Madzarska ,Portugalska itd. Slovenija celo nikoli ni poslala vojaka v podporo okupaciji Iraka ,le nekaj instruktorjev po pozivu ZN ,kateri je dodelil organizaciji Natu ,da jih uri s pristankom vseh petih clanic VS ZN tudi Kitajske in Rusije. No mogoce je to tudi odraz ,da sta najvecja crpalca iraske nafte kitajski CNPC in ruski Lukoil ,na tretjem mestu sledijo ZDA ,morda je to politika 'crnega zlata' .
dolejo
17. 05. 2010 16.54
Naj živi edini branik svobode in demokracije - NATO !!!
krivulja
17. 05. 2010 15.48
Ves svet pod enega 'kavbojca'' ki v resnici želi vso svetovno čredo v lastni ogradi.Črne ovce, ki nočejo v ogrado bo pa teroriziral do onemoglosti.
carpathian
17. 05. 2010 15.32
nato je "malopriden", ne pa iran...
Roxy79
17. 05. 2010 15.05
ako ja...Slovenija mora še več prispevat za varnost v NATU. Pahor bo z veseljem odprl mošnjiček in nakazal kakšnih 600.mio€.
MERDE-AVE-MERDE
17. 05. 2010 14.54
+1
ameriška propaganda - FUJ !!